You are here
Home > QB Subjectwise > Part 171 – Fill in the Blanks Previous Year Questions

Part 171 – Fill in the Blanks Previous Year Questions

Q1. We all have ________ the widowed girl.
(a) sympathy at
(b) sympathy for
(c) sympathy with
(d) sympathy of
Ans: (b) Here, sympathy for is the right usage.

Q2. They organized an event last month in ______ with another company.
(a) competition (b) collaboration
(c) connection (d) regulation
Ans: (b) in collaboration with: the act of working with another person. Look at the sentence: She wrote the book in collaboration with one of her friends. Here, collaboration is the right usage.

Q3. He ________ to help me and called me a fool.
(a) refused (b) denied
(c) offered (d) thought
Ans:
(a) Here, refused is the right usage.

Q4. One who tries may fail but one who does not try never ________.
(a) succeeds (b) success
(c) prosper (d) gain
Ans: (a) For, one (Singular), succeeds should be used. Hence, succeeds is the right option.

Q5. The lady ________ to be a close relative of ours.
(a) turned out (b) turned in
(c) turned up (d) turned about
Ans: (a) (a) turn out (Phr.V.): to be discovered to be; to prove to be. Here, turned out is the right option.

Q6. We all have _______ the widowed girl.
(a) sympathy at
(b) sympathy for
(c) sympathy with
(d) sympathy of
Ans: (b) Here, sympathy for is the right option. Look at the sentence: I have no sympathy for Mohan; it is all his own fault.

Q7. They organized an event last month in ______ with another company.
(a) competition
(b) collaboration
(c) connection
(d) regulation
Ans: (b) (a) in collaboration with: the act of working with another person. Look at the sentence: She wrote the book in collaboration with one of her friends. Here, collaboration is the right option.

Q8. He ________ to help me and called me a fool.
(a) refused (b) denied
(c) offered (d) thought
Ans:
(a) Here, refused is the right option. Look at the sentences: He flatly refused to discuss the matter. They were denied access to the information.

Q9. Some verbs need a ______ to convey the full meaning.
(a) complimentary
(b) complement
(c) component
(d) compliment
Ans: (b) complement (Noun): used after linking verbs. Look at the sentences: I am angry. complement. He became a politician. complement Here, complement is the right option.

Q10. His profession is teaching but his _______ is photography.
(a) vacation (b) vocation
(c) vocative (d) avocation
Ans: (b) vocation (N.): a belief that a particular work or way of life is especially suitable for you. Here, vocation is the right option.

Q11. The demonstration passed off without any _______.
(a) coincidence (b) accident
(c) incident (d) incidence
Ans: (c) incident (N.): something that happens ; a serious or violent event. Here, incident is the right option.

Q12. As the driver swerved violently at the turning, the wheel came off, as it was already ______.
(a) lose (b) lost
(c) loose (d) loss
Ans: (c) Here, loose is the right option.

Q13. He quarrelled with his boss, ________ of the consequences.
(a) confident (b) devoid
(c) heedless (d) weary
Ans:
(c) heedless (Adj.): not paying careful attention to somebody/ something (b) weary (Adj.): no longer interested in or enthusiastic about something. Here, heedless is the right option.

Q14. The Press is supposed to be a means of _____ between the government and the _____.
(a) communication; people
(b) help; society
(c) confrontation; terrorists
(d) propaganda; private sector
Ans: (a) Here, communication; people is the right option.

Q15. I ______ him for the post _____ he was very active.
(a) acknowledged; and
(b) admitted; but
(c) commended; even though
(d) recommended; because
Ans: (d) Here, recommended; because is the right option.

Q16. The man was absorbed _____ his work.
(a) at (b) into
(c) with (d) in
Ans: (d) Here, in is the right option.

Q17. You friends think you are conceited because you seem to ______ them.
(a) emulate (b) penalize
(c) patronize (d) cheat
Ans: (a) (b) emulate (V.): to try to do something as well as somebody else because you admire them. (a) conceited (Adj.): having too much pride in yourself and what you do. (c) penalize (V.): impose a penalty on; inflict punishment on (d) patronize (V.): to treat somebody in a way that seems friendly Here, emulate is the right option.

Q18. He reads ______ that are _____ to his profession.
(a) weeklies ; appropriate
(b) papers; apparent
(c) periodicals; pertinent
(d) magazines; acceptable
Ans:
(c) (a) pertinent (Adj.): appropriate to a particular situation; relevant. Here, perodicals ; pertinent is the right option.

Q19. Mr. Naimi, the chief secretary, was unceremoniously ______after party’s ____ defeat in general elections.
(a) exiled, predictable
(b) ousted, disastrous
(c) recommended, unexpected
(d) honoured, stupendous
Ans:
(b) (a) oust (V.): to force somebody out of job or position of power. (b) disastrous (Adj.): very bad, harmful or unsuccessful; devastating. Here, ousted; disastrous is the right option.

Q20. The king plans to move the kingdom away from ____ domestic energy consumption, a change that will allow the Saudis to ___ oil exports in the years to come.
(a) extravagant; decrease
(b) wasteful; increase
(c) unnecessary: minimize
(d) substantial; moderate
Ans: (b) (a) wasteful (Adj.): using more of something than is necessary; not saving. Here, wasteful; increase is the right option.

Q21. I ___ his contribution to my book______ it was substantial.
(a) admitted; although
(b) confessed to; but
(c) debunked; and
(d) acknowledged; because
Ans:
(d) acknowledge (V.): to accept that something is true; recognise; to express thanks. Here, acknowledged; because is the right option.

Q22. He is ______ rich, yet he ______ about high taxes.
(a) obscenely; whines
(b) very; is careless
(c) newly; is calm
(d) not; worries
Ans:
(a) (a) obscenely (Adj.): outrageously; offensively (b) whine (V.): to complain in an annoying, crying voice. Here, obscenely; whines is the right option.

Q23. A BBC reporter was ____ for what North Korea deemed a disrespectful portrayal of the country and its leader.
(a) welcomed (b) recognized
(c) celebrated (d) expelled
Ans:
(d) expel (V.): to officially make somebody leave an organisation. Here, expelled is the right option.

Q24. The minister has been ______ to the victims.
(a) selfish (b) liberal
(c) generous (d) rich
Ans: (c) generous (Adj.): giving or willing to give freely; given freely. generous is the right option.

Q25. The members could not arrive at a ______ regarding the issue.
(a) judgement (b) action
(c) policy (d) consensus
Ans: (d) (a) consensus (N.): an opinion that all members of a group agree with. Here, consensus is the right option.

Top
error: Content is protected !!