You are here
Home > QB Subjectwise > Part 198 – Synonyms Vocabulary Previous Year Questions

Part 198 – Synonyms Vocabulary Previous Year Questions

Q1. EPIDEMIC
(a) endemic (b) local
(c) widespread (d) natural
Ans:
(c) widespread epidemic (Noun): a sudden rapid increase in how often something bad happens.

Q2. CURIOUS
(a) doubtful (b) inquisitive
(c) sad (d) suspicious
Ans: (b) inquisitive curious (Adjective): having a strong desire to know about something .

Q3. CANDID
(a) honest (b) greedy
(c) dishonest (d) secretive
Ans: (a) honest candid (Adjective): saying what you think openly and honestly, not hiding your thoughts.

Q4. FORSAKEN
(a) nurtured (b) neglected
(c) pardoned (d) abandoned
Ans: (d) abandoned forsaken (Adjective): left especially when you have a responsibility to stay; renounced nurtured (Verb): to care for and protect somebody/something while he is growing and developing neglected (Verb): to fail to take care of somebody/something

Q5. VIVACIOUS
(a) lonely (b) lively
(c) beautiful (d) brooding
Ans: (b) Lively vivacious (Adjective): having a lively, attractive personality.

Q6. AMIABLE
(a) rude (b) curt
(c) friendly (d) annoyed
Ans:
(c) friendly amiable (Adjective): pleasant, friendly and easy to like, agreeable.

Q7. PETITION
(a) rotation
(b) administration
(c) appeal
(d) vocation
Ans: (c) appeal (Noun): a formal request to a court or to somebody in authority for a judgement or a decision to be changed petition (Noun): a written document signed by people; an official document; a formal request to somebody in authority

Q8. PROPOSITION
(a) intimation (b) protestation
(c) proposal (d) invitation
Ans: (c) proposal (Noun): a formal suggestion/plan proposition (Noun): an idea/ a plan of action; a thing that you intend to do; matter; proposal intimation (Noun): the act of stating something or of making it known, especially in an indirect way protestation (Noun): a strong statement that something is true, especially when other people do not believe you

Q9. VIVACIOUS
(a) imaginary (b) lively
(c) perceptible (d) languid
Ans: (b) lively vivacious (Adjective): lively; having a lively, attractive personality perceptible (Adjective): noticeable languid (Adjective): moving slowly in an elegant manner; not needing energy/effort

Q10. SPORADIC
(a) timely (b) scattered
(c) frequent (d) irrelevant
Ans: (b) scattered sporadic (Adjective): happening only occasionally or at intervals that are not regular; intermittent; infrequent.

Q11. PERSEVERE
(a) fickle (b) persist
(c) constant (d) polite
Ans:
(b) persist (Verb): to continue to do something despite difficulties/opposition, in a way that can seem unreasonable persevere (Verb): to continue to do/achieve something despite difficulties fickle (Adjective): changing often and suddenly

Q12. ADEQUATE
(a) suitable (b) capable
(c) appropriate (d) enough
Ans: (d) enough adequate (Adjective): enough in quantity or good enough in quality.

Q13. YEARN
(a) to earn (b) to crave
(c) to regret (d) to yawn
Ans: (b) to crave yearn (Verb): to want something very much; long to have; a very strong desire for something; crave crave (Verb): to have a very strong desire for something

Q14. TRANSMISSION
(a) administer (b) conveyance
(c) connect (d) disconnect
Ans: (b) conveyance transmission (Noun): transfer; process of sending; the process of taking somebody/something from one place to another.

Q15. MEANDER
(a) blow (b) curve
(c) bend (d) wind
Ans: (b) curve meander (Verb): to curve a lot rather than being in a straight line.

Q16. JABBER
(a) eloquent (b) chatter
(c) talk (d) speak
Ans:
(b) chatter (Verb): to talk quickly and continuously, especially about things that are not important jabber (Verb): to talk quickly and in an excited way so that it is difficult to understand what you are saying; gabble eloquent (Adjective): able to use language and express your opinions well, especially when you are speaking in public

Q17. JEALOUS
(a) interested (b) hatred
(c) envied (d) admired
Ans: (c) envied jealous (Adjective): feeling anger or unhappy because you wish you had something that somebody else has; envious.

Q18. GUILE
(a) cunning (b) careful
(c) careless (d) greedy
Ans: (a) cunning guile (Noun): the use of clever but dishonest behaviour in order to trick people; deceit

Q19. FUTILITY
(a) uselessness
(b) insignificance
(c) irrelevance
(d) unimportance
Ans: (a) uselessness futility (Noun): having no purpose; pointlessness insignificance (Noun.): the fact of not being big/valuable enough to be considered important

Q20. SHAM
(a) real (b) genuine
(c) authentic (d) fake
Ans: (d) fake sham (Adjective): counterfeit; not genuine but intended to seem real; false.

Q21. ARDUOUS
(a) troublesome (b) gloomy
(c) difficult (d) perilous
Ans:
(c) difficult (Adjective): not easy ; needing effort/skill to do/ to understand arduous (Adjective): involving a lot of effort and energy; trouble some troublesome (Adjective): causing trouble, pain, etc. over a long period of time ; annoying ; irritating perilous (Adjective): very dangerous

Q22. GARNISH
(a) honour (b) respect
(c) obey (d) adorn
Ans: (d) adorn (Verb.): to make something/somebody look more attractive by decorating it or him with something garnish (Verb): to decorate a dish of food with a small amount of other food; adorn

Q23. ABANDON
(a) excuse (b) forsake
(c) urge (d) risk
Ans: (b) forsake (Verb.): to leave somebody/something ; abandon abandon (Verb): to leave a thing/ place

Q24. ODIOUS
(a) hateful (b) rotten
(c) infamous (d) sick
Ans:
(a) hateful odius (Adjective): extremely unpleasant; horrible.

Q25. REPEAL
(a) acceptance
(b) cancellation
(c) rejection
(d) dejection
Ans: (b) cancellation repeal (Noun): a decision to stop something rejection (Noun.): refusal to accept/consider something dejection (Noun.): a feeling of unhappiness and disappointment

Top
error: Content is protected !!