You are here
Home > QB Subjectwise > Part 131 – DIRECT/INDIRECT SPEECH Previous Year Questions

Part 131 – DIRECT/INDIRECT SPEECH Previous Year Questions

Q1. She asked me if I was going to college.
(a) She said, “Am I going to college ?”
(b) She said to me, ‘‘Are you going to college ?”
(c) She asked me, “Will you go to college ?”
(d) She asked to me, “Was I going to college ?”
Ans: (b) She asked me if I was going to college. (I.S.)Sub. Rep.V. Ob1 Conj. Pro. Past Cont. Prep. Ob2 She said to me, “Are you going to college ? ” (D.S.)Sub. Rep. V. Ob1 Pro. Prep. Ob2 are — going →Pr. Cont.

Q2. Iba said that she might go home the next day with her sister.
(a) Iba said, “I could go home tomorrow with my sister.”
(b) Iba said, “I may just go home tomorrow with my sister.”
(c) Iba said, “I can go home tomorrow with my sister.”
(d) Iba said, “I will go home tomorrow with my sister.”
Ans: (b) Iba said that she might go home the next daySub. Rep. V. Conj. Pro1 Mod. V. Ob. Ext. wd. with her sister. (I.S.)Prep. Pro2 Ob. Iba said, “I may go home tomorrow withSub. Rep. V. Pro1 Mod. V. Ob. Ext. wd. Prep. her sister. ” (D.S.)Pro2 Ob.

Q3. He said, “I was doing it.”
(a) He said that he had been doing it.
(b) He said that he had done it.
(c) He said that he has done it.
(d) He said that he did it.
Ans: (a) He said, “I was doing it.” (D.S.)Sub. Rep. V. Pro. Past Cont. Ob. He said that he had been doing it. (I.S.)Sub. Rep. V. Conj. Pro. Past Per. Cont. Ob.

Q4. The lady asked me how my uncle was.
(a) The lady said to me, “How is your uncle ?”
(b) The lady asked me, “How has your uncle been ?”
(c) The lady said to me, “How was your uncle ?”
(d) The lady asked me, “How is your uncle doing?”
Ans: (a) The lady asked me how my uncle was. (I.S.)Sub. Rep. V. Ob. Q. wd. Pro. Ob. Aux. The lady said to me, “How is your uncle ?” (D.S.)Sub. Rep. V. Ob. Q.wd. Aux. Pro. Ob.

Q5. He said, “Honesty is the best policy.”
(a) He said that honesty is the best policy.
(b) He said that honesty was the best policy.
(c) He said that honesty had been the best policy.
(d) He said that honesty has been the best policy.
Ans: (a) He said, “Honesty is the best policy.” (D.S.)Sub. Rep. V. Proverb He said that honesty is the best policy. (I.S.)Sub. Rep. V. Conj. Proverb In I.S. there is no change in the Tense, if the Rep. Sent. is a Proverb.

Q6. He said that he intended to leave for Surat that night.
(a) “I intend to leave for Surat that night” he said.
(b) “I intend to left for Surat that night” he said.
(c) “I intended to leave for Surat tonight” he said.
(d) “I intend to leave for Surat tonight” he said.
Ans: (d) He said that he intended to leave for SuratSub. Rep. V. Conj. Pro. S. Past Inf. (to) Prep. Ob. that night. (I.S.)Ext. wd. “I intend to leave for Surat tonight,”Pro. S. Pr. Inf. (to) Prep. Ob. Ext. wd. he said. (D.S.)Sub. Rep. V.

Q7. The teacher said to him, “Is poverty not a curse ?”
(a) The teacher asked him is poverty not a curse.
(b) The teacher asked him if poverty was not a curse.
(c) The teacher asked him was poverty not a curse.
(d) The teacher asked him whether poverty is not a curse.
Ans: (b) The teacher said to him, “Is poverty not a curse ?” (D.S.)Sub. Rep. V. Ob Aux. N. N. The teacher asked him if poverty was not a Sub. Rep. V. Ob Conj. N. Aux. N.

Q8. The prisoner enquired if a lawyer had been arranged for him.
(a) The prisoner enquired, “Is there a lawyer for me ?”
(b) The prisoner asked, “Has a lawyer been arranged for me ?”
(c) The prisoner enquired, “Had a lawyer been arranged for me ?”
(d) The prisoner said, “Have you arranged a lawyer for me ?”
Ans: (b) The prisoner enquired if a lawyer had beenSub. Rep. V. Conj. N. Past arranged for himPer. (Passive) Prep. Pro. The prisoner asked, “Has a lawyer been arrangedSub. Rep. V. Q.wd. N. for me Prep. Pro.

Q9. Phila ordered her brother to turn down the television and let her work in peace.
(a) Phila said to her brother, “Turn down the television that let me do my work in peace.”
(b) Phila said to her brother, “Turn down the television and let me work in peace.”
(c) Phila said to her brother, “Turn down the television to let me do my work in peace.”
(d) Phila said to her brother, “Turned down the television and let me do my work in peace.”
Ans: (b) Phila ordered her brother to turn downSub. Rep. V. Ob1 Prep. Phr. V. the television and let her work in peace. (I.S.)Ob2 Conj. Pro. V. Prepo2 N. Phila said to her brother, “Turn down the televisionSub. Rep. V. Ob1 Phr. V. Ob2 and let me work in peaceConj. Pro. Prep2 N.

Q10. You will say, “I am ill.”
(a) You will say that you are ill.
(b) You would say that you were ill.
(c) You would say that you are ill.
(d) You will say that you were ill.
Ans: (a) You will say, “I am ill.” (D.S.)Sub. Rep. V. Pro. Aux. Adj. You will say that you are ill. (I.S.)Sub. Rep. V. Conj. Pro. Aux. Adj.

Q11. He bade his friends goodbye.
(a) “I will see you later” he told his friends.
(b) “I am bidding you Goodbye.”
(c) He said, “Goodbye, my friends.”
(d) “Goodbye, my friends” he was saying to them.
Ans: (c) He bade his friends goodbye. (I.S.)Sub. Rep. V. Ob. exclamation He said, “Goodbye, my friends.” (D.S.)Sub. Rep. V. exclamation Ob.

Q12. He exclaimed with joy that their team had won the tournament.
(a) He said, “Our team has won the tournament.”
(b) He said, “Wow Our team won the tournament.”
(c) He exclaimed, “Hurrah Our team has won the tournament ”
(d) He said, “Our team won the tournament.”
Ans: (c) He exclaimed with joy that their team hadSub. Rep. V. Conj. Pro. N. won the tournament. (I.S.)N. had won — Past Per.He exclaimed, “Hurrah Our team has won theSub. Rep. V. Inter. Pro. N. Pr. Per. tournament.” (D.S.)N.

Q13. His father said that it was time he visited his uncle.
(a) “It was time you visited your uncle” said his father.
(b) “It is time you visited my uncle” said his father.
(c) “It is time you visit your uncle” said his father.
(d) “It is time you visited your uncle” said his father.
Ans: (d) His father said that it was time he visitedSub. Rep. V. Conj. Pro1 Aux. Pro2 V. his uncle. (I.S.)Pro3 N. “It is time you visited your uncle, “ said his father. (D.S.)Pro1 Aux. Pro2 V1 Pro3 N. Rep. V. Sub.

Q14. The project manager asked Vivek, “How much time will you take to finish this project ?”
(a) The project manager asked Vivek how much time would he take to finish that project.
(b) The project manager enquired of Vivek how much time he would take to finish that project.
(c) The project manager enquired of Vivek how much time he will be taking to finish that project.
(d) The project manager asked Vivek how much time he would take to finish this project.
Ans: (d) The project manager asked Vivek how much time he would take to finish this project. (I.S.)

Q15. The ox asked the dog not to sit there.
(a) The ox said to the dog, “Not to sit here.”
(b) The ox said to the dog, “Do not sit here.”
(c) The ox said to the dog, “Does not sit here.”
(d) The ox said to the dog, “Did not sit here.”
Ans: (b) The ox said to the dog, “Do not sit here.” (D.S.)

Q16. He said, “I am writing a poem.”
(a) He said that I am writing a poem.
(b) He said that he is writing a poem.
(c) He said that the poem is being written.
(d) He said that he was writing a poem.
Ans: (d) He said that he was writing a poem. (I.S.)

Q17. He said, “Asha washed the clothes.”
(a) He said that Asha washed the clothes.
(b) He said that clothes were washed by Asha.
(c) He said that Asha had washed the clothes.
(d) He said that Asha has washed the clothes.
Ans: (c) He said that Asha had washed the clothes. (D.S.)

Q18. Martha said, “I am going to Mexico next year.”
(a) Martha said that she had been going to Mexico next year.
(b) Martha said that she was going to Mexico next year.
(c) Martha said that she had gone to Mexico next year.
(d) Martha said that she will be going to Mexico next year.
Ans: (b) Martha said that she was going to Mexico next year. (I.S.)

Q19. My mother said to me, “Wish you a happy and prosperous life ’’
(a) My mother wished me a happy and prosperous life.
(b) My mother told me that I should lead a happy and prosperous life.
(c) My mother wished that I enjoy a happy and prosperous life.
(d) My mother wished that I should be living a happy and prosperous life.
Ans: (a) My mother wished me a happy and prosperous life. (I.S.)

Q20. You said to me, “Why are you talking so much ?’’
(a) You asked me why, he was talking so much.
(b) You asked me why I was talking so much.
(c) You asked me why was I talking so much.
(d) You asked me why I had been talking so much.
Ans: (b) You asked me why I was talking so much. (I.S.)

Q21. Sandy said, “I have already written a letter to my family.”
(a) Sandy said that she had already written a letter to her family.
(b) Sandy said that she wrote a letter to her family.
(c) Sandy said that she was writing a letter to her family.
(d) Sandy said that she will write a letter to her family.
Ans: (a) Sandy said that she had already written a letter to her family. (I.S.)

Q22. You said, “They were busy the whole day.”
(a) You said that they had busy the whole day.
(b) You said that they were busy the whole day.
(c) You said that they had been busy the whole day.
(d) You said that they have been busy the whole day.
Ans: (c) You said that they had been busy the whole day. (I.S.)

Q23. I said to her, “I will have written letters.”
(a) I told her that she will have written letters.
(b) I told her that she would have written letters.
(c) I told her that I will have written letters.
(d) I told her that I would have written letters.
Ans: (d) I told her that I would have written letters. (I.S.)

Q24. I asked him, “Will you go to Agra tomorrow ?”
(a) I asked him whether I would go to Agra the next day.
(b) I asked him whether he would go to Agra the next day.
(c) I asked him whether you would go to Agra the next day.
(d) I asked him whether he will go to Agra the next day.
Ans: (b) I asked him whether he would go to Agra the next day. (I.S.)

Q25. I asked him where he would stay.
(a) I said to him, “Where you will stay ?”
(b) I asked him, “Where will you stay?”
(c) I said to him, “Where I will stay ?”
(d) I said to him, “Where will I stay ?”
Ans: (b) I asked him, “Where will you stay?” (D.S.)

Top
error: Content is protected !!