You are here
Home > QB Subjectwise > Part 201 – Synonyms Vocabulary Previous Year Questions

Part 201 – Synonyms Vocabulary Previous Year Questions

Q1. HONOUR
(a) determination (b) courage
(c) respect (d) discipline
Ans: (c) respect honour (Noun): great respect and admiration for somebody.

Q2. RECTIFY
(a) clarify (b) condone
(c) correct (d) regularise
Ans:
(c) correct rectify (Verb): to put right something that is wrong.

Q3. ENORMOUS
(a) petty (b) warehouse
(c) immense (d) trivial
Ans: (c) immense enormous (Adjective): extremely large, huge.

Q4. INEVITABLE
(a) significant (b) unavoidable
(c) crucial (d) undeniable
Ans: (b) unavoidable inevitable (Adjective): that you cannot avoid or prevent

Q5. DRIZZLE
(a) sprinkle (b) trickle
(c) splash (d) downpour
Ans:
(a) sprinkle drizzle (Verb): to pour a small amount of liquid; dribble

Q6. ERRONEOUS
(a) inaccurate (b) unfair
(c) wrong (d) false
Ans: (d) false (Adj.): wrong/mistaken erroneous (Adjective): not correct ; based on wrong information. inaccurate (Adjective): not exact/ accurate ; with mistakes unfair (Adjective): not right according to a set of rules/principles

Q7. VIABLE
(a) useless (b) bright
(c) capable (d) workable
Ans: (d) workable (Adjective): that can be used successfully and effectively ; practical viable (Adjective): practicable; that can be done; feasible; that will be successful; capable of developing and surviving independently.

Q8. SINUOUS
(a) serpentine (b) transparent
(c) straight (d) serene
Ans:
(a) serpentine (Adjective): bending and twisting like a snake ; winding sinuous (Adjective): turning while moving in an elegant way; having many curves

Q9. DILIGENT
(a) industrious (b) energetic
(c) intelligent (d) modest
Ans: (a) industrious diligent (Adjective): showing care and effort.

Q10. DESULTORY
(a) random (b) frugal
(c) forsake (d) diminish
Ans: (a) random desultory (Adjective): without a definite plan and without enthusiasm .

Q11. JEALOUS
(a) lustful (b) envious
(c) proud (d) greedy
Ans: (b) envious jealous (Adjective): feeling angry or unhappy.

Q12. QUEST
(a) test (b) trial
(c) decision (d) search
Ans:
(d) search quest (Noun): a long search for something.

Q13. REVENUE
(a) income (b) return
(c) disaster (d) regain
Ans: (a) income revenue (Noun): the money that a government receives from taxes ; receipts ; money received from business.

Q14. GENUINE
(a) Concern (b) Local
(c) Authentic (d) Clever
Ans: (c) authentic genuine (Adjective): real; exactly what it appears to be.

Q15. ACCURACY
(a) Cleverness (b) Agreement
(c) Precision (d) Attachment
Ans: (c) precision accuracy (Noun): the state of being exact or correct; the ability to do skillfully.

Q16. CONSORT
(a) Protect (b) Partner
(c) Convoy (d) Guide
Ans:
(b) Partner consort (Noun): the husband or wife of a ruler.

Q17. FEEBLE
(a) weak (b) playful
(c) pretty (d) small
Ans: (a)Weak feeble (Adjective): very weak; not effective ; not showing energy.

Q18. PAWN
(a) sponge (b) scrounge
(c) hire (d) pledge
Ans: (d) pledge pawn (Verb): to leave an object with a pawnbroker in exchange for money ; pledge.

Q19. CHASTISE
(a) praise (b) upbraid
(c) monitor (d) chase
Ans: (b) upbraid (Verb): to criticize somebody and speak angrily to them ; reproach. chastise (Verb): to criticize somebody for doing something wrong; to punish physically ; beat.

Q20. MAESTRO
(a) genius (b) admirer
(c) employee (d) novice
Ans:
(a) genius (Noun): a person who is usually intelligent/ artistic, or who has a very high level of skill, especially in one area maestro (Noun): a great performer especially a musician.

Q21. INVINCIBLE
(a) vulnerable (b) fallible
(c) yielding (d) unassailable
Ans: (d) unassailable (Adjective): that cannot be destroyed, defeated/ questioned invincible (Adjective): too strong to be defeated or changed; unconquerable. vulnerable (Adjective): weak and easily hurt physically/ emotionally fallible (Adjective): able to make mistakes/ be wrong yielding (Adjective): willing to do what other people want

Q22. RESULT
(a) data (b) decision
(c) outcome (d) cause
Ans: (c) outcome result (Noun): the thing that is caused or produced because of something else.

Q23. LOUSY
(a) awesome (b) awful
(c) aura (d) awry
Ans: (b) awful (Adjective): very shocking; very bad/ unpleasant lousy (Adjective): very bad; awful; terrible. aura (Noun): a feeling or particular quality that is very noticeable and seems to surround a person/ place awry (Adverb, Adjective): untidy

Q24. CRUSADE
(a) campaign (b) flatten
(c) critical (d) angry
Ans:
(a) campaign (Noun): a series of planned activities that are intended to achieve a particular social, commercial/ political aim crusade (Noun): a long and determined effort to achieve something that you believe to be right; campaign.

Q25. MERGE
(a) mixture (b) blend
(c) contact (d) meet
Ans: (b) blend merge (Verb): to combine or make two or more things combine to form a single thing.

Top
error: Content is protected !!