You are here
Home > QB Subjectwise > Part 190 – Synonyms Vocabulary Previous Year Questions

Part 190 – Synonyms Vocabulary Previous Year Questions

Q1. DENY
(a) regain (b) refuse
(c) repair (d) reduce
Ans: (b) refuse (Verb): deny; to say that you will not do something deny (Verb): to refuse to admit or accept something regain (Verb): to get back something you no longer have repair (Verb): to restore something that is broken, damaged or torn to good condition; put right reduce (Verb): to make something less or smaller

Q2. ABUSE
(a) use (b) praise
(c) scorn (d) raise
Ans: (c) scorn (Verb/Noun): to have a strong feeling that somebody or something is stupid or not good enough, usually shown by the way you speak abuse (Verb): to make bad use of something; misuse; insult; to use power or knowledge unfairly or wrongly use (Verb): to do something with a machine, a method, an object, etc. for a particular purpose praise (Verb): to express your approval or admiration for somebody; compliment raise (Verb): to move or lift to a higher level; to increase the amount; to collect money or people together

Q3. DOCILE
(a) submissive (b) stubborn
(c) strong (d) changeable
Ans: (a) submissive (Adjective): willing to accept somebody else’s authority and willing to obey him without questioning docile (Adjective): quiet and easy to control stubborn (Adjective): determined not to change your opinion or attitude; obstinate strong (Adjective): having great power; firm changeable (Adjective): likely to change; unpredictable

Q4. CONSIDERATE
(a) agreeable (b) kind
(c) likeminded (d) thoughtful
Ans: (d) thoughtful (Adjective): considerate; kind; showing that you think about and care for other people considerate (Adjective): always thinking of other people’s wishes and feelings; careful not to hurt or upset others; thoughtful agreeable (Adjective): pleasant and easy to like kind (Adjective): caring about others; gentle, friendly and generous likeminded (Adjective): having similar ideas and interests

Q5. NURTURE
(a) encourage (b) grow
(c) see (d) maintain
Ans:
(b) grow (Verb): to increase in size, number, strength or quality; to develop nurture (Verb): to care for and protect somebody or something while he/it growing or developing; foster encourage (Verb): to give support, courage or hope maintain (Verb): to make something continue at the same level, standard, etc.; preserve

Q6. DEFER
(a) indifferent (b) defy
(c) differ (d) postpone
Ans: (d) postpone (Verb): to delay until a later time; put off defer (Verb): put off; to delay something until a later time indifferent (Adjective): having or showing no interest defy (Verb): to refuse to obey or show respect for somebody in authority, (a law, a rule etc.) differ (Verb): to be different from somebody or something

Q7. CEASE
(a) begin (b) stop
(c) create (d) dull
Ans: (b) stop (Verb): to come to an end cease (Verb): to stop happening begin (Verb): to start doing something create (Verb): to make something happen or exist dull (Verb): to become weaker or slower or less lively

Q8. PIOUS
(a) religious (b) sympathetic
(c) afraid (d) faithful
Ans: (a) religious (Adjective): connected with religion pious (Adjective): having or showing deep respect for God and religion; devoted sympathetic (Adjective): kind to somebody who is hurt or sad afraid (Adjective): frightened; scared; terrified faithful (Adjective): loyal; staying with or supporting a particular person, organisation or belief

Q9. ABANDON
(a) forsake (b) keep
(c) cherish (d) enlarge
Ans: (a) forsake (Verb): abandon; to leave somebody or something, especially when you have a responsibility to stay abandon (Verb): to leave somebody with no intention of returning especially when you have a responsibility keep (Verb): to stay in a particular condition or position; to continue doing something cherish (Verb): to love somebody or something very much and want to protect him or it enlarge (Verb): to make something bigger

Q10. CANCEL
(a) abolish (b) approve
(c) allow (d) break
Ans:
(a) abolish (Verb): to officially end a law, a system or an institution cancel (Verb): to decide that something that has been arranged will not now take place; annul; abolish; neutralize approve (Verb): to think somebody or something is good, suitable or acceptable allow (Verb): to let somebody or something do something break (Verb): to be damaged and separated into two or more pieces

Q11. ADORN
(a) trust (b) writer
(c) suspect (d) beautify
Ans: (d) beautify (Verb): to make somebody or something beautiful or more beautiful adorn (Verb): to make something or somebody look more attractive by decorating it or him with something trust (Verb): to believe that somebody is good, sincere and honest writer (Noun): a person who writes books, stories, articles, etc. suspect (Verb): to have an idea that something is probably true or likely to happen, but without having definite proof

Q12. REPOSE
(a) place (b) keep
(c) rest (d) replace
Ans: (c) rest (Verb): to relax, sleep or do nothing after a period of activity of illness; to be buried repose (Verb): to rest, sleep or feel calm place (Verb): to put something in a particular place keep (Verb): to stay in a particular condition or position replace (Verb): to be instead of something or somebody else

Q13. COMMOTION
(a) cheer (b) imbalance
(c) disturbance (d) movement
Ans: (c) disturbance (Noun): a noisy fight; the act of disturbing something or somebody commotion (Noun): sudden noisy confusion or excitement cheer (Noun): a shout of joy, support or praise imbalance (Noun): a situation in which two or more things are not the same in size or are not treated the same, in a way that is unfair or causes problems movement (Noun): the act of moving from one place to another

Q14. IRREVOCABLE
(a) changed (b) done
(c) unalterable (d) reversible
Ans: (c) unalterable (Adjective): that cannot be changed irrevocable (Adjective): that cannot be changed; final changed (Adjective): very different from what it was before done (Adjective): finished; completed reversible (Adjective): that can be turned inside out and used with either side shown; that can be changed so that something may return to its original state or situation

Q15. ANGER
(a) calmness (c) leisure
(b) vagueness (d) displeasure
Ans:
(d) displeasure (Noun): the feeling of being upset and annoyed; annoyance anger (Noun): the strong feeling when something has happened you think is bad and unfair calmness (Noun): the state of not being excited, nervous or upset leisure (Noun): time that is spent doing what you enjoy when you are not working or studying vagueness (Noun): the state of not being clear

Q16. IRRESOLUTE
(a) undecided (b) angry
(c) ignorant (d) firm
Ans: (a) undecided (Adjective): not having made a decision about something or somebody irresolute (Adjective): not able to decide what to do angry (Adjective): having strong feeling about something that you dislike very much or about an unfair situation ignorant (Adjective): lacking knowledge or information about something; not educated firm (Adjective): not likely to change; strongly fixed in a place; secure

Q17. FRUGAL
(a) economical (b) delicate
(c) splendid (d) hungry
Ans: (a) economical (Adjective): providing good service or value in relation to the amount of time or money spent; frugal frugal (Adjective): meagre; using only as much money or food as is necessary delicate (Adjective): easily damaged or broken; fragile splendid (Adjective): excellent; very good; great hungry (Adjective): feeling that you want to eat

Q18. MOTIVE
(a) reason (b) occasion
(c) intention (d) preparation
Ans: (c) intention (Noun): what you plan to do; your aim motive (Noun): a reason for doing something; aim; cause reason (Noun): a cause or an explanation for something that has happened or that somebody has done occasion (Noun): special event, ceremony or celebration preparation (Noun): the act of getting ready for something or making something ready

Q19. PITY
(a) offence (b) mercy
(c) kindness (d) joy
Ans: (b) mercy (Noun): a kind or forgiving attitude pity (Noun): a feeling of sympathy and sadness caused by the suffering of others offence (Noun): an illegal act; crime kindness (Noun): the quality of being kind joy (Noun): a feeling of great happiness; delight

Q20. QUASH
(a) question (b) pledge
(c) reject (d) slash
Ans:
(c) reject (Verb): to refuse to accept or consider something quash (Verb): to officially say that a decision made by a court is no longer valid or correct; overturn; suppress; to take action to stop something from continuing question (Verb): to ask questions (official) pledge (Verb): swear; to make somebody or yourself promise to do something slash (Verb): to make a long cut with a sharp object; slit

Q21. METICULOUS
(a) correct (b) clean
(c) methodical (d) painstaking
Ans: (c) methodical (Adjective): done in a careful and logical way; disciplined; precise meticulous (Adjective): paying careful attention to every detail; thorough; fastidious; methodical correct (Adjective): right; accurate or true; without any mistakes clean (Adjective): not dirty; not harmful painstaking (Adjective): needing a lot of care, effort and attention to detail; thorough

Q22. ABUNDANT
(a) sufficient (b) plentiful
(c) significant (d) vibrant
Ans: (b) plentiful (Adjective): existing in large quantities; abundant abundant (Adjective): plentiful; more than enough; existing in large quantities sufficient (Adjective): enough for a particular purpose ignificant (Adjective): important enough to have an effect or be noticed vibrant (Adjective): full of life and energy; exciting; very bright and strong; brilliant

Q23. ANTICIPATE
(a) antagonise (b) expect
(c) accept (d) hope
Ans: (b) expect (Verb): to think or believe that something will happen or that somebody will do something anticipate (Verb): to expect something antagonise (Verb): to do something to make somebody feel angry with you accept (Verb): to take willingly something that is offered hope (Verb): to want something to happen and think that it is possible

Q24. RESTRICT
(a) curtail (b) prohibit
(c) retain (d) retail
Ans: (b) prohibit (Verb): to stop something from being done or used, especially by law; forbid restrict (Verb): to control something with rules or laws curtail (Verb): to limit something or make it last for a shorter time retain (Verb): to keep something; preserve retail (Verb): to sell goods to the public through shops/stores.

Q25. TREMENDOUS
(a) awesome (b) remarkable
(c) considerable(d) excessive
Ans:
(b) remarkable (Adjective): unusual or surprising in a way that causes people to take notice; astonishing tremendous (Adjective): very great; huge; remarkable, extremely good awesome (Adjective): very impressive or very difficult and perhaps rather frightening considerable (Adjective): great in amount, size, importance, etc.; significant excessive (Adjective): greater than what seems reasonable or appropriate

Top
error: Content is protected !!