You are here
Home > QB Subjectwise > Part 168 – Fill in the Blanks Previous Year Questions

Part 168 – Fill in the Blanks Previous Year Questions

Q1. The little boy ran _____ fast that he was ___ for breath.
(a) too, fighting
(b) so, gasping
(c) very, struggling
(d) so, inhailing
Ans:
(b) Here, so, gasping is the right usage.

Q2. It was once _____ that being overweight was healthy _____ nowa-days few people subscribe to this viewpoint.
(a) believed; but
(b) rumoured; so
(c) speculated; and
(d) joked; because
Ans: (a) Here, To show contrast, but should be used. believed ; but is the right usage.

Q3. The application is _____ as some details are _____.
(a) rejected; missing
(b) refused; lacking
(c) reverted; few
(d) returned; unfinished
Ans: (a) Here, rejected ; missing is the right usage.

Q4. He was not _____ to sell the property unless he got a more _____ price.
(a) prepared; realistic
(b) sure; true
(c) ready; correct
(d) decide; actual
Ans: (a) realistic: feasible, viable, sensible and appropriate; possible to achieve. Here, prepared ; realistic is the right usage.

Q5. The _____ you have charged for the hotel room is _____.
(a) charges; mighty
(b) price; costly
(c) rent; rich
(d) tariff; exorbitant
Ans: (d) tariff: a list of fixed prices that are charged by a hotel or restaurant for rooms, meals etc. exorbitant: much too high. Here, tariff ; exorbitant is the right usage.

Q6. The _____ of the English language by a host of new words would _____ the old generation aghast.
(a) introduction; surprise
(b) invasion; leave
(c) entry ; shock
(d) attack; delight
Ans:
(b) aghast: filled with horror and surprise; horrified. Here, invasion ; leave is the right usage.

Q7. He went there _______.
(a) on foot
(b) walking on foot
(c) by foot
(d) with foot
Ans: (a) on foot: walked. Here, on foot is the right usage.

Q8. After your long illness I am happy to see you _____.
(a) up and round
(b) up and about
(c) by and by
(d) up and down
Ans: (b) up and about: out of bed. Look at the sentence: He is up and about again after his illness. Here, up and about is the right usage.

Q9. You must _______ your career with all seriousness.
(a) pursue (b) follow
(c) complete (d) direct
Ans: (a) pursue (Verb): to do something or try to achieve something over a period of time Here, pursue is the right usage.

Q10. Making pies and cakes ______ Mrs. Reddy’s speciality.
(a) has (b) are
(c) were (d) is
Ans: (d) Here, Subject is Singular. Hence, is is the right usage. Sing. V.

Q11. The deserted garden was infested ______ weeds.
(a) with (b) for
(c) into (d) on
686 (a) Here, with (Prep.) is the right usage.

Q12. She pipped her rival_____the gold medal
(a) with (b) for
(c) to (d) near
Ans: (b) pip: to beat somebody in a race, competition. Here, for is the right usage.

Q13. Work should be guided by some ______ desire of altruism and ______.
(a) genuine ; philanthropy
(b) false ; honesty
(c) shallow ; ability
(d) good ; liberty
Ans: (a) philanthropy: the practice of helping the poor and those in need. altruism (N.): the fact of caring about the needs and happiness of other people more than your own Here, genuine, philanthropy is the right usage.

Q14. Ships are _______ by giant engines.
(a) dragged (b) sailed
(c) pulled (d) driven
Ans: (d) sail: to travel on water Here, driven is the right usage. But, propelled is the right word used for driving a ship.

Q15. Krisda’s stories ______ me very strangely.
(a) effected (b) affected
(c) changed (d) afflicted
Ans: (b) affect (Verb): to produce a change afflict (Verb): to affect in an unpleasant way Here, affected is the right usage.

Q16. By morning, the fury of the floods _____.
(a) ebbed (b) receded
(c) retired (d) abated
Ans:
(d) abate: to become less strong; to make something less strong. ebbed (V.): to become gradually weaker/ less; decrease receded (V.): to become gradually weaker/ smaller Here, abated is the right usage.

Q17. The police fired on the mob when they _______
(a) turned violent
(b) fizzled out
(c) became abusive
(d) turned noisy
Ans: (a) Here, turned violent is the right usage.

Q18. He has the full facts _______ but is deliberately hiding them.
(a) up his sleeve
(b) under his sleeves
(c) upon his sleeves
(d) in his sleeves
Ans: (a) keep something up your sleeve: to keep a plan secret until you need to use it. Here, up his sleeves is the right usage.

Q19. The appearance of the city _______ day by day.
(a) changed
(b) is changing
(c) had changed
(d) could change
Ans: (b) Here, is changing is the right usage.

Q20. When the morning _______ the murder was discovered.
(a) arrived (b) came
(c) occurred (d) happened
Ans: (b) came is the right usage. The question seems to be wrong. If should be without the before morning.

Q21. The smell of the Sea called _______ memories of her childhood.
(a) for (b) back
(c) up (d) on
Ans:
(c) callup: to bring something back to your mind ; recall. Here, up is the right usage.

Q22. He will impart no information _____ anyone.
(a) from (b) for
(c) with (d) to
Ans: (d) impart (to): to pass information, knowledge etc. to other people; convey; lend. Look at the sentence: This spice imparts an Eastern flavour to the dish. Here, to is the right usage.

Q23. The United Kingdom ____ England, Wales, Scotland and Northern Ireland.
(a) comprises of (b) comprises
(c) combines (d) consists
Ans: (b) comprises: consists of Here, comprises is the right usage.

Q24. Jim suffered a ___ of fortune.
(a) reversal (b) reverse
(c) revert (d) regress
Ans: (a) reversal (Noun): opposite of what it was. Look at the sentence: The government suffered a total reversal of fortune(s) last year. Here, reversal is the right usage.

Q25. He was ____ by nature and so avoided all company.
(a) anti–social (b) timid
(c) gregarious (d) cordial
Ans: (b) timid (Adjective): shy and nervous; not brave. Here, timid is the right usage.

Top
error: Content is protected !!