You are here
Home > QB Subjectwise > Part 151 – Fill in the Blanks Previous Year Questions

Part 151 – Fill in the Blanks Previous Year Questions

Q1. The agenda for the meeting is _____ the notice.
(a) forwarded in
(b) subscribed to
(c) enclosed with
(d) delivered as
Ans:
(c) enclosed with: attached with Here, enclosed with is the right usage.

Q2. We shall go for a picnic if the weather _____ good.
(a) is (b) was
(c) has been (d) had been
Ans: (a) Simple Present Tenseis is the right usage.

Q3. Mr. and Mrs. Joshi go for a ____ walk just before dinner.
(a) vibrant (b) brisk
(c) vivacious (d) slow
Ans: (b) brisk (Adj.): quick Here, brisk is the right usage.

Q4. _____ weight gain or weight loss is not good for your body.
(a) Explosive (b) Expressive
(c) Extensive (d) Excessive
Ans: (d) excessive (Adj.): greater than what seems reasonable or appropriate Here, excessive is the right usage.

Q5. John must have the ____ to stick to his diet, if he wants to lose weight.
(a) obstinacy (b) determination
(c) decision (d) obligation
Ans: (b) determination (Noun): the quality that makes one to continue trying to do something even when this is difficult Here, determination is the right usage.

Q6. There was an ____ response for the marathon.
(a) overwhelming
(b) overriding
(c) excessive
(d) extreme
Ans: (a) overwhelming (Adj.): very great; so powerful that you cannot resist or decide how to react Here, over whelming is the right usage.

Q7. Some animals have unique ____ that allow them to survive in extreme weather conditions.
(a) characteristics
(b) problems
(c) feelings
(d) conditions
Ans: (a) characteristics (Noun): a typical feature or quality that something or somebody has Here, characteristics is the right usage.

Q8. Did the boys turn _____ for football practice?
(a) up (b) on
(c) back (d) in
Ans: (a) turn up (Phr. V.): to arrive or show up at an appointed or expected time or place Here, up is the right usage.

Q9. The fireman managed to put _____ the fire.
(a) away (b) down
(c) out (d) off
Ans: (c) put out (Phr. V.): to extinguish; to stop something from burning put off (Phr. V.): postpone Here, out is the right usage.

Q10. The pupil was asked to write ____ his name on the front page of the exercise book.
(a) back (b) in
(c) down (d) about
Ans: (c) write down (Phr. V.): to write something on paper Here, down is the right usage.

Q11. The teacher found many mistakes in my composition, when she went ______ it.
(a) into (b) about
(c) for (d) through
Ans:
(d) go through (Phr. V.): to look at or examine something carefully; to study or consider something in detail Here, through is the right usage.

Q12. We must ________ help to the people hit by the cyclone.
(a) contribute (b) summon
(c) impart (d) render
Ans: (d) render (Verb): to give help to somebody Here, render is the right usage.

Q13. The metals and minerals sector________ currently highly volatile.
(a) are (b) is
(c) was (d) were
Ans: (b) Singular Verbis is the right usage.

Q14. We should not mix with those people who have an________ reputation.
(a) unsavoury (b) unsteady
(c) unsafe (d) unsanctified
Ans: (a) unsavoury (Adj.): unpleasant or offensive; not considered morally acceptable Here, unsavoury is the right usage.

Q15. It was said of Akbar that he rarely ________ more than three hours a day.
(a) sleeps (b) is sleeping
(c) had slept (d) slept
Ans: (d) Simple Past Tenseslept is the right usage.

Q16. As the bare mountains turned green, the people found _______ looking forward to spring.
(a) they (b) them
(c) their (d) themselves
Ans:
(d) themselves the Reflexive form of they will be used. It emphasizes the Plural Subject (the bare mountains) Here, themselves is the right usage.

Q17. The sparrows took no ____ the bread.
(a) notice of (b) notice about
(c) notice from (d) notice to
Ans: (a) Here, notice of is the right usage. take notice of: paying attention to somebody/something

Q18. He shows great ability ____ Mathematics.
(a) at (b) for
(c) about (d) in
Ans: (d) ability (Noun) agrees with Prep.-in. Here, in is the right usage.

Q19. There ____ any message from my teacher since she moved to London.
(a) isn’t (b) wasn’t.
(c) hasn’t been (d) hadn’t been
Ans: (c) The sentence is in Present Perfect Tense. Hence, hasn’t been is the right usage.

Q20. May I give you ____ advice?
(a) an (b) some
(c) little (d) one
Ans: (b) advice (Uncountable Noun): suggestion some is used with an Uncountable Noun Here, some is the right usage.

Q21. She has been supporting her family ____ her husband’s death.
(a) on (b) at
(c) from (d) since
Ans:
(d) Point of time is evident. Hence, since is the right usage.

Q22. The telephone kept ______ ringing, but no one attended.
(a) off (b) on
(c) up (d) up with
Ans: (b) keep on (Phr. V.): to continue keep off (Phr. V.): to avoid eating; to avoid mentioning a particular subject Here, on is the right usage.

Q23. She is sad, because her father turned ______ her request.
(a) up (b) off
(c) out (d) down
Ans: (d) turn down (Phr. V.): to refuse to consider an offer, a proposal etc. turn off (Phr. V.): to stop listening to Here, down is the right usage.

Q24. You should not confide _____ a stranger.
(a) in (b) to
(c) with (d) by
Ans: (b) confide (Verb): to tell somebody secrets and personal information that you do not want other people to know confide in/to (Phr. V.) →both can be used. Here, to is the right usage.

Q25. Poets have compared this world ______ a stage.
(a) with (b) to
(c) by (d) on
Ans: (b) compare (Verb) agrees with Prepto Here, to is the right usage.

Top
error: Content is protected !!