You are here
Home > QB Subjectwise > Part 199 – Synonyms Vocabulary Previous Year Questions

Part 199 – Synonyms Vocabulary Previous Year Questions

Q1. TENET
(a) belief (b) provision
(c) perspective (d) view
Ans: (a) belief tenet (Noun.): one of the principles or beliefs that a theory or larger set of beliefs is based on

Q2. PECULIAR
(a) special (b) strange
(c) ordinary (d) rare
Ans:
(b) strange peculiar (Adjective): odd; unusual look at the sentence: There was something peculiar in the way he smiled.

Q3. AFFLUENT
(a) blossom (b) flourish
(c) prosperous (d) thrive
Ans: (c) prosperous affluent (Adjective): having a lot of money and a good standard of living ; wealthy.

Q4. PERIL
(a) danger (b) roughness
(c) insecurity (d) anger
Ans: (a) danger peril (Noun): a serious danger.

Q5. AUGUST
(a) common (b) ridiculous
(c) dignified (d) petty
Ans:
(c) dignified august (Adjective): impressive, making you feel respect.

Q6. PERSIST
(a) resist (b) leave
(c) quit (d) insist
Ans: (d) Insist persist (Verb): to continue to exist; to continue to do something despite difficulties or opposition.

Q7. EVENTUALLY
(a) previously (b) briefly
(c) finally (d) successfully
Ans: (c) finally eventually (Adverb): at the end of a period of time or series of events.

Q8. IMPECCABLE
(a) remarkable (b) unbelievable
(c) flawless (d) displeasing
Ans:
(c) flawless impeccable (Adjective): without mistakes or faults; perfect.

Q9. LATENT
(a) hidden (b) expose
(c) obstruct (d) confuse
Ans: (a) hidden latent (Adjective): existing, but not yet very noticeable.

Q10. DWINDLE
(a) flourish (b) grow
(c) increase (d) decrease
Ans: (d) decrease dwindle (Verb): to become gradually less or smaller.

Q11. AMELIORATE
(a) appease
(b) improve
(c) humiliate
(d) make excuse
Ans: (b) improve ameliorate (Verb): to make something better.

Q12. OSSIFY
(a) make or become like a stone
(b) make or become like a bone
(c) turn into plasma
(d) turn into iron
Ans: (b) to become or make something hard like bone ossify (Verb): to become or make something fixed and unable to change.

Q13. SPURIOUS
(a) fictional (b) true
(c) particular (d) fake
Ans:
(d) fake spurious (Adjective): false, although seeming to be genuine; based on false ideas. Look at the sentence: Spurious drugs are available in plenty in the market.

Q14. BESEECH
(a) crave (b) praise
(c) bless (d) beg
Ans: (d) beg beseech (Verb): to ask somebody for something in an anxious way because you want or need very much ; implore ; beg.

Q15. SNOOZE
(a) sleep (b) snore
(c) dream (d) relax
Ans: (a) sleep snooze (Verb): to have a short light sleep

Q16. HUMILIATION
(a) elimination (b) dishonour
(c) irritation (d) damage
Ans: (b) dishonour humiliation (Noun): to make somebody feel ashamed or stupid and lose the respect of other people; dishonour.

Q17. EMIT
(a) discharge (b) appear
(c) vomit (d) disappear
Ans: (a) discharge emit (Verb): to send out something .

Q18. GULLIBILITY
(a) shrewdness(b) simplicity
(c) avidity (d) gravity
Ans:
(b) simplicity gullibility (Noun): naiveness; too willing to believe or accept what other people tell you.

Q19. TIRADE
(a) trade (b) praise
(c) applause (d) rant
Ans: (d) rant tirade (Noun): a long angry speech criticizing somebody/ something or accusing somebody.

Q20. PROFICIENT
(a) adept (b) pupil
(c) reliable (d) prominent
Ans: (a) adept proficient (Adjective): able to do something well ; skilled.

Q21. ADMONISH
(a) irritate (b) chide
(c) displease (d) annoy
Ans:
(b) chide admonish (Verb): reprove ; to tell somebody firmly that you do not approve of something that they have done ; scold.

Q22. INTERFERENCE
(a) honour (b) obstruction
(c) fearful (d) deference
Ans: (b) obstruction interference (Noun): interruption. deference (N.): behaviour that shows that you respect somebody/ something

Q23. QUARRY
(a) victim (b) quake
(c) denounce (d) quest
Ans: (a) victim quarry (Noun): an animal or a person that is being hunted or followed; prey.

Q24. ANNIHILATE
(a) solve (b) initiate
(c) destroy (d) deduce
Ans: (c) destroy annihilate (Verb): to destroy completely.

Q25. CONJECTURE
(a) guess (b) truth
(c) knowledge (d) bias
Ans: (a) guess conjecture (Noun): idea not based on definite knowledge.

Top
error: Content is protected !!