You are here
Home > QB Subjectwise > Part 146 – Fill in the Blanks Previous Year Questions

Part 146 – Fill in the Blanks Previous Year Questions

Q1. The food that an average Indian eats has been found to be deficient ________ vitamins and proteins.
(a) of (b) from
(c) with (d) in
Ans: (d) deficient (Adj.): not having enough of something, especially, something that is essential It agrees with in (Prep.) Here, in is the right usage.

Q2. The patient is _______ of stomach ache.
(a) suffering
(b) experiencing
(c) complaining
(d) afflicting
Ans: (c) complaining →of →He was complaining of a severe headache The prepositions that the following words take are: suffering →from →He was suffering from fever. experiencing →He is experiencing a lean period. afflicting →His stomach ache was very afflicting. Here, complaining is the right usage.

Q3. A good teacher should ______ responses from the students.
(a) elicit (b) provoke
(c) command (d) infer
Ans: (a) elicit (Verb): to get information or reaction from somebody provoke (Verb): to cause a particular reaction or have a particular effect command (Verb): order infer (Verb): to reach an opinion or decide that something is true on the basis of information that is available Here, elicit is the right usage.

Q4. Had he taken his degree five years ago he ______ got a promotion by now.
(a) might (b) would have
(c) will be (d) was
Ans: (b) The sentence is Conditional, in Past Perfect Tense. In this case the structure will be as follows: Past Perfect (hadtaken) ……….. would + have + Past Participle (got) ………… Here, would have is the right usage.

Q5. There will be a rush for seats when the train _______.
(a) will arrive (b) arrived
(c) is arriving (d) arrives
Ans: (d) In Conditional Sentences, if the Main Clause is in Simple Future Tense, the Conditional Clause will be in Simple Present Tense Here, arrives is the right usage.

Q6. He drove the car very fast, ____.
(a) did he ? (b) does he ?
(c) didn’t he ? (d) was he ?
Ans: (c) The sentence is Affirmative, in Past Tense. So, Negative Tag will be used. As there is no Auxiliary, did will be used. Here, didn’t he ? is the right usage.

Q7. He _______ wants to succeed in life must be prepared to work hard.
(a) whoever (b) whom
(c) who (d) whose
Ans: (c) When the Subject initiates the action, Relative Pronounwho will be used. Here, who is the right usage.

Q8. It is time you ______ home.
(a) go (b) went
(c) come (d) reach
Ans: (b) The structure of the sentence is as follows: It is time + Past Subjunctive It is time + Past Subjunctive expresses that something should be done and that it is already a bit late. Here, went is the right usage.

Q9. _______ a walk in the morning will improve your health.
(a) Going to (b) Go to
(c) Go for (d) Going for
Ans: (d) walk is a Noun. So Gerund + forgoing for is the right usage.

Q10. Government must ______ the rise in prices.
(a) cheque (b) check
(c) cease (d) seize
Ans:
(b) check (Verb): control Here, check is the right usage.

Q11. When I was speaking to Rani over the phone suddenly we were ____.
(a) hung up (b) run out
(c) broken down(d) cut off
Ans: (d) cut off (Phr. V.): to interrupt somebody who is speaking on the telephone by breaking the connection hang up (Adj.): delayed or detained for a time Here, cut off is the right usage.

Q12. The farmer had ____ land and many servants.
(a) very little (b) some
(c) a lot of (d) many
Ans: (c) Here, a lot of is the right usage.

Q13. The tribes lived ____ customs different from anything the English had ever seen.
(a) on (b) by
(c) off (d) with
Ans: (b) live by (Phr.V.): to follow a particular belief or set of principles live on (Phr. V.): to continue to live; to eat a particular type of food to live; to have enough money for the basic things you need to live live with (Phr. V.): to accept something unpleasant Here, by is the right usage.

Q14. The criminal together with his associates ____ arrested.
(a) are (b) was
(c) were (d) have
Ans: (b) When a Singular Noun is connected with another Noun by using with, the Verb is Singular Here, was is the right usage.

Q15. By the time I reach America, it ___ morning.
(a) is (b) would be
(c) must be (d) was
Ans: (b) The Conditional Clause is in Simple Present Tense. Hence, would be is the right usage.

Q16. When he got married he ____ a life insurance policy.
(a) took up (b) took out
(c) took in (d) took over
Ans: (b) took out (Phr. V.): obtained an official document or service took up (Phr. V.): picked up, began to occupy, gathered from a number of sources took in (Phr. V.): allowed somebody to stay in your home took over (Phr. V.): replaced something Here, took out is the right usage.

Q17. In the last few days, ____ to help him ?
(a) anything has been done
(b) is anything done
(c) something is done
(d) has anything been done
Ans: (d) The structure of the sentence is as follows: In the ……… as + Object (anything) + been + Past Participle (done) ………….. ? Here, has anything been done is the right usage.

Q18. While picking a rose she _____ her hand on a thorn.
(a) stung (b) scratched
(c) cut (d) damaged
Ans: (b) scratch (Verb): to cut or damage your skin slightly with something sharp While is used for saying that two longer actions go on at the same time. So, Simple Past Tense will be used. Here, scratched is the right usage.

Q19. The child did not approve ____ the father’s plan.
(a) to (b) by
(c) of (d) with
Ans: (c) approve (Verb) takes Prep. of Here, of is the right usage.

Q20. None of the food was wasted, _____
(a) wasn’t ? (b) was it ?
(c) weren’t ? (d) were it ?
Ans: (b) None is the Negative word in this sentence. Hence, the Question Tag will be Positive. Here, was it ? is the right usage.

Q21. We warned her –––––– the danger.
(a) from (b) about
(c) against (d) of
Ans: (c) warned (Verb) takes Prep. against Here, against is the right usage.

Q22. We all laughed ––––––– the affair.
(a) over (b) about
(c) for (d) on
Ans: (b) laugh about (Idiom): to chuckle or giggle loudly about someone or something Here, about is the right usage.

Q23. The chairman, as well as the members, ____ to blame for this misfortune.
(a) are (b) were
(c) is (d) has
Ans: (c) If the first Subject is Singular, the Verb wi ll be Singular Here, is is the right usage.

Q24. The streets are lighted ––––––– electricity.
(a) with (b) by
(c) on (d) in
Ans: (b) In this sentence, the means or method (electricity) is indicated. So, by is the right usage.

Q25. Homoeopathic treatment, they say, cuts ––––––– the need for operation and risk from surgery.
(a) off (b) out
(c) down (d) away
Ans: (c) cut down (Phr. V.): to reduce the size, amount or number of something cut off (Phr. V.): to interrupt somebody and stop him from speaking; to stop the supply cut out (Phr. V.): to stop doing; to block something; to omit cut away (Phr. V.): to remove something from something by cutting Here, down is the right usage.

Top
error: Content is protected !!