You are here
Home > QB Subjectwise > Part 143 – Fill in the Blanks Previous Year Questions

Part 143 – Fill in the Blanks Previous Year Questions

Q1. All decisions, ____________, are likely to be taken by consensus.
(a) anyhow (b) forever
(c) somehow (d) however
Ans: (d) however (Adjective): in whatever way Here, however is the right usage.

Q2. Kumar _________ boy swam across the sea for safety.
(a) a 17-yearsold
(b) a 17-yearold
(c) a 17-yearaged
(d) the 17-yearold
Ans: (b) Singular form is used with Compound Adjectives using numbers and hyphen. Here, a 17-yearold is the right usage.

Q3. She is beautiful ______ brave.
(a) but (b) and
(c) yet (d) so
Ans: (b) and (Conj.): also ; in addition to. Here, and is the right usage.

Q4. Gandhiji will _________ in history as one of the greatest men, that ever lived.
(a) go by (b) go on
(c) go down (d) go through
Ans: (c) go down (Phr. V.): to fall to the ground ; to become lower ; to be written in something ; to be recorded or remembered in something go by (Phr. V.): (of time) to pass; to be guided by something; to form an opinion from something go on (Phr. V.): (of time) to pass; continues without changing ; continue speaking, often a short pause go through (Phr. V.): to look at or examine something carefully; to experience or suffer something Here, go down is the right usage.

Q5. All the applicants _______ and the results will be announced next week.
(a) rank
(b) are to rank
(c) are to be ranked
(d) are ranking
Ans:
(c) are to be ranked is the right usage. The sentence is in Passive Voice

Q6. The speaker did not properly space out his speech, but went on _________ one point only.
(a) stressing (b) avoiding
(c) devoting (d) decrying
Ans: (a) stress (Verb): to emphasize a fact, an idea, etc. Here, stressing is the right usage.

Q7. Tourists always enjoyed _________ the setting Sun in the Darjeeling Hills.
(a) to watch (b) watching
(c) in seeing (d) seeing
Ans: (b) watching is the Direct Object of the Verbenjoy Here, watching is the right usage.

Q8. A _________ of Japanese artists stepped off the coach amidst a warm welcome.
(a) troop (b) troupe
(c) band (d) gang
Ans: (b) troupe (Noun): a group of actors, singers, etc. who work together troop (Noun): group of soldiers band (Noun): a small group of musicians who play popular music together, often with a singer or singers gang (Noun): a group of troublemakers, criminals, prisoners, etc. Here, troupe is the right usage.

Q9. Today students should be reconciled ________ the way things are changing.
(a) with (b) to
(c) for (d) at
Ans: (a) with (Prep.) is used with reconcile reconcile (Verb): to make oneself or another no longer opposed Here, with is the right usage.

Q10. Ramappa _________ as the mayor of the town and he will assume charge this Friday.
(a) elects (b) elected
(c) is elected (d) is electing
Ans:
(c) Here, is elected is the right usage.

Q11. As he proved inefficient the company _______ him.
(a) rejected (b) ejected
(c) evicted (d) expelled
Ans: (d) expelled (Verb): forced to leave an organisation rejected (Verb): refused to accept (an application for a job) evicted (Verb): put out (a tenant) from a property by legal process Here, expelled is the right usage.

Q12. Most people are influenced by ____ advertisements and tend to believe the claims made about the product.
(a) colourful (b) aggressive
(c) efficient (d) vigorous
Ans: (a) Here, colourful is the right usage.

Q13. The cost of _____ is rising rapidly in this city.
(a) being (b) existing
(c) surviving (d) living
Ans: (d) Here, living is the right usage.

Q14. The meeting is ____ because the funds have not arrived.
(a) put in (b) put off
(c) put away (d) put out
Ans: (b) put off (Phr. V.): to delay ; postpone put in (Phr. V.): to make a formal offer of ; to introduce (in a conversation) put away (Phr. V.): to discard put out (Phr. V.): to extinguish Here, put off is the right usage.

Q15. It is ______ if we can organise another exam this month.
(a) doubtful (b) unlikely
(c) impractical (d) unsure
Ans: (a) doubtful (Adj.): undecided ; suspicious ; unsure ; uncertain unlikely (Adj.): not likely; not likely to occur (happen) unsure (Adj.): uncertain of the facts When if is used in a sentence, we will use doubtful. Here, doubtful is the right usage.

Q16. She was relieved to hear from the doctor that the tumour was not malignant; it was ____ .
(a) exposed (b) benign
(c) discovered (d) sizeable
Ans: (b) benign (Adj.): harmless ; not dangerous to life malignant (Adj.): dangerous to life ; harmful Here, benign is the right usage.

Q17. It took the child a long time to recover ______ the shock.
(a) under (b) from
(c) over (d) about
Ans: (b) recover (Verb): to regain after illness, a setback or a shock, etc. recover agrees with Prep.-from Here, from is the right usage.

Q18. You have all come well prepared. I _____ you to pass this exam.
(a) wish (b) except
(c) hope (d) expect
Ans: (d) expect (Verb): to look forward to the probable occurrence wish (Verb): to want or desire hope (Verb): to wish for a particular event that one considers possible Hope can be used in the Passive in the form it is hoped that… Here, expect is the right usage.

Q19. Children enjoy _____ the TV programmes.
(a) to see (b) to watch
(c) to look at (d) watching
Ans: (d) watching is the Direct Object of the Verbenjoy. Here, watching is the right usage.

Q20. Just as in a family it is the willing cooperation of its members that ___ happiness and contentment, so is it in the larger family of the nation.
(a) brought (b) will bring
(c) brings (d) bought
Ans:
(c) When Singular Subjects are antecedents of that, the sentence takes a Singular Verb. willing cooperation is a Singular Subject. Here, brings is the right usage.

Q21. The old man could not remember where he ……… his money.
(a) deposits
(b) is depositing
(c) had deposited
(d) will deposit
Ans: (c) The sentence is in Indirect Speech Past time. So, Past Perfect Tense will be used. Here, had deposited is the right usage.

Q22. Hamid ……………… in Mumbai for three years when his parents came to visit.
(a) has lived
(b) had lived
(c) was living
(d) had been living
Ans: (d) The sentence expresses a longer action in the Past (Hamid, living) before another action (came to visit). So, Past Perfect Continuous Tense had been living is the right usage.

Q23. I have little time, so I can tell you only …………. what he said.
(a) shortly (b) briefly
(c) little of (d) briskly
Ans: (b) OQ P: in a few words Use briefly to say that something lasts or is done for a short time or told in a few words. shortly is an oldfashioned use. Here, briefly is the right usage.

Q24. Two years have passed since he …………. here.
(a) has come (b) come
(c) came (d) had come
Ans: (c) since is followed by a Verb in the Past Tense Here, came is the right usage.

Q25. His wife has a twin who resembles her so much that at first he had great trouble telling ……………….
(a) one from the other.
(b) one from another.
(c) each other.
(d) who is which.
Ans: (d) who is which is used for talking about distinguishing one person or thing from another. Here, who is which is the right usage.

Top
error: Content is protected !!