You are here
Home > QB Subjectwise > Part 187 – Synonyms Vocabulary Previous Year Questions

Part 187 – Synonyms Vocabulary Previous Year Questions

Q1. MAGNIFICENT
(a) magnanimous
(b) modest
(c) generous (d) splendid
Ans: (d) splendid (Adjective): excellent; very good; great; very impressive; very beautiful magnificent (Adjective): extremely attractive and impressive; deserving praise; splendid magnanimous (Adjective): kind, generous and forgiving modest (Adjective): not very large, expensive, important, etc. not talking much about your own abilites or possessions generous (Adjective): giving or willing to give freely

Q2. SPIRITED
(a) heated (b) drunk
(c) enthusiastic (d) possessed
Ans: (c) enthusiastic (Adjective): feeling or showing a lot of excitement and interest about somebody or something spirited (Adjective): full of energy, determination or courage; enthusiastic heated (Adjective): full of anger and excitement; room or building made warmer using heat drunk (Adjective): having drunk so much that it is impossible to think or speak clearly possessed (Adjective): controlled by an evil spirit

Q3. GLOOMY
(a) misty (b) obscure
(c) murky (d) shadowy
Ans: (c) murky (Adjective): not clear; dark or dirty with mud or another substance; cloudy gloomy (Adjective): nearly dark or badly lit in a way that makes you feel sad; depressing; glum; misty (Adjective): with a lot of mist; not clear or bright; blurred obscure (Adjective): not wellknown; unknown; difficult to understand shadowy (Adjective): dark and full of shadows; difficult to see because there in not much light

Q4. GRUMBLE
(a) scold (b) complain
(c) sheer (d) fight
Ans: (b) complain (Verb): to say that you are annoyed unhappy or not satisfied about somebody or something grumble (Verb): to complain about somebody or something in a badtempered way scold (Verb): to speak angrily to somebody, because he has done something wrong sheer (Verb): to change direction suddenly in order to avoid somebody or some thing fight (Verb): to take part in a war/ contest; to struggle physically with somebody

Q5. CRUDE
(a) unrefined (b) cruel
(c) rude (d) savage
Ans:
(a) unrefined (Adjective): not polite or educated crude (Adjective): simple and not very inaccurate but giving a general idea of something; vulgar; unrefined cruel (Adjective): having a desire to cause pain and suffering rude (adjective): impolite; having or showing a lack of respect for other people and their feelings savage (Adjective): aggressive and violent; causing great harm; brutal

Q6. SUPERSEDE
(a) suspend (b) enforce
(c) repeal (d) set aside
Ans: (d) set aside (Verb): to give or assign a share of money or time to a particular person or cause supersede (Verb): to take the place of something or somebody; to move into the position of something or somebody suspend (Verb): to officially stop something for a time; to prevent something from being active, used etc. for a time repeal (Verb): to cancel something officially or legally enforce (Verb): to make sure that people obey a particular rule or law

Q7. PERILOUS
(a) monstrous (b) dangerous
(c) cautious (d) dubious
Ans: (b) dangerous (Adjective): likely to injure or harm somebody or to damage or destroy something perilous (Adjective): very dangerous; hazardous monstrous (Adjective): outrageous; gigantic; horrifying cautious (Adjective): being careful about what you say or do, to avoid danger or mistakes dubious (Adjective): doubtful; suspicious

Q8. AFFLUENCE
(a) richness (b) difficulty
(c) influence (d) awkwardness
Ans: (a) richness (Noun): the state of being rich. affluence (Noun): prosperity; richness difficulty (Noun): a problem; the quality of being hard to do or to understand influence (Noun): the effect that somebody or something has on the way a person thinks or behaves awkwardness (Noun): the quality of an embarrassing situation

Q9. BIFURCATED
(a) dissected into pieces
(b) divided into two
(c) thoroughly evaluate
(d) verbally abused
Ans: (b) bifurcated (Verb): divided into two parts dissected (Verb): cut open/ cut apart evaluated (Verb): place a value on abused (Verb): treat badly ; use foul/ abusive language

Q10. CONSENSUS
(a) unanamity (b) equanimity
(c) magnanimity(d) proximity
Ans:
(a) unanimity (Noun): complete agreement about something among a group of people consensus (Noun): an opinion that all members of a group agree to equanimity (Noun): a calm state of mind which means that you do not become angry or upset in difficult situations magnanimity (Noun): extremely generous and liberal quality proximity (Noun): the state of being near somebody or something in distance or time

Q11. INADVERTENT
(a) thoughtless
(b) unintentional
(c) insane
(d) unintelligent
Ans: (b) unintentional (Adjective): not intentional; not done deliberately but happening by accident inadvertent (Adjective): without intention; unintentional thoughtless (Adjective): not caring about the possible effects of your words or actions on other people insane (Adjective): seriously mentally ill and unable to live in normal society unintelligent (Adjective): not intelligent

Q12. BARREN
(a) insane (b) rough
(c) infertile (d) lush
Ans: (c) infertile (Adjective): not able to produce good crops barren (Adjective): not good enough for plants to grow on it; infertile insane (Adjective): seriously mentally ill and unable to live in normal sociecty rough (Adjective): not smooth; violent; not even lush (Adjective): growing thickly and strongly in a way that is attractive

Q13. ABSTAIN
(a) insist (b) persist
(c) refrain (d) resist
Ans: (c) refrain (Verb): to stop yourself from doing something abstain (Verb): to decide not to do or have something insist (Verb): to demand that something happens or somebody agrees to do something persist (Verb): to continue to do something despite difficulties resist (Verb): to refuse to accept something and try to stop it from happening; oppose

Q14. COUNTERFEIT
(a) constant (b) unknown
(c) biased (d) fake
Ans: (d) fake (Adjective): not genuine; counterfeit counterfeit (Adjective): made to look exactly the same constant (Adjective): happening all the time; that does not change; fixed unknown (Adjective): not known biased (Adjective): making unfair judgements

Q15. NOVICE
(a) expert (b) specialist
(c) generalist (d) beginner
Ans:
(d) beginner (Noun): a person who is starting to learn something novice (Noun): a person who is new and has little experience in a skill, job or situation expert (Noun): a person with special knowledge, skill or training specialist (Noun): a person who is an expert in a particular area of work or study generalist (Noun): a person who has knowledge of several different subjects or activities

Q16. BLISTER
(a) chatter (b) travel
(c) attack (d) wound
Ans: (d) wound (Noun): an injury to the part of the body blister (Noun): a swelling on the surface of the skin that is filled with liquid; wound chatter (Noun): continuous rapid talk about things that are not important travel (Noun): the act of travelling, i.e. going from one place to another attack (Noun): an act of using violence to try to hurt or kill somebody

Q17. TRAUMA
(a) accident
(b) art form
(c) type of medicine
(d) emotional shock
Ans: (d) trauma (Noun): a mental condition caused by severe shock; emotional shock accident (Noun): an unpleasant event that happens unexpectedly and causes damage

Q18. RECTIFY
(a) proceed (b) satisfy
(c) insert (d) correct
Ans: (d) correct (Verb): to make something right rectify (Verb): to put right something ; correct proceed (Verb): to continue doing something that has already been started; go on satisfy (Verb): to make somebody pleased by doing or giving him what he wants insert (Verb): to put something into something else or between two things

Q19. JUBILANT
(a) brilliant (b) proud
(c) ecstatic (d) gloomy
Ans: (c) ecstatic (Adjective): very happy, excited and enthusiastic; delighted jubilant (Adjective): feeling or showing great happiness brilliant (Adjective): extremely clever or impressive proud (Adjective): feeling pleased and satisfied about something you own or have done gloomy (Adjective): depressing

Q20. DESPONDENT
(a) deserted (b) dejected
(c) rejected (d) repentant
Ans: (b) dejected (Adjective): unhappy and disappointed; despondent despondent (Adjective): sad; without much hope; dejected. deserted (Adjective): a place with no people in it; abandoned rejected (verb): to refuse to accept or consider something ; to decide not to use repentant (Adjective): feeling or showing that you are sorry for something wrong that you have done

Q21. LIBERTY
(a) freedom (b) equality
(c) charity (d) democracy
Ans: (a) freedom (Noun): the right to do or say what you want without anyone stopping you liberty (Noun): freedom to live as you choose equality (Noun): the fact of being equal in rights, status, advantages, etc. charity (Noun): the aim of giving money, food, help, etc. to people who are in need democracy (Noun): a system of government in which all the people of a country can vote to elect their representatives

Q22. FABULOUS
(a) beautiful (b) marvellous
(c) interesting (d) charming
Ans: (b) marvellous (Adjective): extremely good; wonderful; fantastic; splendid fabulous (Adjective): extremely good; very great; outstanding; wonderful beautiful (Adjective): having beauty interesting (Adjective): attracting because it is special, exciting or unusual charming (Adjective): very pleasant or attractive

Q23. ENIGMATIC
(a) magnetic (b) automatic
(c) speeding (d) puzzling
Ans: (d) puzzling (Adjective): not clear to the understanding; enigmatic enigmatic (Adjective): mysterious and difficult to understand; puzzling magnetic (Adjective): behaving like a magnet automatic (Adjective): having controls that work without needing a person to operate; instinctive speeding (adjective): moving with great speed

Q24. DESPERATION
(a) depression
(b) jubilation
(c) fascination
(d) hopelessness
Ans: (d) hopelessness (Noun): the despair you feel when you have abandoned hope of comfort or success desperation (Noun): a state in which everything seems wrong and will turn out badly; hopelessness depression (Noun): feelings of gloom; slump jubilation (Noun): a feeling of great happiness fascination (Noun): a very strong attraction

Q25. AVERSION
(a) aggression (b) assertion
(c) dislike (d) impudence
Ans:
(c) dislike (Noun): a feeling of not liking aversion (Noun): a strong feeling of not liking somebody or something aggression (Noun): feelings of anger and hatred that may result in threatening or violent behaviour assertion (Noun): a statement saying that you strongly believe something to be true; claim impudence (Noun): rude; not showing respect for other people

Top
error: Content is protected !!