You are here
Home > QB Subjectwise > Part 192 – Synonyms Vocabulary Previous Year Questions

Part 192 – Synonyms Vocabulary Previous Year Questions

Q1. RELISH
(a) realise (b) taste
(c) enjoy (d) reveal
Ans: (c) enjoy (Verb): to get pleasure from something relish (Verb): to get great pleasure from something; enjoy realize (Verb): to understand or become aware of a situation taste (Verb): to test, have or recognize any food or drink reveal (Verb): disclose; to make something known to somebody

Q2. ACUTE
(a) dull (b) drowsy
(c) unpleasant(d) sharp
Ans: (d) sharp (Adjective): having a fine edge or point; intense acute (Adjective): very serious or severe; keen; sharp dull (Adjective): not interesting or exciting drowsy (Adjective): tired and almost asleep; sleepy unpleasant (Adjective): not pleasant or comfortable

Q3. SOLICIT
(a) command (b) request
(c) sympathize(d) agree
Ans: (b) request (Verb): to ask for something or ask somebody to do something in a polite way solicit (Verb): to ask somebody for something; to try to get something or persuade somebody to do something command (Verb): to order sympathize (Verb): to feel sorry for somebody agree (Verb): to accept; to approve; to tally

Q4. SURMOUNT
(a) discount (b) surround
(c) overcome (d) capture
Ans:
(c) overcome (Verb): to succeed in dealing with or controlling a problem that has been preventing you from achieving something surmount (Verb): to deal successfully with a difficulty; overcome discount (Verb): to think or say that something is not important or not true; dismiss; reduce surround (Verb): to be all around capture (Verb): to catch; to take control of somebody or something

Q5. BRISK
(a) quick (b) bright
(c) puzzled (d) active
Ans: (a) quick (Adjective): done with speed brisk (Adjective): quick; busy; practical and confident bright (Adjective): full of light puzzled (Adjective): unable to understand something; baffled active (Adjective): always busy doing physical activities

Q6. PAIL
(a) mug (b) container
(c) bucket (d) vessel
Ans: (c) bucket (Noun): an open container with a handle used for carrying liquids or sand pail (Noun): bucket mug (Noun): a tall cup for drinking from, usually with straight sides and a handle and without a saucer container (Noun): a box, bottle, etc. in which something can be stored or transported vessel (Noun): a large ship; a container such as a bowl, cup etc. used for holding liquids

Q7. CONDONE
(a) ignore (b) overlook
(c) forgive (d) forget
Ans:
(b) overlook (Verb): to fail to see or notice something; miss condone (Verb): to accept behaviour that is morally wrong or to treat it as if it were not serious ignore (Verb): to pay no attention to; disregard forgive (Verb): to stop feeling angry with somebody who has done something to harm, annoy or upset you forget (Verb): to be unable to remember something

Q8. THRIVE
(a) destroy (b) flourish
(c) raise (d) create
Ans: (b) flourish (Verb): to develop quickly and be successful; thrive thrive (Verb): to become and continue to be successful, strong, healthy, etc.; flourish destroy (Verb): to damage something so badly that it no longer exists, works, etc. raise (Verb): to lift or move something to a higher level create (Verb): to make something happen or exist

Q9. ANGUISH
(a) trouble (b) conflict
(c) anger (d) agony
Ans: (d) agony (Noun): extreme physical or mental pain anguish (Noun): severe pain, mental suffering or unhappiness; agony trouble (Noun): a problem, worry, difficulty, etc. conflict (Noun): a situation in which there are opposing ideas, opinions, feelings or wishes anger (Noun): the state of being angry

Q10. DISSUADE
(a) encourage (b) worry
(c) disturb (d) discourage
Ans:
(d) discourage (Verb): to try to prevent something or somebody from doing something dissuade (Verb): to persuade somebody not to do something; discourage encourage (Verb): to give support, courage or hope worry (Verb): to keep thinking about unpleasant things that might happen or about problems that you have disturb (Verb): to interrupt somebody when they are trying to sleep, work, etc.

Q11. PLEASURE
(a) comfort (b) privilege
(c) support (d) happiness
Ans: (d) happiness (Noun): the state of being happy – feeling pleased or showing pleasure pleasure (Noun): the state of being happy, satisfied or contented; enjoyment comfort (Noun): the state of being physically relaxed and free from pain; having a pleasant life privilege (Noun): a special right or advantage that a particular person or group of people has; honour; favour support (Noun): to help or encourage ment given to somebody or something by saying or showing that you agree with him or to it; back

Q12. ONUS
(a) inclination
(b) responsibility
(c) prudence (d) antipathy
Ans: (b) responsibility (Noun): a duty to deal with or take care of somebody or something onus (Noun): the responsibility for something inclination (Noun): a feeling that makes you want to do something prudence (Noun): the state of being sensible and careful when you make judgements and decisions antipathy (Noun): a strong feeling of dislike; hostility

Q13. ESSENTIAL
(a) hidden (b) obvious
(c) vital (d) trivial
Ans:
(c) vital (Adjective): necessary; essential essential (Adjective): completely necessary; extremely important in a particular situation; vital hidden (Adjective): not able to view; difficult to find obvious (Adjective): easy to see or understand; clear trivial (Adjective): not important or serious; not worth considering

Q14. DILIGENT
(a) desirous
(b) hardworking
(c) ridiculous
(d) assiduous
Ans: (d) assiduous (Adjective): working very hard and taking great care; diligent diligent (Adjective): showing care and effort in your work or duties desirous (Adjective): having a wish for something; wanting something hardworking (Adjective): putting a lot of effort into a job and doing it well ridiculous (Adjective): very silly or unreasonable; absurd

Q15. BLUNDER
(a) blemish (b) danger
(c) worry (d) mistake
Ans: (d) mistake (Noun): error; misprint; not correctly written blunder (Noun): a stupid or careless mistake blemish (Noun): a mark on the skin or an object that spoils it and makes it look less beautiful or perfect danger (Noun): the possibility of something happening that will injure, harm or kill somebody or damage or destroy something worry (Noun): the state of worrying; anxiety

Q16. COARSE
(a) smooth (b) refined
(c) stiff (d) rough
Ans:
(d) rough (Adjective): having a surface that is not even or regular coarse (Adjective): rough; consisting of relatively large pieces; rude and offensive; vulgar smooth (Adjective): completely flat and even, without any lumps, holes or rough areas refined (Adjective): made pure by having other substances taken out of it; cultured; genteel stiff (Adjective): firm and difficult to bend

Q17. COMPASSIONATE
(a) pathetic (b) aesthetic
(c) sympathetic (d) warm
Ans: (c) sympathetic (Adjective): kind to somebody who is hurt or sad compassionate (Adjective): feeling or showing sympathy for people who are suffering pathetic (Adjective): making you feel pity or sadness; pitiful aesthetic (Adjective): concerned with beauty and art and the understanding of beautiful things warm (Adjective): at a fairly high temperature in a way that is pleasant

Q18. SOLITARY
(a) quiet (b) lonely
(c) lost (d) idle
Ans: (b) lonely (Adjective): unhappy because you are alone; isolated solitary (Adjective): done alone without other people; enjoying being alone; single quiet (Adjective): making very little noise lost (Adjective): unable to find your way idle (Adjective): not working hard; lazy

Q19. DECAY
(a) decompose (b) decline
(c) dispose (d) disturb
Ans:
(a) decompose (Verb): to be destroyed by natural processes; rot; decay decay (Verb): to be destroyed by natural processes; rot or decompose decline (Verb): to become smaller, fewer, weaker, etc.; refuse dispose (Verb): to arrange things or people in a particular way or position disturb (Verb): to interrupt when somebody is trying to work, sleep, etc.

Q20. BLISS
(a) pleasure (b) fantasy
(c) happiness (d) laughter
Ans: (c) happiness (Noun): the state of being happy – showing pleasure or feeling pleased bliss (Noun): extreme happiness pleasure (Noun): the state of being happy, satisfied or contented fantasy (Noun): a pleasant situation that you imagine but that is unlikely to happen laughter (Noun): the act of laughing

Q21. CANDID
(a) able (b) quiet
(c) fearless (d) frank
Ans: (d) frank (Adjective): honest and direct in what you say candid (Adjective): saying what you think openly and honestly able (Adjective): having the skill, intelligence, opportunity, etc. needed to do something quiet (Adjective): making very little noise fearless (Adjective): not afraid

Q22. MEAGRE
(a) plenty (b) inadequate
(c) sufficient (d) limited
Ans:
(b) inadequate (Adjective): not enough; not good enough meagre (Adjective): small in quantity and poor in quality plenty (Determiner): a lot of sufficient (Adjective): enough for a particular purpose limited (Adjective): not very great in amount or extent

Q23. WHOLESOME
(a) complete (b) ripe
(c) sound (d) desirable
Ans: (c) sound (Adjective): sensible; good and thorough; in good condition wholesome (Adjective): good for your health; morally good; having a good moral influence complete (Adjective): total; to the greatest degree possible ripe (Adjective): fully grown and ready to be eaten desirable (Adjective): that you would like to have or do; worth having or doing

Q24. INFIRM
(a) unsteady (b) timid
(c) nervous (d) weak
Ans: (d) weak (Adjective): not physically strong infirm (Adjective): ill or sick and weak unsteady (Adjective): not completely in control of your movements timid (Adjective): shy and nervous nervous (Adjective): anxious or afraid or something

Q25. CORDIAL
(a) affectionate
(b) generous (c) friendly
(d) kind
Ans: (c) friendly (Adjective): behaving in a kind and pleasant way cordial (Adjective): pleasant and friendly affectionate (Adjective): showing caring feelings and love for somebody; loving generous (Adjective): giving or willing to give freely kind (Adjective): caring about others; gentle, friendly and generous

Top
error: Content is protected !!