You are here
Home > QB Subjectwise > Part 185 – Synonyms Vocabulary Previous Year Questions

Part 185 – Synonyms Vocabulary Previous Year Questions

Q1. FATUOUS
(a) fastidious (b) fantastic
(c) funny (d) silly
Ans: (d) silly (Adjective): foolish; stupid fatuous (Adjective): stupid fastidious (Adjective): being careful that every detail is correct; meticulous fantastic (Adjective): extremely good; excellent; great; brilliant funny (Adjective): making you laugh; amusing

Q2. ARTFUL
(a) artistic (b) cunning
(c) intelligent (d) attractive
Ans: (b) cunning (Adjective): crafty; able to get what you want in a clever way artful (Adjective): clever at getting what you want, something by not speaking the truth; crafty artistic (Adjective): showing a natural skill in art intelligent (Adjective): good at learning, understanding and thinking in a logical way attractive (Adjective): pleasant to look ; beautiful

Q3. PROPINQUITY
(a) propensity (b) prosperity
(c) nearness (d) foresight
Ans: (c) nearness (Noun): closeness propinquity (Noun): the state of being near; proximity propensity (Noun): a tendency to a particular kind of behaviour prosperity (Noun): the state of being successful in making money ; affluence foresight (Noun): the ability to predict what is likely to happen and to use it to prepare for the future

Q4. PROMISCUOUS
(a) conspicuous
(b) virtuous
(c) indiscriminate
(d) spontaneous
Ans: (c) indiscriminate (Adjective): acting without careful judgement promiscuous (Adjective): taken from a wide range of sources, without a careful thought conspicuous (Adjective): easy to see or notice; likely to attract attention virtuous (Adjective): behaving in a very good and moral way spontaneous (Adjective): not planned but done suddenly

Q5. IRASCIBLE
(a) temperamental
(b) envious
(c) angry
(d) irritable
Ans:
(d) irritable (Adjective): becoming very angry; bad–tempered irascible (Adjective): becoming angry very easily; irritable temperamental (Adjective): having a tendency to become angry, excited or upset easily envious(Adjective): wanting to be in the same position as somebody else angry (Adjective): having strong feeling about something that you dislike

Q6. ILLICIT
(a) unlawful (b) disgraceful
(c) improper (d) infamous
Ans: (a) unlawful (Adjective): illegal; not allowed by law illicit (Adjective): not allowed by law; illegal disgraceful (Adjective): very bad or unacceptable improper (Adjective): inappropriate ; dishonest or morally wrong infamous (Adjective): well – known for being bad or evil; notorious

Q7. OBSTINATE
(a) antagonistic (b) abstruse
(c) intrinsic (d) stubborn
Ans: (d) stubborn (Adjective): obstinate; determined not to change your opinion or attitude obstinate (Adjective): stubborn antagonistic (Adjective): a person who strongly opposes; opponent abstruse (Adjective): difficult to understand intrinsic (adjective): belonging to or a part of real nature

Q8. DANGEROUS
(a) safe (b) strong
(c) hazardous (d) secure
Ans: (c) hazardous (Adjective): involving risk or danger dangerous (Adjective): likely to injure or harm to damage or destroy somebody/ something safe (Adjective): protected from any danger strong (Adjective): having a lot of physical power to do hard physical work secure (Adjective): feeling happy and confident about yourself or a particular situation; safe

Q9. CONFIDENTIAL
(a) obvious (b) honest
(c) secret (d) accurate
Ans: (c) secret (Adjective): kept hidden from others confidential (Adjective): meant to be kept secret and not told or shared with other people obvious (Adjective): easy to see or understand; clear honest (Adjective): always speaking the truth, never stealing or cheating accurate (Adjective): correct and true in every detail

Q10. CENSURE
(a) criticise (b) warn
(c) advise (d) evaluate
Ans:
(a) criticise (Verb): to say that you disapprove of somebody or something censure (Verb): to criticise somebody severely and in public warn (Verb): advise; to tell somebody about something dangerous or unpleasant that is likely to happen advise (Verb): to tell somebody what you think he should do in a particular situation evaluate (Verb): assess; to form an opinion of the amount, value or quality of something after thinking about it carfully

Q11. CONTROVERT
(a) subvert (b) indict
(c) contradict (d) confuse
Ans: (c) contradict (Verb): to say something that somebody else is wrong and the opposite is true controvert (Verb): to say or to prove that something is not true; refute; rebut; deny; contradict subvert (Verb): to try to destroy the authority of a political, religious system by attacking it indict (Verb): to officially charge somebody with a crime confuse (verb): to make somebody unable to think clearly or understand something

Q12. VIRULENT
(a) defunct (b) deadly
(c) daring (d) deceptive
Ans: (b) deadly (Adjective): causing or likely to cause death virulent (Adjective): extremely dangerous or harmful and quick to have an effect defunct (Adjective): no longer existing, operating or being used daring (Adjective): brave; willing to do dangerous or unusual things, involving danger or taking risks deceptive (Adjective): likely to make you believe something that is not true

Q13. SPIRITED
(a) admirable (b) adaptable
(c) advanced (d) ardent
Ans: (d) ardent (Adjective): very enthusiastic and showing strong feeling about something or somebody; passionate spirited (Adjective): full of energy, determination or courage admirable (Adjective): having qualities that you admire and respect adaptable (Adjective): able to change or be changed in order to deal successfully with new situations advanced (Adjective): having the most modern and recently developed ideas, methods, etc.

Q14. EXECRATE
(a) curse (b) deplore
(c) denounce (d) desecrate
Ans: (a) curse (Verb): to say rude things to somebody or think rude things about somebody or something execrate (Verb): to say rude things; curse; to declare to be evil deplore (Verb): to strongly disapprove of something and criticize it denounce (Verb): to strongly criticize somebody or something that is wrong, illegal etc. desecrate (Verb): to damage a holy thing or place or treat it without respect

Q15. PERQUISITE
(a) incentive (b) privilege
(c) bonus (d) reward
Ans:
(b) privilege (Noun): a special right; honour perquisite (Noun): a special right; perk; privilege; prerogative incentive (Noun): something that encourages you to do something bonus (Noun): an extra amount of money that is added to a payment reward (Noun): something given to somebody because he has done something good

Q16. BENEVOLENT
(a) beneficial (b) kind
(c) helpful (d) supportive
Ans: (b) kind (Adjective): caring about others; gentle, friendly and generous benevolent (Adjective): kind, helpful and generous beneficial (Adjective): improving a situation; favourable; advantageous helpful (Adjective): useful and able to improve a particular situation supportive (Adjective): giving help, encouragement or sympathy to somebody.

Q17. ANCESTORS
(a) extinct tribes(b) relatives
(c) forefathers (d) old people
Ans: (c) forefathers (Noun): persons in your family who lived a long time ago; ancestors ancestors (Noun): persons in your family who lived a long time ago; forebears; forefathers extinct tribes (Noun): tribes not existing relatives (Noun): persons who are in the same family as somebody else old people (Noun): people who are not young ; have lived for a long time

Q18. EMBRACE
(a) impress (b) except
(c) embarrass (d) accept
Ans: (d) accept (Verb): to agree or approve of something embrace (Verb): to hug; to accept an idea or proposal impress (Verb): to make somebody understand how important, serious, etc, something is by emphasising it except (Verb; Prep.): to not include somebody or something; apart from embarrass (Verb): to make somebody feel shy, awkward or ashamed, epecially in a social situation

Q19. MEEK
(a) lighthearted (b) serious
(c) submissive (d) benign
Ans: (c) submissive (Adjective): too willing to accept somebody else’s authority and willing to obey him without questioning meek (Adjective): quiet gentle and always ready to do what other people want without expressing your own opinion; compliant; selfeffacing lighthearted (Adjective): intended to be amusing or easily enjoyable; cheerful serious (Adjective): bad or dangerous; not silly benign (Adjective): kind and gentle; not hurting anybody

Q20. SUFFICIENT
(a) full (b) complete
(c) enough (d) less
Ans:
(c) enough (Adjective): sufficient sufficient (Adjective): enough full (Adjective): having no empty space; maximum complete (Adjective): total; finished less (Adjective): a smaller amount of

Q21. LUCIDITY
(a) fluidity (b) politeness
(c) clarity (d) fluency
Ans: (c) clarity (Noun): the quality of being expressed and understood clearly lucidity (Noun): the quality of being clearly expressed and understood fluidity (Noun): the quality of being smooth and elegant politeness (Noun): the quality of being good–mannered and respecting the feelings of others fluency (Noun): the quality of being able to speak or write a language

Q22. INDICT
(a) implicate (b) elude
(c) charge (d) manifest
Ans: (c) charge (Verb): to accuse somebody of crime so that there may be a trial in court indict (Verb): to officially charge somebody with a crime implicate (Verb): to show that somebody is involved in something bad or criminal elude (Verb): to manage to avoid or escape from somebody or something in a clever way manifest (Verb): to show something clearly

Q23. APPRAISE
(a) accuse (b) praise
(c) appreciate (d) judge
Ans: (d) judge (Verb): to form an opinion about somebody or something, based on the information you have appraise (Verb): to make a formal judgement about the value of a person’s work accuse (Verb): to say that somebody has done something wrong or is guilty of something praise (Verb): to express your approval or admiration for somebody or something ; compliment appreciate (Verb): to recognize the good qualites of somebody or something

Q24. DELUGE
(a) confusion (b) deception
(c) flood (d) weapon
Ans: (c) flood (Noun): a large amount of water covering an area that is usually dry. deluge (Noun): a sudden very heavy fall of rain; flood confusion (Noun): a state of not being certain or sure about something deception (Noun): deceit; to make somebody believe that something is not true. weapon (Noun): an object or knowledge of words and actions etc. that is used for fighting or attacking .

Q25. PREPONDERANCE
(a) preeminence
(b) dominance
(c) domineering
(d) preoccupation
Ans:
(b) dominance (Noun): the state of being more important, powerful or noticeable than other things preponderance (Noun): being larger in number or more important preeminence (Noun): being more important; more successful or of higher standard than others domineering (Adjective): trying to control other people without considering their opinions or feelings preoccupation (Adjective): a state of thinking about something

Top
error: Content is protected !!