You are here
Home > QB Subjectwise > Part 196 – Synonyms Vocabulary Previous Year Questions

Part 196 – Synonyms Vocabulary Previous Year Questions

Q1. ANGUISHED
(a) sorrowful (b) doubtful
(c) respectful (d) joyful
Ans: (a) sorrowful (Adjective): very sad anguished (Adjective): experiencing intense/severe pain, mental suffering or unhappiness doubtful (Adjective): not sure; uncertain and feeling doubt respectful (Adjective): showing or feeling respect joyful (Adjective): very happy; causing people to be happy

Q2. PRETEND
(a) guess (b) suspect
(c) think (d) feign
Ans:
(d) feign (Verb): to pretend that you have a particular feeling or that you are ill/sick, tired, etc. pretend (Verb): to behave in a particular way, in order to make other people believe something that is not true guess (Verb): to find the right answer to a question without knowing all the facts suspect (Verb): to have an idea that something is probably true or likely to happen, especially something bad, but without having definite proof think (Verb): to have a particular idea or opinion about somebody/something

Q3. IMPETUOUS
(a) Impious (b) Impressive
(c) Hasty (d) Disturbing
Ans: (c) hasty (Adjective): said, made or done very quickly, especially when this has had results impetuous (Adjective): rash; impulsive; acting or done quickly and without thinking carefully about the results impious (Adjective): showing a lack of respect for God and religion impressive (Adjective): making a strong impression; producing a strong effect disturbing (Adjective): making you feel anxious and upset or shocked

Q4. EVADE
(a) Vacate (b) Cheat
(c) Pretend (d) Avoid
Ans:
(d) avoid (Verb): to prevent something bad from happening evade (Verb): to escape from somebody/something or avoid meeting somebody vacate (Verb): to leave a building, seat etc. so that somebody else may use it cheat (Verb): to fool; to deceive; to trick; to betray pretend (Verb): to feign; to behave in a particular way, in order to make other people believe something that is not true

Q5. ADMONITION
(a) Admission (b) Hindrance
(c) Reason (d) Warning
Ans: (d) warning (Noun): a statement, an event, etc. telling somebody that something bad or unpleasant may happen in the future admonition (Noun): a warning to somebody about his behaviour admission (Noun): the right to enter a place; the act of accepting somebody into an institution/organisation hindrance (Noun): the act of making it more difficult for somebody to do something or for something to happen reason (Noun): a cause or an explanation for something that has happened or somebody has done

Q6. THRIFTY
(a) Greedy
(b) Extravagant
(c) Economical
(d) Compassionate
Ans:
(c) economical (Adjective): providing good service or value in relation to the amount of money or time spent; using no more than is necessary; frugal thrifty (Adjective): careful about spending money and not wasting things; frugal greedy (Adjective): wanting more money, food, power etc. than you really need extravagant (Adjective): spending or using a lot of money than is necessary compassionate (Adjective): feeling or showing sympathy for people who are suffering

Q7. WANDER
(a) ride (b) desire
(c) roam (d) treat
Ans: (c) roam (Verb.): to walk/travel around an area without any definite aim/direction wander (Verb): to walk slowly around often without purpose

Q8. TACITURN
(a) gloomy (b) sarcastic
(c) upset (d) silent
Ans: (d) silent taciturn (Adjective): tending not to say very much.

Q9. FURY
(a) Shout (b) Scold
(c) Frown (d) Anger
Ans:
(d) anger fury (Noun): extreme anger that often includes violent behaviour; rage.

Q10. TRANSIENT
(a) permanent (b) uncertain
(c) provisional (d) transitory
Ans: (d) transitory (Adjective): continuing for only a short time transient (Adjective): temporary, continuing for only a short time; transitory permanent (Adjective): lasting for a long time provisional (Adjective): arranged, but not yet definite

Q11. PLUMP
(a) tall (b) fat
(c) lean (d) skinny
Ans: (b) slightly fat plump (Adjective): chubby; having a soft, round body.

Q12. VALIANT
(a) courageous (b) quarrelsome
(c) cheerful (d) repulsive
Ans:
(a) courageous Valiant (Adjective): very brave repulsive (Adjective): very unpleasant ; causing a feeling of strong dislike

Q13. FLUNG
(a) threw (b) caught
(c) cast (d) spat
Ans: (a) threw fling (Verb): to throw s ome b o d y / s o m e t h i n g somewhere with force; hurl. fling flung (Past) flung (Past Participle)

Q14. ENCOUNTERED
(a) faced (b) solved
(c) entered (d) entertained
Ans: (a) faced encounter (Verb): to meet somebody, or discover or experience something; come across.

Q15. REDEEM
(a) punish (b) save
(c) forget (d) forgive
Ans:
(b) save redeem (Verb): compensate for; to save somebody from the power of evil.

Q16. CREDIBLE
(a) charming (b) serious
(c) believable (d) worthy
Ans: (c) credible (Adjective): that can be believed or trusted; convincing.

Q17. EXTRICATE
(a) free (b) tie
(c) complicate (d) pull
Ans: (a) believable extricate (Verb): to escape or enable somebody to escape from a difficult situation; to free somebody.

Q18. OBSTREPEROUS
(a) unruly (b) lazy
(c) awkward (d) sullen
Ans:
(a) unruly (Adjective.): difficult to control/manage ; disorderly obstreperous (Adjective): noisy and difficult to control sullen (Adjective): badtempered and not speaking, either on a particular occasion/ because it is part of your character

Q19. HONEST
(a) authentic (b) upright
(c) direct (d) actual
Ans: (b) upright (Adjective): behaving in a moral and honest way honest (Adjective): never cheating; always telling the truth; upright authentic (Adjective): true and accurate

Q20. VOCATION
(a) examination (b) seminar
(c) occupation (d) holiday
Ans: (c) occupation vocation (Noun): profession; a type of work you believe is especially suitable for you.

Q21. CANTANKEROUS
(a) noisy
(b) quarrelsome
(c) rash
(d) disrespectful
Ans:
(b) quarrelsome cantankerous (Adjective): bad tempered and always complaining.

Q22. SCORN
(a) concise (b) despise
(c) bias (d) fierce
Ans: (b) despise scorn (Verb): dismiss; to dislike and have no respect for somebody.

Q23. CATASTROPHE
(a) tragedy (b) anger
(c) violence (d) hatred
Ans: (a) tragedy catastrophe (Noun): disaster; a sudden event that causes many people to suffer.

Q24. ABJURE
(a) renounce (b) announce
(c) pronounce (d) denounce
Ans: (a) renounce (Verb): to state publicly that you no longer have a particular belief or that you will no longer behave in a particular way abjure (Verb): to promise publicly that you will give up a belief; renounce denounce (Verb.): to strongly criticize somebody/something that you think is wrong, illegal, etc

Q25. ASSESS
(a) overload (b) measure
(c) permit (d) enter
Ans: (b) measure assess (Verb): to calculate value of something; to make a judgement about something

Top
error: Content is protected !!