You are here
Home > QB Subjectwise > Part 142 – Fill in the Blanks Previous Year Questions

Part 142 – Fill in the Blanks Previous Year Questions

Q1. The teacher gives many examples to….the idea contained in the poem.
(a) bring about (b) bring in
(c) bring forth (d) bring out
Ans: (d) bring out (Phr.V.): to lay stress; to make something clear bring about (Phr. V.): to cause to take place bring in (Phr.V.): introduce ; include bring forth (Phr.V.): to give birth to; to bear (fruit) Here, bring out is the right usage.

Q2. The more electricity you use, …..
(a) your bill will be higher
(b) will your bill be higher
(c) will be higher your bill
(d) the higher your bill will be
Ans: (d) The structure of such sentences is as follows: the + comparative _____ + the + comparative. Here, the higher your bill will be is the right usage.

Q3. The rich parents decided to send their two sons to Eton, the stronghold of the…..of the rich.
(a) parents (b) ancestry
(c) pedigree (d) progeny
Ans: (d) progeny (Noun): a person’s children ; the young of animals and plants ancestry (Noun): family background pedigree (Noun): family background Here, progeny is the right usage.

Q4. She stood…..the crowd quite amazed.
(a) in (b) within
(c) among (d) into
Ans: (a) in (Prep.) is used for indicating a location or place Here, in is the right usage.

Q5. The magnificent…..temple was constructed by the Chinese.
(a) eightcenturiesold
(b) eightcentury’sold
(c) oldeight centuries
(d) eightcenturyold
Ans: (d) The adjective with two words joined by the hyphen is called a Compound Adjective. When we have a Compound Adjective using numbers + a time period, the word referring to a time period is in Singular form and is joined to the number with a hyphen. Here, eightcenturyold is the right usage.

Q6. There were two small rooms in the beach house, …..served as a kitchen.
(a) the smaller of which
(b) the smallest of which
(c) the smaller of them
(d) smallest of that
Ans: (c) As there is comparison between two, Comp. Deg. will be used. Here, the smaller of them is the right usage.

Q7. Madhu has not been able to recall where…..
(a) does she live.
(b) she lived.
(c) did she live.
(d) lived the girl.
Ans: (b) In Indirect speech, a question becomes an Assertive Sentence. Here, she lived is the right usage.

Q8. You…..mad if you think I’m going to show my answersheet.
(a) are supposed to be
(b) must be
(c) will be
(d) ought to be
Ans: (b) must be (Aux.V.): used for showing that you are very surprised at what somebody has just said supposed to be (Idiom): expected or intended to do something Here, must be is the right usage.

Q9. If I hadn’t come along at that moment, Rahim…..the one arrested instead of the real thief.
(a) might been
(b) may have been
(c) can have been
(d) could have been
Ans: (d) The sentence is a Conditional Sentence with ifclause at the beginning. Its formation will be as follows: ifclause (Past Perfect), Main Clause (could + have + Past + Participle) Here, could have been is the right usage.

Q10. Wheat is not native to India and barley…..
(a) isn’t either (b) is either
(c) is neither (d) isn’t neither
Ans:
(a) either (Adverb): used for indicating a similarity or link with a statement just made ; likewise; also used after negative clauses Here, isn’t either is the right usage.

Q11. It’ll rain soon, ………… ?
(a) won’t it (b) bought it
(c) isn’t it (d) may it
Ans: (a) In a positive statement, the question tag is negative. The sentence is in Simple Future Tense Here, won’t it is the right usage.

Q12. My book is the new one; ………… is the torn one.
(a) your
(b) the book of you
(c) yours
(d) the book your
Ans: (c) yours (Pronoun) % of or belonging to you. It is thesecond person Possessive Pronoun replacing your + Noun. Here, yours is the right usage.

Q13. They needn’t worry, ………..?
(a) isn’t it (b) doesn’t it
(c) don’t it (d) need they
Ans: (d) In a negative sentence, the question tag is positive. Here, need they is the right usage.

Q14. He is indifferent ………… praise and blame.
(a) in (b) to
(c) for (d) about
Ans: (b) indifferent (Adjective): uninterested It agrees with Prep.-to Here, to is the right usage.

Q15. King George V’s accession ………… the throne was celebrated with great pomp.
(a) for (b) with
(c) against (d) to
Ans: (d) accession (Noun): the attainment of a dignity or rank It agrees with Prep.-to Here, to is the right usage.

Q16. We are all very indignant ……….. the injustice done to him.
(a) for (b) of
(c) to (d) at
Ans: (d) indignant (Adjective) % feeling or showing anger at something unjust or wrong. It agrees with at (Prep.) Here, at is the right usage.

Q17. If she ………… a bird, she would fly.
(a) is (b) are
(c) were (d) was
Ans: (c) The sentence is in Subjunctive Mood beginning with the ifclause. The Verb will be in Past Tense and Plural Here, were is the right usage.

Q18. The greater the demand, ………… the price.
(a) higher (b) high
(c) the higher (d) the high
Ans: (c) The structure of the sentence is as follows: the + comparative…. + the + comparative Here, the higher is the right usage.

Q19. Since El izabeth Barrett Browning’s father never approved of ………… Robert Browning, the couple eloped to Italy where they lived and wrote.
(a) her to marry
(b) her marrying
(c) she marrying
(d) she to marry
Ans: (b) When a Noun precedes (comes before) a Gerund, that Noun takes a possessive form. In this case, possessive form for Elizabeth Barrett is her. Here, her marrying is the right usage.

Q20. Canada does not require that U.S. citizens obtain passports to enter the country, and …………
(a) Mexico does neither
(b) Mexico doesn’t either
(c) neither Mexico does
(d) either does Mexico
Ans:
(b) not ____ either is used after a negative sentence Here, Mexico doesn’t either is the right usage.

Q21. A person who ________ on his own effort has the best chance to win.
(a) makes (b) puts
(c) relies (d) runs
Ans: (c) rely on (Phr. V.): to depend on Here, relies is the right usage.

Q22. When he died, Ramanujan ________ behind 3 notebooks.
(a) was leaving (b) had left
(c) left (d) leaves
Ans: (b) The sentence is in Indirect speech showing Past time. So, Past Perfect Tense will be used Here, had left is the right usage.

Q23. For all his ________, he is a _______.
(a) wealth, miser
(b) health, player
(c) tricks, cheat
(d) stupidity, fool
Ans: (a) for all (Idioms) % despite; in spite of Here, wealth, miser is the right usage.

Q24. In a classroom students are to be trained to love _______.
(a) each other (b) all others
(c) one another (d) altogether
Ans: (c) one another (Pro.): used when you are saying that each member of a group does something to or for the other people in the group one another and each other are Reciprocal Pronouns. Bob and Tom were quarrelling with each other. The three winners congratulated one another. Here, one another is the right usage.

Q25. Mr. Obi put his whole life_______ the work.
(a) on (b) in
(c) into (d) upon
Ans: (b) put something in something (Idiom) % to spend a lot of time or make a lot of effort doing something. Here, in is the right usage.

Top
error: Content is protected !!