You are here
Home > QB Subjectwise > Part 181 – Synonyms Vocabulary Previous Year Questions

Part 181 – Synonyms Vocabulary Previous Year Questions

Q1. OBSESSION
(a) preoccupation
(b) suspicion
(c) frustration
(d) dejection
Ans: (a) preoccupation (Noun): a state of thinking about something continuously ; obsession obsession (Noun): the state in which a person’s mind is completely filled with thought of one particular thing in a way that is not normal suspicion (Noun): a feeling that somebody has done something wrong frustration (Noun): a feeling of being annoyed and impatient dejection (Noun): a feeling of unhappiness and disppointment

Q2. DILATE
(a) spin (b) weaken
(c) widen (d) push
Ans: (c) widen (Verb): to become or make something wider dilate (Verb): to become or make something larger or wider spin (Verb): to turn round and round quickly weaken (Verb): to become or make something less strong or powerful push (Verb): to make something move forward or away from you

Q3. DUPLICATION
(a) breed (b) reproduction
(c) print (d) copying
Ans: (d) copying (Noun): making samething that is exactly the same as something else duplication (Noun): making an exact copy of something breed (Noun): a particular type of animal that has been developed by people in a controlled way, eg, dog, cat reproduction (Noun): the act or process of producing babies, young animals or plants print (Noun): producing letters, pictures, etc. on paper

Q4. PRIORITY
(a) urgency (b) protocol
(c) precedence (d) necessity
Ans: (c) precedence (Noun): the condition of being more important than something else priority (Noun): something that is considered to be more important than other things. urgency (Noun): pressing importance requiring speedy action protocol (Noun): a system of fixed rules and formal behaviour used at official meetings necessity (Noun): the fact that something must happen or be done.

Q5. FLUTTER
(a) soar (b) agitate
(c) change (d) float
Ans:
(d) float (Verb): to move slowly on water ; drift ; glide flutter (Verb): to move lightly and quickly soar (Verb): to rise quickly and smoothly up into the air agitate (Verb): to argue strongly for something you want change (Verb): to become ; to replace something

Q6. COMMAND
(a) lead (b) instruct
(c) manage (d) supervise
Ans: (b) instruct (Verb): order ; guide command (Verb): to order given to a person lead (Verb): to show the way manage (Verb): to succeed in doing something ; cope supervise (Verb): to be in charge of somebody or something and make sure that everything is done correctly

Q7. GNOME
(a) giant (b) dwarf
(c) native (d) alien
Ans: (b) dwarf (Noun): a creature like a small man gnome (Noun): a creature like a small man; dwarf giant (Noun): a very large strong person who is often cruel ; very large native (Noun): a person who was born in a particular country or area alien (Noun): a person who in not the citizen of the country in which he lives or works

Q8. ABLUTION
(a) censure (b) forgiveness
(c) absolution (d) washing
Ans: (d) washing (Noun): the act of cleaning using water and soap ablution (Noun): the act of washing censure (Noun): strong criticism forgiveness (Noun): the act of forgiving absolution (Noun): a formal statement that a person is forgiven

Q9. SURMOUNT
(a) discount (b) surround
(c) overcome (d) capture
Ans: (c) overcome (Verb): to succeed in dealing with controlling a problem surmount (Verb): overcome; to deal successfully with a difficulty discount (Verb): reduction surround (Verb): to be all around capture (Verb): to catch and make a prisoner

Q10. TORPID
(a) insipid (b) stupid
(c) sensitive (d) inactive
Ans: (d) inactive (Adjective): not active torpid (Adjective): not active; lethargic insipid (Adjective): having no taste or flavour; dull stupid (Adjective): foolish; silly sensitive (Adjective): aware of and able to understand other people and their feelings

Q11. SELECTION
(a) denial (b) preference
(c) refusal (d) display
Ans: (b) preference (Noun): a greater interest in somebody/something than somebody/something else; choice selection (Noun): choose from a group; choice denial (Noun): a statement that something is wrong or untrue refusal (Noun): an act of saying or showing that you will not do, give or accept display (Noun): exhibit, to show something to people

Q12. OSTENTATION
(a) pomp (b) pretence
(c) abundance (d) plenty
Ans: (a)pomp (Noun): the impressive clothes, decoration, music etc. and traditional customs that are a part of an official ceremony ostentation (Noun): an exaggerated display of wealth, knowledge or skill pretence (Noun): the act of behaving in a particular way; to make other people believe something that is not true. abundance (Noun): a large quantity that is more than enough plenty (Noun): a large amount

Q13. CONVICT
(a) adventurer (b) fugitive
(c) criminal (d) impostor
Ans: (c) criminal (Noun): a person who commits a crime convict (Noun): a person who has been found guilty of a crime and sent to prison adventurer (Noun): a person who enjoys exciting new experiences fugitive (Noun): a person who has escaped impostor (Noun): a person who pretends to be somebody else

Q14. ITINERANT
(a) frequent use of the word ‘it’
(b) anything involving repetition
(c) plan for a proposed journey
(d) travelling from place to place
Ans: (d) travelling from place to place itinerant (Adjective): travelling from place to place to find work itinerary (Noun): a plan of a journey, including the route and the places that you visit

Q15. TRANSPARENT
(a) verbose (b) involved
(c) witty (d) lucid
Ans:
(d) lucid (Adjective): easy to understand ; clear transparent (Adjective): able to see through ; clear verbose (Adjective): using more words than needed involved (Adjective): taking part in something witty (Adjective): able to say or write clever or amusing things; funny

Q16. ENLIVEN
(a) dampen (b) cheer
(c) depress (d) subdue
Ans: (b) cheer (Verb): to show support or praise for somebody or to give him encouragement enliven (Verb): to make something more intersting dampen (Verb): to make something wet depress (Verb): to be sad and without hope or enthusiasm subdue (Verb): to bring somebody under control ; defeat

Q17. HAUGHTY
(a) humble (b) subservient
(c) meek (d) conceited
Ans: (d) conceited (Adjective): having too much pride in yourself haughty (Adjective): behaving in an unfriendly way towards other people ; arrogant humble (Adjective): modest; showing you do not think that you are as important as other people subservient (Adjective): too willing to help others meek (Adjective): quiet ; gentle

Q18. DEMENTED
(a) reasonable (b) sensible
(c) idiotic (d) lucid
Ans: (c) idiotic (Adjective): very stupid; ridiculous demented (Adjective): behaving in a crazy way because you are very upset or worried reasonable (Adjective): fair; practical; sensible sensible (Adjective): able to make judgements based on reason and experience ; practical lucid (Adjective): easy to understand ; clear

Q19. ILLBRED
(a) uncouth (b) wellbred
(c) courteous (d) mannerly
Ans: (a) uncouth (Adjective): rude; socially unacceptable illbred (Adjective): rude; badly behaved wellbred (Adjective): showing good manners ; wellbehaved courteous (Adjective): polite mannerly (Adjective): wellmannered

Q20. KNACK
(a) dexterity (b) awkwardness
(c) clumsiness (d) disability
Ans: (a) dexterity (Noun): skill in using your hands or mind knack (Noun): a special skill or ability awkwardness (Noun): in convenience clumsiness (Noun): gracelessness; awkwardness disability (Noun): the state of not being able to do something

Q21. LACONIC
(a) loquacious (b) concise
(c) rambling (d) verbose
Ans: (b) concise (Adjective): using only a few words to say something laconic (Adjective): using only a few words to say something loquacious (Adjective): talking a lot ; talkative rambling (Adjective): very long and confused (speech or writing) verbose (Adjective): using more words than needed

Q22. KNAVISH
(a) honourable (b) noble
(c) trustworthy (d) unscrupulous
Ans: (d) unscrupulous (Adjective): without moral principles ; dishonest knavish (Adjective): dishonest; unscrupulous; without moral principles honourable (Adjective): following moral principles noble (Adjective): having fine personal qualities such as courage, honesty, etc. trustworthy (Adjective): reliable; that you can rely on to be good, honest, sincere, etc.

Q23. ASSERTIVE
(a) unassertive (b) timorous
(c) domineering (d) unobtrusive
Ans: (c) domineering (Adjective): trying to control other people without considering their feelings or opinions assertive (Adjective): expressing opinions or desires strongly and with confidence unassertive (Adjective): lack of self–confidence timorous (Adjective): timid or fearful by nature unobtrusive (Adjective): not attracting unnecsessary attention

Q24. CAPRICIOUS
(a) whimsical (b) unmovable
(c) decisive (d) stable
Ans: (a) whimsical (Adjective): unusual and not serious ; capricious capricious (Adjective): Showing sudden changes in attitude or behaviour ; unpredictable unmovable (Adjective): not able to move; immovable decisive (Adjective): very important for a final result stable (Adjective): firmly fixed ; steady

Q25. DEXTERITY
(a) incompetence(b) gaucheness
(c) adroitness (d) ineptitude
Ans:
(c) adroitness (Noun): skilful performance or ability to do your job without difficulty dexterity (Noun): skill in using your hands or mind incompetence (Noun): lack of skill or ability to do your task gaucheness (Noun): an impolite manner that lacks skill or refinement ineptitude (Noun): lack of skill

Top
error: Content is protected !!