You are here
Home > QB Subjectwise > Part 193 – Synonyms Vocabulary Previous Year Questions

Part 193 – Synonyms Vocabulary Previous Year Questions

Q1. SOLE
(a) only (b) principal
(c) important (d) immediate
Ans: (a) only (Adjective): used for saying that no other or others of the same group exist or are there sole (Adjective): only; single; not shared; belonging to one person principal (Adjective): most important; main important (Adjective): of great value immediate (Adjective): happening or done without delay; instant

Q2. SYSTEMATICALLY
(a) scientifically
(b) technically
(c) methodically
(d) symmetrically
Ans:
(c) methodically (Adverb): done in careful and logical way systematically (Adverb): in a systematic manner; done according to a system or plan in a thorough, efficient or determined way scientifically (Adverb): with respect to science technically (Adverb): with regard to machinery, methods etc. symmetrically (Adverb): in a symmetrical manner

Q3. ECONOMICAL
(a) extravagant (b) lavish
(c) thrifty (d) stingy
Ans: (c) thrifty (Adjective): careful about spending money and not wasting things; frugal economical (Adjective): providing good service or value in relation to the amount of time or money spent extravagant (Adjective): spending a lot more money than is necessary lavish (Adjective): large in amount, impressive and costing a lot of money stingy (Adjective): not generous, especially with money

Q4. SUPERFICIAL
(a) defective (b) superior
(c) deep (d) shallow
Ans: (d) shallow (Adjective): not deep; not showing serious thought, feeling, etc. about something; superficial superficial (Adjective): appearing to be true, real or important until you look at it more carefully; not concerned with anything serious or important and lacking any depth of understanding or feeling; shallow defective (Adjective): having a fault or faults; not perfect or complete; faulty superior (Adjective): better in quality than somebody or something else; higher in rank, importance or position deep (Adjective): having a large distance from the top to the bottom

Q5. MANIA
(a) greatness (b) fame
(c) madness (d) wisdom
Ans: (c) madness (Noun): the state of having a serious mental illness; insanity; craze mania (Noun): an extremely strong desire or enthusiasm for something; craze greatness (Noun): the state of being great fame (Noun): the state of being known and talked about by many people wisdom (Noun): the ability to make sensible decisions and give good advice because of the experience and knowledge that you have

Q6. PERISH
(a) disintegrate (b) die
(c) destroy (d) vanish
Ans: (b) die (Verb): to stop living, existing or working perish (Verb): to die in a sudden violent way; to be lost or destroyed disintegrate (Verb): to break into small parts or pieces and be destroyed; fall apart destroy (Verb): to damage something so badly that it no longer exists or works vanish (Verb): to disappear suddenly; to stop existing

Q7. ALLURE
(a) tempt (b) attempt
(c) deceive (d) praise
Ans:
(a) tempt (Verb): to attract somebody or make somebody want to do something, even if he knows that it is wrong allure (Verb): being attractive and exciting; tempt attempt (Noun): to try to do something difficult deceive (Verb): to make somebody believe something that is not true; to cheat praise (Verb): to show approval of or admiration for somebody or something

Q8. ASSAULT
(a) attack (b) comfort
(c) construct (d) attach
Ans: (a) attack (Verb): an act of using violence to hurt somebody assault (Verb): to attack somebody violently comfort (Verb): to be physically relaxed and free from pain construct (Verb, Noun): to build or make something attach (Verb): to fasten or join one thing to another

Q9. PROTRUDE
(a) lengthen (b) uphold
(c) bulge (d) refute
Ans: (c) bulge (Verb): to stick out from something in a round shape protrude (Verb): to stick out from a place or a surface lengthen (Verb): to make or become longer uphold (Verb): to support something that you think is right and make sure that it continues to exist refute (Verb): to prove that something is wrong

Q10. ACCOMPLISH
(a) surrender (b) achieve
(c) forsake (d) abandon
Ans: (b) achieve (Verb): to succeed in reaching a particular goal, status or standard; attain; accomplish accomplish (Verb): to succeed in doing or completing something; achieve surrender (Verb): to admit that you have been defeated and want to stop fighting; give in forsake (Verb): to leave; abandon; renounce abandon (Verb): to leave a thing or place

Q11. APEX
(a) bottom (b) outward
(c) top (d) inward
Ans: (c) top (Noun): the highest part or point of something apex (Noun): the top or highest part of something bottom (Noun): the lowest part of something outward (Adjective, Adverb): going away from a particular place inward (Adjective, Adverb): inside your mind; towards the inside or centre of something

Q12. BAFFLE
(a) strike (b) puzzle
(c) flutter (d) surpass
Ans:
(b) puzzle (Verb): baffle; to make somebody feel confused baffle (Verb): to confuse somebody completely; to be too difficult or strange for somebody to understand or explain; perplex; puzzle strike (Verb): to hit somebody or something hard flutter (Verb): to move lightly and quickly; a quick, light movement. surpass (Verb): to do or be better than somebody or something

Q13. APPRISE
(a) praise (b) inform
(c) conceal (d) assess
Ans: (b) inform (Verb): to tell somebody about something in an official way apprise (Verb): to tell or in form somebody of something praise (Verb): to show approval of or admiration for somebody or something conceal (Verb): to hide assess (Verb): to make a judgement about the nature or quality of somebody or something

Q14. PERIODIC
(a) infrequent (b) continuous
(c) occasional (d) regular
Ans: (d) regular (Adjective): done or happening often periodic (Adjective): happening often and regularly infrequent (Adjective): not happening often; rare continuous (Adjective): happening or existing for a period of time without interruption; continual occasional (Adjective): happening or done sometimes but not often

Q15. GRUESOME
(a) sullen (b) hideous
(c) exhausting (d) insulting
Ans:
(b) hideous (Adjective): very ugly or unpleasant; revolting gruesome (Adjective): very unpleasant and filling you with horror sullen (Adjective): bad–tempered and not speaking exhausting (Adjective): making you feel very tired insulting (Adjective): causing or intending to cause somebody to feel offended

Q16. ABSURD
(a) diligent (b) ridiculous
(c) brisk (d) complex
Ans: (b) ridiculous (Adjective): very silly or unreasonable; absurd absurb (Adjective): completely ridiculous; not logical and sensible diligent (Adjective): showing care and effort in your work or duties brisk (Adjective): quick; practical and confident complex (Adjective): complicated; difficult to understand

Q17. SOLITARY
(a) sad (b) voluntary
(c) subtle (d) lonely
Ans: (d) lonely (Adjective): unhappy because you are alone; isolated solitary (Adjective): done alone; single; enjoying being alone, without other people sad (Adjective): unhappy voluntary (Adjective): done willingly subtle (Adjective): not very noticeable or obvious; behaving in a clever way

Q18. PACIFIC
(a) extensive (b) peaceful
(c) deep (d) white
Ans:
(b) peaceful (Adjective): quiet and calm; trying to create peace and live in peace pacific (Adjective): peaceful or loving peace extensive (Adjective): covering a large area; great in amount deep (Adjective): having a large distance from the top to the bottom white (Adjective): having the colour of fresh snow or of milk

Q19. FETCH
(a) order (b) bring
(c) scoop (d) take
Ans: (b) bring (Verb): to take something or somebody with oneself somewhere fetch (Verb): to go to where somebody or something is and bring him or it back order (Verb): to use your position of authority to tell somebody to do something or say that something must happen scoop (Verb): to move or lift something with a scoop or something like a scoop. take (Verb): to carry or move something from one place to another

Q20. ECSTASY
(a) economy (b) eclipse
(c) joy (d) extremism
Ans: (c) joy (Noun): a feeling of great happiness; delight ecstasy (Noun): a feeling or state of very great happiness economy (Noun): the relationship between production, trade and supply of money in a particular country or region eclipse (Noun): an occasion when the moon passes between the earth and the sun so that you may not see all or part of the sun for a time or when the earth passes between the moon and the sun so that you may not see all or part of the moon for a time extremism (Noun): political, religious, etc. ideas or actions that are extreme and not normal, reasonable or acceptable to most people

Q21. CLANDESTINE
(a) family (b) useful
(c) dangerous (d) secret
Ans:
(d) secret (Adjective): kept hidden from others; known about by only a few people clandestine (Adjective): done secretly or kept secret family (Adjective): connected with the family or a particular family (owned by a family; suitable for all members of the family) useful (Adjective): that can help you to do or achieve what you want dangerous (Adjective): likely to insure or have somebody; damaging or destroying something

Q22. BARBARIC
(a) uncivilized
(b) premeditated
(c) barber’s
(d) thorny
Ans: (a) uncivilized (Adjective): not behaving in a way that is acceptable according to social or moral standards. barbaric (Adjective): cruel and violent and not as expected from people who are educated and respect one another; coarse; uncivilized premeditated (Adjective): planned in advance barber’s (Noun): a shop where men can have their hair cut thorny (Adjective): causing difficulty or disagreement

Q23. HURDLE
(a) throw (b) opposition
(c) obstacle (d) suspicion
Ans: (c) obstacle (Noun): a situation, an event, etc. that makes it difficult for you to do or achieve something hurdle (Noun): each of a series of upright frames that a person or horse jumps over in a race; a problem or difficulty that must be solved or dealt with before you can achieve something throw (Noun): the act of throwing something opposition (Noun): the act of strongly disagreeing with somebody or something, with the aim of preventing something from happening suspicion (Noun): a feeling that somebody has done something wrong, illegal or dishonest, even though you have no proof; a feeling that something is true or you cannot trust somebody or something

Q24. DETER
(a) neglect
(b) disapprove
(c) differ
(d) hinder
Ans:
(d) hinder (Verb): to make it difficult for somebody to do something or something to happen deter (Verb): to make somebody decide not to do something or continue doing something, by making him understand the difficulties and unpleasant results of his actions neglect (Verb): to fail to take care of somebody or something; not to give enough attention to something disapprove (Verb): to think that somebody or something is not good or suitable differ (Verb): to be different from somebody or something

Q25. COARSE
(a) path (b) difficult
(c) rough (d) definite
Ans: (c) rough (Adjective): having a surface that is not even or regular; not exact; not gentle or careful; difficult and unpleasant coarse (Adjective): rough; not soft; rude and offensive; consisting of relatively large pieces path (Noun): a way or track that is built or is made by the action of people walking; a plan of action difficult (Adjective): not easy; full of problems; not easy to please; not helpful definite (Adjective): sure or certain; unlikely to change

Top
error: Content is protected !!