You are here
Home > QB Subjectwise > Part 191 – Synonyms Vocabulary Previous Year Questions

Part 191 – Synonyms Vocabulary Previous Year Questions

Q1. DILLIGENT
(a) intelligent (b) eminent
(c) hardworking (d) reliable
Ans: (c) hardworking (Adjective): putting a lot of effort into a job and doing it well diligent (Adjective): showing care and effort in your work or duties intelligent (Adjective): good at learning, understanding and thinking in a logical way about things eminent (Adjective): famous and respected; unusual; excellent reliable (Adjective): that can be trusted to do something well; dependable

Q2. TEMPEST
(a) drama (b) temperature
(c) temptation (d) storm
Ans: (d) storm (Noun): very bad weather with strong winds and rain and after thunder and lightning tempest (Noun): a violent storm drama (Noun): a play for the theatre; an exciting event temperature (Noun): the degree of hotness or coldness of a body or environment temptation (Noun): the desire to do or have something that you know is bad or wrong

Q3. INSTANT
(a) constant (b) distant
(c) immediate (d) sudden
Ans: (c) immediate (Adjective): happening or done without delay; instant instant (Adjective): immediate; happening immediately constant (Adjective): all the time; repeatedly; that does not change ; fixed distant (Adjective): far away in space or time; remote sudden (Adjective): happening or done quickly and unexpectedly

Q4. DISASTER
(a) death (b) epidemic
(c) misfortune (d) derailment
Ans: (c) misfortune (Noun): bad luck; an unfortunate accident, condition or event, blow; disaster disaster (Noun): an unexpected event – a very bad accident, a flood, a fire, that kills a lot of people or causes a lot of damage death (Noun): the fact of dying or being killed epidemic (Noun): a large number of cases of a particular disease happening at the same time in a particular community derailment (Noun): being off the tracks

Q5. ADVERSE
(a) unequal (b) unfavourable
(c) unwanted (d) undue
Ans:
(b) unfavourable (Adjective): not good and likely to cause problems adverse (Adjective): negative and unpleasant; not likely to produce a good result unequal (Adjective): in which people are treated in different ways; unfair unwanted (Adjective): that you do not want undue (Adjective): more than you think is reasonable or necessary

Q6. REQUEST
(a) ask (b) please
(c) suggest (d) offer
Ans: (a) ask (Verb): to say or write in the form of a question request (Verb): to ask for something or do something in a polite way please (Verb): used for adding force to a request or statement suggest (Verb): to put forward an idea; propose offer (Verb): to say that you are willing to do something for somebody or give something to somebody

Q7. FOREBODING
(a) alarm (b) forecast
(c) failure (d) foresight
Ans: (a) alarm (Noun): fear and anxiety that somebody feels when something dangerous or unpleasant might happen foreboding (Noun): a strong feeling that something dangerous or unpleasant is going to happen forecast (Noun): a statement about what will happen in the future failure (Noun): lack of success in doing or achieving something foresight (Noun): the ability to predict what is likely to happen

Q8. CHANGE
(a) alter (b) renew
(c) review (d) repeat
Ans: (a) alter (Verb): to become different change (Verb): become or make different renew (Verb): to begin something after a pause or interruption review (Verb): to carefully examine or consider something again repeat (Verb): to say or write again and again

Q9. GENUINE
(a) good (b) real
(c) attractive (d) lovable
Ans: (b) real (Adjective): genuine and not false or artificial genuine (Adjective): real; not artificial; authentic good (Adjective): of high quality; pleasant attractive (Adjective): pleasant to look at; appealing lovable (Adjective): having qualities that people find attractive and easy to love

Q10. ACQUAINT
(a) arouse (b) introduce
(c) appoint (d) acquire
Ans:
(b) introduce (Verb): to tell two or more people who have not met before about each other (names) acquaint (Verb): to make somebody or yourself familiar with or aware of something arouse (Verb): to make somebody have a particular feeling or attitude; excite appoint (Verb): to choose somebody for a job or position of responsibility acquire (Verb): to gain something by your own efforts, ability or behaviour

Q11. RIGHT
(a) correct (b) marked
(c) straight (d) finished
Ans: (a) correct (Adjective): right; not wrong right (Adjective): correct; not wrong; suitable, just, proper marked (Adjective): easy to see; noticeable; distinct straight (Adjective): without a bend or cause; going in one direction only finished (Adjective): no longer doing something or dealing with somebody or something

Q12. APPREHENDED
(a) understood (b) arrested
(c) feared (d) questioned
Ans: (b) arrested (Verb): to take into custody, as a suspected criminal apprehend (Verb): to catch somebody and arrest him understood (Verb): to know the meaning of words, how a work is done, what somebody says, etc. feared (Verb): to be frightened questioned (Verb): to ask questions

Q13. GENUINE
(a) real (b) unreal
(c) similar (d) false
Ans:
(a) real (Adjective): genuine; not false or artificial genuine (Adjective): real; not artificial unreal (Adjective): not related to reality similar (Adjective): like somebody or something but not exactly the same false (Adjective): wrong; not correct or true

Q14. CONCEAL
(a) show (b) hide
(c) cancel (d) excuse
Ans: (b) hide (Verb): conceal; to keep in a place where it cannot be seen conceal (Verb): to hide show (Verb): to make something clear; to prove something cancel (Verb): to decide that something that has been arranged will not now take place excuse (Verb): to forgive

Q15. EFFICIENT
(a) clever (b) smart
(c) known (d) capable
Ans: (d) capable (Adjective): having the ability or qualities necessary for doing something; skilled; competent efficient (Adjective): doing something well and thoroughly without waste of time, money or energy clever (Adjective): quick at learning and understanding things; intelligent smart (Adjective): looking clear and neat; well – dressed known (Adjective): to be familiar to other people

Q16. DISEASE
(a) fall (b) damage
(c) illness (d) injury
Ans:
(c) illness (Noun): the state of being physically or mentally ill disease (Noun): an illness; infection; an illness affecting humans, plants, animals, caused by infection fall (Noun): an act of falling damage (Noun): physical harm caused to something which makes it less attractive, useful or valuable injury (Noun): harm done to a person’s or an animal’s body,

Q17. ENIGMA
(a) truth (b) fear
(c) difficulty (d) puzzle
Ans: (d) puzzle (Noun): mystery; something that is difficult to understand or explain enigma (Noun): a person, thing or situation that is mysterious and difficult to understand; puzzle; mystery truth (Noun): the true facts of something fear (Noun): the bad feeling that you have when you are in danger difficulty (Noun): a problem, a thing or situation that causes problems; the state of being hard to do or to understand.

Q18. CONCURRENCE
(a) occurrence(b) conquest
(c) currency (d) agreement
Ans: (d) agreement (Noun): an arrangement, a promise or a contract made with somebody concurrence (Noun): agreement; two or more things happening at the same time occurrence (Noun): something that happens or exists conquest (Noun): the act of taking control of a country, city, etc. by force currency (Noun): the system of money that a country uses

Q19. ESPIONAGE
(a) planning (b) pioneering
(c) lineage (d) spying
Ans:
(d) spying (Verb): to collect secret information about another country, organization or person espionage (Noun): the activity of secretly getting important political or military information about another country or of finding another country’s secrets by using spies; spying planning (Noun): the act or process of making plans for something pioneering (Adjective): introducing ideas and methods that have never been used before lineage (Noun): the series of families that somebody comes from originally; ancestry

Q20. PROGNOSIS
(a) diagnosis (b) forecast
(c) preface (d) identity
Ans: (b) forecast (Noun): a statement about what will happen in future prognosis (Noun): an opinion, based on medical experience, of the likely development of a disease or an illness; forecast; a judgement about how something is likely to develop in future diagnosis (Noun): the act of discovering or identifying the exact cause of an illness or a problem preface (Noun): an introduction to a book identity (Noun): who or what somebody or something is

Q21. POACH
(a) catch (b) hunt
(c) preach (d) plunder
Ans: (b) hunt (Verb): to search; to chase wild animals in order to catch or kill them for food, sport or to make money poach (Verb): to take and use somebody or something that belongs to somebody or something else in a secret, dishonest or unfair way catch (Verb): to stop and hold a moving object; to take hold of somebody or something preach (Verb): to give a religious talk in a public place plunder (Verb): to steal things from a place using force during a time of war; loot

Q22. REPARTEE
(a) refuse (b) celebrate
(c) response (d) question
Ans: (c) response (Noun): a spoken or writen answer repartee (Noun): clever and amusing comments and replies that are made quickly refuse (Verb): to say that you will not do something that somebody has asked you to do; turn down celebrate (Verb): to show that a day or an event is important by doing something special on it question (Noun): a sentence, phrase or word that asks for information

Q23. EXHORT
(a) recommend (b) coax
(c) pressure (d) push
Ans: (c) pressure (Verb): to persuade somebody to do something, especially by making him feel that he has to or should do it exhort (Verb): to try hard to persuade somebody to do something; urge recommend (Verb): to tell somebody that something is good or useful coax (Verb): to persuade somebody to do something by talking to him in a kind and gentle way; cajole push (Verb): to make somebody or something move forword; to make somebody work hard

Q24. LURID
(a) happy (b) abundant
(c) bright (d) shocking
Ans:
(d) shocking (Adjective): that offends or upsets people; that is morally wrong; very bad lurid (Adjective): too bright in colour, in a way that is not attractive; shocking and violent happy (Adjective): feeling or showing pleasure; pleased abundant (Adjective): plentiful; more than enough bright (Adjective): full of light; shining strongly

Q25. CONCEALED
(a) covered (b) closed
(c) sealed (d) hidden
Ans: (d) hidden (Adjective): difficult to find; covered from view concealed (Adjective): not accessible to view; hidden out of sight covered (Adjective): having a layer over it; having a roof over it closed (Adjective): shut; not open to everyone sealed (Adjective): closed/ secured with or as if with a seal

Top
error: Content is protected !!