You are here
Home > QB Subjectwise > Part 179 – Fill in the Blanks Previous Year Questions

Part 179 – Fill in the Blanks Previous Year Questions

Q1. OBNOXIOUS
(a) depressing (b) disgusting
(c) arrogant (d) filthy
Ans: (b) disgusting (Adjective): ektremely unpleasant obnoxious (Adjective): extremely unpleasant; offensive depressing (Adjective): making one feel sad and without enthusiasm arrogant (Adjective): behaving in a proud, unpleasant way, filthy (Adjective, Adverb): showing little thought for other people; very dirty and unpleasant

Q2. COVENANT
(a) case (b) coupon
(c) contract (d) settlement
Ans: (c) contract (Noun, Verb): an official written agreement covenant (Noun): a promise to somebody; a legal agreement case (Noun, Verb): a particular situation coupon (Noun): a small piece of printed paper that can be exchanged for something or that gives one the right to buy at a cheaper price than normal settlement (Noun): an official agreement that ends an argument between two people or groups

Q3. DEFERENCE
(a) indifference (b) sympathy
(c) respect (d) flattery
Ans: (c) respect (Noun): a feeling of admiration for somebody/ something because of his/its good qualities/achievements deference (Noun): behaviour that shows that you respect somebody/something indifference (Noun): a lack of interest, feeling or reaction towards somebody/something sympathy (Noun): the feeling of being sorry for somebody; showing that you understand and care about somebody’s problems flattery (Noun): praise that is not sincere

Q4. ABROGATE
(a) repeal (b) destroy
(c) delay (d) dismiss
Ans: (a) repeal (verb): if a government or other group or person with authority repeals a law, that law is no longer valid abrogate (Verb): to officially end a law, an agreement etc. destroy (Verb): to damage something so badly that it no longer exists, works etc. delay (Noun, Verb): a period of time when somebody/something has to wait because of a problem that makes something slow or late dismiss (Verb): to decide that somebody/something is not important and not worth thinking or talking about

Q5. INTREPID
(a) ambitious (b) determined
(c) talkative (d) fearless
Ans:
(d) fearless (Adjective): not afraid intrepid (Adjective): very brave; not afraid of danger or difficulties. ambitious (Adjective): something that one wants to do or achieve very much; determined to be successful, rich, powerful, etc. determined (Adjective): if one is determined to do something, one has to make a firm decision to do it and no one can stop/ prevent you talkative (Adjective): liking to talk a lot

Q6. GRANDEUR
(a) magnificence (b) admiration
(c) happiness (d) awe
Ans: (a) magnificence (noun): the quality of being extremely attractive and impressive grandeur (Noun): the quality of being great and impressive in appearance; splendour admiration (Noun): a feeling of respect for somebody/something happiness (Noun): the good feeling that one has when one is happy or one has achieved something awe (Noun): feeling of respect and slight fear

Q7. INCEPTION
(a) initiative (b) beginning
(c) initial (d) origin
Ans: (b) beginning (Noun): the time when something starts inception (Noun): the start of an institution or organisation initiative (Noun): a new plan for dealing with a particular problem or for achieving a particular purpose ; the ability to decide and act on your own without waiting for somebody to tell you what to do initial (Adjective): happening at the beginning origin (Noun): the point from which something starts

Q8. COLOSSAL
(a) famous (b) vigorous
(c) energetic (d) enormous
Ans: (d) enormous (adjective): extremely large in size or amount colossal (Adjective): extremely large famous (Adjective): known about by many people vigorous (Adjective): very active ; determined ; full of energy energetic (Adjective): having a lot of energy and enthusiasm

Q9. PARADOX
(a) Paradise (b) question
(c) puzzle (d) challenge
Ans: (c) puzzle (Noun): a game; something that is difficult to understand or explain paradox (Noun): a person, thing or situation that has two opposite features and therefore seems strange; a statement containing two opposite ideas that make it seem impossible paradise (Noun): a perfect place where people are said to go when they die question (Noun): a sentence, phrase or word that asks for information challenge (Noun): a new or difficult task that tests somebody’s ability and skill

Q10. PROLIFERATE
(a) progression (b) prohibit
(c) stipulate (d) reproduce
Ans:
(d) reproduce (Verb): to produce something again ; to make something happen again in the same way proliferate (Verb): to increase rapidly in number or amount; multiply progression (Noun): the process of developing gradually from one stage to another prohibit (Verb): to stop something from being done or used, especially by law stipulate (Verb): to state clearly and firmly that something must be done or how it must be done

Q11. CENSURE
(a) criticize (b) appreciate
(c) blame (d) abuse
Ans: (a) criticize (Verb): to say that you disapprove of somebody/ something censure (Verb): to criticize somebody severely often publicly ; rebuke appreciate (Verb): to recognize the good qualities of somebody/ something blame (Verb): to say that somebody/ something is responsible for something bad abuse (Verb): to use something in a way that is wrong or harmful

Q12. DILIGENT
(a) industrious (b) indifferent
(c) intelligent (d) energetic
Ans: (a) industrious (Adjective): working hard diligent (Adjective): showing care and effort in your work or duties indifferent (Adjective): having or showing no interest intelligent (Adjective): good at learning, understanding and thinking in a logical way about things energetic (Adjective): having a lot of energy

Q13. CONTEMPLATION
(a) consideration
(b) meditation
(c) deliberation
(d) speculation
Ans: (b) meditation (Noun): the practice of thinking deeply in silence, especially for religious reasons or in order to make your mind calm contemplation (Noun): the act of thinking deeply about something consideration (Noun): the act of thinking carfully about something deliberation (Noun): the process of carefully considering or discussing something speculation (noun): the act of forming opinions about what has happened or what might happen without knowing all the facts

Q14. ADULATION
(a) duration (b) argument
(c) flattery (d) institution
Ans: (c) flattery (Noun): praise that is not sincere adulation (Noun): admiration and praise, especially when this is greater than is necessary duration (Noun): the length of time that something continues argument (Noun): a conversation or discussion in which two or more people disagree, often angrily institution (Noun): a large important organisation

Q15. QUIVER
(a) quarrel (b) quicken
(c) waver (d) tremble
Ans:
(d) tremble (Verb): to shake in a way that you cannot control ; quiver quiver (Verb): to shake slightly quarrel (Noun): to have an angry argument quicken (Verb): to become quicker waver (Verb): to be or become weak or unsteady ; hesitate

Q16. BEAUTIFUL
(a) handsome (b) alluring
(c) appealing (d) attractive
Ans: (a) handsome (Adjective): attractive ; good–looking beautiful (Adjective): pretty; handsome; attractive; lovely; good–looking; gorgeous; having beauty alluring (Adjective): attractive and exciting in a mysterious way appealing (Adjective): attractive or interesting attractive (Adjective): pleasant to look at ; appealing

Q17. MOMENTOUS
(a) important (b) temporary
(c) fleeting (d) monumental
Ans: (a) important (Adjective): having a great effect on people or things; of great value momentous (Adjective): very important or serious, especially because there may be important results ; historic temporary (Adjective): not permanent; lasting for a short time fleeting (Adjective): lasting only for a short time ; brief monumental (Adjective): very important and having a great influence, especially as the result of years of work ; historic

Q18. INFATUATION
(a) emotion (b) passion
(c) imagination (d) compassion
Ans: (b) passion (Noun): a very strong feeling of love, hatred, anger, enthusiasm, etc. ; rage infatuation (Noun): very strong feelings of love or attraction for somebody/something ; foolish passion emotion (Noun): a strong feeling such as love, fear or anger imagination (Noun): the ability to create pictures in your mind compassion (Noun): a strong feeling of sympathy for people who are suffering and a desire to help them

Q19. CONSIGNEE
(a) delegate
(b) representative
(c) nominee
(d) messenger
Ans: (c) nominee (Noun): a person who has been formally suggested for a job, prize etc. consignee (Noun): the person to whom merchandise is delivered over delegate (Noun): a person who is chosen or elected to represent the views of a group of people and vote and make decisions for them representative (Noun): a person who has been chosen to speak or vote for somebody else or on behalf of a group messenger (Noun): a person who gives a message to somebody; who delivers messages to people as a job

Q20. TRAMP
(a) wanderer (b) cheat
(c) traveller (d) pilgrim
Ans:
(a) wanderer (Noun): a person who keeps travelling from place to place with no permanent home tramp (Noun): a person with no home or job; who travels from place to place, usually asking people in the street for food or money cheat (Noun): to trick somebody or make him believe something that is not true. traveller (Noun): a person who is travelling or who often travels pilgrim (Noun): a person who travels to a holy place for religious reasons

Q21. IRREVERENCE
(a) disrespect (b) cruelty
(c) unkindness (d) invalidity
Ans: (a) disrespect (Noun): lack of respect irreverence (Noun): a disrespectful act cruelty (Noun): behaviour that causes pain or suffering to others unkindness (Noun): lack of sympathy invalidity (Noun): the state of being unable to take care of yourself because of illness or injury

Q22. AMICABLE
(a) poisonous (b) friendly
(c) satisfying (d) heartening
Ans: (b) friendly (Noun): behaving in a nice and kind way you want to help amicable (Adjective): done or achieved in a polite or friendly way and without arguing poisonous (Adjective): the fact or state of having swallowed or absorbed poison satisfying (Adjective): giving pleasure because it provides something you need or want heartening (Adjective): cheerfully encouraging ; inspiring

Q23. PRUDENT
(a) skilled (b) experienced
(c) cautious (d) criminal
Ans: (c) cautious (Adjective): showing careful thought prudent (Adjective): sensible and careful when you make judgements and decisions skilled (Adjective): having or showing special skill experienced (Adjective): having become knowledgeable/skilful from observation or participation criminal (Adjective): relating to crime or its punishment

Q24. PANACEA
(a) flatter (b) praise
(c) inactivity (d) cureall
Ans: (d) cureall (Noun): something that people believe can cure any problem or any disease; panacea panacea (Noun): hypothetical remedy for all ills or diseases flatter (Verb): praise somewhat dishonestly praise (Noun): an expression of approval and commendation or admiration inactivity (Noun): the state of being inactive

Q25. BENEVOLENCE
(a) illwill (b) morbidity
(c) kindness (d) vision
Ans: (c) kindness (Noun): the quality of being warm – hearted and considerate and sympathetic benevolence (Noun): an inclination to do something good; generosity ill–will (Noun): the feeling of a hostile person morbidity (Noun): the ratio of deaths in an area to the population of that area vision (Noun): a vivid mental image ; the ability to see

Top
error: Content is protected !!