You are here
Home > QB Subjectwise > Part 164 – Fill in the Blanks Previous Year Questions

Part 164 – Fill in the Blanks Previous Year Questions

Q1. The hunter killed two _____ for dinner.
(a) flour (b) fowl
(c) foul (d) fool
Ans:
(b) fowl (N): a bird that is kept for its meat and eggs. foul (Adj): dirty and smelling bad. Here, fowl is the right usage.

Q2. China is a big country, in area it is bigger than any other country_________Russia.
(a) accept (b) except
(c) expect (d) access
Ans: (b) except (Prep.): apart from accept (V.): to agree expect (V.): to think/believe that something will happen or that somebody will do something access (V.): to reach, enter/use something Here, except is the right usage.

Q3. The masks worn by the men helped them _____ their identity.
(a) conceal (b) congeal
(c) masquerade (d) cheat
Ans: (a) congeal (V.): to become thick/solid (blood, fat, etc.) masquerade (V.): to pretend to be something that you are not conceal (V.): to hide something/ somebody Here, conceal is the right usage.

Q4. On the _____occasion of Laxmi Puja the Mathurs bought a new car.
(a) officious (b) auspicious
(c) fortuitous (d) prosperous
Ans: (b) Here, auspicious is the right usage. fficious (Adj.): selfimportant fortuitous (Adj.): happening by chance, especially a lucky chance that brings a good result

Q5. Precautions are to be taken with any one who seems ____
(a) contagious (b) infectious
(c) diseased (d) defiled
Ans: (c) Here, diseased is the right usage. contagious (Adj.): communicable ; transmissible by direct/ indirect contact infectious (Adj.): capable of transmitting a disease defiled (Adj.): impure

Q6. The treasure was hidden ______ a big shore.
(a) on (b) underneath
(c) toward (d) off
Ans:
(b) underneath: under or below something else especially when it is hidden or covered by thing on top. Here, underneath is the right usage.

Q7. The traveller told us an ________ story.
(a) impractical (b) incredible
(c) inaudible (d) ineffable
Ans: (b) incredible (Adj.): unbelievable impractical (Adj.): not practical/ workable inaudible (Adj.): impossible to hear ineffable (Adj.): too great/ wounded (Adj.): injured Here, bruised is the right usage.

Q8. France ______ a large part of its electricity from nuclear power.
(a) emits (b) makes
(c) generates (d) uses
Ans: (c) Here, generates is the right usage. emits (V.): to give/send out

Q9. I have been fortunate to find a _______ of people who I can call true friends.
(a) pocketful (b) handful
(c) bagful (d) mindful
Ans: (b) handful: a small number of people or things. Here, handful is the right usage.

Q10. The three brothers formed a little ____ within the family.
(a) clique (b) camp
(c) coterie (d) band
Ans: (c) coterie (N.): a small group of people who have the same interests and do things together but do not like to include others clique (N.): a small exclusive group of friends/associates Here, coterie is the right usage.

Q11. A grand temple complex that _____ the bygone era.
(a) invokes (b) evokes
(c) provokes (d) revokes
Ans:
(b) evokes (V.): to bring a feeling, a memory/ an image into your mind invokes (V.): to call for assistance/support/inspiration provokes (V.): to incite anger/ resentment revokes (V.): to invalidate/ cause to no longer be in effect bygone (Adj.): past era (N.): a period of time characterized by particular circumstances, events, or personages Here, evokes is the right usage.

Q12. James Watt _____ the steam engine.
(a) invented (b) discovered
(c) founded (d) find
Ans: (a) invent: to produce something that has not existed before. discover: to find something that was hidden. Here, invented is the right usage.

Q13. After saying that Beverly made too many mistakes, Bob added insult to injury by saying _____.
(a) they were small mistakes
(b) she worked very slowly
(c) her work was excellent
(d) work at a remarkable pace
Ans: (b) add insult to injury: to make worse. Here, she worked very slowly is the right usage.

Q14. Losing that job was a blessing in disguise because she _____.
(a) got a much better job
(b) lost her house
(c) unemployed for years
(d) was able to shop
Ans: (a) Here, got a much better job is the right usage.

Q15. All teachers agree that Paresh is the ______ intelligent boy in his class.
(a) more (b) most
(c) very (d) only
Ans: (b) Here, most is the right usage.

Q16. The State is home to several destinations of ______ beauty.
(a) paralleled (b) unparalleled
(c) inequal (d) equal
Ans:
(b) Here, unparalleled is the right usage.

Q17. I can _____ him without qualifications.
(a) recommend
(b) commend
(c) praise (d) suggest
Ans: (a) recommend: to tell somebody that something is good or useful. Here, recommend is the right usage.

Q18. She let her horse ______ in the field.
(a) loosen (b) loose
(c) loosely (d) lose
Ans: (b) lose (V.): to suffer loss ; to be defeated ; to part with Here, loose is the right usage.

Q19. It is hoped that a ______ will be reached in the meeting.
(a) statement
(b) comparison
(c) compromise
(d) compression
Ans: (c) Here, compromise is the right usage. compression (N.): the state of being compressed

Q20. We are fortunate to have extremely _______ and visionary leaders.
(a) competitive (b) complex
(c) complaisant (d) competent
Ans: (d) Competent (Adj.): having enough skill/knowledge to do something complaisant (Adj.): polite Here, competent is the right usage.

Q21. Some people regard the world as an ______.
(a) imitation (b) allusion
(c) illusion (d) elision
Ans:
(c) illusion (N.): something that seems to exist but in fact does not, or seems to be something that it is not imitation (N.): the act, practice, or art of imitating ; mimicry allusion (N.): a passing/indirect reference elision (N.): omission of a sound that would normally be pronounced in speaking a word Here, illusion is the right usage.

Q22. When she parted ____ her parents, her eyes were full of tears.
(a) from (b) away
(c) off (d) with
Ans: (a) If two people part, they leave each other. He has recently parted from his wife (they have started to live apart.). Here, from (Prep.) is the right usage.

Q23. He went ____ to oblige his superior.
(a) on his way
(b) out of his way
(c) in his way
(d) with his way
Ans: (b) Here, out of his way is the right usage. out of the way (Id.): inconvenience caused to oneself/take extra trouble to do something beyond what is required

Q24. During a period of protracted illness, the sick can become infirm, _____ both the strength to work and many of the specific skills that were once possessed.
(a) regaining (b) denying
(c) pursuing (d) losing
Ans: (d) Here, losing is the right usage.

Q25. The members of the religious sect ostracized the _____ who had abandoned their faith.
(a) coward (b) litigant
(c) recreant (d) suppliant
Ans: (c) recreant (Adj.): not brave; unfaithful/ disloyal to a belief, duty/ cause ostracized (V.): to refuse to let somebody be a member of a social group. abandoned (Adj.): left and no longer wanted, used or needed coward (N.): a person who is not brave/who does not have the courage to do things that other people do not think are difficult litigant (N.): a person who is making/defending a claim in court suppliant (N.): a person who asks for something in a humble way (from God/ a powerful person) Here, recreant is the right usage.

Top
error: Content is protected !!