You are here
Home > QB Subjectwise > Part 182 – Synonyms Vocabulary Previous Year Questions

Part 182 – Synonyms Vocabulary Previous Year Questions

Q1. OBSTINATE
(a) stubborn (b) pretty
(c) silly (d) clever
Ans: (a) stubborn (Adjective): obstinate; determined not to change your opinion obstinate (Adjective): stubborn; refusing to change your opinions pretty (Adjective): attractive silly (Adjective): foolish clever (Adjective): intelligent

Q2. ALERT
(a) hostile (b) watchful
(c) brave (d) quick
Ans: (b) watchful (Adjective): pay attention to what is happening alert (Adjective): able to think quickly; quick to notice things hostile (Adjective): very unfriendly brave (Adjective): not fraid; courageous quick (Adjective): done with speed

Q3. ACCEDE
(a) consent (b) access
(c) assess (d) proceed
Ans: (a) consent (Verb): to agree to something or give permission for something accede (Verb): to agree to a request access (Verb): to reach, enter or use assess (Verb): to make judgement ; estimate proceed (Verb): to continue doing something that has already been started

Q4. SUPERANNUATED
(a) experienced (b) accepted
(c) retired (d) senile
Ans: (c) retired (Adjective): stopped doing your job superannuated (Adjective): too old for work ; retired experienced (Adjective): having knowledge or skill in a particular job accepted (Verb): to take willingly, that is offered senile (adjective): behaving in a confused or strange way

Q5. AUDACITY
(a) strength (b) boldness
(c) asperity (d) fear
Ans: (b) boldness (Noun): bravery and confidence; not showing fear to say anything audacity (Noun): brave but rude or shocking behaviour strength (Noun): being physically strong asperity (Noun): the fact of being rough ; harshness fear (Noun): being afraid of

Q6. DECREPITUDE
(a) disease (b) coolness
(c) crowd (d) feebleness
Ans: (d) feebleness (Noun): very weak in health or body decrepitude (Noun): being old and in poor condition or heath disease (Noun): an illness coolness (Noun): coldness crowd (Noun): a large number of people gathered together at a public place

Q7. TRANSITION
(a) position (b) translation
(c) change (d) movement
Ans: (c) change (Noun): the result of something becoming different transition (Noun): the process or a period of changing from one state or condition to another position (Noun): the place where somebody/something is located translation (Noun): the process of changing from one language to another (writing or speaking) movement (Noun): the act of moving from one place to another

Q8. ACCUSED
(a) indicated (b) indicted
(c) induced (d) instigated
Ans: (b) indicted (Verb): to officially charge somebody with a crime accused (Verb): to say that something wrong has been done indicated (Verb): to show that something is true induced (Verb): to force/persuade to do something instigated (Verb): to make something start or happen

Q9. BECKONED
(a) accused (b) called
(c) sent (d) acquitted
Ans: (b) called (Verb): call somebody to come towards you beckoned (Verb): to give a signal to do something accused (Verb): to say that something wrong has been done sent (Verb): made something go by post, email, etc. acquitted (Verb): to decide and state officially in court that somebody is not guilty of a crime

Q10. GENUINE
(a) generous (b) healthy
(c) natural (d) original
Ans:
(d) original (Adjective): existing at the beginning of a particular period genuine (Adjective): real ; not artificial ; authentic generous (Adjective): giving or willing to give freely healthy (Adjective): having good health natural (Adjective): existing in nature ; not made by humans

Q11. SOMBRE
(a) gloomy (b) quiet
(c) serious (d) sleepy
Ans: (a) gloomy (Adjective): nearly dark or badly lit ; feeling sad ; depressing sombre (Adjective): dark in colour ; dull ; sad and serious quiet (Adjective): making very little noise serious (Adjective): bad or dangerous sleepy (Adjective): needing sleep

Q12. REGRESS
(a) deteriorate (b) Degenerate
(c) backslide (d) lapse
Ans: (c) backslide (Verb): drop to a lower level in one’s morals or behaviour regress (Verb): to return to an earlier or less advanced form or way of behaving deteriorate (Verb): to become worse (bad to worse) degenerate (Verb): deteriorate lapse (Verb): to be no longer valid because the period of time that it lasts has come to an end

Q13. TOXIC
(a) bitter (b) foulsmelling
(c) remedia (d) poisonous
Ans: (d) poisonous (Adjective): toxic, containing poison toxic (Adjective): containing poison ; poisonous bitter (Adjective): not sweet foulsmelling (Adjective): smell bad remedial (Adjective): aimed at solving a problem (medical)

Q14. YARDSTICK
(a) summation (b) size
(c) statistics (d) standard
Ans: (d) standard (noun): a level of quality yardstick (Noun): a ruler for measuring one yard ; a standard used for judging how good or successful something is summation (Noun): a summary of what has been done or said size (Noun): how large or small a person or thing is statistics (noun): collection of information shown in numbers

Q15. LITTLE
(a) trivial (b) petty
(c) sample (d) simple
Ans:
(a) trivial (Adjective): not important; not serious little (Adjective): trivial ; not important ; not serious ; not big; small petty (Adjective): small and unimportant sample (Adjective): a number of people or things taken from a longer group and used in tests for providing information about the group. simple (Adjective): easy; not complicated

Q16. AVARICE
(a) generosity (b) envy
(c) greed (d) hatred
Ans: (c) greed (Noun): a strong desire for more wealth avarice (Noun): greed; extreme desire for wealth generosity (Noun): the fact of willing to give freely envy (Noun): jealousy hatred (Noun): a very strong feeling of dislike

Q17. AUGUST
(a) majestic (b) important
(c) difficult (d) huge
Ans: (a) majestic (Adjective): impressive; splendid august (Adjective): impressive; making you feel respect important (Adjective): of great value difficult (Adjective): not easy huge (Adjective): enormous; vast

Q18. DECIMATED
(a) denounced (b) destroyed
(b) successful (d) depressed
Ans: (b) destroyed (Verb): to damage something very badly decimated (Verb): to severely damage something or make something weaker denounced (Verb): to strongly criticize somebody/something that you think is wrong, illegal, etc. successful (Verb): achieving your aims or what was intended depressed (Verb): very sad and without hope

Q19. HURDLE
(a) obstacle (b) ban
(c) hedge (d) relay
Ans: (a) obstacle (Noun): hindrance; hurdle hurdle (Noun): obstacle ban (Noun): an official rule that says that something is not allowed hedge (Noun): a row of bushes or small trees planted close together, usually along the edge of a field, garden or road relay (Noun): a race between teams in which each member of the team runs or swims one section of the race

Q20. RARE
(a) common (b) usual
(c) scarce (d) few
Ans:
(c) scarce (Adjective): there is not enough of it and it is available in small quantities rare (Adjective): not done, seen, happening etc, very often common (Adjective): happening often usual (Adjective): normal ; happening often few (Adjective): not many

Q21. APPOSITE
(a) contrary (b) bitter
(c) appropriate (d) misleading
Ans: (c) appropriate (Adjective): suitable ; acceptable ; correct apposite (Adjective): very appropriate for a particular situation or in relation to something. contrary (Adjective): behaving badly; choosing to do and say the opposite of what is expected bitter (Adjective): very serious and unpleasant misleading (Verb): to give somebody the wrong idea or impression and make him believe something that is not true

Q22. SCORN
(a) ridicule (b) laugh
(c) condemn (d) criticize
Ans: (c) condemn (Verb): to express very strong disapproval of somebody/ something scorn (Verb): to feel or show that somebody/something is stupid and you do not respect him or it ridicule (Verb): to make fun of somebody/something criticize (Verb): to say that you disapprove of somebody/something

Q23. IMPIOUS
(a) holy (b) mischievous
(c) shrewd (d) irreverent
Ans: (d) irreverent (Adjective): not showing respect to somebody/ something impious (Adjective): showing a lack of respect for God and religion holy (Adjective): connected with God or religion mischievous (Adjective): naughty shrewd (Adjective): clever at understanding and making judgements about a situation

Q24. FREELANCE
(a) selfbetrayed (b) selfcentred
(c) selfemployed (d) selfdriven
Ans: (c) selfemployed (Adjective): working for yourself and not employed freelance (Adjective): earning money by selling your work or services to several different organisations selfbetrayed (Adjective): revealed the truth about one is actions or thoughts intentionally or inadvertently. selfcentred (Adjective): tending to think only about yourself selfdriven (Adjective): driving by yourself

Q25. SLITHER
(a) slide (b) move
(c) shake (d) slip
Ans:
(a) slide (Verb): to move easily over a smooth or wet surface slither (Verb): to move in a smooth, controlled way, close to the ground; slide, glide. move (Verb): shift; to change position shake (Verb): to move with short quick movements sideways/ up and down slip (Verb): to slide a short distance by accident so that you may fall or nearly fall

Top
error: Content is protected !!