You are here
Home > QB Subjectwise > Part 150 – Fill in the Blanks Previous Year Questions

Part 150 – Fill in the Blanks Previous Year Questions

Q1. The Prime Minister of England called _____ the President of America.
(a) in (b) out
(c) on (d) at
Ans:
(c) call on (Phr. V.): to invite or ask somebody formally to speak; etc. Here, on is the right usage.

Q2. Many a man _____ imprisoned without trial in Fascist countries.
(a) are (b) were
(c) is (d) have been
Ans: (c) many a (Det.): a large number of used with a Singular Noun and Verb Here, is is the right usage.

Q3. The plane will take off when the thunderstorm ______.
(a) stops (b) stopped
(c) would stop (d) will stop
Ans: (a) The structure of the sentence is as follows: The plane will take off when the Simple Future Conj. thunderstorm stops. Simple Present Here, stops is the right usage.

Q4. When the doctor _____, the patient was already ______.
(a) arrived ; died
(b) arrived ; dead
(c) arrive ; dead
(d) arriving ; dying
Ans: (b) Here, arrived; dead is the right usage.

Q5. Age and experience________ wisdom to man.
(a) bring
(b) have brought
(c) are bringing
(d) brings
Ans: (d) Age and experience work as a single unit like bread and butter, cup and saucer, etc. Hence, Singular Verb is used with it. Here, brings is the right usage.

Q6. He drove from Maharashtra _____ Karnataka without stopping to rest.
(a) is (b) to
(c) into (d) towards
Ans: (b) When a starting place and a finishing place is mentioned, Prep. from is used for expressing the beginning and to for the end. Here, to is the right usage.

Q7. If you litter, you _____ to pay a fine.
(a) will have (b) would have
(c) will had (d) would had
Ans: (a) The sentence formation will be as follows: If + Simple Present, will–future Here, will have is the right usage.

Q8. Most animals which are nocturnal have a sharper ____ at night, than in the morning.
(a) vision (b) sight
(c) view (d) eye
Ans: (a) Here, vision is the right usage.

Q9. If I were ____, I wouldn’t accept such treatment,
(a) him (b) them
(c) he (d) one
Ans: (c) Nominative casehe is the right usage.

Q10. I know to ____ you are alluding.
(a) who (b) which
(c) where (d) whom
Ans: (d) Objective Casewhom is the right usage.

Q11. Each man and each woman ____ a vote.
(a) have (b) has
(c) can (d) must
Ans:
(b) Singular Verb is used when two Nouns are joined by and and come after each. Here, has is the right usage.

Q12. You may bring your dog where _______.
(a) you have to pay
(b) there is no water
(c) pets are allowed
(d) pets can sleep
Ans: (c) Here, pets are allowed is the right usage.

Q13. The chef was wondering _____.
(a) when to brush his teeth
(b) what to prepare for the important dinner
(c) how to wash the dishes
(d) when to take the dog for a walk
Ans: (b) chef (Noun): a professional cook in a restaurant Here, what to prepare for the important dinner is the right usage.

Q14. I have brought some books _______, you to examine.
(a) to (b) for
(c) with (d) over
Ans: (b) Prep.-for is the right usage.

Q15. The speaker did not properly space out his speech, but went on _______ one point only.
(a) stressing (b) avoiding
(c) devoting (d) decrying
Ans: (a) stress (Verb): to emphasize a fact, an idea, etc. Here, stressing is the right usage.

Q16. The usher showed us _____.
(a) how to take photographs
(b) where to sit
(c) when to comb our hair
(d) how to dance
Ans:
(b) usher (Noun): a person who shows people where to sit in a church, public hall, etc. Here, where to sit is the right usage.

Q17. The explosion that ___________ the bus killed twelve people .
(a) wrecked (b) deflated
(c) stalled (d) hindered
Ans: (a) wreck (Verb): to damage; to destroy Here, wrecked is the right usage.

Q18. There was some __________ between the member’s version and the committee’s version.
(a) discourse (b) discrepancy
(c) certainty (d) recurrence
Ans: (b) discrepancy (Noun): difference between two or more things that should be the same Here, discrepancy is the right usage.

Q19. We have talked a lot ; now let us ________ to work.
(a) get down (b) set off
(c) take off (d) sit up
Ans: (a) get down (Phr. V.): to begin to do something; to give serious attention to something Here, get down is the right usage.

Q20. The lifeguard would not let the children _________ at the deep end of the pool.
(a) swims (b) swim
(c) swam (d) to swim
Ans: (b) Inf. without to will be used. Here, swim is the right usage.

Q21. The audience watched the clowns _________ their act.
(a) performs
(b) perform
(c) performed
(d) are performing
Ans:
(b) Inf. without to will be used. Here, perform is the right usage.

Q22. He was accused of bringing money into the country in _____ of foreign exchange rules.
(a) anticipation
(b) compensation
(c) perpetration
(d) violation
Ans: (d) violation (Noun): the act of going against or refusing to obey a law Here, violation is the right usage.

Q23. One of the players forgot to ___.
(a) turn up for practice
(b) run away from school
(c) buy shoes for the exam
(d) bring his books for the match
Ans: (a) turn up for practice is the right usage.

Q24. Today students should be reconciled _____ the way things are changing.
(a) with (b) to
(c) for (d) at
Ans: (a) reconcile (Verb): to make oneself or another no longer opposed with (Prep.) is used with reconcile Here, with is the right usage.

Q25. The country’s economic growth was adversely _____ by political instability.
(a) reflected (b) effected
(c) affected (d) expected
Ans: (c) affect (Verb): to have an influence on somebody or something effect (Verb): to achieve or produce Here, affected is the right usage.

Top
error: Content is protected !!