You are here
Home > QB Subjectwise > Part 189 – Synonyms Vocabulary Previous Year Questions

Part 189 – Synonyms Vocabulary Previous Year Questions

Q1. CEASE
(a) stop (b) lapse
(c) close (d) arrest
Ans: (a) stop (Verb): to end an activity cease (Verb): to stop happening or existing lapse (Verb): expire; to come to an end close (Verb): shut arrest (Verb): to take into custody (by the police)

Q2. LIABILITY
(a) debt (b) debit
(c) asset (d) credit
Ans: (a) debt (Noun): a sum of money that somebody owes liability (Noun): the state of being legally responsible for something debit (Noun): a written note in a bank account or other financial record of a sum of money spent asset (Noun): a person or thing that is valuable or useful; a thing of value–property, money, etc. credit (Noun): an arrangement that you make, to pay later for something you buy

Q3. INTEGRATION
(a) symmetry (b) unity
(c) coordination(d) compromise
Ans: (b) unity (Noun): the state of being in agreement and working together integration (Noun): the act of combining two or more things so that they may work together symmetry (Noun): the exact match in size and shape between two halves, parts or sides coordination (Noun): the act of making parts of something, groups of people etc. to work together in an efficient and organised way compromise (Noun): an agreement made between two people or groups in which each side gives up some of the things it wants so that both sides may be happy in the end

Q4. DISCRIMINATE
(a) compare (b) distinguish
(c) comprehend
(d) connect
Ans: (b) distinguish (Verb): differentiate; to recognise the difference between people or things discriminate (Verb): differentiate; distinguish; to show a difference between people or things compare (Verb): to examine people or things to see how they are similar or how they are different comprehend (Verb): to understand something fully connect (Verb): to be joined together

Q5. APPEAR
(a) see (b) allow
(c) seem (d) enter
Ans:
(c) seem (Verb): to give the impression of being or doing something; appear appear (Verb): seem; to give the impression of being or doing something see (Verb): spot; notice allow (Verb): to let something happen or be done enter (Verb): to come or go into something

Q6. CAJOLE
(a) insist (b) persuade
(c) flatter (d) recommend
Ans: (c) flatter (Verb): to say nice things about somebody to please him and want him do something for you cajole (Verb): to make somebody do something by talking to him and being very nice to him insist (Verb): to demand or to say firmly that something is true persuade (Verb): to make somebody believe that something is true; convince recommend (Verb): to tell somebody that something is good or useful

Q7. FRAGRANCE
(a) taste (b) aroma
(c) sight (d) touch
Ans: (b) aroma (Noun): a pleasant, noticeable smell fragrance (Noun): a pleasant smell; perfume taste (Noun): the smell that allows you to recognise different food when you put them in your mouth sight (Noun): the ability to see; eyesight touch (Noun): the sense that allows you to be aware of things and what they are like when you feel them with your hands.

Q8. FICTITIOUS
(a) false (b) frail
(c) foul (d) flattering
Ans: (a) false (Adjective): wrong; not correct or true fictitious (Adjective): invented by somebody rather than true frail (Adjective): physically weak and thin foul (Adjective): dirty and smelling bad flattering (Adjective): saying nice things about somebody; making somebody feel pleased and special

Q9. OBSCENE
(a) dirty (b) unhealthy
(c) indecent (d) unwanted
Ans: (c) indecent (Adjective): morally offensive; not wearing proper clothes obscene (Adjective): outrageous; connected with sex in a way that most people find offensive; indecent dirty (Adjective): not clear unpleasant or dishonest unhealthy (Adjective): not having good health unwanted (Adjective): that you do not want

Q10. IMITATE
(a) follow (b) copy
(c) think (d) allude
Ans:
(b) copy (Verb): to make or write something exactly like something else; to behave or do something in the same way as somebody else; to cheat in an exam; imitate. imitate (Verb): to copy somebody or something; mimic follow (Verb): to come, go after or behind somebody or something think (Verb): to have an idea that something is true or possible; to have a particular opinion about somebody or something allude (Verb): to mention something in an indirect way

Q11. TAME
(a) wild (b) savage
(c) domesticated (d) silent
Ans: (c) domesticated (Verb): to make a wild animal live with or work for humans tame (Adjective): (animals) not afraid of people and used to live with them wild (Adjective): living or growing in natural conditions; not kept in a house or on a farm savage (Adjective): aggressive and violent; causing great harm; brutal; primitive silent (Adjective): not speaking; quiet

Q12. MERCY
(a) merit (b) sympathy
(c) loss (d) pain
Ans: (b) sympathy (Noun): the feeling of being sorry for somebody mercy (Noun): a kind or forgiving attitude; humanity; sympathy merit (Noun): the quality of being good and of deserving praise; worth loss (Noun): the state of no longer having something pain (Noun): mental or emotional suffering

Q13. OBSCENE
(a) beautiful (b) unhealthy
(c) unwanted (d) indecent
Ans: (d) indecent (Adjective): morally offensive; not wearing proper clothes obscene (Adjective): outrageous; indecent; connected with sex in a way that most people find offensive beautiful (Adjective): pretty; good looking unhealthy (Adjective): not of good health unwanted (Adjective): that you do not want

Q14. EFFECT
(a) result (b) warning
(c) chance (d) purpose
Ans: (a) result (Noun): a thing that is caused or produced because of something effect (Noun): a result; a change that somebody or something causes in somebody or something else warning (Noun): a statement or event telling somebody that something bad may happen in the future so that he may try to avoid it. chance (Noun): a possibility of something happening purpose (Noun): the intention, aim or function of something

Q15. SPECULATE
(a) think (b) guess
(c) argue (d) speak
Ans:
(b) guess (Verb): to try and give an answer or make a judgement about something without being sure of all the facts speculate (Verb): to form an opinion about something without knowing all the facts; wonder; conjecture; guess think (Verb): to have an idea that something is true or possible or to have a particular opinion about somebody or something argue (Verb): to speak angrily with somebody because you disagree with him speak (Verb): to talk

Q16. EMULATE
(a) echo (b) mimick
(c) imitate (d) simulate
Ans: (c) imitate (Verb): to copy somebody for something emulate (Verb): to do something as well as somebody else because you admire him; imitate echo (Verb): to send back and repeat a sound; to be full of sound mimic (Verb): to copy the way somebody speaks, moves, behaves, etc. in order to make other people laugh, imitate simulate (Verb): to pretend that you have a particular feeling

Q17. LAUD
(a) like (b) acknowledge
(c) praise (d) record
Ans: (b) acknowledge (Verb): to accept that something is true laud (Verb): to praise like (Verb): prefer/ wish to do something praise (Verb): to show approval of or admiration for somebody or something record (Verb): to set down in a permanent form

Q18. EMANCIPATE
(a) liberate (b) exist
(c) correct (d) restrain
Ans: (a) liberate (Verb): to free a country or person from the control of somebody else emancipate (Verb): set free; to free somebody from legal, political or social restrictions exist (Verb): to be present in a place or situation; to be real correct (Verb): make right/ correct restrain (Verb): to stop somebody from doing something

Q19. ABSORBING
(a) concentrating
(b) engrossing
(c) fascinating
(d) enriching
Ans: (b) engrossing (Verb): to be so much interested in something that you pay no attention to any other thing absorbing (Verb): take in; to take something into the mind and learn or understand it; to be so much interested in something that you do not pay attention to anything else concentrating (Verb): to give all your attention to something and not think about anything else fascinating (Adjective): extremely interesting and attractive enriching (Adjective): improving the quality of something by adding something to it

Q20. CARICATURE
(a) biographical sketch
(b) grotesque likeness
(c) eccentricity
(d) personality trait
Ans:
(b) grotesque likeness (Noun): liking towards a person who is extremely ugly in a strange way, in a book or painting caricature (Noun): funny drawing or picture of somebody that exaggerates some of its features biographical sketch (Noun): a sketch of or relating to a biography – the story of a person’s like written by somebody else eccentricity (Noun): the quality of being unusual and different from other people personality trait (Noun): the various aspects of a person’s character that combine to make him different from other

Q21. ELASTIC
(a) rubbery (b) flexible
(c) expensive (d) exciting
Ans: (b) flexible (Adjective): able to change to suit new conditions or situations; able to bend easily without breaking elastic (Adjective): made with elastic; able to stretch and then return to its original size and shape rubbery (Adjective): looking or feeling like rubber expensive (Adjective): costly exciting (Adjective): causing great interest or excitement

Q22. VACILLATE
(a) waver (b) never
(c) quiver (d) queer
Ans: (a) waver (Verb): to be or become weak or unsteady; to hesitate and be unable to make a decision or choice; hesitate; to move in an unsteady way vacillate (Verb): to keep changing your opinion or thoughts about something; waver never (Conjunction): not at any time quiver (Verb): to shake slightly; tremble queer (Adjective): odd; strange or unusual

Q23. IMPECCABLE
(a) perfect (b) fair
(c) faultless (d) criminal
Ans: (a) perfect (Adjective): complete and without faults; ideal impeccable (Adjective): without mistakes or faults; perfect fair (Adjective): acceptable and appropriate in a particular situation; treating everyone equally; quite good; fine; beautiful faultless (Adjective): having no mistakes; perfect criminal (Noun): a person who commits a crime

Q24. IMPEDIMENT
(a) clear (b) ailment
(c) incapable (d) obstruction
Ans: (d) obstruction (Noun): the fact of trying to prevent from making progress impediment (Noun): something that delays or stops the progress of something; obstacle; a physical problem that makes it difficult to speak normally clear (Noun/Verb): no longer in danger or thought to be guilty; away from something ; to remove something from a place; easy to understand ailment (Noun): an illness that is not very serious incapable (Adjective): not able to do something well

Q25. ADVANCE
(a) reduce (b) halt
(c) progress (d) extend
Ans:
(c) progress (Verb): to develop or improve; advance advance (Verb): to move forward; develop; to help something to succeed; progress reduce (Verb): to make something less smaller in size, quantity, price, etc. halt (Verb): to stop extend (Verb): to make something longer or larger

Top
error: Content is protected !!