You are here
Home > QB Subjectwise > Part 129 – DIRECT/INDIRECT SPEECH Previous Year Questions

Part 129 – DIRECT/INDIRECT SPEECH Previous Year Questions

Q1. He requested the boss to let him go on with his project.
(a) He said to the boss, “You better let me go on with my project”.
(b) He told the boss, “Please go on with my project”.
(c) He said to the boss, “Let me go on with my project please”.
(d) He told the boss, “Go on with my project please”.
Ans: (c) He requested the boss to let him go on with his project. →(I.S.)Rep.V. Inf. Verb Pro. Pro. (he) (his)He said to the boss, “Let me go on with my project.” →(D.S.)Rep.V. Verb Pro. Pro. (he) (his)

Q2. I told her, “It was raining last night when you left”.
(a) I told her that it had been raining the previous night when she had left.
(b) I told her that it has raining last night when she left.
(c) I told her that it has been raining the night before when she left.
(d) I told her that it had been raining last nght when she had left.
Ans: (a) I told her, “It was raining last night when you left.” →(D.S.)Rep.V. Verb Ext.Wd. Pro. Pro. (P.Cont.) (her) (S.Past) I toldher thatithad been raining the previousnight whenshe had left.→(I.S.)Rep.V. Conj. Verb Ext. Wd. Pro. Verb (P.Per.Cont) (you) (P.Per.)

Q3. He said, “I shall try to bring you the books tomorrow”.
(a) He said that he should try to bring me the books the next day.
(b) He said that he would try to bring me the books the next day.
(c) He said that he would try to bring me the books tomorrow.
(d) He said that he should try to bring me the books tomorrow.
Ans: (b) He said, “I shall try to bring you the books tomorrow.”→(D.S.)Rep.V. Pro. H.V. Verb Inf. Verb Pro. Ext. Wd. (he) (her) He said that he would try to bring me the books the next day. →(I.S.)Rep.V. Conj. Pro. Verb Inf. Verb Pro. Ext. Wd. (I) (you)

Q4. He said, “Alas The little puppy is run over by the car”.
(a) He exclaimed, alas, the little puppy was run over by the the car.
(b) He exclaimed sadly that the little puppy was run over by the car.
(c) He exclaimed sadly that the little puppy had been run over by the car.
(d) He exclaimed sadly that the little puppy is run over by the car.
Ans: (b) He said,”Alas The little puppy is run over by the car.” →(D.S.)Rep.V. Inter. H.V. Verb He exclaimed sadly that the little puppy was run over by the car.”→(I.S.) Rep.V. Conj. H.V. Verb

Q5. Suresh asked Prasad whether he had watched the cricket match on television the previous night.
(a) Suresh said to Prasad, “Did you watched the cricket match on television last night?”
(b) Suresh asked Prasad, “Did you watch the cricket match on television previous night?”
(c) Suresh asked Prasad, “Have you watched the cricket match on television last night?”
(d) Suresh said to Prasad, “Did you watch the cricket match on television last night?”
Ans: (d) Suresh asked Prasadwhether he had watched the cricket matchRep.V. Conj. Pro. Verb (Prasad) (P.Per.) on television the previous night. →(I.S.)Ext. Wd. Suresh said to Prasad,”Did you watch the cricket match on televisionRep.V. H.V. Pro. Verb (Prasad) last night.” →(D.S.)Ext. Wd.

Q6. Father said to me, “You are idling away your time.”
(a) Father told me that you were idling away your time.
(b) Father told me that I was idling away my time.
(c) Father told me that I am idling away my time.
(d) Father told me that you are idling away your time.
Ans: (b) Father said to me.”You are idling away your time.” →(D.S.)Rep.V. Pro. Verb Pro. (me) (Pr.Cont.) (my) Father told me that I was idling away my time. →(I.S.)Rep.V. Conj. Pro. Verb Pro. (you) (P.Cont.) (your)

Q7. The captain said to his men, “Fall into line.”
(a) The captain said to his men that they can fall into line.
(b) The captain commanded his men to fall into line.
(c) The captain warned his men to fall into line.
(d) The captain told his men that they should fall into line.
Ans: (b) The Captain said to his men, “Fall into line.” →(D.S.)Rep.V. Verb The Captain commanded his men to fall into line. →(I.S.)Rep.V. Inf. Verb

Q8. The priest said, “May God pardon this sinner ”
(a) The priest prayed that God would pardon this sinner.
(b) The priest prayed that God might pardon that sinner.
(c) The priest prayed if God will pardon that sinner.
(d) The priest said that God might pardon the sinner.
Ans: (b) The priest said,”May God pardon this sinner ” →(D.S.)Rep.V. H.V. Verb Ext. Wd. The priest prayed that God might pardon that sinner. →(I.S.)Rep.V. Conj. H.V. Verb Ext. Wd.

Q9. Ashmita advised me to go and see a doctor.
(a) “Shouldn’t you go and see a doctor ?” asked Ashmita.
(b) “You should go and see a doctor,” said Ashmita.
(c) Ashmita asked me, “Will you go and see a doctor ?”
(d) Ashmita told me, “Go and see a doctor.”
Ans:
(d) Ashmita advised me to go and see a doctor. →(D.S.)Rep.V. Inf. Verb Conj. Verb Ashmita toldme, “Go and see a doctor.”→(I.S.)Rep.V. Verb Conj. Verb

Q10. She said to me, “It has been raining heavily and you cannot go”.
(a) She told me that it had been raining heavily and I could not go.
(b) She told me that it was raining heavily and I could not go.
(c) She told me that it has been raining heavily and I could not go.
(d) She told me that it is raining heavily and I could not go.
Ans: (a) She said to me, “It has been rainingPro1 Rep. V. Pro2 Pro3 Pr. Per. Cont. heavily and you cannot go.” (D.S.)Adv. Conj. Pro4 Mod. V. V. She told me that it had been rainingPro1 Rep. V. Pro2 Conj. Pro3 Past Per. Cont. heavily and I could not go. (I.S.)Adv. Conj. Pro4 Mod. V. V.

Q11. John said to me, “Where have you been last night ?”
(a) John asked me where had I been the previous night.
(b) John asked me where I have been the previous night.
(c) John asked me where I am the previous night.
(d) John asked me where I had been the previous night.
Ans: (d) John said to me, “Where have you beenSub. Rep. V Pro1 Q. wd. Pro2 last night ? ” (D.S.)Ext. wd. have been →Pr. Per.John asked me where I had beenSub. Rep. V. Pro1 Q. wd. Pro2 Past Per. the previous night. (I.S.)Ext. wd.

Q12. “I’m taking my children to the zoo tomorrow”, she said, “to see the baby white tiger”.
(a) She said that she will take the children to the zoo to see the baby white tiger tomorrow.
(b) She said that she would take the children to the zoo the next day to see the baby white tiger.
(c) She said that she was taking her children to the zoo the next day to see the baby white tiger.
(d) She said that she was taking the children to the zoo that day to see the baby white tiger.
Ans: (c) “I’m taking my children to the zoo tomorrow, “Pro1 Pr. Cont. Pro2 N. Ob1 Ext. wd. she said, “ to see the baby white tiger.” (D.S.)Pro3 Rep. V. V. Ob2 She said that she was taking her children to the zooPro3 Rep. V. Conj. Pro1 Past Cont. Pro2 N. Ob1 the next day to see the baby white tiger. (I.S.)V. Ob2

Q13. She said, “Mother, please cook me something nice today”.
(a) She told her mother to cook her something nice today.
(b) She ordered her mother to cook her something nice that day.
(c) She requested her mother to cook her something nice that day.
(d) She asked her mother if she could cook her something nice that day.
Ans: (c) She said, “Mother, please cook me something nicePro1 Rep. V. N. Adv. V. Pro2 Pro3 Adj. today. “(D.S.)Ext. wd. She requested her mother to cook her somethingPro3 Rep. V. Pro. N. Inf. (to) Pro2 Pro3 nice that day. (I.S.).Adj. Ext. wd. In Imperative Sentences (Request), to is used while changing into I.S.

Q14. John said, “I shall be 21 tomorrow”.
(a) John said that he would be 21 tomorrow.
(b) John said that he would be 21 the following day.
(c) John said that he should be 21 the following day.
(d) John said that I shall be 21 tomorrow.
Ans: (b) John said, “I shall be 21 tomorrow, ”(D.S.)N. Rep. V. Pro1 Mod. Aux. Num. Ext. wd. John said that he would be 21 the following day. (I.S.)N. Rep. V. Conj. Pro1 Mod. Aux. Num. Ext. wd.

Q15. She asked, “Is the secretary coming to the meeting ?”
(a) She asked that the secretary was coming to the meeting.
(b) She asked that if the secretary was coming to the meeting.
(c) She asked if the secretary is coming to the meeting.
(d) She asked if the secretary was coming to the meeting.
Ans: (d) She asked, “Is the secretary coming to the meeting?”(D.S.)Pro1 Rep. V. Aux. N. (Sub.) V. Ob. She asked if the secretary was coming to the meeting. (I.S.)Pro1 Rep. V. Conj. N. (Sub.) Aux. V. Ob.

Q16. The convict said, “Let me speak freely please”.
(a) The convict suggested that he must be allowed to speak freely.
(b) The convict requested that he must be allowed to speak freely.
(c) The convict requested that he be allowed to speak freely.
(d) The convict proposed that he might be allowed to speak freely.
Ans: (c) The convict said, ”Let me speak freely please.” (D.S.)N. (Sub.) Rep. V. V1 Pro1 V2 Adv1 Adv2 The convict requested that he be allowed to speakSub. Rep. V. Conj. Pro1 V1 V2 freely. (I.S.)Adv1 to will be used as it is a request

Q17. Nisha told Monica, “What a beautiful dress you are wearing ’’
(a) Nisha exclaimed that Monica was wearing a very beautiful dress.
(b) Nisha exclaimed that it is a very beautiful dress.
(c) Nisha exclaimed that Monica is wearing a very beautiful dress.
(d) Nisha told Monica that was a beautiful dress.
Ans: (a) Nisha told Monica, “What a beautiful dress you areSub1 Rep. V. Sub2 Q. wd. Adj. Ob1 Pro1 Aux. wearing ” (D.S.) V. Nisha exclaimed that Monica was wearing a verySub.1 Rep. V. Conj. Sub2 Aux. V. Adv. beautiful dress. (I.S.)Adj Ob. very is added to the Adj.

Q18. “Call the witness”, said the magistrate.
(a) The magistrate requested to call the witness.
(b) The magistrate begged for calling the witness.
(c) The magistrate ordered to call the witness.
(d) The magistrate prayed to call the witness.
Ans: (c) “Call the witness, “said the magistrate. (D.S.)V. Ob. Rep. V. Sub The magistrate ordered to call the witness. (I.S.)Sub. Rep. V. V. Ob. [ to will be used as it is an order ]

Q19. “Have you done this sort of work before ?” said his new employer.
(a) His new employer asked him whether he has done that sort of work before.
(b) His new employer asked him whether he has done this sort of work before.
(c) His new employer asked him whether he had done that sort of work before.
(d) His new employer asked him whether he had done this sort of work before.
Ans: (c) “Have you done this sort of work before? ” saidAux. Pro1 V. Pro2 Ob. Ext.wd. Rep. V. his new employer. (D.S.)Pro3 Sub. His new employer asked him whether he hadPro3 Sub. Ext.wd. Conj. Pro1 Aux. done that sort of work before (earlier) (I.S.)V. Pro2 Ob. Ext. wd.

Q20. Rahul says that Azhar loves cricket.
(a) Rahul said, “Azhar loves cricket”.
(b) Rahul said, “Azhar loved cricket”.
(c) Rahul says, “Azhar loved cricket”.
(d) Rahul says, “Azhar loves cricket”.
Ans: (d) Rahul says that Azhar loves cricket. (I.S.)Sub1 Rep.V. Conj. Sub2 S.Pr. Ob. Rahul says, “Azhar loves cricket.” (D.S.)Sub1 Rep. V. Sub2 S.Pr. Ob. If the Rep. V. is in the S. Pr., there is no change in the Tense of the V. in the Indirect Speech.

Q21. “I came home last night”, said he.
(a) He told that he had come home last night.
(b) He said that he came home last night.
(c) He said that he had come home the previous night.
(d) He says that he came home the previous night.
Ans: (c) “I came home last night, ” said he. (D.S.)Pro1 S. Past Ob. Ext.wd. Rep. V. Pro2 He said that he had come home the previous night. (I.S.)Pro2 Rep. V. Conj. Pro1 Past Per. Ob. Ext. wd.

Q22. The beggar said, “Poverty is a great curse”.
(a) The beggar said poverty has a great curse.
(b) The beggar said that poverty is a great curse.
(c) The beggar said that poverty was a great curse.
(d) The beggar said that poverty had been a great curse.
Ans: (b) The beggar said, ” Poverty is a great curse. ”(D.S.)Sub. Rep.V. Universal Truth (Fact) The beggar said that poverty is a great curse. (I.S.)Sub. Rep. V. Conj. Universal Fact If the Rep. Sent. tells a Universal Fact, there is no change in the Tense of the Rep. Sent. inI.S.

Q23. “If you want to smoke, you’ll have to go out”, said the conductor.
(a) The conductor ordered me to go out and smoke.
(b) The conductor said that if I/ he wanted to smoke, I/he would have to go out.
(c) The conductor told me that smoking is not permitted in the bus.
(d) The conductor told me that I will have to go out and smoke.
Ans: (b) “If you want to smoke, you‘ll have to go out,”Conj1 Pro1 V1 V2 Pro2 Aux. Mod. V. V3 Adv. said the conductor. (D.S.)Rep. V. Sub. The conductor said that if I/he wantedSub. Rep. V. Conj2 Conj1 Pro V1 to smoke , I would have to go out. (I.S.)V2 Pro2 Aux. Mod. V. V3 Adv.

Q24. “Be careful; the steps are very slippery”, I warned him.
(a) I warned him to be careful as the steps were very slippery.
(b) I warned him to be careful as the steps are very slippery.
(c) I warned him to be careful and steps were very slippery.
(d) I told him to be careful and the steps are very slippery.
Ans: (a) “Be careful; the steps are very slippery, “ I warnedAux1 Adj. Sub1 Aux2 Adv1 Adv2 Sub2 Rep. V. him. (D.S.)Ob. I warned himto be careful as the stepsSub2 Rep. V. Ob. Aux1 Adj. Conj. Sub1 were very slippery. (I.S.)Aux2 Adv1 Adv2 As the sentence implies an order, to will be used in I.S.

Q25. The old lady declared that she was going to walk where she pleased. They had the liberty.
(a) The old lady said that, “I was going to walk where I pleased. They have the liberty”.
(b) The old lady: “1 am going to walk where I please. We have the liberty”.
(c) The old lady: “I was going to walk where I pleased. They have the liberty”.
(d) The old lady: “I am going to walk where I pleased. They had the liberty”.
Ans: (b) The old lady declared that she was goingSub. Rep. V. Conj. Pro1 Past Cont. to walk where she pleased. They had the liberty. (I.S.)V. Pro2 V. Pro3 Aux. Ob. The old lady said ,“ I am going to walk where I please.Sub. Pro1 Pr. Cont. V. Pro2 V. We have the liberty. ” (D.S.)Pro3 Aux. Ob.

Top
error: Content is protected !!