You are here
Home > QB Subjectwise > Part 165 – Fill in the Blanks Previous Year Questions

Part 165 – Fill in the Blanks Previous Year Questions

Q1. Would you mind ______ the suitcase, Sir ?
(a) open (b) opening
(c) to open (d) opened
Ans:
(b) When a Subject is not mentioned, Verb + ing is used. Look at the sentence: Would you mind preparing a cup of tea for me ? Here, opening is the right usage.

Q2. He was ______about whether to do it or not.
(a) ambiguous (b) ambivalent
(c) ambidextrous (d) uncertain
Ans: (d) Here, uncertain is the right usage. ambiguous (Adj.): that can be understood in more than one way ; not clearly stated/defined ambivalent (Adj.): having/ showing both good and bad feelings about somebody/something ambidextrous (Adj.): able to use the left hand/the right hand equally well

Q3. The minister ____ on the petition before it was taken up for discussion.
(a) could sign (b) signed
(c) had signed (d) must sign
Ans: (c) For the two events of the past, the event that happens earlier, should be expressed in Past Perfect. Hence, had signed….is the right usage.

Q4. The foolish crows ____ to sing.
(a) crow (b) jump
(c) tried (d) try
Ans: (c) Here, tried is the right usage.

Q5. Truculent in defending their individual rights of sovereignty under the Articles of Confederation, the newly formed states ____ constantly.
(a) apologized (b) digressed
(c) conferred (d) squabbled
Ans: (d) squabbled (V.): to argue noisily about something that is not very important apologized (V.): to say that you are sorry for doing something wrong/causing a problem truculent (Adj.): tending to argue/be badtempered ; slightly aggressive digressed (V.): to start to talk about something that is not connected with the main point of what you are saying conferred (V.): to discuss something with somebody, in order to exchange opinions/ get advice. Here, squabbled is the right usage.

Q6. His conduct is bad, and his honesty is not ____ suspicion.
(a) before (b) beyond
(c) under (d) in
Ans:
(b) beyond suspicion (Id.): definitely not guilty of doing anything wrong above suspicion (Id.): too good, honest, etc. to have done something wrong, illegal/dishonest above/beyond suspicion means the same. under suspicion (Id.): suspected of doing, illegal/dishonest Look at the sentences: Nobody who was near the scene of the crime is above suspicion. The whole family is currently under suspicion of her murder. In this investigation, no one in the company is beyond suspicion. Here, beyond is the right usage.

Q7. Her true feelings manifested themselves in her sarcastic remarks, only then was her _______ revealed.
(a) sarcasm (b) charm
(c) sweetness (d) bitterness
Ans: (d) Here, bitterness is the right usage. manifested (V.): to appear/ become noticeable sarcastic (Adj.): showing/ expressing sarcasm sarcasm (N.): a way of using words that are the opposite of what you mean in order to be unpleasant to somebody/to make fun of him revealed (V.): to make something known to somebody

Q8. The book provides an overview of European wines that should prove inviting to both the virtual……….and the experienced connoisseur.
(a) zealot (b) glutton
(c) prodigal (d) novice
Ans: (d) novice (N.): a person who is new and has little experience in a skill, job or situation virtual (Adj.): almost/very nearly the thing described, so that any slight difference may not be important connoisseur (N.): an expert on matters involving the judgement of beauty, quality/skill in art, food/music zealot (N.): a person who is extremely enthusiastic about something, especially religion/ politics ; fanatic glutton (N.): a person who eats too much prodigal (Adj.): willing to spend money/waste time, energy/ materials ; extravagant Here, novice is the right usage.

Q9. The sun is shining brightly, please________the light.
(a) take off (b) put on
(c) put off (d) put out
Ans: (d) put out (Phr. V.): to stop something from burning/ shining take off (Phr. V.): to leave a place, especially in a hurry ; to leave the ground and begin to fly (of an aircraft, etc.) put on (Phr. V.): to dress yourself in something ; to switch on a piece of equipment put off (Phr. V.): to cancel a meeting ; to change something to a later time/date ; postpone; delay Here, put out is the right usage.

Q10. This practice was brought …………to prevent certain abuses.
(a) down (b) off
(c) about (d) in
Ans: (d) bring in (Phr. V.): to introduce a new law bring down (Phr. V.): to reduce something; to make some- body lose power or be defeated bring off (Phr. V.): to succeed in doing something difficult bring about (Phr. V.): to make something happen Here, in is the right usage.

Q11. This package was supposed _______ yesterday.
(a) to be delivering
(b) to be delivered
(c) to have been delivered
(d) to deliver
Ans:
(b) The sentence is in Passive Voice. Here, to be delivered is the right usage.

Q12. This man was an accomplice ______ the thief.
(a) of (b) in
(c) with (d) from
Ans: (c) accomplice (N.) agrees with with (Prep.) (a person) accomplice (N.) agrees with in (Prep.) (some crime) In this case, with (Prep.) is the right usage.

Q13. The sick units are detached ______ the main group of companies.
(a) off (b) from
(c) with (d) by
Ans: (b) detach from: to become/ make separated from something. Here, from (Prep.) is the right usage.

Q14. Let me congratulate you____ your success.
(a) at (b) for
(c) with (d) on
Ans: (d) congratulate (V.): agrees with on (Prep.) while expressing one’s good wishes in the context of a happy event congratulate (V.): agrees with for (Prep.) while expressing praise for someone’s achievement. Look at the sentences: Congratulations on your promotion Congratulations for saving the farm from foreclosure Here, on is the right usage.

Q15. She had always hoped that her daughter would become_____ doctor.
(a) an (b) the
(c) a
(d) None of the above
Ans: (c) Here, Indef. Art – a is the right usage.

Q16. Due to heavy rains, water had_____ in the low lying areas.
(a) gathered (b) stagnated
(c) assembled (d) entered
Ans:
(b) stagnated (Adj.): to be or become stagnant (not moving) ; to stop to run/flow Here, stagnated is the right usage.

Q17. Many people who ______ practising photography as a hobby turn it eventually into a livelihood.
(a) resume (b) prefer
(c) imply (d) start
Ans: (d) start (V.): to begin doing/ using something resume (V.): to start again after an interruption prefer (V.): to like one thing/ person better than another imply (V.): to make it seem likely that something is true/ exists Here, start is the right usage.

Q18. She is _____ of lizards.
(a) fearful (b) frightened
(c) afraid (d) terrified
Ans: (c) Look at the sentences: He was fearful of an attack from the terrorists. He was frightened of walking home alone in the dark. He was afraid of spiders. He was terrified of losing you. Here, afraid is the right usage.

Q19. His path was beset _____ difficulties.
(a) by (b) with
(c) of (d) from
Ans: (a) beset (V.): to affect somebody/something in an unpleasant/harmful way ; to stud (as with jewels) ; surround Look at the sentences: He has been beset by a lack of selfconfidence virtually his entire life. The gold bracelet was beset with jewels. Here, by (Prep.) is the right usage.

Q20. The plan is worth considering, think it _____ carefully.
(a) of (b) on
(c) off (d) over
Ans: (d) Here, over (Prep.) is the right usage.

Q21. The priest was innocent ______ he could not prove it.
(a) and (b) but
(c) for (d) so
Ans:
(b) To show contrast, but is the right usage.

Q22. A group of agitators ______ the mob to break down the Vice Chancellor’s door.
(a) wished (b) excited
(c) threatened (d) incited
Ans: (d) incite (V): to encourage somebody to do something violent, illegal or unpleasant. Here, incited is the right usage.

Q23. Turn the lights _______ before you go to bed.
(a) on (b) off
(c) out (d) down
Ans: (b) both turn off and turn out can be used here, as they mean the same. But we cannot turn out when we talk about a tap/a radio. turn on (Phr. V.): to attack somebody suddenly and unexpectedly ; to depend on something ; to start the flow of electricity, gas, water, etc. by moving a switch, button, etc. turn out (Phr. V.): to stop the flow of electricity, gas, water, etc. by moving a switch, button, etc. turn down (Phr. V.): to reduce te noise, heat, etc. produced by a piece of equipment by moving its controls Here, the most appropriate usage is turn off.

Q24. There is no ____ evidence to support your assertion.
(a) facile (b) fictitious
(c) facetious (d) factual
Ans: (d) Here, factual is the right usage. facile (Adj.): produced without effort/careful thought fictitious (Adj.): invented by somebody rather than true facetious (Adj.): humorous ; amusing

Q25. Throw a stone _____ the fierce dog
(a) at (b) upon
(c) on (d) above
Ans: (a) Look at the sentences: Throw it to him →give it to him to catch it. Throw it at him →hit him Here, at is the right usage.

Top
error: Content is protected !!