You are here
Home > QB Subjectwise > Part 172 – Fill in the Blanks Previous Year Questions

Part 172 – Fill in the Blanks Previous Year Questions

Q1. As the weekend finally rolled around, the people were also too happy to laugh out the ___ away.
(a) memories (b) joys
(c) cares (d) struggles
Ans: (c) (a) cares (N.): a feeling of worry or anxiety. Here, cares is the right option.

Q2. The mission of this institution is to ____ young minds to explore their ability.
(a) catalyse (b) cackle
(c) circulate (d) combat
Ans: (a) (a) catalyse (V.): to make a process happen faster. (b) cackle (V.): talk/utter in a cackling manner (c) combat (V.): battle/contend against in/as if in a battle Here, catalyse is the right option

Q3. I am ______ on leave from tomorrow.
(a) escaping (b) running
(c) prospecting (d) proceeding
Ans: (d) (a) proceed on leave: go on leave Here, proceeding is the right option.

Q4. Losing a child is most people’s worst _____.
(a) nightmare (b) night school
(c) pride (d) pleasantry
Ans:
(a) (a) nightmare: an experience that is very frightening and unpleasant. Here, nightmare is the right option.

Q5. The burglar was ______ when he broke into the house and found himself surrounded by police officers.
(a) flabbergasted
(b) unimpressed
(c) bored
(d) unruffled
Ans: (a) flabbergasted (Adj.): extremely surprised and/or shocked; astonished. Here, flabbergasted is the right option.

Q6. Appropriate manners are from society’s _____ behaviour.
(a) system (b) style
(c) cannons (d) shrewd
Ans:
(c) (a) cannons (N.): a generally accepted rule, standard or principle by which something is judged.

Q7. I appreciate my neighbour’s ______ as she explained the reason for selling her house.
(a) candid (b) candour
(c) care (d) capacity
Ans: (b) (a) candour (N.): the quality of saying what you think openly and honestly ; frankness. (b) candid (Adj.): saying what you think openly and honestly; not hiding your thoughts Here, candour is the right option.

Q8. I was happy to receive my father’s ______ books.
(a) dog face (b) dogleg
(c) dogging (d) dogeared
Ans: (d) (a) dogeared (Adj.): used so much that the corners of many of the pages are turned down. (b) dog face (N.): A US Army foot soldier (World War II) (c) dog leg (N.): a sharp bend (road or golf course) (d) dogging (V.): go after with the intent to catch Here, dogeared is the right option.

Q9. ____ minds see new angles to everyday things.
(a) Dull (b) Creative
(c) Difficult (d) Realistic
Ans:
(b) (a) creative (Adj.): having the skill and ability to produce something new by a work of art. Here, creative is the right option.

Q10. He had wonderful gifts of____, and spoke to the birds.
(a) uptight (b) folly
(c) insight (d) dullness
Ans: (c) (a) insight (N.): ability to see and understand the truth about a situation. (b) uptight (Adj.): anxious and/or angry about something (c) folly (N.): a lack of good judgement

Q11. Rahul was surprised to see a ____smile on Tarun’s face.
(a) ugly (b) symbolic
(c) opaque (d) genuine
Ans: (d) genuine (Adj.): true; not fake ; real ; authentic. Here, genuine is the right option.

Q12. He completed all projects on time except for two of them, which he found too difficult to ______ .
(a) embrace
(b) comprehend
(c) acknowledge
(d) discern
Ans: (b) (a) comprehend (V.): to understand something fully. (b) discern (V.): detect with the senses (c) acknowledge (V.): report the receipt of Here, comprehend is the right option.

Q13. The mother looked _____ as her child began to walk much before the month prescribed by the doctors.
(a) astonishingly (b) predictably
(c) irately (d) menacingly
Ans: (a) (a) astonishingly (Adv.): amazingly ; surprisingly. Here, astonishingly is the right option.

Q14. She was so ______ in her manner that he was mesmerised by her.
(a) deferential
(b) disputatious
(c) impertinent
(d) insolent
Ans:
(a) (a) deferential (Adj.): the behaviour that shows that you respect somebody/ something. (b) disputatious (Adj.): inclined to dispute (c) impertinent (Adj.): rude and not showing respect for somebody who is older/more important (d) insolent (Adj.): extremely rude and showing a lack of respect Here, deferential is the right option.

Q15. The specialist _____ you want to meet is available only on Thursdays.
(a) whom (b) whose
(c) who (d) which
Ans: (a) whom (Pro.) is used instead of who as the Object of a Verb/ Prep. Look at the sentences: The author whom you criticized in your review has written a reply. I wonder who that letter was from. Here, whom is the right option.

Q16. Do not look _____ on women.
(a) down (b) right
(c) left (d) up
Ans: (a) (a) look down on somebody: to think that you are better than somebody Look at the sentence: She looks down on people who haven’t been to college. Hence, down is the right option.

Q17. I ____ him on this point.
(a) agreeing with
(b) agreed with
(c) admitted to
(d) agree to
Ans: (b) Prepositionwith should be used with agree here. Hence, agreed with is the right option.

Q18. The stranger ____in through the window last night.
(a) creep (b) crept
(c) creeping (d) creeps
Ans: (b) creep (V.): to move slowly, quietly and carefully. The sentence shows past time. Hence, crept is the right option.

Q19. They _____ living here since 2000.
(a) have been (b) are
(c) will be (d) are still
Ans:
(a) The job was started in the past and continues till present time. Hence, Present Perfect Continuous should be used here. Hence, have been is the right option.

Q20. What a _____ holiday
(a) momentous
(b) memorable
(c) momentary
(d) immortal
Ans: (b) (a) memorable (Adj.): unforgettable, special, good or unusual. (b) momentous (Adj.): historic; very important or serious. Here, memorable is the right option.

Q21. Many important projects have reached the final stage of ___.
(a) accomplishment
(b) initiation
(c) resolution
(d) implementation
Ans: (d) (a) implementation (N.): carrying out; enactment; execution; application. Here, implementation is the right option.

Q22. _____ you live long
(a) Might (b) May
(c) Shall (d) Should
Ans:
(b) may is used to express a wish. Here, May is the right option.

Q23. The waiter hasn’t brought the coffee _________ I’ve been here for an hour.
(a) still (b) yet
(c) up (d) till
Ans: (b) yet is used in Negative Sentences to talk about something that has not happened. Hence, yet is the right option

Q24. I always fall __________ old friends in times of need.
(a) over (b) through
(c) back on (d) off
Ans: (c) (a) fall back on somebody: to go to somebody for support Here, back on is the right option.

Q25. A person came in with a baby who, she said, _________ a safety pin.
(a) swallowed
(b) just swallowed
(c) had just swallowed
(d) was just swallowing
Ans: (c) For two events of the past, the event that happens earlier should be expressed in Past Perfect. Hence, had just swallowed is the right option.

Top
error: Content is protected !!