You are here
Home > QB Subjectwise > Part 175 – Fill in the Blanks Previous Year Questions

Part 175 – Fill in the Blanks Previous Year Questions

Q1. We acted on a _____ impulse.
(a) momentary (b) momentous
(c) memorable (d) meritorious
Ans: (a) momentary (Adj.): lasting for a very short time. momentous (Adj.): very important/serious Here, momentary is the right option.

Q2. Do your best and we’ll back you ______ .
(a) on (b) in
(c) out (d) up
Ans: (d) back up (Phr.V.): support back out (Phr.V.): to withdraw from something before completion Here, up is the right option.

Q3. Sanjay _______ his mother in the morning everyday.
(a) calls in (b) calls up
(c) calls off (d) calls down
Ans:
(b) call up (Phr.V.): to make a telephone call call in (Phr.V.): summon to enter call off (Phr.V.): postpone indefinitely call down (Phr.V.): censure severely/angrily Here, calls up is the right option.

Q4. Since last year his condition has been _____
(a) deteriorate.
(b) deteriorating.
(c) severely deteriorated.
(d) deterioratingly.
Ans: (b) Subject + has/ have + been + Ving is the right structure. Hence, deteriorating is the right option.

Q5. Most children remain ______ school between the ages of seven and ten.
(a) in (b) under
(c) at (d) inside
Ans: (c) Here, at is the right option Note: in is used in North American English.

Q6. The quake also _______ mudslides on the outskirts of the city.
(a) tempered (b) tampered
(c) erupted (d) triggered
Ans:
(c) erupted (V.): to start happening, suddenly and violently trigger (V.): to make something happen suddenly temper (V.): to make something less severe. tamper (V.): interfere with. Here, erupted is the right option.

Q7. You are _____ common sense.
(a) lacking of (b) devoid in
(c) devoid of (d) dull on
Ans: (c) devoid of something: completely lacking in something Here, devoid of is the right option.

Q8. He ran so fast ________ .
(a) that he fell
(b) so he fell
(c) he fell
(d) that he is falling
Ans: (a) so … that is correct form of Correlative. Hence, that he fell is the right option.

Q9. The doctor has been _____ to attend to an urgent case.
(a) called (b) called in
(c) called by (d) call over
Ans:
(b) call in (Phr. V.): to ask for the services of somebody ; to call in a doctor/ police. Here, called in is the right option.

Q10. With the amount of conflicts in the world, a Third World War is ________
(a) emanate (b) emanant
(c) eminent (d) imminent
Ans: (d) imminent (Adj.): likely to happen very soon. eminent (Adj.): famous; wellknown. emanate (V.): to produce or show something; come from. Here, imminent is the right option.

Q11. The traditional way of saying that you feel fine is to say that you are __________.
(a) alright (b) all correct
(c) all good (d) all right
Ans: (d) all right (Adj., Adv.): safe and well; OK Here, all right is the right option.

Q12. The army has been __________ to be ready to control the floods.
(a) alerted (b) warned
(c) awakened (d) wanted
Ans: (a) alert (V.): to make somebody aware of something; to warn about a dangerous or urgent situation. Here, alerted is the right option.

Q13. The relation between the Indian P.M. and the U.S. President is perfectly ________ .
(a) excellent (b) smooth
(c) informed (d) cordial
Ans: (d) cordial (Adj.): pleasant and friendly. Here, cordial is the right option.

Q14. Never _______ met any girl so beautiful.
(a) have I (b) I have
(c) I had (d) did I
Ans:
(a) To express Exclamation Inversion, i.e. have I should be used after never. Hence, have I is the right option.

Q15. ___ man standing in that corner is a police man in plain clothes.
(a) Some (b) Any
(c) A (d) The
Ans: (d) Here, a particular man is being mentioned. Hence, The (Def. Art.) is the right option.

Q16. Eight cylinder engines are ______ that use great amount of petrol.
(a) conveyances
(b) devices
(c) instruments
(d) apparatus
Ans: (b) device (N.): a piece of equipment that has been designed to do a particular job. Here, devices is the right option.

Q17. He would always be late with submission because he would ______ whatever he was supposed to do.
(a) prevaricate
(b) procrastinate
(c) interrogate
(d) discriminate
Ans: (b) procrastinate (V.): to delay doing something that you should do; put off doing something. prevaricate (V.): be unclear inorder to mislead/withohold information interrogate (V.): pose a series of questions to discriminate (V.): distinguish; treat differently Here, procrastinate is the right option.

Q18. He talked on and on _______.
(a) ad infinitum
(b) voraciously
(c) hesitatingly
(d) ad interim
Ans: (a) ad infinitum: without ever coming to an end. voraciously (Adv.): in a way that involves eating/wanting large amounts of food ad interim (Adv.): temporarily Here, ad infinitum is the right option.

Q19. The order is _________ and you must abide by it, as there is not even the slightest chance of its being modified or withdrawn.
(a) irretrievable
(b) irreparable
(c) irrevocable
(d) irreconcilable
Ans:
(c) irrevocable (Adj.): that cannot be changed; final. irretrievable (Adj.): irreparable; not able to be put right or got back irreconcilable (Adj.): incompatible; at variance; not possible to settle. irreparable (Adj.): too bad or too serious to repair. Here, irrevocable is the right option.

Q20. The battalion operating from the mountain was able to _____ three enemy divisions.
(a) tie up (b) tie down
(c) tie on (d) tie with
Ans: (b) tie down (Phr.,V.): to restrict somebody’s freedom tie up (Phr.,V.): to connect/ link something to something else Here, tie down is the right option.

Q21. Once he has signed the agreement, he won’t be able to ________.
(a) back up (b) back in
(c) back it (d) back out
Ans: (d) back out (Phr. ,V.): to separate; break ; no longer taking part in something that has been agreed. back up (Phr.V.): to support somebody/something Here, back out is the right option.

Q22. The passengers were afraid, but the captain _______ them that there was no danger.
(a) promised (b) advised
(c) assured (d) counselled
Ans: (c) assure (V.): to make sure ; guarantee. Here, assured is the right option.

Q23. I haven’t seen you ________ a week.
(a) within (b) since
(c) for (d) from
Ans: (c) To express period of time for should be used. Here, for is the right option.

Q24. She _________ a brief appearance at the end of the party.
(a) put on (b) put in
(c) put across (d) put up
Ans:
(b) put in an appearance (Id.): to appear briefly at some place or at some event put on (Phr.V.): add to something existing put across (Phr.V.): to state so as to be understood clearly/ accepted readily put up (Phr.V.): to suggest an idea, etc. for other people to discuss Here, put in is the right option.

Q25. One of the reasons the impressionists caused such a scandal was _____ their colours were too bright.
(a) because of which
(b) due to
(c) because
(d) of
Ans: (c) Because = for the reason that

Top
error: Content is protected !!