You are here
Home > QB Subjectwise > Part 173 – Fill in the Blanks Previous Year Questions

Part 173 – Fill in the Blanks Previous Year Questions

Q1. The farmers suffered because the monsoon did not arrive _________ time.
(a) at (b) by
(c) on (d) after
Ans:
(c) (a) on time: not late ; at the correct time. Here, on is the right usage.

Q2. The passengers were afraid but the captain ______ them that there was no danger.
(a) suggested (b) pleaded
(c) advise (d) assured
Ans: (d) (a) assure (V.): to guarantee; to tell somebody that something is definitely going to happen. Here, assured is the right option.

Q3. I insisted _______ his leaving the place.
(a) on (b) about
(c) in (d) with
Ans: (a) (a) insist (V.): to demand earnestly. insist (V.) agrees with on (Prep.) Hence, on is the right usage.

Q4. Please don’t ______ me when I’m speaking.
(a) interrupted (b) interrupts
(c) interrupt
(d) interrupting
Ans:
(c) Structure of Imperative Sentence: Do/does + not + V1 (Infinitive without to) Hence, interrupt is the right usage.

Q5. The clock has ______ for want of winding.
(a) run down (b) run short
(c) run past (d) run up
Ans: (a) (a) run down (Phr. V.): to lose power or stop working; to gradually stop functioning. run short (Id.): to become scanty/insufficient in supply run past (Phr. V.): to run near/ alongside someone/something from one side to the other run up (Phr. V.): accumulate Here, run down is the right usage.

Q6. Few people know that flowers use textures to _______ different kinds of insects.
(a) signal (b) feel
(c) attract (d) distract
Ans: (c) (a) attract (V.): to interest something. Here, attract is the right option.

Q7. They abandoned their comrades ______ the wolves.
(a) by (b) between
(c) on (d) among
Ans:
(d) For more than two things, among should be used. Hence, among is the right usage.

Q8. What good fortune I found the very thing I was ________
(a) looking in
(b) looking to
(c) looking besides
(d) looking for
Ans: (d) (a) look for: to hope for something Here, looking for is the right option.

Q9. The swimmer __________ his clothes and jumped into the river.
(a) took off (b) took of
(c) took out (d) took down
Ans: (a) (a) take off: to remove something especially a piece of clothing from body. Here, took off is the right option.

Q10. I will _________ to Singapore next month.
(a) be travelling (b) be travel
(c) travels (d) am travelled
Ans:
(a) Structure of Future Imperfect: Subject + will be/shall be +Ving Here, be travelling is the right option.

Q11. See me tomorrow without ____.
(a) fails (b) failure
(c) fail (d) failing
Ans: (c) without fail: unfailingly; without exception Here, fail is the right option.

Q12. Radium _____ rays that blind the eyes.
(a) gives away (b) gives over
(c) gives up (d) gives off
Ans: (d) give off: to produce something such as a smell, heat light etc. give away (Phr. V.): make a gift of give over (Phr.V.) ; to tel l somebody to stop doing something give up (Phr.V.): to stop trying to do something Here, gives off is the right option.

Q13. You will have to work _____ you are in the office.
(a) as long as (b) as good as
(c) as far as (d) so far as
Ans:
(a) Here, as long as is the right option.

Q14. He is _______ connected.
(a) respectively (b) respective
(c) respectably (d) respectable
Ans:
(c) Here, respectably is the right usage. (a) respectably (Adv.): acceptably; no reason to be ashamed of ; fairly good.

Q15. After retirement Surti lived ______ Australia.
(a) in (b) at
(c) over in (d) over at
Ans: (a) Here, in is the right usage. lived in (Phr. V.): settled in

Q16. He _______ the low pay.
(a) moan at
(b) complain about
(c) grumbled at
(d) ran after
Ans:
(c) Here, grumbled at is the right option. (a) grumble (at) (V.): to complain about somebody/ something in a badtempered way.

Q17. After a noisy and tumultuous supper, we _______ for the day.
(a) retirement (b) retiring
(c) retired (d) retire
Ans: (c) Here, V2 i.e, retired is the right option.

Q18. The villager cried ______ his voice for help.
(a) on the top of
(b) in the top of
(c) from the top of
(d) at the top of
Ans: (d) at the top of his voice: loudly. Here, at the top of is the right option.

Q19. Simon teaches children ______ water colour painting.
(a) the art on (b) the art in
(c) the art by (d) the art of
Ans:
(d) Here, the art of is the right option.

Q20. Light is _____ than sound.
(a) faster (b) more faster
(c) sounder (d) lighter
Ans: (a) Here, Comparative Degree will be used. Hence, faster is the right option.

Q21. The man _____ for the purpose never did what was expected of him.
(a) supplied (b) favoured
(c) employed (d) cited
Ans: (c) (a) employ (V.): to give somebody a job to do for payment. Hence, employed is the right option.

Q22. There was a serious _____ between the two brothers.
(a) altercation (b) alteration
(c) aberration (d) alliteration
Ans:
(a) altercation (N.): a noisy argument or disagreement. alteration (N.): a change to something that makes it different aberration (N.): a fact, an action/a way of behaving that is not usual, and that may be unacceptable alliteration (N.): the use of the same letter or sound at the beginning of words that are close together, as in – sing a song of sixpence Here, altercation is the right option.

Q23. The ship with its crew ______ gone to the bottom of the sea.
(a) has (b) have
(c) are (d) none
Ans: (a) Here, ship is a Singular Subject. Hence, has (Singular Verb) is the right option.

Q24. The peon respectfully asked if he ______ go there.
(a) may (b) might
(c) can (d) will
Ans: (b) Here, Reporting Verb (asked) is in Past Tense. Hence, might (V2) is the right option.

Q25. I know _____ certain that he has gone to England.
(a) with (b) of
(c) by (d) for
Ans:
(d) for certain: without doubt. Here, for is the right option.

Top
error: Content is protected !!