You are here
Home > QB Subjectwise > Part 169 – Fill in the Blanks Previous Year Questions

Part 169 – Fill in the Blanks Previous Year Questions

Q1. Jyoti refused to be _____ by her long illness.
(a) dispersed (b) dispensed
(c) dispatched (d) dispirited
Ans:
(d) dispirited (Adjective): having no hope or enthusiasm. Here, dispirited is the right usage.

Q2. The new discovery is _____ phenomenal.
(a) novelly (b) indeed
(c) always (d) beautifully
Ans: (b) indeed: used to emphasize a positive statement or answer. Here, indeed is the right usage.

Q3. Over the months he _____ that he was not a good driver.
(a) was forced to the conclusion
(b) came to the conclusion
(c) was drawn to the conclusion
(d) jumped to the conclusion
Ans: (b) come to the conclusion: something that you decide. Here, came to the conclusion is the right usage.

Q4. This is a _____ story.
(a) make off (b) made off
(c) made up (d) make up
Ans: (c) madeup (Adj.): invented ; not true/real make off (Phr.V.): to hurry away, especially in order to escape made off →Past Tense of make off make up (Phr.V.): to form something Here, made up is the right usage.

Q5. Cowards die many times _____ their death.
(a) after (b) before
(c) about (d) for
Ans: (b) Here, before is the right usage. It is a quote by Shakespeare.

Q6. We should _____ the rules.
(a) cope with (b) conduce to
(c) side with (d) comply with
Ans:
(d) comply with (Phr. V.): to obey a rule, an order etc. cope with (Phr.V.): to manage ; to deal success fully with something difficult conduce to (Phr.V.): to lead/ contribute (to a result) side with (Phr.V.): to support one person/group in an argument against somebody else Here, comply with is the right usage.

Q7. The crop will fail, ______ it rains this week.
(a) unless (b) until
(c) till (d) when
Ans: (a) unless (Conj.): used to talk about a situation that could happen in the future until: up to the point in time or the event mentioned. The sentence means — If there is no rain this week, the crops will fail. Here, unless is the right usage.

Q8. “She decided to _____ as the competition was quite stiff.”
(a) stand out (b) leave
(c) get out (d) stand down
Ans: (d) stand down: to leave a job or position stand out (Phr. V.): to be easily seen ; to be much better/more important than somebody/ something get out (Phr. V.): to leave/go out of a place Here, stand down is the right usage.

Q9. If she were selected, she ____ a good secretary.
(a) would make
(b) will make
(c) can make
(d) would have made
Ans: (a) Structure of a Conditional Sentence of this type is as follows: If + Past Tense + _____, _____+ If + were _____ _____ would + V1 + ______ would make ______ Here, would make is the right usage.

Q10. He worked ____ of his ability.
(a) at the best
(b) with the best
(c) in the best
(d) to the best
Ans: (d) to the best (Id.): as far as possible with the best (Id.): as well as anyone at the best (Adv.): under the best of conditions Here, to the best is the right usage.

Q11. The Chief Minister asked her officers to ___ the process of procuring food for the poor from the market.
(a) speed up (b) expedite
(c) hasten (d) do fast
Ans:
(a) speed up (Phr.V.): to make something move/happen faster expedite (V.): to make a process happen more quickly. Here, speed up is the right usage.

Q12. Your ______ nature will aid you in attaining success in every venture you undertake.
(a) rotund
(b) persevering
(c) lackadaisical
(d) catalytic
Ans: (b) persevering (Adjective): showing determination to achieve a particular aim despite difficulties. rotund (Adj.): having a fat round body lackadaisical (Adj.): not showing enough care/ enthusiasm catalytic (Adj.): causing positive change to happen Here, persevering is the right usage.

Q13. This is our house and that is _____.
(a) theirs (b) their
(c) them (d) their’s
Ans: (a) Here Possessive Casetheir’s is the right usage.

Q14. The publisher is bringing ______ a revised edition of this book.
(a) round (b) out
(c) about (d) up
Ans: (b) bring out: to produce something; to publish something. Look at the sentence: The band have just brought out their second album. Here, out is the right usage.

Q15. She had to _______ illness in order to avoid going to the party meeting.
(a) feint (b) feign
(c) faint (d) fain
Ans:
(b) feint (N.): a movement that is intended to make you opponent think you are going to do one thing when you are really going to do something else fain (Adv.): willingly/ with pleasure feign (Verb): to pretend that you have a particular feeling or that you are ill/sick/tired etc. Here, feign is the right usage.

Q16. We get milk from the _____.
(a) dairy (b) daily
(c) daisy (d) diary
Ans: (a) Here, dairy is the right usage.

Q17. A man from our village has been nominated _____ the ruling party’s candidate for the post.
(a) to (b) as
(c) in (d) for
Ans: (b) Here, as is the right usage.

Q18. He has been staying in Delhi _____ a long time.
(a) for (b) since
(c) from (d) till
Ans: (a) Here, for is the right usage.

Q19. Jones is a member of our _____
(a) coup (b) council
(c) counter (d) counsel
Ans:
(b) Here, council is the right usage.

Q20. The noise of the drum beats _____ and frightened the tiger.
(a) persisted (b) perplexed
(c) prevented (d) pertained
Ans: (b) perplex (Verb): puzzle, make worried/confused. persisted (V.): continued/ existed pertained (V.): to exist/to apply in a particular situation/at a particular time Here, perplexed is the right usage.

Q21. If you do well in this exam next year then my efforts _____ successful.
(a) have been
(b) would have been
(c) will be
(d) has been
Ans: (c) As the structure demands, will be is the right usage.

Q22. We ______ not hurry, we have got plenty of time.
(a) must (b) would
(c) need (d) should
Ans: (c) need not: not required. Here, need is the right usage.

Q23. He set up institutions of international _______.
(a) renown (b) repute
(c) reputation (d) famous
Ans: (b) repute (Noun): reputation Here, repute is the right usage.

Q24. Masked men _______ a security van on the motorway.
(a) held out (b) held forth
(c) held up (d) held on
Ans:
(c) hold up: to delay or block the movement. hold out (Phr.V.): to last, especially in a difficult situation hold forth (Phr.V.): to speak for a long time about something in a way that other people might find boring hold on (Phr.V.): to survive in a difficult/dangerous situation Here, held up is the right usage.

Q25. The cold breath of autumn had ___ the ivy leaves from the vine and the branches remained almost bare.
(a) stricken (b) strike
(c) struck (d) striking
Ans: (c) strike struck (Past) struck (Past participle) strike: to happen suddenly and have a harmful or damaging effect on something. Here, struck is the right usage.

Top
error: Content is protected !!