You are here
Home > QB Subjectwise > Part 184 – Synonyms Vocabulary Previous Year Questions

Part 184 – Synonyms Vocabulary Previous Year Questions

Q1. DECAMP
(a) move (b) encamp
(c) flee (d) hide
Ans: (c) flee (Verb): to leave a place very quickly because you are afraid of possible danger decamp (Verb): to leave a place suddenly, often secretly move (Verb): to go ahead encamp (Verb): to set a camp to live, as if in a tent hide (Verb): conceal; to put or keep somebody or something in a place where he or it cannot be seen or found

Q2. PHILANTHROPIST
(a) benefactor (b) beneficiary
(c) matron (d) sponsor
Ans: (a) benefactor (Noun): a person who gives money or other help to a person or an organisation such as a school or charity philanthropist (Noun): a rich person who helps the poor and those in need, especially by giving money beneficiary (Noun): a person who gains as result of something matron (Noun): a woman who works as a senior nurse in– charge in a hospital sponsor (Noun): God parent; a person or company that pays for a radio, television programme, a concert, a sporting event, etc. usually in return for advertising

Q3. EXOTIC
(a) alien (b) strange
(c) rare (d) grand
Ans: (b) strange (Adjective): unusual or surprising exotic (Adjective): from or in another country, seeming exciting and unusual because it is connected with foreign countries alien (Adjective): strange and frightening ; hostile rare (Adjective): not done, seen, happening etc. very often grand (Adjective): impressive and large or important

Q4. INCAPACITATE
(a) cripple (b) strengthen
(c) imprison (d) invent
Ans: (a) cripple (Verb): to damage somebody’s body so that he may no longer be able to move or walk normally; disable incapacitate (Verb): to make somebody or something unable to live or work normally strengthen (Verb): to become stronger imprison (Verb): to put somebody in a prison or jail invent (Verb): to produce or design something that has not existed before

Q5. CONGREGATION
(a) concentration
(b) meeting
(c) discussion
(d) judgement
Ans:
(b)meeting (Noun): an occasion when people came together to discuss or decide something congregation (Noun): a group of people who are gathered together in a church to worship God. concentration (Noun): the ability to direct all your effort and attention on one thing, without thinking of other things discussion (Noun): a conversation about somebody or something judgement (Noun): the decision of a court or judge

Q6. IRREPROACHABLE
(a) remarkable
(b) extraordinary
(c) faultless
(d) immense
Ans: (c) faultless (Adjective): having no mistakes; perfect irreproachable (Adjective): free from fault and impossible to criticize; blameless remarkable (Adjective): unusual or surprising in way that causes people to take notice ; astonishing extraordinary (Adjective): surprising or strange; incredible immense (Adjective): extremely large or great; enormous

Q7. FELICITY
(a) prosperity (b) honesty
(c) bliss (d) sorrow
Ans: (c) bliss (Noun): extreme happiness felicity (Noun): great happiness prosperity (Noun): the state of being sucessful, especially in making money honesty (Noun): the quality of being honest or truthful sorrow (Noun): the feeling of great sadness; grief

Q8. KNAVE
(a) emperor (b) enchanter
(c) soldier (d) scoundrel
Ans: (d) scoundrel (Noun): a man who treats other people badly, by being dishonest or immoral; rogue knave (Noun): a dishonest man or boy emperor (Noun): the ruler of an empire enchanter (Noun): a person who has magic powers that he uses to control people soldier (Noun): a member who is not an officer

Q9. FRONTIER
(a) edge (b) landmark
(c) boundary (d) corner
Ans: (c) boundary (Noun): a real or imagined line that marks the limits or edges of something and separates it from other things or places frontier (Noun): a line that separates two countries, etc. edge (Noun): the outside limit of an object, a surface or an area something, such as a large building that you can see clearly landmark (Noun): something, such as a large building, that you can see clearly from a distance and that will help you to know where you are corner (Noun): a part of something where two or more sides, lines or edges join

Q10. ROUT
(a) death (b) defeat
(c) loss (d) crash
Ans: (b) defeat (Noun): to win against somebody in a war, competition, sports, etc. rout (Noun): a situation in which somebody is defeated easily and completely in a war or a competition death (Noun): the fact of somebody dying or being killed loss (Noun): the state of no longer having something crash (Noun): an accident in which a vehicle hits something, causing damage and often injuring or killing the passengers

Q11. FOREGO
(a) renounce (b) disown
(c) leave (d) accumulate
Ans: (c) leave (Verb): to go away from a person or place; to not to do something forego (Verb): to decide not to have or do something that you would like to have or do renounce (Verb): to announce officially that you are not going to keep a title or position ; give up disown (Verb): to decide that you no longer want to be connected with or reponsible for somebody or something accumulate (Verb): to gradually get more and more of something over a period of time; amass

Q12. RECIPIENTS
(a) creators (b) donors
(c) receivers (d) instigators
Ans: (c) receiver (Noun): a person who is chosen by a court to be incharge of a company that is bankrupt. recipient (Noun): a person who receives something creator (Noun): a person who has made or invented a particular thing donor (Noun): a person or an organisation which makes a gift of money, clothes, food etc. to a charity, etc. or gives a part of his or her body, blood to be used by doctors in medical treatment instigator (Noun): a person who causes something to happen, especially something bad

Q13. PRODIGAL
(a) huge (b) prodigious
(c) enormous (d) wasteful
Ans: (d) wasteful (Adjective): using more of something than is necessary; not saving or keeping something that could be prodigal (Adjective): extravagant; too willing to spend money or time huge (Adjective): enormous; vast prodigious (Adjective): very great; impressive; praiseworthy enormous (Adjective): huge; inmense

Q14. IMPOST
(a) fertilizer (b) dispatch
(c) tax (d) postage
Ans: (c) tax (Noun): money paid to the government so that public services may be started. impost (Noun): money collected under a tariff fertilizer (Noun): a substance added to soil to make the soil more healthy dispatch (Noun): sending somebody something somewhere postage (Noun): the cost of sending a letter, parcel, etc. by post

Q15. COARSE
(a) academic (b) grain
(c) rough (d) training
Ans:
(c) rough (Adjective): having a surface that is not even or regular coarse (Adjective): rough academic (Adjective): connected with education grain (Adjective): the seeds of food plants such as wheat, rice, etc. training (Adjective): the process of having the skills that you need to do a job.

Q16. LUXURIANT
(a) luxuryloving (b) lovely
(c) rich (d) abundant
Ans: (d) abundant (Adjective): plentiful; more than enough luxuriant (Adjective): growing thickly and strongly in a way that is attractive ; abundant luxuryloving (Adjective): loving to be extravagant or enjoy the luxuries lovely (Adjective): beautiful rich (Adjective): having a lot of money or property

Q17. CANTANKEROUS
(a) cancerous (b) ferocious
(c) quarrelsome (d) fissiparous
Ans: (c) quarrelsome (Adjective): liking to argue with other people cantankerous (Adjective): badtempered and always complaining cancerous (Adjective): related to cancer (growth of cells) ferocious (Adjective): very aggressive or violent; strange fissiparous (Adjective): reproducing by fission (the division of cells into new cells)

Q18. ONUS
(a) sadness (b) happiness
(c) responsibility (d) criticism
Ans: (c) responsibility (Noun): to take responsibility of somebody or something so that you may be blamed if something goes wrong onus (Noun): the responsibility for something sadness (Noun): the feeling of being sad happiness (Noun): state of being happy criticism (Noun): the act of expressing disapproval of somebody or something and opinions about his faults or bad qualities

Q19. DERISION
(a) humiliation
(b) embarrassment
(c) ridicule
(d) condemnation
Ans: (c) ridicule (Noun): unkind remarks that make fun of somebody or something or make him look silly ; mockery derision (Noun): a strong feeling that somebody or something is ridiculous and not worth considering seriously humiliation (Noun): feeling ashamed or stupid embarrassment (Noun): a feeling of shyness condemnation (Noun): an expression of very strong disapproval

Q20. TRITE
(a) commonplace(b) clever
(c) brief (d) impudent
Ans:
(a) commonplace (Noun): done very often; not unusual; existing in many places trite (Adjective): dull and boring because it has been expressed so many times before; banal ; not original; clever (Adjective): intelligent brief (Adjective): short impudent (Adjective): rude

Q21. DEBACLE
(a) decline (b) downfall
(c) discomfiture (d) degeneration
Ans: (b) downfall (Noun): the loss of a person’s money, power, social postion, etc. debacle (Noun): an event or a situation that is a complete failure and causes embarrassment decline (Noun): a continuous decrease in the number discomfiture (Noun): anxious embarrassment degeneration (Noun): the process of becoming worse or less acceptable in quality or condition

Q22. OSTRACISE
(a) banish (b) belittle
(c) beguile (d) besiege
Ans: (a) banish (Verb): to order somebody to leave a place – a country, as a punishment ; exile ostracise (Verb): to refuse to let somebody be a member of a social group; shun belittle (Verb): to make somebody or the things that somebody does seem unimportant beguile (Verb): to trick somebody into doing something, by being nice to him besiege (Verb): to surround a building, city etc. with soldiers until the people inside are forced to let you in

Q23. PROPHYLACTIC
(a) antagonistic (b) toxic
(c) preventive (d) purgative
Ans: (c) preventive (Adjective): to try to stop something that causes problems prophylactic (Adjective): done or used in order to prevent a disease antagonistic (Adjective): a person who strongly opposes; opponent toxic (Adjective): poisonous purgative (Adjective): used for emptying your bowels

Q24. CODDLE
(a) huddle (b) satisfy
(c) protect (d) cheat
Ans: (b) satisfy (Verb): to make somebody feel pleased by doing or giving him what he wants coddle (Verb): to treat somebody with too much care and attention huddle (Verb): to gather closely together, because of cold or fear protect (Verb): to make sure that somebody or something is not harmed, injured or damaged cheat (Verb, Noun): deceive; betray; trick

Q25. FLIMSY
(a) funny (b) irrational
(c) weak (d) partisan
Ans:
(c) weak (Adjective): not physically strong flimsy (Adjective): badly made and not strong enough for the purpose for which it is used; feeble funny (Adjective): making you laugh; amusing irrational (Adjective): not based on or not using clear logical thought; unreasonable partisan (Adjective): one–sided; showing too much support for one person, group or idea, without considering it carefully

Top
error: Content is protected !!