You are here
Home > QB Subjectwise > Part 133 – DIRECT/INDIRECT SPEECH Previous Year Questions

Part 133 – DIRECT/INDIRECT SPEECH Previous Year Questions

Q1. “I shall go tomorrow,” he said.
(a) He said that he would go the next day.
(b) He said that he shall go the next day.
(c) He said that he should go tomorrow.
(d) He said that he would go tomorrow.
Ans: (a) “I shall go tomorrow, “he said. (D.S.) Pro. S.Fut. Ext.wd. Sub. Rep.V. He said that he would go Sub Rep.V. Conj. Pro. S.Fut. the next day. (I.S.) Ext.wd.

Q2. Walter said, “I cannot do it now”.
(a) Walter says that he cannot do it now.
(b) Walter said that he could not do it now.
(c) Walter says that he cannot do it then.
(d) Walter said that he could not do it then.
Ans: (d) Walter said, “I cannot do it Sub. Rep.V. Pro1 Mod. Inf. Pro2 now.” (D.S.) Ext.wd. Walter said that he could not do it Sub. Rep.V. Conj. Pro1 Mod. Inf. Pro2 then. (I.S.) Ext.wd.

Q3. The master said that he would see me the next day.
(a) “You will be seen by me tomorrow,” said the master.
(b) “1 will see you tomorrow,” said the master.
(c) “Tomorrow, I will see you,” says the master.
(d) “I will be seeing you tomorrow,” said the master.
Ans: (b) The master said that he would see Sub. Rep.V. Conj. Pro1 S.Fut. me the next day. (I.S.) Pro2 Ext. wd. “I will see you tomorrow, ” said Pro1 S.Fut. Pro2 Ext.wd. Rep.V. Sub. the master. (D.S.) Sub.

Q4. Father told Peter to clean his shoes.
(a) “Clean your shoes, Peter,” says father.
(b) “Clean your shoes, Peter,” told father.
(c) “Clean your shoes, Peter,” asked father.
(d) “Clean your shoes, Peter,” said father.
Ans: (d) Father told Peter to clean his Sub. Rep.V. Ob. ToInf. Pro. N. shoes. (I.S.) Sub. “Clean your shoes, Peter, ” said Inf. Pro. N1 Ob. Rep.V. father. (D.S.) Inf.

Q5. The girl said, “How happy I am ”
(a) The girl exclaimed that she is very happy.
(b) The girl said how happy she was.
(c) The girl said that she is very happy.
(d) The girl exclaimed that she was very happy.
Ans: (d) The girl said, “How happy I am ” (D.S.) Sub. Rep.V. Q.wd. Adj. Pro. Aux. The girl exclaimed that she was very Sub. Rep.V. Conj. Pro. Aux. Adv. happy. (I.S.) Adj.

Q6. Mohan says that the teacher is not at home.
(a) Mohan said, “Teacher is not at home.”
(b) Mohan said, “Teacher was not at home.”
(c) Mohan says, “Teacher is not at home.”
(d) Mohan says, “Teacher was not at home.”
Ans: (c) Mohan says that the teacher is not Sub. Rep.V. Conj. N1 Aux. at home. (I.S.) N2 Mohan says, “The teacher is not Sub. Rep.V. N1 Aux. at home.” (D.S.) N2 When the Rep.V. is says, there is no change in the Tense of the Rep. Sent.

Q7. He said, “I have done my job.”
(a) He said that he had been doing his job.
(b) He said that he has done his job.
(c) He said that he had done his job.
(d) He said that he have done his job.
Ans: (c) He said, “I have done my job.” (D.S.) Sub. Rep.V. Pro1 Pr.Per. Pro2 N. He said that he had done his job. (I.S.) Sub. Rep.V. Conj. Pro1 Past Per. Pro2 N.

Q8. The student said, “I am doing my homework.”
(a) The student said that she was doing her homework.
(b) The student said that she did her homework.
(c) The student said that she has been doing her homework.
(d) The student said that she is doing her homework.
Ans: (a) The student said, “I am doing my Sub. Rep.V. Pro1 Pr.Cont. Pro2 home work.” (D.S.) N. The student said that she was doing Sub. Rep.V. Conj. Pro1 Past Cont. her homework. (I.S.) Pro2 N.

Q9. I said to the boy, “You have no ticket, get out before you are driven out.”
(a) I told the boy get out before you are driven out.
(b) I told the boy that he had no ticket and that he should get out before he was driven out.
(c) I told the boy to get out before he was driven out as he had no ticket.
(d) I ordered the boy to get out before he was driven out.
Ans: (c) I said to the boy, “You have no ticket, Sub. Rep.V. Ob. Pro1 Aux. N. get out before you are driven out. (D.S.) Inf. Adv1 Pro2 Pr. Adv2 I told the boy to get out before he Sub. Rep.V. Ob. toInf. Adv1 Pro2 was driven out as he had no ticket. (I.S.) Past Adv2 Conj. Pro1 Aux. N.

Q10. Amelia is going to ask the principal for permission to go on a study tour.
(a) Amelia is going to say to the principal, “Might we have your permission to go on a study tour ?”
(b) Amelia is going to say to the principal, “Would we have your permission to go on a study tour ?”
(c) Amelia is going to say to the principal, “Should we have your permission to go on a study tour ?”
(d) Amelia is going to say to the principal, “May we have your permission to go on a study tour ?”
Ans: (d) Amelia is going to ask the principal Sub. Rep.V. Ob. for permission to go on a study tour. (D.S.) Prep1 N1 toInf. Prep2 N2 Amelia is going to say to the principal, Sub. Rep.V. Ob. “May we have your permission to go Q.wd. Pro1 Aux. Pro2 N1 toInf. on a study tour ?” Prep2 N2

Q11. Janet exclaimed that she had lost all her belongings at the airport that morning.
(a) Janet said, “I had to lose all my belongings at the airport this morning.”
(b) Janet said, “I lost all my belongings at the airport this morning.”
(c) Janet said, “I lost all my belongings at the airport that morning.”
(d) Janet said, “I had lost all my belongings at the airport that morning.”
Ans: (b) Janet exclaimed that she had lost Sub. Rep.V. Conj. Pro1 Past Per. all her belongings at the airport Pro2 Pro3 N1 Prep. N2 that morning. (I.S.) Ext.wd Janet said, “I lost all my belongings Sub. Rep.V. Pro1 S.Past Pro2 Pro3 N1 at the airport this morning, ” (D.S.) Prep. N2 Ext.wd.

Q12. Thomas said that he would meet Andy the following Monday and asked if 1 O’clock suited him.
(a) Thomas said to Andy, “I will meet you the following Monday. Will 1 O’clock suit you ?”
(b) Thomas said to Andy, “Andy, I would meet you the following Monday. Will 1 O’clock suit you ?”
(c) Thomas said to Andy, “Andy, I am going to meet you the following Monday. Does 1 O’clock suit you ?”
(d) Thomas said to Andy, “Andy, I will have to meet you the following Monday. Is 1 O’clock suiting you ?”
Ans: (a) Thomas said that he would meet Sub. Rep.V1 Conj1 Pro1 S.Fut. Andy the following Monday and asked N1 Ext.wd. Conj2 Rep.V2 if 1 O’Clock suited him. (I.S.) Conj3 N2 S.Past Pro2 Thomas said to Andy, “I will meet you Sub. Rep.V1 Ob. Pro1 S.Fut. (Andy) the following Monday. Will 1 O’Clock suit Ext.wd. Q.wd. N2 Inf. you ? ” (D.S.) Pro2

Q13. Sanda said that she used to know a lot of people in Delhi but that she had fewer friends in Kolkata.
(a) Sanda said, “I had known a lot of people in Delhi but I had few friends in Kolkata.”
(b) Sanda said, “I had got to know a lot of people in Delhi but I had few friends in Kolkata.”
(c) Sanda said, “I have known a lot of people in Delhi but I had few friends in Kolkata.”
(d) Sanda said. “I used to know a lot of people in Delhi but I have fewer friends in Kolkata.”
Ans: (d) Sanda said that she used to know Sub. Rep.V. Conj1 Pro1 Past Mod. Inf. a lot of people in Delhi but that she Det. N1 Prep1 N2 Conj2 Conj3 Pro2 had fewer friends in Kolkata. (I.S.) Aux. Adj. N3 Prep2 N4 Sanda said, “I used to know a lot of Sub. Rep.V. Pro1 Past Mod. Inf. Det. people in Delhi but I have fewer N1 Prep1 N2 Conj2 Pro2 Aux Adj. friends in Kolkata.” (D.S.) N3 Prep2 N4

Q14. Mary said, “I am sorry.”
(a) Mary said that she was sorry.
(b) Mary said that she is sorry.
(c) Mary said that she will be sorry.
(d) Mary says that she is sorry.
Ans: (a) Mary said, “I am sorry.” (D.S.) Sub. Rep.V. Pro. Aux. Exc. Mary said that she was sorry. (I.S.) Sub. Rep.V. Conj. Pro. Aux Exc.

Q15. He said to me, “What are you doing ?”
(a) He asked me what I was doing.
(b) He asked me what 1 am doing.
(c) He asked me what am I doing.
(d) He said to me what I was doing.
Ans: (a) He said to me, “What are you doing ?” (D.S.) Sub. Rep.V. Ob. Q.wd. Pro. [are doing — Pr. Cont.] He asked me what I was doing. (I.S.) Sub. Rep.V. Ob. Q.wd. Pro. Past Cont.

Q16. The Technician told us how to maintain the machine in good working order.
(a) The technician said to us, “There is how you maintained the machine in good working order.”
(b) The technician said to us, “This is how you maintained the machine in good working order.”
(c) The technician said “This is how you maintain the machine in good working order.”
(d) The technician said to us, “That is how you maintained the machine in good working order.”
Ans: (c) The technician told us how to maintain Sub. Rep.V Ob. Adv. toInf. the machine in good working order. (I.S.) N1 Prep. N2 The technician said, “This is how you Sub. Rep.V Pro1 Aux. Adv. Pro2 maintain the machine in good working order.” (D.S.) Inf. N1 Prep. N2

Q17. He said to me, ‘You need not worry.’
(a) He said to me that he need not worry.
(b) He assured me that I need not worry.
(c) He told me that I shall need not worry.
(d) He said to me that you need not worry.
Ans: (b) He said to me, “You need not worry. ” (D.S.) Sub. Rep.V. Ob. Pro. Mod. N. He assured me that I need not worry. (I.S.) Sub. Rep.V. Ob. Conj. Pro. Mod. N.

Q18. Vikram said to Gopal, “What did the bear tell you in your ears ?”
(a) Vikram said to Gopal what the bear told him in his ears.
(b) Vikram asked Gopal that what the bear tell you in your ears.
(c) Vikram asked Gopal that what the bear told him in his ears.
(d) Vikram asked Gopal what the bear told him in his ears.
Ans: (d) Vikram said to Gopal, “What did the bear tell Sub Rep. V. Ob. Q.wd. Aux. N. S.Pr. You in your ears?” (D.S.) Pro1 Prep. Pro2 N. Vikram asked Gopal what the bear told him Sub. Rep.V. Ob. Q.wd. N. S.Past Pro1 in his ears. (I.S) prep. Pro2 N.

Q19. Jane said to me, “Do you want to dance ?”
(a) Jane enquires if I want to dance.
(b) Jane said that whether I would dance.
(c) Jane asked me if I wanted to dance.
(d) Jane said that I would dance or not.
Ans: (c) Jane said to me, “Do you want to dance?” (D.S.) Sub. Rep.V. Ob. Aux. Pro. S.Pr. toInf. Jane asked me if I wanted to dance. (I.S.) Sub. Rep.V. Ob. Conj. Pro. S.Past to–Inf.

Q20. ‘‘It’s a cold day today ’’ cried the boy.
(a) The boy was crying as it was a cold day.
(b) The boy exclaimed that it was cold that day than yesterday.
(c) The boy said that he had caught cold that day.
(d) The boy exclaimed that it was cold that day.
Ans: (d) “It’s a cold day today ” cried the boy. (D.S.) Pro. Adj. N. Ext.wd. Rep.V. Sub. Aux. The boy exclaimed that it was cold N. Rep.V. Conj. Pro. Aux. Adj. that day. (I.S) Ext.wd.

Q21. ‘‘Could I have a cup of coffee’’, she said.
(a) She asked if she might have a cup of coffee.
(b) She ordered for a cup of coffee.
(c) She asked if she could have a cup of coffee.
(d) She asked whether she could like to have a cup of coffee.
Ans: (c) Could I have a cup of coffee, “she said. (D.S.) Mod. Pro. Aux. N. Sub. Rep.v. She asked if she could have a cup of coffee. Sub. Rep.V. Conj. Pro. Mod. Aux. N. (I.S.)

Q22. ‘‘Do your duty’’, the father told his son.
(a) The father advised his son to do his duty.
(b) The father ordered that his son should be doing duty.
(c) The father told to his son to do his duty.
(d) The father ordered to his son that to do his duty.
Ans: (a) “Do your duty, “the father told his son. (D.S.) Aux. Pro. N. Sub. Rep.V. Ob. The father advised his son to do his duty. (I.S.) Sub. Rep.V. Ob. to–inf. Pro. N.

Q23. “Have you finished your work, Ahmad?” asked Vinod.
(a) Vinod asked Ahmad whether he had finished his work.
(b) Vinod asked whether Ahmad had finished your work.
(c) Vinod asked whether Ahmad had finished work.
(d) Vinod asked whether Ahmad had finished their work.
Ans: (a) “Have you finished your work, Ahmad?” asked Aux. Pro1 S.Past Pro2 N. Ob. Rep. Vinod. (D.S.) Sub. Vinod asked Ahmad whether he had finished his Sub. Rep.V. Ob. Conj. Pro1 Past Per. Pro2 work. (I.S.) N.

Q24. Jennifer said, “What will you do when you leave school ?”
(a) Jennifer said what she will do when she leaves school.
(b) Jennifer asked her what she will do when she would leave school.
(c) Jennifer asked her what she would do when she leaves school.
(d) Jennifer asked me what you would do when you left school.
Ans: (c) Jennifer said, “What will you do when you leave Sub. Rep.v. Q.wd. Mod. Pro1 Inf. Conj. Pro2 Inf. School? (D.S.) N. Jennifer asked her what she would do when she Sub. Rep.V. Ob. Q.wd. Pro1 Mod. Inf. Conj. Pro2 leaves school. (I.S.) Inf. N.

Q25. ‘Please be patient and the letter will come’, said the teacher to the student.
(a) The patient student was asked by the teacher to wait for the letter.
(b) The teacher said that since the student was patient, the letter will come.
(c) The teacher asked the student to be patiently wait for the letter.
(d) The teacher advised the student to be patient and wait for the letter.
Ans: (d) “Please be patient and the letter will come, “said Exc. Aux. N1 Conj. N2 S. Fut. Rep.v. the teacher to the student. (D.S.) Sub. Prep. Ob. The teacher advised the student to be patient Sub. Rep.V. Ob. (to) Aux. N1 Inf. and wait for the letter. (I.S.) Conj. Inf. Prep. N2

Top
error: Content is protected !!