You are here
Home > QB Subjectwise > Part 188 – Synonyms Vocabulary Previous Year Questions

Part 188 – Synonyms Vocabulary Previous Year Questions

Q1. AUTOCRATIC
(a) cooperative (b) dictatorial
(c) inspirational (d) charitable
Ans: (b) dictatorial (Adjective): using power in an unreasonable way by telling people what to do and not listening to their views or wishes autocratic (Adjective): of the nature of or relating to a ruler who has complete power; despotic; dictatorial cooperative (Adjective): involving doing something together or working together with others towards a shared aim inspirational (Adjective): providing inspiration charitable (Adjective): connected with a charity

Q2. DARING
(a) brilliant (b) energetic
(c) enthusiastic (d) courageous
Ans: (d) courageous (Adjective): brave daring (Adjective): willing to do dangerous or unusual things; brave; courageous brilliant (Adjective): extremely clever or impressive energetic (Adjective): having or needing a lot of energy and enthusiasm enthusiastic (Adjective): feeling or showing a lot of excitement and interest about somebody or something

Q3. DEMONSTRATE
(a) remonstrate (b) show
(c) witness (d) complain
Ans:
(b) show (Verb): to make something clear: to prove something demonstrate (Verb): to show something clearly by giving proof or evidence; display; protest remonstrate (Verb): to protest or complain about somebody or something witness (Verb): to see something happen complain (Verb): to say you are annoyed, unhappy or not satisfied

Q4. DELIBERATE
(a) purposeless (b) perpetrate
(c) intentional (d) intervention
Ans:
(c) intentional (Adjective): done deliberately; deliberate; intended deliberate (Adjective): intentional; planned or done on purpose rather than by accident purposeless (Adjective):meaningless; pointless; having no meaning, use or clear aim perpetuate (Verb): to make something such as a bad situation, belief, etc. continue for a long time intervention (Noun): the act of intervening; coming or existing between any two things

Q5. DEFER
(a) postpone (b) different
(c) accept (d) disagree
Ans:
(a) postpone (Verb): to delay until a later time; put off defer (Verb): to delay until a later time; put off different (Adjective): not the same; not like something or somebody else accept (Verb): to take willingly something that is offered disagree (Verb): to be of different opinions; differ

Q6. SAVOUR
(a) taste (b) protector
(c) sour (d) flavour
Ans: (a) taste (Noun, Verb): that allows you to recognise foods when you put them in your mouth; to have a particular flavour savour (Noun, Verb): relish; a taste or smell, especially a pleasant one; the particular quality that different foods and drinks have protector (Noun): a person, an organisation or a thing that protects somebody or something. sour (Adjective): having a taste like that of a lemon or of fruit that is not ready to eat flavour (Noun): taste; how food or drink tastes

Q7. RIVALLED
(a) hatred (b) revised
(c) competed (d) contradicted
Ans: (c) competed (Verb): to try to be more successful/ better than somebody else who is trying to do the same as you rivalled (Verb): to be as good, impressive as somebody or something else hatred (Noun): a very strong feeling of dislike revised (Verb): to change your opinions or plans, book or an estimate; to prepare for an exam contradicted (Verb): to be so different from each other that one of them must be wrong

Q8. TRIMMING
(a) skimming (b) arranging
(c) planning (d) cutting
Ans: (d) cutting (Verb): to make shorter; to make an opening trimming (Verb): to make something neater, small, better etc. by cutting parts from something skimming (Verb): to remove fat, cream etc. from the surface arranging (Verb): to plan and organise; to put in a particular order planning (Noun): something that you intend to do

Q9. PESTER
(a) annoy (b) insect
(c) upset (d) paste
Ans: (a) annoy (Verb): to make slightly angry; irritate; bother pester: to annoy somebody; badger insect (Noun): any small creature with six legs and body divided into three parts upset (Adjective): Troubled or disturbed paste (Verb): any mixture of a soft consistency to stick using glue

Q10. DISPARITY
(a) disseminate (b) difference
(c) discord (d) difficulty
Ans:
(b) difference (Noun): the way in which two people or things are not like each other disparity (Noun): a difference, especially one connected with unfair treatment disseminate (Verb): to spread information, knowledge etc. discord (Noun): disagreement; arguing difficulty (Noun): a problem; a thing or situation that causes problems

Q11. FORTIFY
(a) create (b) generate
(c) prohibit (d) strengthen
Ans: (d) strengthen (Verb): to become stronger; to make somebody or something stronger fortify (Verb): to make a place more able to resist attack; to make yourself feel stronger, braver; strengthen create (Verb): to make something happen or exist; to produce a particular feeling generate (Verb): to produce or create something prohibit (Verb): to stop something from being done; forbid

Q12. PACIFY
(a) calm down (b) satisfy
(c) rouse (d) rejoice
Ans: (a) calm down (Phrasal Verb): to become or make somebody become calm pacify (Verb): to make somebody who is angry or upset become calm and quiet; placate; to bring peace satisfy (Verb): pleasing; fulfilling rouse (Verb): to wake up somebody rejoice (Verb): to express great happiness

Q13. PAUCITY
(a) surplus (b) shortage
(c) excess (d) meanness
Ans: (b) shortage (Noun): a situation when there is not enough of the people or things that are needed paucity (Noun): a small amount of something; less than enough of something; shortage surplus (Noun): an amount that is extra or more than you need excess (Noun): more than is necessary, reasonable or acceptable meanness (Noun): the quality of being mean; unwilling to part with anything; likely to become angry

Q14. TEDIOUS
(a) devious (b) dull
(c) distinctive (d) derogatory
Ans: (b) dull (Adjective): not interesting or coexisting; boring tedious (Adjective): lasting or taking too long and not interesting; boring; wearisome devious (Adjective): behaving in a dishonest or indirect way; deceitful distinctive (Adjective): having a quality or characteristic that makes something different and easily noticed derogatory (Adjective): showing a critical attitude towards somebody; insulting

Q15. ATROCITY
(a) envy (b) violence
(c) jealousy (d) absurdity
Ans:
(b) violence (Noun): violent behaviour that is intended to hurt or kill somebody atrocity (Noun): a cruel and violent act envy (Noun): jealousy jealousy (Noun): envy; a feeling of being jealous absurdity (Noun): the state of being completely ridiculous; illogical or insensible

Q16. IMAGINARY
(a) fabulous (b) fictitious
(c) factitious (d) fallacious
Ans: (b) fictitious (Adjective): invented by somebody rather than true imaginary (Adjective): existing only in your mind or imagination fabulous (Adjective): extremely good; very great factitious (Adjective): not genuine but created deliberately and made to appear to be true fallacious (Adjective): wrong; based on a false idea

Q17. TRANQUIL
(a) tremendous (b) dynamic
(c) treacherous (d) peaceful
Ans: (d) peaceful (Adjective): quiet and calm; not worried or disturbed in any way; tranquil tranquil (Adjective): quiet and peaceful; serene; calm tremendous (Adjective): very great; huge dynamic (Adjective): having a lot of energy and a strong personality treacherous (Adjective): that cannot be trusted; deceitful

Q18. SORDID
(a) sore (b) unpleasant
(c) splendid (d) dissatisfied
Ans: (b) unpleasant (Adjective): not pleasant or comfortable; disagreeable sordid (Adjective): immoral or dishonest; very dirty and unpleasant; squalid; wretched sore (Noun): a part of body which is painful and often red because of infection splendid (Adjective): excellent; very good; great dissatisfied (Adjective): not happy or satisfied

Q19. NEFARIOUS
(a) docile (b) natural
(c) neurotic (d) wicked
Ans: (d) wicked (Adjective): morally bad; evil; mischievous nefarious (Adjective): criminal; wicked; inmoral docile (Adjective): quiet and easy to control natural (Adjective): existing in nature; not made by man neurotic (Adjective): caused by or suffering from a mental illness in which in person suffers strong feelings of fear and worry

Q20. MELLOW
(a) melodious (b) dramatic
(c) genial (d) fruity
Ans: (c) genial (Adjective): friendly and cheerful; affable mellow (Adjective): soft, rich and pleasant; calm, gentle and reasonable; smooth and pleasant; relaxed, calm and happy melodious (Adjective): pleasant to listen to music dramatic (Adjective): sudden, very great and often surprising fruity (Adjective): smelling or tasting strongly of fruit

Q21. BOISTEROUS
(a) boyish (b) huge
(c) sound (d) noisy
Ans: (d) noisy (Adjective): making a lot of noise; full of noise boisterous (Adjective): noisy and full of life and energy boyish (Adjective): looking or behaving like a boy huge (Adjective): enormous; vast sound (Noun): noise

Q22. SHINES
(a) glows (b) dazzles
(c) blazes (d) glitters
Ans: (d) glitters (Verb): to shine brightly with little flashes of light; sparkle shines (Verb): to produce or reflect light; to be bright; to polish to be very good at something; glitter glows (Verb): to produce a dull, steady light dazzles (Verb): to cause someone to lose clear vision because of a strong light blazes (Verb): to burn brightly and strongly

Q23. CIRCUITOUS
(a) short (b) roundabout
(c) circular (d) different
Ans: (b) roundabout (Adjective): not done or said using the shortest, simplest or most direct way possible circuitous (Adjective): long and not direct; roundabout short (Adjective): measuring a small distance, height, time, breadth, name, etc. circular (Adjective/Noun): shaped like a circle; round; moving around in a circle; document sent to a large number of people different (Adjective): not the same; not like

Q24. INSENSITIVE
(a) repulsive (b) revolting
(c) cunning (d) callous
Ans: (d) callous (Adjective): not caring about other people’s feeling or suffering; cruel insensitive (Adjective): not caring how other people feel; unsympathetic; callous repulsive (Adjective): causing a feeling or strong dislike; very unpleasant; disgusting revolting (Adjective): extremely unpleasant; disgusting cunning (Adjective): crafty; clever and skilful

Q25. DEARTH
(a) scarcity (b) familiarity
(c) closeness (d) relation
Ans:
(a) scarcity (Noun): shortage dearth (Noun): a lack of something; scarcity familiarity (Noun): the state of knowing somebody or something well closeness (Noun): a feeling of being close and belonging together relation (Noun): the way in which two people, groups or countries behave towards each other

Top
error: Content is protected !!