You are here
Home > QB Subjectwise > Part 136 – DIRECT/INDIRECT SPEECH Previous Year Questions

Part 136 – DIRECT/INDIRECT SPEECH Previous Year Questions

Q1. The Policeman said to the driver, “Do you have a licence?”
(a) The Policeman asked the driver whether he have a licence.
(b) The Policeman asked the driver whether he had a licence.
(c) The Policeman asked the driver whether he had had a licence.
(d) The Policeman asked the driver whether he has a licence.
Ans: (b) The Policeman asked the driver whether he had a licence. (I.S.)

Q2. The teacher said to the students, “March quietly to the ground.”
(a) The teacher said to the students that they should march quietly to the ground.
(b) The teacher instructed the students that they should march quietly to the ground.
(c) The teacher instructed the students that they must march quietly to the ground.
(d) The teacher instructed the students to march quietly to the ground.
Ans: (d) The teacher instructed the students to march quietly to the ground. (I.S.)

Q3. The men said, “We are going to fly kites.”
(a) The men said that we were going to fly kites.
(b) The men said that we are going to fly kites.
(c) The men said that they are going to fly kites.
(d) The men said that they were going to fly kites.
Ans: (d) The men said that they were going to fly kites. (I.S.)

Q4. Kumar says, “It doesn’t rain in January.”
(a) Kumar says that it doesn’t rain in January.
(b) Kumar says that it didn’t rain in January.
(c) Kumar said that it doesn’t rain in January.
(d) Kumar said that it didn’t rain in January.
Ans: (a) Kumar says that it doesn’t rain in January. (I.S.) Reporting Verb is in Present Tense. Hence, Tense of Reported Speech will not change.

Q5. Meera’s mother told her not to forget to buy the milk.
(a) Meera’s mother said “Remember to buy the milk.”
(b) Meera was told by her mother “Buy the milk.”
(c) Meera’s mother reminded her, “Don’t forget to buy the milk.”
(d) Meera’s mother said to her, “You must buy the milk.”
Ans: (c) Meera’s mother reminded her, “Don’t forget to buy the milk.” (D.S.)

Q6. I said to him, “Do you definitely need the suit following week? ”
(a) I asked him if he needed the suit the next week.
(b) I asked him if he definitely needed the suit the following week.
(c) I asked him if he definitely need the suit the following week.
(d) I asked him if definitely he needed the suit the next week.
Ans: (b) I asked him if he definitely needed the suit the following week. (I.S.)

Q7. Ravi asked me, “Have you seen the Taj Mahal ?”
(a) Ravi asked me if I have seen the Taj Mahal.
(b) Ravi asked me did I see the Taj Mahal.
(c) Ravi asked me if I had seen the Taj Mahal.
(d) Ravi asked me if I saw the Taj Mahal.
Ans: (c) Ravi asked me if I had seen the Taj Mahal. (I.S.)

Q8. Robin said, “Hurrah I have topped again.”
(a) Robin exclaimed joyfully that he had been topped again.
(b) Robin exclaimed joyfully that he had topped again.
(c) Robin exclaimed joyfully that he would have topped again.
(d) Robin exclaimed joyfully that he has topped again.
Ans: (b) Robin exclaimed joyfully that he had topped again. (I.S.)

Q9. He said, “I have been studying in this college for two years.”
(a) He said he studied in that college for two years.
(b) He said he had studied in that college for two years.
(c) He said for two years he studied in that college.
(d) He said that he had been studying in that college for two years.
Ans: (d) He said that he had been studying in that college for two years (I.S.)

Q10. Mary said to Simon, “Sharon and Peter are getting engaged next month,”
(a) Mary told Simon that Sharon and Peter will be getting engaged next month.
(b) Mary told Simon that Sharon and Peter was getting engaged next month.
(c) Mary told Simon that Sharon and Peter were getting engaged next month.
(d) Mary told Simon that Sharon and Peter are getting engaged next month.
Ans: (c) Mary told Simon that Sharon and Peter were getting engaged next month (I.S.)

Q11. I said to my friend, “Can you pick me up after work ?”
(a) I told my friend to pick me up after work.
(b) I told my friend if I could pick him up after work.
(c) I asked my friend if he can pick me up after work.
(d) I asked my friend if he could pick me up after work.
Ans: (d) I asked my friend if he could pick me up after work. (I.S.)

Q12. Suman said to me, “Did you enjoy the Olympic Games in London ?”
(a) Suman asked me if I enjoyed the Olympic Games in London.
(b) Suman asked me if I was enjoyed the Olympic Games in London.
(c) Suman asked me if I had enjoyed the Olympic Games in London,
(d) Suman asked me did I enjoy the Olympic Games in London.
Ans: (c) Suman asked me if I had enjoyed the Olympic Games in London. (I.S.)

Q13. My friend told me, “This is not a good book to read.”
(a) My friend told me that that was not a good book to read.
(b) My friend told me that that is not a good book to read.
(c) My friend told me that that will not be a good book to read.
(d) My friend told me that this was not a good book to read.
Ans: (a) My friend told me that was not a good book to read. (I.S.)

Q14. Dhanya complained, “I am losing weight steadily.”
(a) Dhanya complains that she is losing weight steadily.
(b) Dhanya complained that she is losing weight steadily.
(c) Dhanya complains that she was losing weight steadily.
(d) Dhanya complained that she was losing weight steadily.
Ans: (d) Dhanya complained that she was losing weight steadily (I.S.)

Q15. My mother said, “You have been sleeping for twelve hours.”
(a) My mother said that I have been sleeping for twelve hours.
(b) My mother said that I was sleeping for twelve hours.
(c) My mother said that I had been sleeping for twelve hours.
(d) My mother said that she had been sleeping for twelve hours.
Ans: (c) My mother said that I had been sleeping for twelve hours (I.S.)

Q16. Rajan said to Urvashi, “I’m going to Kashmir tomorrow.”
(a) Rajan told to Urvashi he was going to Kashmir the next day.
(b) Rajan told Urvashi that he was going to Kashmir the next day.
(c) Rajan said Urvashi I am going to Kashmir tomorrow.
(d) Rajan said to Urvashi that he was going to Kashmir tomorrow.
Ans: (b) Rajan told Urvashi that was going to Kashmir the next day. (I.S.)

Q17. She said to me, “Have you finished your work?”
(a) She asked me if I had finished my work.
(b) She asked me if 1 have finished my work.
(c) She asked me if she had finished my work.
(d) She asked me if she had finished her work.
Ans: (a) She asked me if I had finished my work (I.S.)

Q18. “Turn around,” he told her.
(a) He told her turn around.
(b) He asked her to turn around.
(c) He asked to her to turn around.
(d) He asked turn around.
Ans: (b) He asked her to turn around (I.S.)

Q19. He said, “I have been studying in this college for two years.”
(a) He said he studied in that college for two years.
(b) He said he had studied in that college for two years.
(c) He said for two years he studied in that college.
(d) He said that he had been studying in that college for two years.
Ans: (d) He said, “I Sub. RepV. Pro. have been studying in this Pr. Per. Cont. Ext.wd. for two years.” (D.S.) He said that he Sub. Rep.V. Connective Pro. had been studying in that Past Per. Cont. ext.wd. college for two years. (I.S.)

Q20. Mary said to Simon, “Sharon and Peter are getting engaged next month,”
(a) Mary told Simon that Sharon and Peter will be getting engaged next month.
(b) Mary told Simon that Sharon and Peter was getting engaged next month.
(c) Mary told Simon that Sharon and Peter were getting engaged the following month.
(d) Mary told Simon that Sharon and Peter are getting engaged next month.
Ans: (c) Mary said to Simon, Sub. Rep.V. Obj. “Sharon and Peter Sub. are getting engaged next Pr. Cont. Ext.wd. month.” (D.S.) Mary told Simon that Sub. Rep.V. Obj. Sharon and Peter Sub. were getting engaged Past Cont. the following month. (I.S.) Ext. wd.

Q21. I said to my friend, “Can you pick me up after work ?”
(a) I told my friend to pick me up after work.
(b) I told my friend if I could pick him up after work.
(c) I asked my friend if he can pick me up after work.
(d) I asked my friend if he could pick me up after work.
Ans: (d) I said to my friend, Sub. Rep.V. Obj. “Can you pick me Mod.wd. Pro.1 Pro.2 up after work?” (D.S.) (Int. Sent.) I asked my friend if Sub. Rep.V. Obj. Connective he could pick me Pro.1 Pro.2 up after work. (I.S.) (Asser. Sent.)

Q22. Suman said to me, “Did you enjoy the Olympic Games in London ?”
(a) Suman asked me if I enjoyed the Olympic Games in London.
(b) Suman asked me if I was enjoyed the Olympic Games in London.
(c) Suman asked me if I had enjoyed the Olympic Games in London,
(d) Suman asked me did I enjoy the Olympic Games in London.
Ans: (c) Suman said to me, Sub. Rep.V. Obj. “Did you enjoy the olympic Q.wd. Pro. S.Past Games in London?” (D.S.) (Int. Sent.) Suman asked me Sub. Rep.V. Obj. if I had enjoyed Connective Pro Past Per. the Olympic Games in London. (I.S.) (Asser. Sent.)

Q23. My friend told me, “This is not a good book to read.”
(a) My friend told me that that was not a good book to read.
(b) My friend told me that that is not a good book to read.
(c) My friend told me that that will not be a good book to read.
(d) My friend told me that this was not a good book to read.
Ans: (a) My friend told me, Sub. Rep.V. Obj. “This is not a good book Pro. Aux. V. S. Pr. to read.” (D.S.) My friend told me Sub. Rep.V. Obj. that that was Connective Pro Aux. V. S. Past not a good book to read. (I.S.)

Q24. Dhanya complained, “I am losing weight steadily.”
(a) Dhanya complains that she is losing weight steadily.
(b) Dhanya complained that she is losing weight steadily.
(c) Dhanya complains that she was losing weight steadily.
(d) Dhanya complained that she was losing weight steadily.
Ans: (d) Dhanya complained, Sub. Rep.V. “I am losing weight Pro. Pr. Cont. steadily.” (D.S.) Dhanya complained Sub. Rep.V. that she was losing Connective Pro Past Cont. weight steadily. (I.S.)

Q25. My mother said, “You have been sleeping for twelve hours.”
(a) My mother said that I have been sleeping for twelve hours.
(b) My mother said that I was sleeping for twelve hours.
(c) My mother said that I had been sleeping for twelve hours.
(d) My mother said that she had been sleeping for twelve hours.
Ans: (c) My mother said, Sub. Rep.V. “You have been sleeping Pro. Pr. Per. Cont. for twelve hours.” (D.S.) My mother said Sub. Rep.V. that I Connective Pro. had been sleeping Past per. Cont. for twelve hours. (I.S.) You changes according to the Object. Here, me is the Object.

Top
error: Content is protected !!