You are here
Home > QB Subjectwise > Part 148 – Fill in the Blanks Previous Year Questions

Part 148 – Fill in the Blanks Previous Year Questions

Q1. The chairperson brushed _______ my suggestion.
(a) out (b) over
(c) aside (d) about
Ans: (c) brush aside (Phr.V.): to ignore something Here, aside is the right usage.

Q2. She politely asked him _______.
(a) to leave her hand
(b) to give up her hand
(c) to release her hand
(d) to let her hand go
Ans: (a) Here, to leave her hand is the right usage.

Q3. Unhygienic surroundings _______ health problems.
(a) give rise to
(b) bring into being
(c) call for
(d) set in
Ans: (a) give rise to (Idiom): to cause something to happen or exist Here, given rise to is the right usage.

Q4. The engineers ________ this bridge since last year.
(a) have repaired
(b) had repaired
(c) have been repairing
(d) are repairing
Ans: (c) since is used with Present Perfect Continuous Tense Here, have been repairing is the right usage.

Q5. There are some people who doubt the ________ of anything they see in a newspaper.
(a) credulity (b) possibility
(c) veracity (d) existence
Ans:
(c) veracity (Noun): the quality of being true ; the habit of speaking the truth credulity (Noun): the ability or willingness to believe that something is real or true possibility (Noun): the fact that something might exist or happen, but is not certain to existence (Noun): the fact of being real or living Here, veracity is the right usage.

Q6. He travelled all ______ the world when he was eighty years old.
(a) in (b) over
(c) with (d) of
Ans: (b) over (Prep.) is the right usage.

Q7. Dr. Sharma concluded his speech ______ stressing the Buddha’s teachings of the importance of charity.
(a) by (b) with
(c) at (d) in
Ans: (a) by (Prep.) is the right usage.

Q8. Shivaji Maharaj fought ______ every kind of aggression.
(a) against (b) to
(c) with (d) at
Ans: (a) against (Prep.) is the right usage.

Q9. Don’t depend _____ others; you must stand on your own feet.
(a) upon (b) on
(c) to (d) for
Ans: (b) on (Prep.) is the right usage.

Q10. Our life promises a lot ______ pleasure and we must learn to enjoy it.
(a) with (b) for
(c) of (d) at
Ans:
(c) a lot of (Idiom): a large number or amount of somebody/ something Here, of is the right usage.

Q11. The building is not safe and must be _____ down.
(a) pull (b) pulling
(c) pulled (d) pulls
Ans: (c) pull down (Phr. V.): to destroy Here, pulled is the right usage.

Q12. There is something wonderful _____ him.
(a) of (b) about
(c) for (d) inside
Ans: (b) about (Prep.) is the right usage.

Q13. The song in the play cannot be deleted as it is _____ to the story.
(a) intervened(b) innate
(c) exacting (d) integral
Ans: (d) integral (Adj.): being an essential part of something Here, integral is the right usage.

Q14. She remained a _____ all her life.
(a) spinster (b) bachelor
(c) unmarried (d) single
Ans: (a) spinster (Noun): a woman who is not married, especially an older woman who is not likely to marry bachelor (Noun): a man who has never been married Here, spinster is the right usage.

Q15. Do not stay in the grasslands after dark, as some animals become _____ when they see humans.
(a) provoked (b) alerted
(c) aggressive (d) threatened
Ans:
(c) aggressive (Adj.): angry, and behaving in a threatening way; ready to attack Here, aggressive is the right usage.

Q16. The company let me ____ time off work.
(a) take (b) taking
(c) to take (d) took
Ans: (a) let (Verb): allow The sentence structure will be as follows: The company let me take time off work Subject let object Inf. (without to) Here, take is the right usage.

Q17. I assume ____ with me.
(a) everyone agreeing
(b) that everyone agrees
(c) everyone to agree
(d) that everyone to agree
Ans: (b) Here, that everyone agrees is the right usage.

Q18. _____ the rain forests is very important, if we do not want the flora and fauna found there to become extinct.
(a) Reserving (b) Destroying
(c) Preserving (d) Maintaining
Ans: (c) preserving (Verb): saving; conserving Here, Preserving is the right usage.

Q19. If I had helped him, he _____.
(a) will not be drowned
(b) would not be drowned
(c) will not have been drowned
(d) would not have been drowned
Ans: (d) The sentence is in Past Perfect Tense. The structure will be as follows: If clause (Past + Perfect) +would + have If I had helped him, he would not have + Past + Participle been drowned. Here, would not have been drowned is the right usage.

Q20. When will you hand ____ your assignment ?
(a) in (b) back
(c) down (d) into
Ans:
(a) hand in (Phr. V.): to give something to a person in authority hand back (Phr. V.): to give or return something to the person who owns it hand down (Phr. V.): to give or leave something to somebody who is younger than you Here, in is the right usage.

Q21. The housewife _______ the cakes burning, and ran to switch off the oven.
(a) smell (b) smells
(c) smelt (d) smelling
Ans: (c) Here, smelt (Simple Past Tense) is the right usage

Q22. _______ an old legend, King Shirham lived in India.
(a) In the event of
(b) Due to
(c) According to
(d) In reference to
Ans: (c) According to (Prep.): as stated or reported by somebody/ something Here, According to is the right usage.

Q23. _______ you leave now, you will be late.
(a) Until (b) Till
(c) Unless (d) Although
Ans: (c) Unless (Conj.): is used for talking about a situation that could happen in the future. Here, Unless is the right usage.

Q24. The _______ were arrested for illegally hunting the bears.
(a) poachers (b) rangers
(c) soldiers (d) villagers
Ans: (a) poacher (Noun): person who il legally hunt birds, animals, etc. ranger (Noun): person whose job is to take care of a forest, a park, etc. Here, poachers is the right usage.

Q25. If you had followed the rules, you _______ disqualified.
(a) will not be
(b) would not be
(c) will not have been
(d) would not have been
Ans:
(d) Past Perfect Tensewould not have been is the right usage.

Top
error: Content is protected !!