You are here
Home > QB Subjectwise > Part 195 – Synonyms Vocabulary Previous Year Questions

Part 195 – Synonyms Vocabulary Previous Year Questions

Q1. HARD
(a) difficult (b) simple
(c) common (d) easy
Ans: (a) difficult (Adjective): hard; not easy hard (Adjective): solid, firm or stiff and difficult to bend or break; tough; difficult simple (Adjective): not complicated; easy to understand or do; easy common (Adjective): ordinary; not unusual; happening often easy (Adjective): not difficult

Q2. HUMOROUS
(a) witty (b) innovative
(c) fashionable (d) timid
Ans: (a) witty (Adjective): able to say or write clever, amusing things humorous (Adjective): funny and entertaining innovative (Adjective): introducing or using new ideas, ways fashionable (Adjective): following a style that is popular at a particular time timid (Adjective): shy and nervous; not brave

Q3. GATHER
(a) scatter (b) disperse
(c) congregate (d) separate
Ans:
(c) congregate (Verb): to come together in a group gather (Verb): to come together or bring people together, in one place to form a group scatter (Verb): disperse throw or drop things in different directions so that they may cover an area of ground disperse (Verb): to move apart and go away in different directions separate (Verb): to divide into different parts or groups

Q4. GREET
(a) welcome (b) hostile
(c) unsociable (d) aloof
Ans: (a) welcome (Verb): to say hello to somebody in a friendly way when he arrives somewhere greet (Verb): to say hello to somebody or to welcome him hostile (Adjective): very unfriendly or aggressive and ready to argue or fight unsociable (Adjective): not enjoying the company of other people aloof (Adjective): not friendly or interested in other people

Q5. HAPPINESS
(a) grief (b) sorrow
(c) misery (d) bliss
Ans: (d) bliss (Noun): extreme happiness; joy happiness (Noun): the feeling of extreme joy; pleasure; bliss grief (Noun): the feeling of great sadness sorrow (Noun): the feeling of great sadness; grief misery (Noun): great suffering of the mind and/or body; distress

Q6. CATASTROPHE
(a) Clumsy (b) Disease
(c) Rustic (d) Calamity
Ans:
(d) calamity (Noun): disaster; an event that causes great harm or damage catastrophe (Noun): sudden disaster that causes many people to suffer clumsy (Adjective): moving or doing things in a very awkward way disease (Noun): an illness rustic (Adjective): simple; of country (rural) people

Q7. HALLUCINATION
(a) delusion (b) habitat
(c) dress (d) deception
Ans: (a) delusion (Noun): a false belief or opinion about yourself or your situation hallucination (Noun): something that is seen or heard when it is not really there habitat (Noun): the place where a particular type of animal or plant is normally found dress (Noun): clothes deception (Noun): the act of deliberately making somebody believe something that is not true.

Q8. SALACIOUS
(a) angry (b) unhappy
(c) satisfied (d) lustful
Ans: (d) lustful (Adjective): feeling or showing strong sexual desire salacious (Adjective): encouraging sexual desire or containing too much sexual detail angry (Adjective): having strong feelings about something that you don’t like unhappy (Adjective): not happy; sad satisfied (Adjective): pleased because you have achieved something

Q9. DERIVE
(a) contain (b) attain
(c) sustain (d) obtain
Ans:
(d) obtain (Verb): to get something by making an effort derive (Verb): to get something from something; to obtain a substance from something; to develop from something contain (Verb): to include; to hold attain (Verb): to succeed in getting something, usually after a lot of effort sustain (Verb): maintain; to make something continue for some time without becoming less

Q10. REPEATED
(a) disputed (b) elaborated
(c) explained (d) reiterated
Ans: (d) reiterated (Verb): to repeat something that you have already said, especially to emphasize it. repeated (Adjective): happening, said or done many times disputed (Adjective): open to debate elaborated (Adjective): very complicated and detailed explained (Verb): to tell something in a way that makes it easy to understand

Q11. REVERE
(a) condemn (b) reverse
(c) humiliate (d) respect
Ans: (d) respect (Verb): to admire somebody/ something revere (Verb): to feel great respect or admiration for somebody or something condemn (Verb): to express very strong disapproval, usually for moral reasons reverse (Verb): to change completely so that it may be the opposite of what it was before humiliate (Verb): to make somebody feel ashamed or stupid and lose the respect of other people

Q12. ERUDITE
(a) scholarly (b) unlettered
(c) stingy (d) sloppy
Ans:
(a) scholarly (Adjective): spending a lot of time studying and having a lot of knowledge about an academic subject erudite (Adjective): having or showing great knowledge that is gained from academic study; learned unlettered (Adjective): unable to read stingy (Adjective): not generous; especially with money sloppy (Adjective): that shows a lack of care, thought or effort

Q13. CITADEL
(a) mansion (b) fortress
(c) palace (d) metropolis
Ans: (b) fortress (Noun): a building or place that has been made stronger and protected against attack citadel (Noun): a castle on high ground in or near a city where people could go when the city was being attacked mansion (Noun): a large impressive house palace (Noun): the official home of a king, queen, president etc. metropolis (Noun): a large important city

Q14. STERN
(a) young (b) stem
(c) strict (d) lenient
Ans: (c) strict (Adjective): that must be obeyed exactly stern (Adjective): strict; serious and often disapproving young (Adjective): not yet old stem (Noun): the main long thin part of a plant above the ground lenient (Adjective): not so strict as expected while punishing somebody or while making sure that rules are obeyed.

Q15. ABERRATION
(a) intensification
(b) deviation
(c) nationality
(d) justification
Ans:
(b) deviation (Noun): the act of moving away from what is normal or acceptable aberration (Noun): a fact, an action or a way of behaving that is not usual, and that may be unacceptable intensification (Noun): the act of increasing in degree or strength nationality (Noun): the legal right of belonging to a nation justification (Noun): a good reason why something exists or is done

Q16. ABNORMAL
(a) unnatural (b) aggressive
(c) unique (d) informal
Ans: (a) unnatural (Adjective): different from what is normal or expected abnormal (Adjective): different from what is usual or expected aggressive (Adjective): angry, and behaving in a threatening way; ready to attack unique (Adjective): being the only one of its kind; very special or unusual informal (Adjective): relaxed and friendly; not following strict rules

Q17. VENAL
(a) corrupt
(b) comprehensible
(c) legible
(d) forgivable
Ans: (a) corrupt (Adjective): willing to use power to do illegal or dishonest things in return for money venal (Adjective): prepared to do dishonest or immoral things in return for money; corrupt comprehensible (Adjective): that can be understood by somebody easily/ readily legible (Adjective): clear enough to read forgivable (Adjective): that you can understand and forgive; excusable

Q18. CONJURER
(a) magician (b) jester
(c) performer (d) trickster
Ans: (a) magician (Noun): a man who performs magic or clever tricks; conjurer conjurer (Noun): a man who performs magical/clever tricks; magician jester (Noun): a man employed in the past at the court of a king or queen to amuse people by telling jokes and funny stories performer (Noun): a person who performs for an audience in a show, concert, etc. trickster (Noun): a person who tricks or cheats people

Q19. INVOICE
(a) word (b) sound
(c) statement (d) language
Ans: (c) statement (Noun): something that you say or write that gives information or an opinion; a printed record of money paid, etc. invoice (Noun): bill; a list of goods that have been sold, work that has been done, etc., showing what you must pay word (Noun): a single unit of language which means something and can be spoken or written; a promise sound (Noun): noise language (Noun): the system of communication in speech and writing that is used by the people of a particular country or area

Q20. AMELIORATE
(a) improve (b) degrade
(c) motivate (d) agree
Ans:
(a) improve (Verb): to become better than before ameliorate (Verb): to make something better; improve degrade (Verb): to show or treat somebody in a way that makes him seem not worth any respect; to make something become worse motivate (Verb): to make somebody want to do something that involves hard work and effort agree (Verb): to have the same opinion as somebody else has

Q21. LOGICAL
(a) responsive (b) rational
(c) educated (d) improper
Ans: (b) rational (Adjective): based on reason rather than emotions; reasonable logical (Adjective): seeming natural, reasonable or sensible responsive (Adjective): reacting quickly and in a positive way educated (Adjective): having had a high standard of education improper (Adjective): dishonest, or morally wrong; not suited to the situation

Q22. DELUSION
(a) illumination (b) illusion
(c) ascension (d) reality
Ans: (b) illusion (Noun): a false idea or belief about something/ somebody delusion (Noun): a false belief or opinion about yourself or your situation illumination (Noun): light or a place that light comes from ascension (Noun): the journey of Jesus from the earth into heaven; the act of moving up or of reaching a high position reality (Noun): the true situation and the problems that actually exist in life

Q23. MASTERY
(a) mystery (b) weighty
(c) authority (d) weakness
Ans:
(c) authority (Noun): the power to give orders to people; the power to influence people because they respect your knowledge mastery (Noun): great knowledge about or understanding of a particular ng; command; authority mystery (Noun): something that is difficult to understand or to explain weighty (Adjective): important and serious; heavy weakness (Noun): lack of strength, power or determination

Q24. TEMERITY
(a) verity (b) audacity
(c) simplicity (d) paucity
Ans: (b) audacity (Noun): brave but rude and shocking behaviour temerity (Noun): extremely confident behaviour that people are l ikely to consider rude; audacity verity (Noun): truth simplicity (Noun): an aspect of something that is easy, natural or plain paucity (Noun): a small amount of something

Q25. WILY
(a) wise (b) stupid
(c) cunning (d) angry
Ans:
(c) cunning (Adjective): crafty; wily wily (Adjective): cunning wise (Adjective): able to make sensible decisions and give good advice because of the experience and knowledge that you have stupid (Adjective): foolish; silly angry (Adjective): feeling and/ or showing anger

Top
error: Content is protected !!