You are here
Home > QB Subjectwise > Part 194 – Synonyms Vocabulary Previous Year Questions

Part 194 – Synonyms Vocabulary Previous Year Questions

Q1. VANISH
(a) disappear (b) decrease
(c) encircle (d) reveal
Ans: (a) disappear (Verb): to become impossible to see; vanish vanish (Verb): to disappear suddenly and/or in a way that you cannot explain decrease (Verb): to make or become smaller in size, number, etc. encircle (Verb): to surround somebody or something completely in a circular shape or movement reveal (Verb): to make something known to somebody

Q2. SPURIOUS
(a)modest (b) spontaneous
(c) fake (d) sincere
Ans:
(c) fake (Adjective): not genuine; false; appearing to be something it is not spurious (Adjective): false; based on false ideas or ways of thinking modest (Adjective): not very large; expensive, important, etc; not talking much about your own abilities spontaneous (Adjective): not planned but done suddenly; happening naturally sincere (Adjective): showing what you really think or feel; genuine; honest

Q3. DEMISE
(a) death (b) misfortune
(c) accident (d) dismissal
Ans: (a) death (Noun): the fact of somebody dying or being killed demise (Noun): death; the end or failure of an institution, an idea or a company, etc. misfortune (Noun): bad luck; an unfortunate accident, condition or event accident (Noun): an unpleasant event that happens unexpectedly and causes injury or damage dismissal (Noun): the act of dismissing somebody from his job; the failure to consider something as important

Q4. ADVERSITY
(a) opponent (b) misfortune
(c) adversary (d) hostility
Ans: (b) misfortune (Noun): bad luck; an unfortunate accident, event or condition adversity (Noun): a difficult or unpleasant situation opponent (Noun): a person that you are playing or fighting against in a game, competition, argument, etc.; adversary adversary (Noun): opponent; a person that somebody is opposed to and competing with in an argument or a battle hostility (Noun): unfriendly or aggressive feelings or behavior; strong and angry opposition towards an idea, a plan or a situation

Q5. MUNDANE
(a) musical (b) ordinary
(c) mortal (d) mandatory
Ans:
(b) ordinary (Adjective): not unusual or different in anyway; having no unusual or interesting features mundane (Adjective): not interesting or exciting; dull; ordinary musical (Adjective): connected with music; containing music; with a natural skill or interest in music; pleasant to listen to mortal (Adjective): that cannot live for ever and must die; causing death or likely to cause death; very serious; lasting until death; deadly mandatory (Adjective): required by law; compulsory

Q6. ANTAGONIST
(a) nonbeliever
(b) troublemaker
(c) troubleshooter
(d) opponent
Ans: (d) opponent (Noun): a person that you are playing or fighting against in a game, competition, argument etc.; adversary antagonist (Noun): a person who strongly opposes somebody or something; opponent non – believer (Noun): someone who refuses to believe trouble–maker (Noun): a person who often causes serious problems trouble – shooter (Noun): a person who helps to solve problems in a company or an organisation

Q7. SOLITARY
(a) solid (b) solicitous
(c) lonely (d) voluntary
Ans: (c) lonely (Adjective): unhappy because you have no friends or people to talk to; isolated solitary (Adjective): done alone without other people; enjoying being alone; single solid (Adjective): hard or firm; strong and made well; that you can rely on solicitous (Adjective): being very concerned for somebody and waiting to make sure that he is comfortable, well or happy; attentive voluntary (Adjective): done willingly; done by people who choose to do it without being paid

Q8. ENGROSS
(a) dismiss (b) oppress
(c) absorb (d) endanger
Ans:
(c) absorb (Verb): to take something into mind and learn or understand it; take in; engross engross (Verb): to give all your attention and time dismiss (Verb): to decide that somebody or something is not important and not worth thinking or talking about; put aside oppress (Verb): to treat somebody in a cruel and unfair way endanger (Verb): to put somebody or something in a situation in which he could be harmed or damaged

Q9. ABSOLVE
(a) consume (b) punish
(c) acquit (d) withheld
Ans: (c) acquit (Verb): to decide and state officially in court that somebody in not guilty of a crime; to perform well, badly, etc. absolve (Verb): to state formally that somebody is not guilty or responsible for something consume (Verb): to use something – fuel, energy, time food, drink, etc; to fill somebody with a strong feeling punish (Verb): to blame yourself for something that has happened; to make somebody suffer because he has broken the law or done something wrong withheld (Verb): keep back; to refuse to give something to somebody

Q10. ASCRIPTION
(a) description (b) account
(c) attribution (d) cure
Ans: (c) attribution (Noun): assigning to a cause or source; ascription ascription (Noun): assigning to a cause or source; attribution description (Noun): the act of writing or saying in words what somebody or something is like account (Noun): a written record or money in a business, bank, shop; description cure (Noun): something that will solve a problems or cure an illness

Q11. TOIL
(a) test (b) spoil
(c) work hard (d) tell
Ans: (c) Work hard toil (Verb): to work very hard and/or for a long time, usually doing hard physical work; slog test (Verb): to find out how much somebody knows, or what he can do by asking him questions or giving him activities to perform spoil (Verb): to change something good into something bad, unpleasant, useless etc.; ruin tell (Verb): to give information by writing or speaking

Q12. MIMIC
(a) tease (b) refresh
(c) greet (d) copy
Ans: (d) copy (Verb): to write or make or behave in the same way as something else or somebody else; imitate mimic (Verb): to copy, the way somebody speaks, moves, behaves etc. in order to make other people laugh; imitate tease (Verb): to laugh at somebody and make jokes about him, either in a friendly way or in order to annoy or embarrass him refresh (Verb): to make somebody feel less tired or less hot greet (Verb): to say hello to somebody or to welcome him

Q13. KIOSK
(a) store (b) shop
(c) booth (d) mall
Ans:
(a) store (Noun): a large shop that sells many different types of goods; a shop (large or small) kiosk (Noun): a small shop/ store, open at the front, where newspapers, drinks, etc. are sold; stand; booth shop (Noun): a building or part of a building where you can buy goods and services booth (Noun): a small confined place where you can do something privately; a place to sit in a restaurant mall (Noun): a large building or covered area that has many shops/stores, restaurants, etc. inside it.

Q14. INGENUOUS
(a) innocent (b) artful
(c) cunning (d) clever
Ans: (a) innocent (Adjective): not guilty of a crime; not having done something wrong; having little experience of the world; naive ingenuous (Adjective): honest, innocent and willing to trust people; naive artful (Adjective): crafty; clever at getting what you want by not speaking the truth cunning (Adjective): able to get what you want in a clever way by tricking or cheating; crafty; wily clever (Adjective): quick at learning and understanding; intelliigent

Q15. INNOCUOUS
(a) careless
(b) harmless
(c) insufficient
(d) irresponsible
Ans: (b) harmless (Adjective): unable or unlikely to cause damage or harm; innocuous innocuous (Adjective): not intended to offend or upset anyone; harmless careless (Adjective): not giving enough attention and thought to what you are doing so that you may make mistakes; casual insufficient (Adjective): not large, strong or important enough for a particular purpose; inadequate irresponsible (Adjective): not showing a feeling of responsibility

Q16. INSOLENT
(a) disrespectful
(b) insoluble
(c) depreciating
(d) the sole of a shoe
Ans:
(a) disrespectful (Adjective): showing a lack of respect insolent (Adjective): extremely rude and showing a lack of respect insoluble (Adjective): that cannot be solved or explained depreciating (Adjective): tending to decrease or cause a decrease in value the sole of a shoe: the bottom of a shoe, not including the heel

Q17. PARSIMONY
(a) expenditure(b) bankruptcy
(c) bribery (d) miserliness
Ans: (d) miserliness (Noun): total lack of generosity with money parsimony (Noun): extreme care in spending money; extreme stinginess expenditure (Noun): the act of spending money; the amount of money spent bankruptcy (Noun): the state of not able to pay what you owe; insolvent bribery (Noun): the giving or taking of money or something valuable for some help (in a dishonest way)

Q18. TRIBULATION
(a) palpitation (b) suffering
(c) weakness (d) stimulation
Ans: (b) suffering (Noun): physical or mental pain tribulation (Noun): great trouble or suffering palpitation (Noun): a rapid and irregular heart beat weakness (Noun): lack of strength, power or determination stimulation (Noun): the feeling of being more active and healthy

Q19. RAMPART
(a) ropeway (b) staircase
(c) parapet (d) scaffold
Ans:
(c) parapet (Noun): a low wall along the edge of a bridge, a roof, etc. to stop people from falling rampart (Noun): a high wide wall of stone or earth with a path on top, built around a castle, town etc to defend it ropeway (Noun): a conveyance that transports passengers in carriers suspended from cables and supported by towers staircase (Noun): a set of stairs inside a building including the posts and rails scaffold (Noun): a platform used while executing criminals by cutting off their heads or hanging them from a rope; a structure made of poles and boards, for workers to stand on when they are working on a building

Q20. COLLATE
(a) describe (b) narrate
(c) prescribe (d) assemble
Ans: (d) assemble (Verb): to bring things or people together as a group collate (Verb): to collect information together from different sources in order to examine and compare it describe (Verb): to say what somebody or something is like narrate (Verb): to tell a story; relate prescribe (Verb): to tell somebody to take a particular medicine or treatment

Q21. ADVOCATE
(a) pronounce (b) support
(c) determine (d) predict
Ans: (b) support (Verb): to help or encourage somebody or something by saying or showing that you agree with him/ or to it; back advocate (Verb): to support something publicly pronounce (Verb): to say or give something formally determine (Verb): to discover the facts about something; to calculate something exactly; establish predict (Verb): forecast; to say that something will happen in future

Q22. PREAMBLE
(a) mediation (b) conclusion
(c) introduction (d) definition
Ans:
(c) introduction (Noun): the act of bringing something into use or existence for the first time preamble (Noun): an introduction to a book or a written document; an introduction to something you say mediation (Noun): negotiation to resolve differences conducted by some impartial party; arbitration conclusion (Noun): the end of a speech or a piece of writing; completion definition (Noun): an explanation of the meaning or a word or phrase, in a dictionary

Q23. GARRULOUS
(a) talkative (b) sedative
(c) vocative (d) positive
Ans: (a) talkative (Adjective): liking to talk a lot garrulous (Adjective): talking a lot; talkative sedative (Noun): a drug that makes somebody go to sleep or makes him feel calm and relaxed; tranquilizer vocative (Adjective): expressing your opinions or feelings in a loud and confident way; strident positive (Adjective): completely sure; confident; showing clear evidence; greater than zero; conclusive; absolute

Q24. TINSEL
(a) tinkle (b) decoration
(c) tin (d) colourful
Ans: (b) decoration (Noun): a thing that makes something look more attractive on special occasions tinsel (Noun): strips of shiny material like metal, used as decorations, especially on Christmas tinkle (Noun): a light high ringing sound tin (Noun): a chemical element; a metal container colourful (Adjective): full of different, bright colours

Q25. LABYRINTH
(a) meandering (b) rotating
(c) pacing (d) wriggling
Ans:
(a) meandering (Noun): a course that does not follow a straight line labyrinth (Noun): a complicated series of paths, which it is difficult to find your way through rotating (Adjective): turning about an axis; revolving pacing (Adjective): walking with slow regular strides wriggling (Adjective): twisting and turning your body or part of it with quick short movements

Top
error: Content is protected !!