You are here
Home > QB Subjectwise > Part 134 – DIRECT/INDIRECT SPEECH Previous Year Questions

Part 134 – DIRECT/INDIRECT SPEECH Previous Year Questions

Q1. ‘Which way is the post office?’ the lady asked.
(a) The lady asked the way to the post office.
(b) The lady asked which post office was on the way.
(c) The lady said the post office was which way.
(d) The lady asked which was the post office.
Ans: (a) “Which way is the post office?” the lady asked. (D.S.) Q.wd. N. S.Pr. N. Sub. Rep.V. The lady asked the way to the post office. (I.S.) Sub. Rep.V. N. Prep. N.

Q2. “Are you the manager?” I said.
(a) I asked him whether he had been the Manager.
(b) I asked whether you were the Manager.
(c) I asked him whether he was the Manager.
(d) I asked whether he is the Manager.
Ans: (c) “Are you the manager?” I said. (D.S.) Aux. Pro. N. Sub. Rep.V. I asked him whether he was the manager. (I.S.) Sub. Rep.V. Ob. Conj. Pro. Aux. N.

Q3. She shouted, “I am going home”.
(a) She shouted them that she is going home.
(b) She shouted to them that she is going home.
(c) She shouted at them that she was going home.
(d) She shouted to them that she was going home.
Ans: (d) She shouted, “I am going home.” (D.S.) Sub. Rep.V. Pro. Pr. Cont. N. She shouted to them that she was going Sub. Rep.V. Prep. Ob. Conj. Pro. Past Cont. home. (I.S.) N.

Q4. Sucheta said, “Could you please write the project for me, Shweta ?”
(a) Sucheta requested Shweta to write the project for her.
(b) Sucheta requested Shweta if she wrote the project for her.
(c) Sucheta requested Shweta could write the project for her.
(d) Sucheta requested Shweta that she had to write the project for her.
Ans: (a) Sucheta said, “Could you please write the project Sub. Rep.V. Mod. Pro1 Exc. Inf. N. for me, Shweta?” (D.S.) Prep. Pro2 Ob. Sucheta requested Shweta to write the project for Sub. Rep.V. Ob. to–Inf. N. Prep. her. (I.S.) Pro2

Q5. Reena said to Ramesh, “I’ll meet you and Mohan in the restaurant.”
(a) Reena told Ramesh that she would meet her and Mohan in the restaurant.
(b) Reena told Ramesh that he would meet her and Mohan in the restaurant.
(c) Reena told Ramesh that she would meet him and her in the restaurant.
(d) Reena told Ramesh that she would meet him and Mohan in the restaurant.
Ans: (d) Reena said to Ramesh, “I’ ll meet you and Sub. Rep.V. Ob. Pro1 S.Fut. Pro2 Conj1 Mohan in the restaurant.” (D.S.) N1 Prep. N2 Reena told Ramesh that she would meet him Sub. Rep.V. Ob. Conj2 Pro1 S. Fut. Pro2 and Mohan in the restaurant. (I.S.) Conj1 N1 Prep. N2

Q6. He said to his friends, “Let us play some countrymusic and dance.”
(a) He suggested to his friends that they should play some countrymusic and dance.
(b) He said to his friends that they should be allowed to play some countrymusic and dance.
(c) He asked his friends to let him have some countrymusic and dance.
(d) He suggested to his friends that some countrymusic be played as they danced.
Ans: (a) He said to his friends, “ Let us play some Sub. Rep.V. Obj. V. Pro1 Inf. Det. Country–music and dance. (D.S.) N. Conj. Inf. He suggested to his friends that they should play Sub. Rep.V. Obj. Conj. Pro. Mod. Inf. some country–music and dance. (I.S.) Def. N. Conj. Inf.

Q7. The minister announced that a new employment scheme would be implemented from the following month.
(a) The minister said, “A new employment scheme will be implemented since the next month.”
(b) The minister said, “A new employment scheme would be implemented from the following month.”
(c) The minister made a new announcement, “An employment scheme will be implemented from the following month.”
(d) The minister said, “A new employment scheme will be implemented next month onwards.”
Ans: (d) The minister announced that a new Sub. Rep. V. Conj. employment scheme would be implemented N. S. Fut. (Passive) from the following month. (I.S.) Prep. Ext. wd. The minister said, “A new employment scheme Sub. Rep.V. N. will be implemented from next month S. Fut. (Passive) Prep. Ext. wd. onwards.” (D.S.) Adv.

Q8. Mike said, “Don’t fly via Paris.”
(a) Mike said to me if I should not fly via Paris.
(b) Mike’s command was not to fly via Paris.
(c) Mike said that one should not fly via Paris.
(d) Mike advised me not to fly via Paris.
Ans: (d) Mike said, “Don’t fly via Paris.” (D.S.) Sub. Rep.V. Inf. N. Mike advised me not to fly via Paris. (I.S.) Sub. Rep.V. Obj. Inf. N. [In Imperative, Indirect Speech, don’t changes into not to]

Q9. Mr. Pradhan said, ‘I shall go to Delhi tomorrow.’
(a) Mr. Pradhan said that he should go to Delhi tomorrow.
(b) Mr. Pradhan said that he would go to Delhi the next day.
(c) Mr. Pradhan said that he must go to Delhi the next day.
(d) Mr. Pradhan said that he should have gone to Delhi the next day.
Ans: (b) Mr. Pradhan said, “I shall go to Sub. Rep.V. Pro. S.Fut. Prep. Delhi tomorrow.” (D.S.) N. Ext. wd. Mr. Pradhan said that he would go to Delhi Sub. Rep.V. Conj. Pro. S.Fut. Prep. N. the next day. (I.S.) Ext. wd.

Q10. “Saint George, strike for us ’’ exclaimed the Knight.
(a) The Knight requested Saint George to strike away.
(b) The Knight ordered Saint George to strike for them.
(c) The Knight prayed that Saint George might strike for them.
(d) The Knight requested Saint George that he should strike us.
Ans: (c) “Saint George, strike for us,” exclaimed Obj. Inf. Prep. Pro. Rep.V. the Knight (D.S.) Sub. The Knight prayed that Saint George Sub. Rep.V. Conj. Ob. might strike for them. (I.S.) Mod. Inf. Prep. Pro.

Q11. The headmaster said to the student, “You are expelled for attempting to copy in the examination.”
(a) The headmaster remonstrated the student informing him that he was expelled for attempting to copy in the examination.
(b) The headmaster ordered the student that he was expelled for attempting to copy in the examination.
(c) The headmaster briefed the student that he had been expelled for attempting to copy in the examination.
(d) The headmaster said to the student that he was expelled for attempting to copy in the examination.
Ans: (d) The headmaster said to the student, “You Sub. Rep.V. Obj. Pro. are expelled for attempting to Pr. Per. Prep1 Pr. Cont. Prep2 copy in the examination.” (D.S.) N. The headmaster said to the student that Sub. Rep.V. Obj. Conj. he was expelled for attempting to Pro. Past Per. Prep. Pr. Cont. Prep2 copy in the examination. (I.S.) N.

Q12. The teacher said, “Students, look at your books.”
(a) The teacher told the students that they looked at their books.
(b) The teacher told the students to look at their books.
(c) The teacher said that the students will look at their books.
(d) The teacher told the students that they might look at their books.
Ans: (b) The teacher said, “students look at Sub. Rep.V. Obj. Phr.v. your books.” (D.S.) Pro. N. The teacher told the students to look at Sub. Rep.V. Obj. Prep. Pro. their books. (I.S.) Pro. N.

Q13. “I must hurry. My father is always furious if any one of us is late for meals”, she said.
(a) She said that she must hurry as her father was always furious if any one of them was late for meals.
(b) She said that she should hurry as her father was always furious if any one of them were late for meals.
(c) She said that she must hurry as her father is always furious if any one of them was late for meals.
(d) She said that she must hurry as her father was always furious if any one of them were late for meals.
Ans: (a) “I must hurry. My father is always furious Pro1 Mod. N1 Pro2 N. Aux1 Adv1 Adj. if any one of us is late for meals.” Conj3 Det1 Det2 Prep1 Pro3 Aux2 Adv2 Prep2 N2 She said. (D.S.) Sub. Rep.V. She said that she must hurry as her father Sub. Rep.V. Conj1 Pro1 Mod N1 Conj2 Pro2 was always furious if any one of them Aux1 Adv1 Adj. Conj3 Det1 Det2 Prep1 Pro3 was late for meals. (I.S.) Aux2 Adv2 Prep2 N2

Q14. He said, “As your mother is ill, you must leave at once.”
(a) He told him that as his mother was ill, he should leave at once.
(b) He told him that as his mother will be ill, he had to leave at once.
(c) He told him that as his mother is ill, he should to leave at once
(d) He told him that as his mother is ill, he may leave at once.
Ans: (a)He said, “ As your mother is ill, you must Sub. Rep.V. Conj2 Pro1 N Aux. Adj. Pro2 Mod. leave at once. (D.S.) Inf. Adv. He told him that as his mother was ill, Sub. Rep.V. Ob. Conj1 Conj2 Pro1 N Aux. Adj. he must leave at once. (I.S.) Pro2 Mod. Inf. Adv.

Q15. ‘Please, Please don’t do anything dangerous’, said his wife.
(a) His wife asked him please not to do anything dangerous.
(b) His wife asked him if he could not do anything dangerous.
(c) His wife begged him not to do anything dangerous.
(d) His wife begged him so that he did not do anything dangerous.
Ans: (c) “Please, Please don’t do anything dangerous,” Exc. Aux. Pro. N. said his wife. (D.S.) Rep.V. Sub. His wife begged him not to do Sub. Rep.V. Ob. Aux. anything dangerous. (I.S.) Pro. N. [In Imp. I.S., don’t changes into not to]

Q16. ‘I usually take my dog out for a walk when I come home from work’, he said.
(a) He said that he used to take his dog out for a walk when he came home from work.
(b) He said that he usually took his dog out for a walk when he had come home from work.
(c) He said that he usually takes his dog out for a work when he comes home from work.
(d) He said that he usually took his dog out for a walk when he came home from work.
Ans: (d) “I usually take my dog out for a walk when Pro1 Adv.1 Inf. N1 Adv2 Prep1 N2 Conj2 I come home from work.” he said. (D.S.) Pro2 Inf. N3 Prep2 N4 Sub. Rep.V. He said that he usually took his dog Sub. Rep.V. Conj1 Pro1 Adv1 S.Past N1 out for a walk when he came Adv2 Prep1 N2 Conj2 Pro2 S. Past home from work. (I.S.) N3 Prep2 N4

Q17. “Do you know the way to the bus station ?” Ram said to Mahim.
(a) Ram told Mahim that he knew the way to the bus station.
(b) Ram asked Mahim whether he knows the way to the bus station.
(c) Ram asked Mahim that did he know the way to the bus station.
(d) Ram asked Mahim if he knew the way to the bus station.
Ans: (d) “Do you know the way to the bus–station?” Aux. Pro1 Inf. N1 N2 Ram said to Mahim. (D.S.) Sub. Rep.V. Ob. Ram asked Mahim if he knew Sub. Rep.V. Ob. Conj. Pro. S.Past the way to the bus–station. (I.S.) N1 N2

Q18. “Are your examinations over ?” asked the teacher.
(a) The teacher asked whether his examinations were over.
(b) The teacher asked are his examinations over.
(c) The teacher asked him that were his examinations over.
(d) The teacher said him that were his examinations over.
Ans: (a) “Are your examinations over?” Aux. Pro. N. Adj. asked the teacher. (D.S.) Rep.V. Sub. The teacher asked whether his Sub. Rep.V. Conj. Pro. examinations were over. (I.S.) N. Aux. Adv.

Q19. Next morning at breakfast Ramesh’s wife said to him “Ramesh, I think I can tell what is amiss with our clock.”
(a) Next morning Ramesh’s wife told him that she thought that she could tell what was amiss with their clock.
(b) Next morning at breakfast Ramesh’s wife said that she could tell him what was amiss with our clock.
(c) Next morning at breakfast Ramesh’s wife said that she could tell him what was amiss with their clock.
(d) Next morning at breakfast Ramesh’s wife addressed him by name and told him that she thought she could tell what was amiss with their clock.
Ans: (d) Next morning at breakfast Ramesh’s wife Sub. said to him, “Ramesh, “I think I can tell Rep.V. Ob1 Ob2 Pro1 Inf. Pro2 Mod. Inf. what is a miss with our clock.” (D.S.) Q.wd. Aux. Adj. Prep. Pro3 N. Next morning at breakfast Ramesh’s wife addressed Sub. Rep.V1 him by name and told him that she Ob1 Conj. Rep.V2 Ob2 Conj1 Pro1 thought she could tell what was a miss S. Past Pro2 Mod. Inf. Q.wd. Aux. Adj. with their clock. (I.S.) Prep. Pro3 N.

Q20. The teacher said to him, “Do not go out.”
(a) The teacher ordered him to not go out.
(b) The teacher told him do not go out.
(c) The teacher advised him not to go out.
(d) The teacher commanded him that he should not go out.
Ans: (c) The teacher said to him, “Do not go Sub. Rep. V. Ob. Aux. S.Pr. out,” (D.S.) Adv. The teacher advised him not to go out. (I.S.) Sub. Rep. V. Ob. S.Pr. Adv.

Q21. Rajiv said to me, “He plays with right hand.”
(a) Rajiv said that he played with right hand.
(b) Rajiv told me that he could play with right hand.
(c) Rajiv told me that he plays with right hand
(d) Rajiv asked if he could play with right hand.
Ans: (c) Rajiv said to me, “He plays with right hand,” Sub. Rep.V. Ob1 Pro. S. Pr. Prep. Ob2 (D.S.) Rajiv told me that he plays with Sub. Rep.V. Ob1 Conj. Pro. S. Pr. Prep. right hand. (I.S.) Ob2

Q22. “Sam, will you help me carry my bags ?” asked the old woman.
(a) The old woman asked to Sam to help her carry her bags.
(b) The old woman told Sam to helped her carry her bags.
(c) The old woman said to sam to help her carried her bags.
(d) The old woman asked Sam whether he would help her carry her bags.
Ans: (d) “Sam, will you help me carry my Ob1 Modal Pro1 S.Pr. Pro2 S.Pr. Pro3 bags ? ” asked the old woman. (D.S.) Ob2 Rep. V. Sub. The old woman asked Sam whether he would Sub. Rep.V. Ob1 Conj. Pro1 Modal help her carry her bags. (I.S.) S.Pr. Pro2 S. Pr. Pro3 Ob2

Q23. My father said to me, “Will you sit and study at least now.”
(a) My father asked me if I will sit and study at least then.
(b) My father asked me whether I can sit and study at least then.
(c) My father enquired me if I would sit and study at least now.
(d) My father asked me if I would sit and study at least then.
Ans: (d) My father said to me, “Will you sit and Sub. Rep.V. Ob. Modal Pro S.Pr. Conj. study at least now.” (D.S.) S.Pr. Id. Ext. wd. My father asked me if I would Sub. Rep.V. Ob. Conj1 Pro. Modal sit and study at least then. (I.S.) S.Pr. Conj2 S.Pr. Id. Ext.wd.

Q24. I said to my mother, “Please warm this milk. Don’t boil it.”
(a) I asked my mother that she may warm that milk but not boil it.
(b) I told my mother respectfully that she will warm that mik and not to boil it.
(c) I requested my mother that she warm that milk and not to boil it.
(d) I requested my mother to warm that milk and asked her not boil it.
Ans: (d) I said to my mother, “Please warm Sub. Rep.V. Ob. Exc. S. Pr. this milk. Don’t boil it. ” (D.S.) Dem. Adj. N. Aux. S.Pr. Pro1 I requested my mother to warm that Sub. Rep.V. Ob. Inf. (to) S.Pr. Dem. Adj. milk and asked her not to boil it. (I.S.) N Conj. Pro2 S.Pr. Pro1 In order to change an Imp. Sent. into I.S., a toinf. is used ; not to replaces don’t

Q25. The boy thanked the Principal for granting him a feeconcession.
(a) The boy said to the Principal, “I express my thanks that you have granted me a feeconcession.”
(b) The boy said to the Principal, “I am thankful to you for a feeconcession.”
(c) The boy told the Principal, “You are kind enough to grant me a feeconcession.”
(d) The boy said to the Principal, “Thank you, madam for granting me a feeconcession.”
Ans: (d) The boy thanked the principal for granting him Sub. Rep.V. Ob1 Pr. Cont. Pro. a fee concession. (I.S.) Ob2 The boy said to the principal, “Thank you, Sub. Rep.V. Ob1 Inter. madam for granting me a fee concession. ”(D.S.) N. Pr. Cont. Pro. Ob2

Top
error: Content is protected !!