You are here
Home > QB Subjectwise > Part 145 – Fill in the Blanks Previous Year Questions

Part 145 – Fill in the Blanks Previous Year Questions

Q1. I got used _____on the right when I was in the U.S. for two years.
(a) driving (b) to drive
(c) to driving (d) by driving
Ans: (c) We use get used to doing to talk about the process of something becoming normal for us. Such expressions are followed by Gerunds Here, to driving is the right usage.

Q2. Had you told me earlier I _____the meeting.
(a) had attended
(b) have attended
(c) attended
(d) would have attended
Ans: (d) The structure of the sentence is as follows: Past Perfect (Had — told), ……. would have + Past Participle (attended) ………….. Here, would have attended is the right usage.

Q3. The climate is not conducive _____ good health.
(a) with (b) from
(c) in (d) to
Ans: (d) conducive (Adj:): tending to cause or bring something about when it is most positive (placed after the word modified), it is followed by to (Prep.). Here, to is the right usage.

Q4. A dog lives in a _____.
(a) burrow (b) coop
(c) stable (d) kennel
Ans: (d) kennel (Noun): shelter for a dog burrow (Noun): house of a rabbit or mole coop (Noun): house for poultry stable (Noun): house of horses Here, Kennel is the right usage.

Q5. Many things have happened _____ I met you last.
(a) before (b) when
(c) from (d) since
Ans:
(d) since (Conj): continuously from or starting from the time when Here, since is the right usage.

Q6. If ____ permits, we will go out for a walk.
(a) climate (b) whether
(c) weather (d) whither
Ans: (c) weather (Noun): the condition of the atmosphere at a particular place and time climate (Noun): the regular pattern of weather conditions of a particular place Here, weather is the right usage.

Q7. His persuasive tone was able to tackle the boy whom other teachers had found ____.
(a) peripatetic (b) obdurate
(c) tenacious (d) squeamish
Ans: (b) obdurate (Adj:): refusing to change your mind or your actions in any way; stubborn peripatetic (Adj:): going from place to place (in order to work) tenacious (Adj): that does not stop holding something or give up something easily; determined persuasive (Adj): able to make somebody believe something or do something Here, obdurate is the right usage.

Q8. I always fall ____ old friends in times of need.
(a) over (b) through
(c) back on (d) off
Ans: (c) fall back on (Phr. V.): to go to somebody for support fall over (Phr. V.): to suddenly stop standing; to hang down fall through (Phr. V.) % not to be completed, or not to happen fall off (Phr. V.): to decrease in quantity or quality Here, back on is the right usage.

Q9. The campers ____ their tents at the base of the mountain.
(a) established (b) grounded
(c) installed (d) pitched
Ans: (d) pitch (Verb) % to erect; set up a encamp grounded (Verb): to place on the ground installed (Verb): to place in position and prepare for use Here, pitched is the right usage.

Q10. The party decided to take the shortest ____ to its destination.
(a) root (b) route
(c) distance (d) direction
Ans: (b) Here, route (Noun) is the right usage.

Q11. The manager needs to hold ____ his anger.
(a) on (b) with
(c) down (d) back
Ans: (d) hold back (Phr. V.): to retain one’s control hold on (Phr.V.): to maintain one’s grip hold with (Phr. V.): to agree with hold down (Phr. V.): to limit Here, back is the right usage.

Q12. The girl was very pleased ____ herself.
(a) in (b) on
(c) over (d) with
Ans: (d) pleased (Verb) agrees with Prep.-with Here, with is the right usage.

Q13. Desire ____ selfexpression is one of the basic qualities of man.
(a) for (b) on
(c) by (d) over
Ans: (a) desire (Noun) agrees with Prep.-for Here, for is the right usage.

Q14. The farmers suffered because the monsoon did not arrive ____ time.
(a) at (b) by
(c) on (d) after
Ans: (c) arrive on time: arrive exactly at the correct time Here, on is the right usage.

Q15. The bride settled ____ very well in the new environment.
(a) on (b) down
(c) up (d) off
Ans:
(b) settle down (Phr. V.): to start in order to have a quieter way of life settle on (Phr. V.): to choose or make a decision about something after thinking about it Here, down is the right usage.

Q16. Are you really desirous _____ visiting Japan ?
(a) of (b) in
(c) to (d) about
Ans: (a) desirous (Adj.): having a wish for something; wanting something; desirous agrees with Prep.-of Here, of is the right usage.

Q17. When Indians from the south move north, they find certain aspects of life quite ____ from their own.
(a) strange (b) separate
(c) different (d) divergent
Ans: (c) different (Adj.): not the same as somebody strange (Adj.): unusual separate (Adj.): different; not connected (used before Nouns) divergent (Adj.): different (of opinions, views, etc.) Here, different is the right usage.

Q18. The sky is overcast, we _____ the storm will soon burst.
(a) expect (b) hope
(c) trust (d) suspect
Ans: (a) expect (Verb): to think or believe that something will happen Here, expect is the right usage.

Q19. Population increase ____ with depletion of foreign reserves has led to great daily hardships.
(a) joined (b) mixed
(c) added (d) coupled
Ans: (d) couple with (Phr. V.): to link one thing, situation, etc. to another Here, coupled is the right usage.

Q20. The National Anthem is _____ at every official function.
(a) uttered (b) sung
(c) whispered (d) chanted
Ans: (b) sung is the right usage.

Q21. The doctor took out his _____ to examine the patient.
(a) horoscope (b) microscope
(c) telescope (d) stethoscope
Ans: (d) stethoscope (Noun): an instrument used by a doctor for listening to somebody’s heart and breathing horoscope (Noun): a forecast of a person’s future, based on the relative portion of the stars and planets. microscope (Noun): an optical instrument used for viewing very small objects. telescope (Noun): an optical instrument designed to make distant objects appear nearer. Here, stethoscope is the right usage.

Q22. The candidate’s exposition was ____ for its brevity and clarity.
(a) complimentary
(b) conspicuous
(c) incomprehensible
(d) remarkable
Ans: (d) remarkable (Adj.): unusual or surprising in a way that causes people to take notice ; astonishing exposition (Noun): a ful l explanation of a theory, plan, etc. brevity (Noun): the quality of using a few words while speaking or writing clarity (Noun): the quality of being expressed clearly conspicuous (Adj.): easy to see or notice incomprehensible (Adj.): impossible to understand Here, remarkable is the right usage.

Q23. The new India that Nehru led called itself a Sovereign _____ Democratic Republic.
(a) capitalist (b) revisionist
(c) populist (d) Socialist
Ans: (d) Socialist (Noun): a country governed by a party that believes that everyone has an equal right to a share of a country’s wealth and that the government should own and control the main industries capitalist (Noun): an investor of capital in business, especially one having a major financial interest in an important enterprise revisionist (Noun): a person who wants to change a political system, especially Marxism, because he does not agree with its main ideas or practices populist (Noun): a person who believes in or supports a type of politics that claims to represent the opinions and wishes of ordinary people Sovereign (Adj.): a country free to govern itself Democratic (Adj.): a country controlled by representatives who are elected by the people of a country Republic (Noun): a country that is governed by a President and politicians elected by the people Here, socialist is the right usage.

Q24. _____ you work hard, you won’t be able to clear even the preliminaries.
(a) If (b) Until
(c) Unless (d) Lest
Ans: (c) Unless is used instead of if ………….. not in Conditional Sentences. If you do not work hard, you won’t be able to clear even the preliminaries Here, Unless is the right usage.

Q25. Last year our company made a ____ of several lakhs of rupees.
(a) profit (b) gain
(c) rise (d) raise
Ans:
(a) Here, profit (Noun) is the right usage.

Top
error: Content is protected !!