You are here
Home > QB Subjectwise > Part 197 – Synonyms Vocabulary Previous Year Questions

Part 197 – Synonyms Vocabulary Previous Year Questions

Q1. ELASTIC
(a) free (b) liberal
(c) flexible (d) broad
Ans:
(c) flexible elastic (Adjective): able to stretch and then return to its original size

Q2. DIFFIDENT
(a) timid (b) unhappy
(c) discourteous(d) gentle
Ans: (a) timid diffident (Adjective): not having much confidence in yourself; shy

Q3. CRAFTY
(a) evil (b) cunning
(c) unkind (d) infamous
Ans: (b) cunning crafty (Adjective): wily; clever at getting what you want.

Q4. EXORBITANT
(a) odd (b) ridiculous
(c) excessive (d) threatening
Ans: (c) excessive exorbitant (Adjective): much too high

Q5. PENCHANT
(a) liking (b) eagerness
(c) disability (d) dislike
Ans: (a) liking penchant (Noun): a special liking for something; fondness

Q6. AFFLUENT
(a) prosperous (b) kind
(c) fluent (d) distributary
Ans:
(a) prosperous affluent (Adjective): having a lot of money; wealthy.

Q7. TEPID
(a) hot (b) warm
(c) cold (d) boiling
Ans: (b) Warm tepid (Adjective): lukewarm, slightly warm, sometimes in a way that is not pleasant

Q8. CANNY
(a) obstinate (b) proud
(c) stout (d) clever
Ans: (d) clever canny (Adjective): intelligent, careful and showing good judgement obstinate (Adjective): stubborn

Q9. HUMANE
(a) sympathetic (b) spirit
(c) straight (d) source
Ans:
(a) sympathetic humane (Adjective): showing kindness towards people and animals

Q10. SCINTILLATING
(a) moving (b) interesting
(c) burning (d) glittering
Ans: (d) glittering scintillating (Adjective): very clever, amusing and interesting

Q11. TRANSIENT
(a) fleeting
(b) transparent
(c) feeble (d) fanciful
Ans: (a) fleeting (Adjective): lasting only a short time ; brief transient (Adjective): fleeting; temporary; continuing for only a short time

Q12. VORACIOUS
(a) hungry (b) hasty
(c) thirsty (d) greedy
Ans:
(d) greedy voracious (Adjective): eating or wanting large amounts of food etc

Q13. IMPERVIOUS
(a) audacious (b) haphazard
(c) impenetrable (d) illogical
Ans: (c) impenetrable (Adjective): that cannot be entered, passed through / seen through ; impossible to understand imperivous (Adjective): not affected/ influenced by something; impenetrable audacious (Adjective): willing to take risks/to do something shocking haphazard (Adjective): with no particular order/plan ; not organized well illogical (Adjective): not sensible/thought out in a logical way

Q14. PERUSE
(a) overuse (b) examine
(c) abuse (d) defuse
Ans: (b) examine peruse (Verb): to read something especially in a careful way.

Q15. AMICABLE
(a) friendly (b) happy
(c) perfect (d) joyous
Ans:
(a) friendly amicable (Adjective): done or achieved in a polite of friendly way and without arguing.`

Q16. POROUS
(a) adventurous (b) permeable
(c) pungent (d) concrete
Ans: (b) permeable (Adjective): allowing a liquid/gas to pass through porous (Adjective): having many small holes that allow water/ air to pass through slowly; permeable

Q17. INSIPID
(a) spicy (b) bland
(c) interesting (d) warm
Ans: (b) bland (Adjective): not having a strong/interesting taste insipid (Adjective): having almost no taste/ flavour; not interesting/ exci ting; dull ; flavourless; bland

Q18. CONVALESCE
(a) diminish (b) admonish
(c) recover (d) convey
Ans:
(c) recover convalesce (Verb): to spend time getting your health and strength back after illness; recuperate admonish (Verb.): to tell somebody firmly that you do not approve of something that he has done ; to strongly advise somebody to do something

Q19. GARBLE
(a) confuse (b) hide
(c) communicate
(d) explain
Ans: (a) confuse garble (Verb): confuse.

Q20. PINNACLE
(a) capsule (b) heart
(c) summit (d) pit
Ans: (c) summit pinnacle (Noun): turret, peak, the most important or successful part of something.

Q21. BRUTALIZE
(a) stir (b) illtreat
(c) devise (d) strike
Ans:
(b) Illtreat brutalise (Verb): to make somebody unable to feel normal human emotions such as pity ; to treat somebody in a cruel or violent way.

Q22. QUICKEN
(a) accelerate (b) delay
(c) hinder (d) stop
Ans: (a) accelerate quicken (Verb): to become more active ; to become/make quicker.

Q23. TRANSIENT
(a) temporary (b) durable
(c) timely (d) transparent
Ans: (a) temporary transient (Adjective): continuing for only a short time ; fleeting.

Q24. COMPENSATE
(a) compile (b) make up for
(c) result in (d) complete
Ans: (b) make up for compensate (Verb): to provide something good to balance or reduce the bad effects of damage, loss etc.

Q25. RETALIATE
(a) pardon (b) corrupt
(c) avenge (d) rejoice
Ans: (c) avenge retaliate (Verb): to do something harmful to somebody because they have harmed you first ; take revenge.

Top
error: Content is protected !!