You are here
Home > QB Subjectwise > Part 177 – Fill in the Blanks Previous Year Questions

Part 177 – Fill in the Blanks Previous Year Questions

Q1. I had not expected to meet him; it was quite an ________ meeting.
(a) organised (b) unique
(c) accidental (d) intentional
Ans:
(c) Accidental = happening by chance or unintentionally. Organised = arranged systematically

Q2. Pour the juice _____ the glass.
(a) in (b) into
(c) onto (d) on
Ans: (b) into

Q3. I have been _____ this problem since noon.
(a) working into
(b) working on
(c) working for
(d) with after
Ans: (b) Work on = to try hard to achieve or improve something

Q4. Sushma has a deep _____ for drunkards.
(a) hatred (b) hate
(c) hated (d) hating
Ans:
(a) Hatred (Noun) = a very strong feeling of dislike

Q5. One should always set _____ some money for emergency.
(a) aside (b) on
(c) by (d) out
Ans: (a) Set aside = something that is saved and used for a particular purpose.

Q6. The train is expected to arrive in a few minutes ____ platform six.
(a) in (b) above
(c) near (d) on
Ans: (d) on

Q7. I haven’t had _____ opportunity to study during the day.
(a) very (b) many
(c) much (d) more
Ans:
(c) much

Q8. Nothing is impossible _____ him.
(a) in (b) about
(c) for (d) on
Ans: (c) Appropriate preposition – for.

Q9. My relations _____ him are not friendly.
(a) between (b) with
(c) to (d) for
Ans: (b) Appropriate preposition with.

Q10. George _____ to this country a year ago.
(a) was coming (b) came
(c) is coming (d) comes
Ans:
(b) The sentence shows past time.

Q11. I cannot conceive of _________ accepting the post.
(a) he (b) his
(c) him (d) he’ll
Ans: (b) Before a gerund, possessive case (his) …… should be used.

Q12. The maestro’s son has no taste ________ music.
(a) about (b) with
(c) in (d) to
Ans: (c) in

Q13. Rita promised to come but she never turned ________ .
(a) in (b) out
(c) down (d) up
Ans:
(d) Turn up = be found; put in an appearance; arrive; appear.

Q14. I waited _____ the train arrived.
(a) as (b) until
(c) since (d) after
Ans: (b) Until = up to the point in time or the event mentioned. Let’s wait until the rain stops.

Q15. He loves you _____ than me.
(a) closer (b) nearer
(c) higher (d) more
Ans: (d) Here, comparative degree i.e., more …. should be used.

Q16. The squadron leader ordered his men to _____ immediately.
(a) fall in (b) fall out
(c) fall off (d) fall on
Ans:
(a) If soldiers fall in, they form lines.

Q17. Due to heavy rains, the match was called _____.
(a) of (b) off
(c) down (d) out
Ans: (b) Call off = to cancel or abandon; to order to desist.

Q18. The Management gave us permission to _____ with the new curriculum.
(a) go fixed (b) go about
(c) go ahead (d) go around
Ans: (c) Go ahead = to proceed or be carried out. The project will go ahead.

Q19. Mount Everest has earned the _____ distinction of being the world’s highest garbage dump.
(a) marked (b) disgusting
(c) dubious (d) dismal
Ans:
(c) Dubious (Adjective) = hesitating or doubting; doubtful; uncertain.

Q20. I like ______ in the sun.
(a) laying (b) lay
(c) lie (d) lying
Ans: (d) lie – lying (put yourself in a flat or horizontal position). Hence, Gerund i.e., lying should be used here.

Q21. Please do not ______ an offer made by the Chairman.
(a) deny (b) refuse
(c) refrain (d) refuge
Ans: (b) Refuse = to say that you will not do something that somebody has asked you to do; turn down. Deny = refuse to admit or accept something

Q22. The clerk asked for my _______.
(a) determination
(b) destiny
(c) destination
(d) designation
Ans:
(d) Designation = the action of choosing someone to hold an office. Destination = aim; ambition; end. Determination = firmness of purpose

Q23. The director congratulated Mr. Varma _____ his success.
(a) on (b) for
(c) at (d) about
Ans: (a) The appropriate preposition will be ‘on’.

Q24. The boys were _____ to hear that we were going to build a bridge.
(a) delight (b) delights
(c) delighted (d) delighting
Ans: (c) Delighted (Adjective) = a high degree of pleasure or enjoyment; ecstatic; elated; overjoyed; pleased.

Q25. The revolting players and the game’s administrators held _____ discussions to resolve the payment dispute.
(a) unnecessary
(b) obligatory
(c) preliminary
(d) silent
Ans:
(c) Preliminary (Adjective) = preparatory; introductory; initial.

Top
error: Content is protected !!