You are here
Home > QB Subjectwise > Part 147 – Fill in the Blanks Previous Year Questions

Part 147 – Fill in the Blanks Previous Year Questions

Q1. My friends fail to see why I should ride the ––––––– horse just because I have won a prize
(a) great (b) good
(c) big (d) high
Ans: (d) ride the high horse (Idiom): behave in a way that shows you are better than other people Here, high is the right usage.

Q2. By –––––––– united struggle, we may achieve success.
(a) a (b) an
(c) the
(d) None of the above
Ans: (a) a (Indef. Art.) is the right usage. U gives a consonant sound.

Q3. She feared that she __________.
(a) will fail (b) may fail
(c) might fail (d) would fail
Ans: (c) The structure of the sentence is as follows: It is possible + that + Pro. + might She feared + that + she + might + Verb fail. Here, might fall is the right usage.

Q4. He is the most generous man, I –––––– him for a long time.
(a) knew (b) have known
(c) know (d) had known
Ans: (b) The structure of the sentence is as follows: He ……….., I have known him Subject Aux.V. Main.V. for a long time. (Present Perfect Tense) Here, have known is the right usage.

Q5. The sudden change in his behaviour came as a surprise to me, I began __
(a) to cut a sorry figure
(b) to smell a rat
(c) to turn a new leaf
(d) to blow hot and cold
Ans:
(b) to smell a rat (Idiom): to have suspicion to cut a sorry figure (Idiom): to be ashamed to turn a new leaf (Idiom): to reform and begin again to blow hot and cold (Idiom): to change one’s mind Here, to smell a rat is the right usage.

Q6. The hotel was not too expensive, _____
(a) was it ? (b) wasn’t it ?
(c) is it ? (d) isn’t it ?
Ans: (a) The sentence is Negative. So, the Question Tag will be Positive. Here, was it ? is the right usage.

Q7. Like humans, zoo animals also must have a dentist ______ their teeth.
(a) to fill (b) filled
(c) filling (d) to be filled
Ans: (a) Here, to fill (Inf. with to) is the right usage.

Q8. It was very kind of you to do the washingup, but you ____ it.
(a) didn’t have to do
(b) hadn’t to do
(c) mightn’t have done
(d) mustn’t have done
Ans: (d) Here, mustn’t have done is the right usage.

Q9. He went ____ the sea alone.
(a) in (b) to
(c) into (d) on
Ans: (b) to (Prep.). Is used for indicating the place, person, or thing that someone or something moves toward, or the direction of something Here, to is the right usage.

Q10. The _____ of our civilization from an agricultural society to today’s complex industrial world was accompanied by war.
(a) adjustment
(b) migration
(c) route
(d) metamorphosis
Ans:
(d) metamorphosis (Noun): transformation Here, metamorphosis is the right usage.

Q11. The court ______ cognizance of the criminal’s words.
(a) took (b) made
(c) gave (d) allowed
Ans: (a) cognizance (Noun): notice. take cognizance of (Idiom): to notice or give attention to Here, of is the right usage.

Q12. ______ wins this civil war there will be little rejoicing at the victory.
(a) Whichever (b) Whoever
(c) Whatever (d) Wherever
Ans: (b) whoever (Pro.): any person who Here, whoever is the right usage.

Q13. As he got older his belief in these principles did not ______.
(a) wither (b) shake
(c) waver (d) dither
Ans: (a) wither (Verb): to become less waver (Verb): to become weak or unsteady dither (Verb): to hesitate about what to do because you are unable to decide Here, wither is the right usage.

Q14. Everyone in this world is accountable to God _____ his actions.
(a) about (b) for
(c) to (d) over
Ans: (b) accountable (Adj.): responsible for your decisions or actions Here, for is the right usage.

Q15. Your father used to be the principal of this college, ____ ?
(a) did he ? (b) does he ?
(c) didn’t he ? (d) doesn’t he ?
Ans: (c) didn’t is the right Auxiliary to be used with used to. Here, didn’t he ? is the right usage.

Q16. A wise man profits ….. the mistakes of others.
(a) through (b) from
(c) with (d) by
Ans: (b) from (Prep.) is used for expressing that something comes from something else Here, from is the right usage.

Q17. My friend has written a ….. account of his journey to the Mars.
(a) factitious (b) factional
(c) fictional (d) factual
Ans: (d) factual (Adj.): based on or containing facts factitious (Adj.): not genuine but made to appear to be true fictional (Adj.): not real or true; existing only in stories Here, factual is the right usage.

Q18. Speed is ….. essence.
(a) in (b) for
(c) about (d) of
Ans: (d) of the essence (Idiom): necessary and very important Here, of is the right usage.

Q19. I was washing my face as the insect ….. quietly into the bedroom.
(a) crept
(b) creeps
(c) was creeping
(d) has crept
Ans: (a) Simple Past Tense (short action) is used with Past Continuous Tense (long action) In the following sentence we have two actions: 1. long action →washing my face (Past Continuous Tense) 2. short action →crept (Past Tense) Here, crept is the right usage.

Q20. During the recent floods twothirds of our city ….. in ruins.
(a) are (b) were
(c) is (d) was
Ans:
(d) As the Subject (our city) is Singular, Singular Verbwas is the right usage.

Q21. I have ______ Lakshmi for the past twelve years.
(a) know (b) knew
(c) known (d) knows
Ans: (c) Present Perfect Tense have known will be used. Here, known is the right usage.

Q22. He did not qualify ______ the job.
(a) for (b) to
(c) against (d) with
Ans: (a) qualify (Verb) agrees with for (Prep.) Here, for is the right usage.

Q23. ______ the last ten years we have been victims of abuse.
(a) From (b) For
(c) Before (d) Since
Ans: (b) Here, for (Prep.) is the right usage.

Q24. The strike has been called ___.
(a) of (b) at
(c) off (d) up
Ans: (c) call off (Phr. V.): to cancel something; to decide that something will not happen Here, off is the right usage.

Q25. He is always angry ______ his children.
(a) with (b) on
(c) over (d) at
Ans:
(a) with (Prep.) is the right usage.

Top
error: Content is protected !!