You are here
Home > QB Subjectwise > Part 200 – Synonyms Vocabulary Previous Year Questions

Part 200 – Synonyms Vocabulary Previous Year Questions

Q1. VERISIMILITUDE
(a) grotesque (b) fantastic
(c) festive
(d) authenticity
Ans:
(d) authenticity verisimilitude (Noun): the quality of seeming to be true or real.

Q2. RECAPITULATION
(a) introduction (b) capture
(c) withdrawal (d) recall
Ans: (d) recall recapitulation (Noun): repetition or summary of what has already been said.

Q3. COMPLACENT
(a) satisfied (b) recommend
(c) witty (d) confuse
Ans: (a) satisfied complacent (Adjective): too satisfied with yourself or with a situation; a feeling of satisfaction.

Q4. ENTERPRISING
(a) doing a new experiment
(b) finding out new ways of doing things
(c) taking up a new job
(d) a new venture
Ans: (b) enterprising (Adjective): having or showing the ability to think of new projects or new ways of doing things and make them successful.

Q5. OPULENT
(a) hardworking
(b) comfortable
(c) obscure
(d) rich
Ans: (d) Rich opulent (Adjective): luxurious; extremely rich; wealthy.

Q6. VISCERAL
(a) cloudy (b) bodily
(c) heavenly (d) intelligent
Ans:
(b) bodily visceral (Adjective): resulting from strong feelings rather than careful thought.

Q7. DEVOUT
(a) pious (b) solemn
(c) loyal (d) dedicated
Ans: (a) pious devout (Adjective): believing in a particular religion; showing deep respect for God and religion.

Q8. PREDILECTION
(a) preference (b) favour
(c) whim (d) prejudice
Ans: (a) preference predilection (Noun): if you have a predilection for something, you like it very much; liking.

Q9. EFFIGY
(a) organ (b) dummy
(c) imagery (d) reflection
Ans:
(b) dummy (Noun): a figure representing the human form; a thing that seems to be real but it is only a copy of the real thing effigy (Noun): a statue of a famous person, saint or god; a model of a person that makes them look ugly. imagery (Noun): pictures, photographs, etc.; language that produces pictures in the minds of people reading/ listening

Q10. PLEBISCITE
(a) referendum
(b) reservation
(c) representation
(d) renunciation
Ans: (a) referendum (Noun): an occasion when all the people of a country can vote on an important issue plebiscite (Noun): a vote by the people of a country or a region on an important issue; referendum. renunciation (Noun): an act of stating publicly that you no longer believe something/ that you are giving something up

Q11. FRUGAL
(a) plain (b) simple
(c) miserly (d) economical
Ans: (d) economical frugal (Adjective): using only as much money or food as is necessary; meagre.

Q12. DIMINISH
(a) prohibit (b) worsen
(c) reduce (d) shorten
Ans:
(c) reduce diminish (Verb): to become or to make something become weaker, smaller etc; decrease; belittle.

Q13. PERUSE
(a) read (b) argue
(c) follow (d) reduce
Ans: (a) read peruse (Verb): to read something in a careful way.

Q14. SPUME
(a) spit (b) poison
(c) lava (d) foams
Ans: (d) foam spume (Noun): the mass of white bubbles that forms in waves when the sea is rough.

Q15. BOARD
(a) food (b) furniture
(c) lodging (d) frame
Ans:
(a) food board (Noun): group of people.

Q16. RESURGENCE
(a) relocation (b) repletion
(c) renewal (d) reluctance
Ans: (c) renewal (Noun): a situation in which something begins after a pause or an interruption resurgence (Noun): the return and growth of an activity that had stopped. reloaction (Noun): the act of changing your residence/ place of business repletion (Noun): the state of being full and unable to eat any more reluctance (Noun): a certain degree of unwillingness

Q17. DAMP
(a) light (b) clear
(c) wet (d) complicated
Ans: (c) wet damp (Adjective): slightly wet

Q18. INGENUOUS
(a) careless (b) candid
(c) creative (d) crafty
Ans:
(b) candid ingenuous (Adjective): honest, innocent and willing to trust people; naive.

Q19. INSANE
(a) cowardice (b) foolish
(c) mad (d) funny
Ans: (c) mad insane (Adjective): seriously, mentally ill and unable to live in normal society.

Q20. PODIUM
(a) arena (b) tripod
(c) stand (d) dais
Ans: (d) dais podium (Noun): pedestal; a small platform that person stands on while giving a speech etc; rostrum.

Q21. CHARISMA
(a) character (b) charm
(c) fame (5) power
Ans:
(b) charm charisma (Noun): the powerful personal quality that some people have to attract and impress other people.

Q22. BUMPTIOUS
(a) uncouth (b) conceited
(c) rude (d) shrewd
Ans: (b) conceited (Adjective): having too much pride in yourself and what you do bumptious (Adjective): showing that you are very important; conceited uncouth (Adjective): rude/socially unacceptable shrewd (Adjective): showing good judgement and likely to be right

Q23. OSTRACIZE
(a) evacuate (b) excavate
(c) expel (d) extradite
Ans: (c) expel (Verb): to officially make somebody leave an organisation ostracize (Verb): shun; to refuse to let somebody be a member of a social group; expel. evacuate (Verb): to move people from a place of danger to a safer place excavate (Verb): to make a hole, etc. in the ground by digging extradite (Verb): to officially send back somebody who has been accused/found guilty of a crime to the country where the crime was committed

Q24. BANE
(a) challenge (b) curse
(c) danger (d) threat
Ans:
(b) curse Bane (Noun): something that causes trouble and makes people unhappy.

Q25. FELICITATED
(a) admired (b) adored
(c) encouraged (d) congratulated
Ans: (d) congratulated felicitate (Verb): congratulate

Top
error: Content is protected !!