You are here
Home > QB Subjectwise > Part 135 – DIRECT/INDIRECT SPEECH Previous Year Questions

Part 135 – DIRECT/INDIRECT SPEECH Previous Year Questions

Q1. “They are late,” she has already told us.
(a) She told us that they are late already.
(b) She told us that they are already late.
(c) She has already told us (that) they are late.
(d) She has already been telling us that they are late.
Ans: (c) “They are late,” she has already told Pro. S.Pr. Ob1 Sub. Pr. Per. Rep.V. us. (D.S.) Ob2 She has already told us that they are Sub. Pr. Per. Rep.V. Ob2 Conj. Pro. S.Pr. late. (I.S.) Ob1 Use of that is optional.

Q2. I’ll say to my friends, “I have started learning computer.”
(a) I’ll tell my friends that I have started learning computer.
(b) I’ll tell my friends that I am learning computer.
(c) I’ll tell my friends that I had started learning computer.
(d) I’ll tell my friends that I learn computer.
Ans: (a) I’ll say to my friends, “I have started Sub. Rep.V. Ob1 Pro. Pr. Per. Cont. learning Computer. ” (D.S.) Ob2 I’ll tell my friends that I have started Sub. Rep.V. Ob1 Conj. Pro. Pr. Per. Cont. learning computer. ”(I.S.) Ob2

Q3. He said to me, “Where are you going ?”
(a) He asked that where I was going.
(b) He asked me where I was going.
(c) He said me to where I was going.
(d) He said to me that where I was going.
Ans: (b) He said to me, “where are you Sub. Rep.V. Ob. Q.wd. Pro. going ? ” (D.S.) are going →Pr. Cont. He asked me where I was going. Sub. Rep.V. Ob. Q.wd. Pro. Past Cont. (I.S.) The Indirect Narration is always in the Assertive form

Q4. The teacher said to his student, “Do you have any excuse for coming late to school, today?”
(a) The teacher asked his student whether he had any excuse for coming late to the school that day.
(b) The teacher asked his student whether he did have any excuse for coming late to the school that day.
(c) The teacher asked his student whether he has any excuse for coming late to the school that day.
(d) The teacher asked his student whether did he have any excuse for coming late to the school that day.
Ans: (a) The teacher said to his student, “Do you Sub. Rep.V. Ob1 Aux1 Pro. have any excuse for coming late to Aux2 Det. N. Prep. Pr. Cont. Adv. Prep. school, today ? Ob2 Ext. wd. The teacher asked his student if he Sub. Rep.V. Ob1 Pro. had any excuse for coming late to Aux2 Det. N. Prep. Pr. Cont. Adv. Prep. School, that day. (I.S.) Ob2 Ext. wd.

Q5. The commander said, “Let the gates be left open.”
(a) The commander ordered that let the gates be left open.
(b) The commander ordered for the gates to be left open.
(c) The commander ordered that the gates will be left open.
(d) The commander wanted that the gates be left open.
Ans: (b) The commander said, “Let the gates be Sub. Rep.V. V. N. Aux. left open.” (D.S.) S.Past The commander ordered for the gates to be Sub. Rep.V. N. Aux. left open. (I.S.) S.Past Rep. Sp. starting with let is changed by using for and to (Inf. mood)

Q6. Vipul said, “Alas How thoughtless I have been ”
(a) Vipul confessed with regret that he had been thoughtless.
(b) Vipul exclaimed how thoughtless I have been.
(c) Vipul regretted upon my thoughtlessness.
(d) Vipul admitted that he had been thoughtless.
Ans: (a) Vipul said, “Alas How thoughtless I Sub. Rep.V. Inter. Q.wd. Adj. Pro. have been ” (D.S.) Pr. Per. Vipul confessed with regret that he Sub. Rep.V. Conj. Pro. had been thoughtless. (I.S.) Past Per. Adj.

Q7. The officer said, “Cowards you shall soon be put to death.”
(a) The officer called them cowards and said that they must be put to death soon.
(b) The officer called them cowards and said that they would soon be put to death.
(c) The officer said that they were cowards and should be put to death soon.
(d) The officer said that they would soon be put to death.
Ans: (b) The officer said, “Cowards you shall Sub. Rep.V. Inter. Pro. Mod. soon be put to death. ” (D.S.) Adv. Aux. S.Pr. Prep. N. The officer called them cowards and Sub. Rep.V. Ob. N. Conj. said that they would soon be put Rep.V. Conj. Pro. Mod. Adv. Aux. S.Pr. to death. (I.S.) Prep. N.

Q8. The teacher said, “Don’t come to school on Monday because it is a holiday.”
(a) The teacher asked if we were coming to school on Monday because it is a holiday
(b) The teacher told us not to come to school on Monday because it is a holiday.
(c) The teacher told us don’t come to school on Monday because it is a holiday.
(d) The teacher asked us don’t come to school on Monday because it is a holiday.
Ans: (b) The teacher said, “Don’t come to school Sub. Rep.V. Aux. S.Pr. Prep. N. on Monday becasue it is a holiday, Prep. N. Conj. Pro. Aux. N. ”(D.S.) The teacher told us not to come to school Sub. Rep.V. Ob. S.Pr. Prep. N. on Monday because it is a holiday. (I.S.) Prep. N. Conj. Pro. Aux. N. don’t changes to not to in I.S.

Q9. Rahul said, “Yes I am mistaken.”
(a) Rahul said that he was on mistake.
(b) Rahul admitted that he was mistaken.
(c) Rahul said that he is mistaken.
(d) Rahul admitted that I was mistaken.
Ans: (b) Rahul said, “Yes I am mistaken, ” Sub. Rep.V. Exc. Pro. Aux. Adj. (D.S.) Rahul admitted that he was mistaken, Sub. Rep.V. Conj. Pro. Aux. Adj. (I.S.)

Q10. He asked me if I would like to have lunch with him that day.
(a) He said to me, “Do you like to have lunch with me today?”
(b) He said to me, “You can if you like to have lunch with me today.”
(c) He said to me, “Would you like to have lunch with me today?”
(d) He said to me, “Can you have lunch with me today?”
Ans: (c) He asked me if I would like Sub. Rep.V. Ob. Conj. Pro1 S.Fut. to have lunch with me that day. (I.S.) Prep. Aux. N. Prep. Pro2 Ext.wd. He said to me, “Would you like to Sub. Rep.V. Ob. Mod. Pro1 Inf. Prep. have lunch with me today. ” (D.S.) Aux. N. Prep. Pro2 Ext.wd.

Q11. I said, “Good bye, my beloved friends.”
(a) I bade my beloved friends good bye.
(b) I bided good bye to my beloved friends.
(c) I said good bye to my beloved friends.
(d) I wished my beloved friends good bye.
Ans: (a) I said, “Goodbye, my beloved friends.” Sub. Rep.V. Exc. Pro. Adj. N. (D.S.) I bade my beloved friends. (I.S.) Sub. Rep.V. Pro. Adj. N. bid (V.): to say good morning, goodbye, etc. to somebody bid (Present)– bade (Past)– bidden (Past Participle)

Q12. The teacher said to me, “I hope you will bring credit to my school.”
(a) The teacher wished that I would bring credit to my school.
(b) The teacher said that I will bring credit to his school.
(c) The teacher desired that I bring credit to his school.
(d) The teacher hoped that I would bring credit to his school.
Ans: (d) The teacher said to me, “I hope you Sub. Rep.V. Ob. Pro1 Pro2 will bring credit to my school. ”(D.S.) S.Fut. N. Prep. Pro3 N. The teacher hoped that I would bring Sub. Rep.V. Conj. Pro1 S. Fut. credit to his school. (I.S.) N. Prep. Pro2 N

Q13. They said, “We were living in Paris.”
(a) They said they would have lived in Paris.
(b) They said they might have been living in Paris.
(c) They told me they had lived in Paris.
(d) They told me that they had been living in Paris.
Ans: (d) They said, “We were living in Paris. ” Sub. Rep.V. Pro. Past Cont. Prep. N. (D.S.) They told that they had been living in Sub. Rep.V. Conj. Pro. Past Per. Cont. Prep. Paris. (I.S.) N.

Q14. He said to his father, “Shall I go to market now ?”
(a) He asked his father if he should go to market then.
(b) He asked his father if he shall go to market now.
(c) He asked his father if he would go to market now.
(d) He asked his father if he will go to market then.
Ans: (a) He said to his father, “Shall I go to Sub. Rep.V. Ob. Mod. Pro. Inf. Prep. market now ?” (D.S.) N. Ext. wd. He asked his father if he should go Sub. Rep.V. Ob. Conj. Pro. Mod. Inf. to market then. (I.S.) Prep. N. Ext.wd.

Q15. I said to may friend, “Can I borrow your dictionary for one day only?”
(a) I asked my friend if I might borrow his dictionary for one day only.
(b) I asked my friend if I could borrow his dictionary for one day only.
(c) I requested my friend if I can borrow his dictionary for one day only.
(d) I told my friend I could borrow his dictionary for one day only.
Ans: (b) I said to my friend, “Can I borrow Sub. Rep.V. Ob. Mod. Pro1 Inf. your dictionary for one day only ?” (D.S.) Pro2 N. Prep. I asked my friend if I could borrow Sub. Rep.V. Ob. Conj. Pro1 Mod. Inf. his dictionary for one day only. (I.S.) Pro2 N. Prep.

Q16. The guide said to the swimmer, “Don’t swim out too far.”
(a) The guide asked the swimmer from swimming out too far.
(b) The guide forbade the swimmer from swimming out too far.
(c) The guide suggested the swimmer that don’t swim out too far.
(d) The guide told the swimmer to not swim out too far.
Ans: (b) The guide said to the swimmer, “Don’t Sub. Rep.V. Ob. Aux. swim out too far.” (D.S.) The guide forbade the swimmer from swimming Sub. Rep.V. Ob. Gerund out too far. (I.S.) forbade (V.): to order somebody not to do something don’t is replaced by not to in I.S. forbade has a negative meaning. So, another negative will not be used with it.

Q17. Dr. Ratan said to the patient, “Take light food and do not go out in the Sun.”
(a) Dr. Ratan advised the patient to take light food and to do not go out in the Sun.
(b) Dr. Ratan advised the patient to take light food and do not go out in the Sun.
(c) Dr. Ratan advised the patient to take light food and not go out in the Sun.
(d) Dr. Ratan advised the patient to take light food and not to go out in the Sun.
Ans: (d) Dr. Ratan said to the patient, “Take Sub. Rep.V. Ob. S.Pr. light food and do not go out in the sun.” (D.S.) N. Conj. Inf. Adv. Prep. Dr. Ratan advised the patient to take light food Sub. Rep.V. Ob. S.Pr. N. and not to go out in the sun. (I.S.) Conj. Inf. Adv. Prep. do not is replaced by not to in I.S.

Q18. “There is no need for you to be so angry ” said Mrs. Sen to her husband.
(a) Mrs. Sen told her husband to not be so angry.
(b) Mrs. Sen told her husband that no need was there to be so in anger.
(c) Mrs. Sen told to her husband that there was no need for his anger.
(d) Mrs. Sen told her husband that there was no need for him to be so angry.
Ans: (d) “There is no need for you to be so Adv1 Aux1 N. Pro. Aux2 Adv2 angry,” said Mrs. Sen to her husband. (D.S.) Adj. Sub. Ob. said to →Rep. V. Mrs. Sen told her husband that there Sub. Rep.V. Ob. Conj. Adv1 was no need for him to be so angry. (I.S.) Aux1 N. Pro. Aux2 Adv2 Adj.

Q19. “What an excellent piece of art ” she said.
(a) She exclaimed with appreciation that it was an excellent piece of art.
(b) She had exclaimed that it was an excellent piece of art.
(c) She exclaimed what an excellent piece of art was it.
(d) She exclaimed with surprise was it an excellent piece of art.
Ans: (a) “What an excellent piece of art ” she said. (D.S.) Q.wd. Adj. N. Sub. Rep.V. She exclaimed with appreciation that it Sub. Rep.V. Conj. Pro. was an excellent piece of art. Aux. Adj. N.

Q20. “Oh how foolish I have been in money matters ”
(a) He confessed regretfully that he had been very foolish in money matters.
(b) He confessed to himself that he is being very foolish in money matters.
(c) He exclaimed regretfully that he was very foolish in money matters.
(d) He expressed with regret that he could be so foolish in money matters.
Ans: (a) “Oh how foolish I have been in Inter. Q.wd. Adj. Pro. Pr.Per. Prep. matters ” (D.S.) N. He confessed regretfully that he had been Sub. Rep.V. Conj. Pro. Past Per. very foolish in matters. (I.S.) Adv. Adj. Prep. N. When how is followed by an Adj., very (Adv.) is used

Q21. He wished me respectfully and told that he had come to join the office.
(a) He said to me, “Good morning, Sir I have come to join the office.”
(b) He said to me, “Good morning Sir I’ll join the office today.”
(c) He said, “Good morning Sir I want to join the office.
(d) He said to me, “Good morning, Sir I’m here to join the office.”
Ans:
(a) He wished me respectfully and told that Sub. Ob. Conj. he had come to join the office. (I.S.) Pro. Past Per. Prep. Inf. N. wished respectfully and told →Rep. V. He said to me, “Good morning, Sir I Sub. Rep.V. Ob. Exc. N. Pro. have come to join the office. ” (D.S.) Pr. Per. Prep. Inf. N.

Q22. My brother told me that he would buy me a notepad the next day.
(a) My brother “I am going to buy you a notepad tomorrow.”
(b) My brother said to me, “I would buy you a notepad tomorrow.”
(c) My brother said to me, “I shall buy you a notepad tomorrow.”
(d) My brother said to me, “I will be buying you a notepad tomorrow.”
Ans: (c) My brother said to me, “I shall buy you a notepad tomorrow.” (D.S.)

Q23. The peon said to his officer, “Please forgive me.”
(a) The peon told his officer please forgive him.
(b) The peon requested his officer to forgive him.
(c) The peon said to his officer that he should forgive him.
(d) The peon requested his officer that he forgive him.
Ans: (b) The peon requested his officer to forgive him. (I.S.)

Q24. The teacher said, “The Earth moves round the Sun”.
(a) The teacher told that the Earth has moved round the Sun.
(b) The teacher said that the Earth moves round the Sun.
(c) The teacher asked that the Earth moves round the Sun.
(d) The teacher told that the Earth moved round the Sun.
Ans: (b) The teacher said that the Earth moves round the sun. (I.S.) It is a Universal Truth. Its Tense does not change in Indirect Speech.

Q25. Ashok said to me, “Your parents are waiting for you.”
(a) Ashok told me that his parents are waiting for him.
(b) Ashok told me that my parents were waiting for me.
(c) Ashok told to me that my parents were waiting for me.
(d) Ashok told me that his parents were waiting for him.
Ans: (b) Ashok told me that my parents were waiting for me. (I.S.)

Top
error: Content is protected !!