You are here
Home > QB Subjectwise > Part 130 – DIRECT/INDIRECT SPEECH Previous Year Questions

Part 130 – DIRECT/INDIRECT SPEECH Previous Year Questions

Q1. The teacher asked me why I had been absent the day before.
(a) The teacher asked me, “Why were you absent yesterday ?”
(b) The teacher asked me, “Why are you absent yesterday ?’’
(c) The teacher asked me, “Why are you absent the day before ?’’
(d) The teacher asked me, “Were you absent the day before ?”
Ans: (a) The teacher asked me why I had been absentSub. Rep. V. Ob. Q. wd. Pro1 Past Per. the day before. (I.S.)Ext. wd. The teacher asked me, “Why were you absentSub. Rep. V. Ob. Q.wd. S. Past Pro1 yesterday? ” (D.S.)Ext. wd.

Q2. Mr Robinson asked his son what he wanted to be when he grew up.
(a) “My son,” said Mr Robinson, “what will you be when you grow up ?’
(b) ‘‘My son,” said Mr Robinson, “what do you want to be when you grow up ?”
(c) Mr Robinson said, “My son, what did you want to be when you grew up ?”
(d) Mr Robinson said, “My son, what would you be when you grow up ?”
Ans: (b) Mr. Robinson asked his son what he wanted to beSub. Rep. V. Ob. Q. wd Pro1 S. Past V1 when he grew up. (I.S.)Adv. Pro2 Phr. V. “My son”, said Mr. Robinson, “ what do you wantOb. Rep. V. Sub. Q.wd. Aux. Pro1 S.Pr. to be when you grow up ? ” (D.S.)V1 Adv. Pro2 Phr. V.

Q3. The boys respectfully wished their teacher good morning.
(a) “Good morning,” said the boys to their teacher.
(b) “Good morning,” said the boys to the teacher.
(c) “Good morning, Madam,” said the boys to the teacher.
(d) “Good morning, Madam,” said the boys to their teacher.
Ans: (d) The boys respectfully wished their teacher good morning. (I.S.)Sub. Adv. S. Past Ob. Exclamation “Good morning Madam,” said the boys to their teacher.exclamation Rep. V. Sub. Ob.

Q4. She said, “I am sorry, I am not able to submit those papers”.
(a) She said she was sorry, she is not able to submit those papers.
(b) She said that she was sorry and she will not be able to submit those papers.
(c) She apologized for not being able to submit those papers.
(d) She exclaimed with sorrow that she was sorry and she will not be able to submit those papers.
Ans: (c) She said , “I am sorry; I am not able.Sub. Rep. V. Pro1 Aux1 exlamation Pro2 Aux2 to submit those papers. “(D.S.)V. Pro3 Ob. She apologised for not being able to submitSub. Rep. V. Aux2 V. those papers. (I.S.)Ob.

Q5. The girl wondered where the sparrows had gone.
(a) The girl said, “Oh Where the sparrows have gone ?”
(b) The girl said, “Oh Where are the sparrows ?”
(c) The girl said, “Oh Where had the sparrows gone ?’’
(d) The girl said, “Oh Where have the sparrows gone ?”
Ans: (d) The girl wondered where the sparrows had gone. (I.S.)Sub. Rep. V. Q. wd. Ob. Past Per. The girl said, “Oh, where have the sparrows gone ? ” (D.S.)Sub. Rep. V. Inter. Q. wd. Ob. →

Q6. She said to me, “I’m going shopping. Can I get you something ?”
(a) She said she was going shopping and said to me if I wanted something.
(b) She said she was going shopping and asked if I wanted something.
(c) She said she was going shopping and asked if she could get me something.
(d) She said she is going shopping and asked if she could get me something.
Ans: (c) She said to me, “I’ m going shopping. Can I get youSub. Rep. V. Ob. Pro1 Aux. Pr. Cont. Mod. Pro2 V. Pro3 something? “(D.S.)Pro She said she was going shopping and askedSub. Rep. V. Pro1 Past Cont. Rep. V. if she could get me something. (I.S.)Pro2 Mod. V. Pro3 Pro4

Q7. Ramesh informed his friend that he could make use of his car while he was away.
(a) Ramesh said to his friend, “You will make use of my car while I was away”.
(b) Ramesh said to his friend, “Use my car while I go away”.
(c) Ramesh said to his friend, “You can make use of my car while I am away”.
(d) Ramesh asked his friend, “Will you make use of my car while I am away ?”
Ans: (c) Ramesh informed his friend that he could makeSub. Rep. V. Ob1 Conj1 Pro1 Mod. V. use of his car while he was away. (I.S.)V. Prep. Pro2 Ob2 Conj2 Pro3 Aux. Adv. Ramesh said to his friend, “You can make useSub. Rep. V. Ob1 Pro1 Mod. V of my car while I am away.” (D.S.)Prep. Pro2 Ob2 Conj2 Pro3 Aux. Adv.

Q8. Kala said to Radha, “Who were you speaking to over the phone ?”
(a) Kala asked Radha who she had been speaking to over the phone.
(b) Kala asked Radha who she has been speaking to over the phone.
(c) Kala asked Radha that who she was speaking to over the phone.
(d) Kala asked Radha that who she had been speaking to over the phone.
Ans: (a) Kala said to Radha, “Who were you speaking toSub. Rep.V. Ob1 Q.wd. Pro1 Prep. over the phone?” (D.S.)Prep. Ob2 were speaking – Past Cont.Kala asked Radha who she had been speakingSub. Rep. V. Ob1 Q.wd. Pro1 Past Per. Cont. to over the phone. (I.S.)Prep. Prep. Ob2

Q9. The king said to his men, “Do not be afraid of the enemy. Face them bravely.”
(a) The king ordered his men to not be afraid of the enemy and that they had to be faced bravely.
(b) The king asked his men to not be afraid of the enemy but they should be faced bravely.
(c) The king advised his men not to be afraid of the enemy but to face them bravely.
(d) The king told his men not to be afraid of the enemy and they had faced them bravely.
Ans: (c) The king said to his men, “Do not be afraid Sub. Rep. V. Ob1 Aux1 Aux2 Adj. Prep. the enemy. Face them bravely. “(D.S.)Ob2 V. Pro. Adv. The king advised his men not to be afraidSub. Rep. V. Ob1 Aux2 Adj. of the enemy but face them bravely. ” (I.S.)Prep. Ob2 Conj. V. Pro. Adv. In advices, do not is changed tonot to inI.S.

Q10. Kannan said to Subha, “I’ll return the book after I have read it”.
(a) Kannan told Subha that he will return the book after he has read it.
(b) Kannan told Subha that he would return the book after he has read it.
(c) Kannan told Subha that he will return the book after he read it.
(d) Kannan told Subha that he would return the book after he had read it.
Ans: (d) Kannan said to Subha, “I’ ll return the bookSub. Rep. V. Ob1 Pro1 Aux. Verb Ob2 after I have read it. “(D.S.)Pro2 Pr. Per. Pro3 Kannan told Subha that he would returnSub. Rep. V. Ob1 Conj. Pro1 Aux. V. the book after he had read it. (I.S.)Ob2 Prep. Pro2 Past Per. Pro3

Q11. The boss said to his secretary, “Did you discuss this matter with the manager ?”
(a) The boss asked his secretary whether he discussed that matter with the manager.
(b) The boss asked his secretary if you have discussed that matter with the manager.
(c) The boss asked his secretary if he had discussed that matter with the manager.
(d) The boss asked his secretary whether he has discussed that matter with the manager.
Ans: (c) The boss said to his secretary, “Did youSub. Rep. V. Ob1 Aux. Pro1 discuss this matter with the manager? “(D.S.)S. Past Pro2 Ob2 Prep. Ob3 The boss asked his secretary if heSub. Rep. V. Ob1 Conj. Pro had discussed that matter with the manager. (I.S.)Past Per. Pro2 Ob2 Prep. Ob3

Q12. I said to him, ‘Will you go to Delhi ?’
(a) I asked him will he go to Delhi.
(b) I said to him would he go to Delhi.
(c) I asked him if he would go to Delhi.
(d) I said to him would you go to Delhi.
Ans: (c) I said to him, “Will you go to Delhi?” (D.S.)Sub. Rep. V. Ob1 Aux. Pro1 V. Prep. Ob. I asked him if he would go to Delhi. (I.S.)Sub. Rep. V. Ob1 Conj. Pro1 Aux. V. Prep. Ob2

Q13. He said, ‘I have read this novel.’
(a) He said that he has read this novel.
(b) He said that he had read that novel.
(c) He said that he read that novel.
(d) He said that he had read this novel.
Ans: (b) He said, “I have read this novel. “(D.S.)Sub. Rep.V. Pro1 Pr. Per. Pro2 Ob. He said that he had read that novel. (I.S.)Sub. Rep. V. Conj. Pro1 Past Per. Pro2 Ob.

Q14. Tania said to her friend, ‘Can you lend me an umbrella ?’
(a) Please give me an umbrella Tania requested her friend.
(b) Will you lend me your umbrella, Tania asked her friend.
(c) Tania requested her friend to lend her an umbrella
(d) Tania asked her friend to give her an umbrella.
Ans: (c) Tania said to her friend, “Can you lendSub. Rep. V. Ob1 Mod. Pro1 V. me an umbrella ? “(D.S.)Pro2 Ob2 Tania requested her friend to lend herSub. Rep. V. Ob1 Prep. V. Pro2 an umbrella. (I.S.)Ob2 As the sentence implies a request, towill be used in I.S.

Q15. Sita said, ‘I may go there.’
(a) Sita says that she may go there.
(b) Sita says that she is going there.
(c) Sita said that she will go there.
(d) Sita said that she might go there.
Ans: (d) Sita said, “I may go there. ” (D.S.)Sub. Rep. V. Pro. Mod. V. Adv. Sita said that she might go there. (I.S.)Sub. Rep. V. Conj. Pro. Mod. V. Adv.

Q16. My friend requested me to bring him a sandwich.
(a) He said, ‘My friend, please bring me a sandwich.’
(b) My friend said, ‘Will you bring me a sandwich.’
(c) ‘Please bring me a sandwich’, said my friend.
(d) ‘Please bring my friend a sandwich.’, said he.
Ans: (c) My friend requested me to bring himSub. Rep. V. Ob1 V. Pro. a sandwich. (I.S.)Ob2 “Please bring me a sandwich,” said my friend. (D.S.)Word of V. Pro. Ob2 Rep. V. Sub. request In request to is omitted in D.S.

Q17. He said, ‘If I had the tools I could mend the car.’
(a) He said that if he had the tools he could mend the car.
(b) He tells that he had the tools he could mend the car.
(c) He said I could mend the car if I have the tools.
(d) He told he could mend the car.
Ans: (a) He said, ”If I had the tools I could mendSub. Rep. V. Conj1 Pro1 Aux. Ob1 Pro2 Mod. V. the car. (D.S.)Ob2 He said that if he had the tools, he couldSub. Rep. V. Conj2 Conj1 Pro1 Aux. Ob1 Pro2 Mod. mend the car. (I.S.)V. Ob2

Q18. She said to the children, ‘You mustn’t play with fire.’
(a) She told the children they were not to play with fire.
(b) She told the children that they mustn’t play with fire.
(c) She told the children not to play with fire.
(d) She told the children they are not to play with fire.
Ans: (b) She said to the children, “You must notSub. Rep. V. Ob. Pro1 Mod. play with fire. (D.S.)V. Prep. Ob2 She told the children that they must not playSub. Rep. V. Ob1 Conj. Pro1 Mod. V. with fire. (I.S.)Prep. Ob2

Q19. Everybody says, ‘How well she sings ’
(a) Everybody comments that she sings well.
(b) Everybody says how well she sings.
(c) Everybody tells that she sang very well.
(d) Everybody says that she sang well.
Ans: (a) Everybody says, “How well she sings ” (D.S.)Sub. Rep. V. Q.Wd. Adv. Pro. V. Everybody comments that she sings well. (I.S.)Sub. Rep. V. Conj. Pro. V. Adv.

Q20. He says that he is very sorry.
(a) He said, ‘He was very sorry’.
(b) He says, ‘I am very sorry’.
(c) He said, ‘He is very sorry’.
(d) He told me, ‘I felt sorry’.
Ans: (b) He says that he is very sorry. (I.S.)Sub. Rep. V. Conj. Pro. Aux. Adv. word for apology He says, “I am very sorry. “ (D.S.)Sub. Rep. V. Pro. Aux. Adv. word for apology

Q21. Daman says, ‘Priya is working in Ahmedabad.’
(a) Daman say that Priya was working in Ahmedabad.
(b) Daman said that Priya was working in Ahmedabad.
(c) Daman said that Priya works in Ahmedabad.
(d) Daman says that Priya is working in Ahmedabad.
Ans: (d) Daman says, “Priya is working in Ahmedabad.” (D.S.)Sub. Rep. V. Sub2 Pr. Cont. Prep. Ob. Daman says that Priya is working in Ahmedabad. (I.S.)Sub1 Rep. V. Conj. Sub.2 Pr. Cont. Prep. Ob. In a statement, wherein the Rep.V. is in Present Tense/Future Tense there is no change in the Rep. V. and the Tense of the Rep. Sent. in I.S.

Q22. Anne said, ‘It is time to leave for the meeting.’
(a) Anne said that it was time to leave for the meeting.
(b) Anne told that it is time to leave for the meeting.
(c) Anne said its time to leave for the meeting.
(d) Anne said that it was time for the meeting.
Ans: (a) Anne said, “It is time to leave for the meeting. (D.S.)Sub. Rep. V. Pro. Aux. Inf. (to) Prep. Ob. Anne said that it was time to leave forSub. Rep. V. Conj. Pro. Aux. Inf. (to) Prep. the meeting. (I.S.)Ob.

Q23. The old man said that he would soon be leaving the world.
(a) The old man said, “I shall soon be leaving the world.”
(b) The old man said, “I am soon leaving the world.”
(c) The old man said, “I would soon leave the world.”
(d) The old man said, “I am going to leave the world soon.”
Ans: (a) The old man said that he would soon beSub. Rep. V. Conj. Pro. Mod. Adv. Aux. leaving the world. (I.S.)V. Ob. The old man said, “I shall soon be leavingSub. Rep. V. Pro. Mod. Adv. Aux. V. the world. (D.S.)Ob.

Q24. “Come home early” said MrMatthew to his clerk.
(a) Mr Matthew told his clerk to come home as early as possible.
(b) Mr Matthew asked his clerk to be home early.
(c) Mr Matthew ordered his clerk to come home early.
(d) Mr Matthew requested his clerk to come home a little early.
Ans: (c) “Come home early, ” said Mr. Matthew to his clerk. (D.S.)V. Ob1 Adv. Rep. V. Sub. Prep. Ob2 Mr. Matthew ordered his clerk to come homeSub. Rep. V. Ob2 V. Ob1 early. (I.S.)Adv. In order, towill be used in I.S.

Q25. I said, “Water is essential for life.”
(a) Water is essential for life was said by me.
(b) I told that water was essential for life.
(c) I exclaimed that water was essential for life.
(d) I said that water is essential for life.
Ans: (d) I said, “Water is essential for life.” (D.S.)Sub1 Rep. V. Sub2 Aux. Adj. Prep. Ob. I said that water is essential for life. (I.S.)Sub1 Rep. V. Conj. Sub2 Aux. Adj. Prep. Ob. There is no change in I.S., when it is a Universal Fact.

Top
error: Content is protected !!