You are here
Home > QB Subjectwise > Part 132 – Biology Previous Year Questions

Part 132 – Biology Previous Year Questions

Q1. The disease Beri Beri is caused due to the deficiency of which of the following?
(a) Vitamin B2 (b) Vitamin B1
(c) Vitamin B12 (d) Vitamin E
Ans: (b) Beriberi is a disease caused by a vitamin B1 (thiamine) deficiency. There are two types of the disease: wet beriberi and dry beriberi. Wet beriberi affects the heart and circulatory system. In extreme cases, wet beriberi can cause heart failure. Dry beriberi damages the nerves and can lead to a loss of muscle strength and eventually, muscle paralysis.

Q2. Chlorophyll was first isolated and named by

(a) Caventou
(b) Pelletier
(c) Chlorophyll
(d) Caventou and Pelletier
Ans: (d) Chlorophyll was first isolated and named by Joseph Bienaimé Caventou and Pierre Joseph Pelletier in 1817. It is a chemical found in the chloroplasts of plants that allows the plant to absorb light. Energy from the light is used in photosynthesis to make glucose.

Q3. Which of the following organisms does not fit into the Cell Theory?

(a) Bacteria (b) Virus
(c) Fungi (d) Plants
Ans: (b) The cell theory states that all living things are made of cells, cells are the basic units of structure and function of living things, and that all cells come from other cells. Since viruses are not made of cells, and do not use cells in any of their processes, they are not related to the cell theory.

Q4. Which one of the following is a carbohydrate ?

(a) Urea (b) Insulin
(c) Glycine (d) Glucose
Ans: (d) Glucose (C6H12O6), also called dextrose, is one of a group of carbohydrates known as simple sugars (monosaccharides). It is found in fruits and honey and is the major free sugar circulating in the blood of higher animals. It is the most important source of energy for cellular respiration. Glucose is stored as a polymer, in plants as starch and in animals as glycogen.

Q5. The source of oxygen in atmosphere is due to

(a) Photosynthesis
(b) Excretion
(c) Nitrogen fixation
(d) Respiration
Ans: (a) The main source of atmospheric free oxygen is photosynthesis, which produces sugars and free oxygen from carbon dioxide and water. The organisms that carry out photosynthesis include the plant life of the land areas as well as the phytoplankton of the oceans. 6CO2 + 6H2O + energy C6H12O6 + 6O2

Q6. The only living tissue in plant xylem is

(a) Trachea
(b) Xylem fibre
(c) Xylem parenchyma
(d) Tracheid
Ans: (c) Xylem parenchyma is the only living component found in xylem tissue. They are living cells associated with the xylem that are found in between the vessels and the fibers. They act as storage house of starch and fat with assisting in conduction of water. Xylem is a complex permanent tissue specialized for the conduction of water and mineral substances in plants.

Q7. ‘Insectivorous plants’ trap insects for

(a) Nitrogen
(b) Fats
(c) Vitamins
(d) Carbohydrates
Ans: (a) Insectivorous plants trap insects because they grow in a soil which is deficient in nitrogen (such as acidic bogs and rock outcrops). The insects they feed on help them in fulfilling their nitrogen needs. Venus flytrap, pitcher plant, utricularia, drosera and Rafflesia are the examples of insectivorous plants.

Q8. Riboflavin is a/an

(a) Vitamin (b) Hormone
(c) Fatty acid (d) Enzyme
Ans: (a) Riboflavin, also known as vitamin B2, is one of the eight B-complex vitamins. It is a water-soluble vitamin that functions as a coenzyme, meaning that it is required for enzymes (proteins) to perform normal physiological actions. Riboflavin is found in milk, cheese, eggs, leaf vegetables, liver, kidneys, legumes, mushrooms, and almonds.

Q9. Locomotory organ of a starfish is

(a) Tube feet (b) Paddle
(c) Muscular foot (d) Flipper
Ans: (a) Starfish carry out movements with the help of tube feet that are part of the water vascular system. Apart from their function in locomotion, the tube feet act as accessory gills. The water vascular system serves to transport oxygen from, and carbon dioxide to, the tube feet and also nutrients from the gut to the muscles involved in locomotion.

Q10. The latex of which plant is used commercially ?

(a) Papaya plant
(b) Sial kanta plant
(c) Rubber plant
(d) Banyan tree
Ans: (c) Natural rubber is harvested mainly in the form of the latex from the rubber tree. The latex is a sticky, milky colloid drawn off by making incisions in the bark and collecting the fluid in vessels in a process called “tapping”. The latex then is refined into rubber ready for commercial processing.

Q11. Which of the following causes swine flu ?

(a) Bacteria (b) Fungi
(c) Tapeworm (d) Virus
Ans: (d) Swine influenza, also called pig influenza, swine flu, hog flu and pig flu, is an infection caused by any one of several types of swine influenza viruses.Swine flu, also known as the H1N1 virus, is a relatively new strain of an influenza virus that causes symptoms similar to the regular flu.It originated in pigs, but is spread primarily from person to person.

Top
error: Content is protected !!