You are here
Home > QB Subjectwise > Part 202 – Synonyms Vocabulary Previous Year Questions

Part 202 – Synonyms Vocabulary Previous Year Questions

Q1. GOURMET
(a) fussy (b) praise
(c) gastronome (d) constant
Ans: (c) gastronome (Noun): a person who enjoys good food and drink; foodie gourmet (Noun): a person who knows a lot about good food and wines and who enjoys choosing.

Q2. LIMPID
(a) clear (b) crippled
(c) lopsided (d) ruffled
Ans: (a) clear limpid (Adjective): transparent.

Q3. VOCATION
(a) holiday (b) occupation
(c) break up (d) virtue
Ans:
(b) occupation vocation (Noun): a type of work or way of life; profession.

Q4. FILTHY
(a) spotless (b) immaculate
(c) dirty (d) clean
Ans: (c) dirty filthy (Adjective): very dirty and unpleasant; very rude and offensive.

Q5. MISTAKE
(a) precise (b) error
(c) accurate (d) mistook
Ans: (b) error mistake (Noun): an action that is not correct.

Q6. ANNOY
(a) refuse (b) revoke
(c) lazy (d) offend
Ans: (d) offend annoy (Verb): to make somebody slightly angry; irritate; bother.

Q7. ACQUIRE
(a) relinquish (b) procure
(c) lose (d) renounce
Ans:
(b) procure acquire (Verb): to gain something by your own efforts, ability; to obtain something.

Q8. ADVERSITY
(a) seniority (b) spirituality
(c) familiarity (d)misery
Ans: (d) misery adversity (Noun): a difficult or unpleasant situation; calamity.

Q9. REVEL
(a) make Merry (b) glory
(c) reveal (d) revert
Ans: (a) make merry revel (Verb): to spend time enjoying yourself in a noisy, enthusiastic way.

Q10. BRUTAL
(a) humane
(b) savage
(c) sympathetic
(d) compassionate
Ans: (b) savage brutal (Adjective): violent and cruel.

Q11. STROLL
(a) trat (b) gallop
(c) walk (d) jog
Ans: (c) way stroll (Verb): to walk somewhere in a slow relaxed way.

Q12. ETERNAL
(a) temporary (b) short term
(c) time being (d) forever
Ans:
(d) forever eternal (Adjective): without an end; existing or continuing.

Q13. ADVERSITY
(a) seniority (b) spirituality
(c) familiarity (d) misery
Ans: (d) misery adversity (N.): a difficult or unpleasant situation; calamity; misery.

Q14. REVEL
(a) make merry (b) glory
(c) reveal (d) revert
Ans: (a) make merry revel (V.): to spend time enjoying yourself in a noisy, enthusiastic way; make merry.

Q15. BRUTAL
(a) humane
(b) savage
(c) sympathetic
(d) compassionate
Ans: (b) savage brutal (Adj.): violent and cruel; savage.

Q16. STROLL
(a) trat (b) gallop
(c) walk (d) jog
Ans: (c) walk stroll (V.): to walk somewhere in a slow relaxed way.

Q17. ETERNAL
(a) temporary (b) short term
(c) time being (d) forever
Ans:
(d) forever eternal (Adj.): without an end; existing or continuing forever.

Q18. SPORADIC
(a) occasional (b) whirling
(c) epidermic (d) stagnant
Ans: (a) occasional sporadic (Adj.): happening only occasionally or at intervals that are not regular.

Q19. SPECTRUM
(a) star (b) telephone
(c) range (d) specific
Ans: (c) range spectrum (N.): a wide range of related qualities, ideas etc.

Q20. REGIME
(a) clique (b) authority
(c) cabal (d) gang
Ans: (b) authority regime (N.): a system of government ; authority

Q21. STRINGENT
(a) evident (b) farfetched
(c) strict (d) compulsory
Ans: (c) strict stringent (Adj.): very strict and that must be obeyed; strict

Q22. CONNOTE
(a) pay (b) convey
(c) conspire (d) print
Ans:
(b) convey connote (V.): to suggest a feeling, an idea etc as well as the main meaning.

Q23. ALTRUISTIC
(a) hostile
(b) outdated
(c) selfish
(d) philanthropic
Ans:
(d) philanthropic altruistic (Adj.): the fact of caring about the needs and happiness of other people more than your own; philanthropic.

Q24. ARCANE
(a) ancient (b) new
(c) simple (d) mysterious
Ans:
(d) mysterious arcane (Adj.): secret and mysterious and therefore difficult to understand.

Q25. CONTRITE
(a) concise
(b) regretful
(c) compassionate
(d) unapologetic
Ans:
(b) regretful contrite (Adj.): very sorry for something bad that you have done; regretful.

Top
error: Content is protected !!