You are here
Home > QB Subjectwise > Part 132 – DIRECT/INDIRECT SPEECH Previous Year Questions

Part 132 – DIRECT/INDIRECT SPEECH Previous Year Questions

Q1. He said to his son, “Do not smoke.”
(a) He advised his son do not smoke.
(b) He advised his son to not smoke.
(c) He advised his son not to smoke.
(d) He advised his son that he should not smoke.
Ans: (c) He advised his son not to smoke. (I.S.)

Q2. She said, “I will now take rest for some time.”
(a) She said that I would now take rest for some time.
(b) She said that she will then take rest for some time.
(c) She said that she would then take rest for some time.
(d) She said that he will then take rest for some time.
Ans: (c) She said that she would then take rest for some time. (I.S.)

Q3. The receptionist said to Umesh, “Please be seated and wait for your turn.”
(a) The receptionist requested Umesh that be seated and wait for his turn.
(b) The receptionist told Umesh to please be seated and wait for his turn.
(c) The receptionist requested Umesh that he should be seated and wait for his turn.
(d) The receptionist requested Umesh to be seated and to wait for his turn.
Ans: (d) The receptionist requested Umesh to be seated and to wait for his turn. (I.S.)

Q4. He exclaimed that it was a very graceful animal.
(a) He exclaimed, “What a graceful animal ”
(b) He observed, “It is a very graceful animal.”
(c) He said, “Alas What a graceful animal it is ”
(d) He said, “It is indeed a graceful animal.”
Ans: (a) He exclaimed, “What a graceful animal ” (D.S.)

Q5. Caroline said, “Will you come to my party on Saturday” ?
(a) Caroline asked that I come to her party on Saturday.
(b) Caroline told to come to her party on Saturday.
(c) Caroline asked if I would come to her party on Saturday.
(d) Caroline said I should come to her party on Saturday.
Ans: (c) Caroline asked if I would come to her party on Saturday. (I.S.)

Q6. Babu said, “I’ve told my friends you’ll be here.”
(a) Babu said that he had told his friends that I would be here.
(b) Babu said that he has told his friends that I will be here.
(c) Babu said that he told his friend that I will be there.
(d) Babu said that he had told his friends that I would be there.
Ans: (d) Babu said that he had told his friends that I would be there. (I.S.)

Q7. He said to me, “I will have been digging the ground for half an hour”.
(a) He told me that he will have been digging the ground for half an hour.
(b) He told me that I will have been digging the ground for half an hour.
(c) He told me that he would have been digging the ground for half an hour.
(d) He told me that I would have been digging the ground for half an hour.
Ans: (c) He told me that he would have been digging the ground for half an hour. (I.S.)

Q8. Monica Cheng asked Roeun, “Are you going to visit Germany ?”
(a) Monica Cheng asked Roeun if he is going to visit Germany.
(b) Monica Cheng asked Roeun if he had visited Germany.
(c) Monica Cheng asked Roeun if had gone to Germany.
(d) Monica Cheng asked Roeun if he was going to visit Germany.
Ans: (d) Monica Cheng asked Roeun if he was going to visit Germany. (I.S.)

Q9. You said to me, “I am going to America”.
(a) You told me that I was going to America.
(b) You said me that you were going to America.
(c) You told me that you were going to America.
(d) You told me I was going to America.
Ans: (c) You told me that you were going to America. (I.S.)

Q10. You said to me, “She is my sister”.
(a) You said to me that she was my sister.
(b) You told me that she was your sister.
(c) You said to me that I was her sister.
(d) You said to me that she is my sister.
Ans: (b) You told me that she was your sister. (I.S.)

Q11. The Professor said, “Have you cleared your last semester papers ?”
(a) The Professor asked whether I cleared my last semester papers.
(b) The Professor asked if I had cleared my previous semester papers.
(c) The Professor asked whether I have cleared my last semester papers.
(d) The Professor asked if I have cleared my previous semester papers.
Ans: (b) The Professor asked if I had cleared my previous semester papers. (I.S.)

Q12. The traffic constable said to us, “Stop”.
(a) The traffic constable ordered us to stop.
(b) We were asked by the traffic constable to stop.
(c) The traffic constable requested us to stop.
(d) The traffic constable ordered that we were made to stop.
Ans: (a) The traffic constable ordered us to stop. (I.S.)

Q13. “I went for a long walk yesterday”, said Monikaviya.
(a) Monikaviya said that I went for a long walk yesterday.
(b) Monikaviya said that she had gone for a long walk the day before.
(c) Monikaviya said that she had gone for a long walk yesterday.
(d) Monikaviya said that she went for a long walk the day before.
Ans: (b) Monikaviya said that she had gone for a long walk the day before. (I.S.)

Q14. “Alas How I have wasted my fortune ” said he.
(a) He confessed with regret that he had been wasting his fortune.
(b) He confessed with regret that he had been very extravagant.
(c) He confessed with regret that I have wasted my fortune.
(d) He confessed with regret that he had wasted his fortune.
Ans: (d) He confessed with regret that he had wasted his fortune. (I.S.)

Q15. Mr. Ronald said, “Don’t vote for Otis because he is irresponsible”.
(a) Mr. Ronald said not to vote for Otis because he was irresponsible.
(b) Mr. Ronald told us don’t vote for Otis because he isn’t irresponsible.
(c) Mr. Ronald told us not to vote for Otis because he lacked responsibility.
(d) Mr. Ronald told us not to vote for Otis because he had been irresponsible.
Ans: (c) Mr. Ronald told us not to vote for Otis because he lacked responsibility. (I.S.)

Q16. He said, “I had a wonderful dream last night”.
(a) He said that he saw a wonderful dream last night.
(b) He said that he had seen a wonderful dream yesterday.
(c) He said that last night he had a wonderful dream.
(d) He said that he had a wonderful dream the previous night.
Ans: (d) He said, “I had a wonderful dream Sub. Rep.V. Pro. Aux. N. last night. ” (D.S.) Ext.wd. He said, that he had a wonderful dream Sub. Rep.V. Conj. Pro. Aux. N. the previous night. (I.S.) Ext.wd.

Q17. He said, “I am buying a new pen”.
(a) He said that he bought a new pen.
(b) He said that he was buying a new pen.
(c) He said that he had been buying a new pen.
(d) He said that he is buying a new pen
Ans: (b) He said, “I am buying Sub. Rep.V. Pro. Pr.Cont. a new pen.” (D.S.) N. He said, that he was buying Sub. Rep.V. Conj. Pro. Past Cont. a new pen. (I.S.) N.

Q18. He bade his love goodbye.
(a) He said, “Goodbye”.
(b) He wished his love, “Goodbye”.
(c) He exclaimed, “Goodbye, love”.
(d) He said, “Goodbye, my love”.
Ans: (d) He bade his love goodbye. (I.S.) Sub. Rep.V. Ob. Exc. He said, “Goodbye, my love. ” (D.S.) Sub. Rep.V. Exc. N.

Q19. “You did not return your book yesterday,” said the librarian.
(a) The librarian said that he had not returned his book the previous day.
(b) The librarian said that he had not returned his book yesterday.
(c) The librarian said the book not been returned the previous day.
(d) The librarian said that you had not returned your book yesterday.
Ans: (a) “You did not return your book Pro1 S. Past Pro2 N. yesterday,” said the librarian. (D.S.) Ext. wd. Rep.V. Sub. The librarian said that he had not returned Sub. Rep.V. Conj. Pro1 Past Per. his book the previous day. (I.S.) Pro2 N. Ext.wd.

Q20. “You are all doing very well,” said Mr. Jones.
(a) Mr. Jones said that we are all doing well.
(b) Mr. Jones said that they were all doing well.
(c) Mr. Jones said that they were all doing very well.
(d) Mr. Jones said that you are all doing very well.
Ans: (c) “You are all doing very well,” said Pro1 Pro2 Adv. Adv. Rep.V. Mr. Jones. (D.S.) Sub. [are doing – Pr. Cont.] Mr. Jones said that they were all doing Sub. Rep.V. Conj. Pro1 Pro2 very well. (I.S.) Adv. [were doing – Past Cont.]

Q21. “I finished it several days ago,” said Jack.
(a) Jack said that he finished it several days previously.
(b) Jack said that he had finished it several days earlier.
(c) Jack said that he finished it several days earlier.
(d) Jack said that he finish it several days ago.
Ans: (b) “I finished it several days ago, ” Pro1 S.Past Pro2 Det. N. Ext.wd. said Jack. (D.S.) Rep.V. Sub. Jack said that he had finished it Sub. Rep.V. Conj. Pro1 Past Per. Pro2 several days earlier. (I.S.) Det. N. Ext.wd.

Q22. “I gave the packet to Tom, who kept it a long time,” said Pamela.
(a) Pamela said that she had gave the packet to Tom, who kept it a long time.
(b) Pamela said that she had given the packet to Tom, to keep for a long time.
(c) Pamela said that she had given the packet to Tom, who kept it a long time.
(d) Pamela said that she had given the packet to Tom, who kept it for long time.
Ans: (c) “I gave the packet to Tom, who Pro1 S.Past N1 Prep N2 Pro2 kept it a long time,” said Pamela (D.S.) S.Past Pro3 N3 Rep.V. Sub. Pamela said that she had given Sub. Rep.V. Conj. Pro1 Past Per. the packet to Tom, who kept it N1 Prep. N2 Pro2 S.Past Pro3 a long time. (I.S.) N3

Q23. “I was digging the garden when the doctor arrived,” replied Harry.
(a) Harry said that he was digging the garden when the doctor arrived.
(b) Harry said that he had been digging the garden when the doctor arrived.
(c) Harry said that he had been digging the garden when the doctor arrive.
(d) Harry says that he was digging the garden when the doctor arrived.
Ans: (b) “I was digging the garden when the doctor Pro. Past Cont. N1 Adv. N2 arrived, “replied Harry. (D.S.) S.Past Rep.V. Sub. Harry said that he had been digging Sub. Rep.V. Conj. Pro. Past Per. Cont. the garden when the doctor arrived. (I.S.) N1 Adv. N2 S.Past

Q24. “I would have been surprised if you had passed the examination,” said the former master.
(a) The former master said that it would have surprised him if I had passed.
(b) The former master was surprised if I passed the examination.
(c) The former master said that he should be surprised if I had passed.
(d) The former master said that he would have been surprised if I had passed the examination.
Ans: (d) I would have been surprised if you Pro1 III conditional Conj1 Pro2 had passed the examination, “said Past Per. N. Rep.V. the former master. (D.S.) Sub. The former master said that he Sub. Rep.V. Conj2 Pro1 would have been surprised if I III Conditional Conj1 Pro2 had passed the examination. (I.S.) Past Per. N.

Q25. “I will put this key here.” said the caretaker.
(a) The caretaker says that he would put the key there.
(b) The caretaker said that he will put the key there.
(c) The caretaker said that he would put the key there.
(d) The caretaker says that he would put the key here.
Ans: (c) “I will put this key here. ” said Pro. S.Fut. N. Ext.wd. Rep.V. the caretaker. (D.S.) Sub. The caretaker said that he would put Sub. Rep. V. Conj. Pro. S.Fut. the key there. (I.S.) N. Ext.wd.

Top
error: Content is protected !!