You are here
Home > QB Subjectwise > Part 128 – DIRECT/INDIRECT SPEECH Previous Year Questions

Part 128 – DIRECT/INDIRECT SPEECH Previous Year Questions

Q1. “What a terrible storm it is ” he said.
(a) He exclaimed that it was a terrible storm.
(b) He exclaimed that it has been a terrible storm.
(c) He exclaimed that it will be a terrible storm.
(d) He exclaimed that it is a terrible storm.
Ans: (a) “What a terrible storm it is ” he said. →(D.S.)Pro. H.V. Rep. V. (storm) He exclaimed that it was a terrible storm. →(I.S.)Rep.V. Conj. Pro. H.V. (it)

Q2. The traveller said, “What a beautiful sight ”
(a) The traveller exclaimed that it was an beautiful sight.
(b) The traveller exclaimed that it was a beautiful sight.
(c) The traveller said that it was beautiful.
(d) The traveller remarked the beautiful sight.
Ans: (b) The traveller said,”What a beautiful sight ” →(D.S.)Rep. V. The traveller exclaimed that it was a beautiful sight. →(I.S.)Rep.V. Conj. Pro. H.V. (sight)

Q3. The Chief Guest said, “It gives me great pleasure to be here this morning.”
(a) The Chief Guest said that that gave me great pleasure to be there that morning.
(b) The Chief Guest said that it gave him great pleasure to be there that morning.
(c) The Chief Guest said that it gives him great pleasure to be here that morning.
(d) The Chief Guest said that it gives him great pleasure to be there that morning.
Ans: (b) The Chief Guest said, “It gives me great pleasure to be herethismorning.”→(D.S.)Rep.V. Verb Pro. Inf. H.V. Ext. Wd. Ext. Wd. (S.Per) (Chief Guest) The Chief Guest said that it gave him great pleasure to be therethatmorning. →(I.S.) Rep.V. Conj. Verb Pro. Inf. H.V. Ext.Wd. Ext.Wd. (S.Past)(me)

Q4. He said, “What a lovely voice she has ”
(a) He exclaimed that she had a very lovely voice.
(b) He exclaimed that she has a very lovely voice.
(c) He exclaimed that she did not have a lovely voice.
(d) He exclaimed that she does not have a lovely voice.
Ans: (a) He said, “What a lovely voice she has ”→(D.S.)Rep.V. Pro. H.V. He exclaimed that she had a very lovely voice. →(I.S.)Rep.V. Conj. Pro. H.V. (she)

Q5. He said to me, “Where is the post office ?”
(a) He asked me that where the post office was.
(b) He asked me where was the post office.
(c) He wanted to know where the post office was.
(d) He asked me where the post office was.
Ans: (d) He said to me ”Where is the post office ?” →(D.S.)Rep.V. H.V. He asked me where the post office was. →(I.S.)Rep.V.

Q6. My father said, “Honesty is the best policy.”
(a) My father stated that honesty was the best policy.
(b) My father said that honesty is the best policy.
(c) My father said that honesty was the best policy.
(d) My father said that honesty has been the best policy.
Ans: (b) My father said,”Honesty is the best policy.” →(D.S.)Rep.V. H.V. My father said that honesty is the best policy. →(I.S.)Rep.V. Conj. The statement is a Universal Truth. Hence, there will be no change in the Tense of the Verb.

Q7. She yelled, “Please help me.”
(a) She yelled at one for some help.
(b) She yelled for someone to help.
(c) She yelled for someone to help her.
(d) She yelled at someone to help her.
Ans: (c) She yelled,”Please help me.” →(D.S.)Rep.V. Verb Pro. (she) She yelled for someone to help her. →(I.S.)Rep.V. Inf. Verb Pro. (me)

Q8. He asked me why I was late.
(a) He asked me, “Why are you late ?”
(b) He asked me, “Why I was late?”
(c) He asked me, “Why you are late ?”
(d) He asked me, “Why am I late?”
Ans: (a) He asked me why I was late. →(I.S.)Rep.V. Pro. H.V. (me) He asked me, “Why are you late?” →(D.S.)Rep.V.

Q9. He said that I needn’t wait there.
(a) He said, “You needn’t wait here.”
(b) He said, “I needn’t wait there.”
(c) He said, “You needn’t wait there.”
(d) He said, “I needn’t wait here.”
Ans: (a) He said that I needn’t wait there. →(I.S.)Rep.V. Conj. Pro. Ext. Wd. (you) He said,”You needn’t wait here.” →(D.S.)Rep.V. Pro. Ext. Wd. (me)

Q10. I said to the worker, “How do you like your job?”
(a) I told the worker how he liked his job.
(b) I asked the worker how you like your job.
(c) I asked the worker how he liked his job.
(d) I asked the worker how you liked his job.
Ans: (c) Isaid to the worker, “How do you like your job?”→(D.S.)Rep.V. H.V. Pro. Verb Pro. (worker) (S.Pr.) (worker’s) I asked the worker how he liked his job. →(I.S.)Rep.V. Pro. Verb Pro. (you) (S. Past) (your)

Q11. “___________I don’t know why they haven’t signed the papers and accepted the gift,” said Crene to me.
(a) Crene told me that he didn’t know why they hadn’t signed the papers and accepted the gift.
(b) Crene told me that he don’t know why they haven’t signed the papers and accepted the gift.
(c) Crene told me that I don’t know why they haven’t signed the papers and accepted the gift.
(d) Crene said to me that he didn’t know why they hadn’t signed the papers and accepted the gift.
Ans: (a) “I don’t know why they haven’t signed the papersPro. H.V. Verb Pro. H.V. Verb (Crene) (Pr. Per.) and accepted the gift,” said Crene to me. →(D.S.)Verb Rep.V. Crene told me that he didn’t know why they hadn’t signed the papersRep.V. Conj. Pro. H.V. Verb Pro. Verb (I) (H.V.) (P. Per) and accepted the gift. →(I.S.)Verb

Q12. She said, “I must have a computer to prepare a powerpoint presentation.”
(a) She said she had to have a computer to prepare a powerpoint presentation.
(b) She said she should have a computer to prepare a power point presentation.
(c) She said she would have a computer to prepare a powerpoint presentation.
(d) She said she could have a computer to prepare a powerpoint presentation.
Ans: (b) She said, ”I must have a computer to prepare a powerpointRep.V. Pro. Modal H.V. Inf. Verb (she) presentation.” →(D.S.)She said she should have a computer to prepare a powerpointRep.V. Pro. Modal H.V. Inf. Verb (I) presentation. →(I.S.)

Q13. “Don’t hesitate to clear your doubts,” the teacher said.
(a) The teacher warned me not to hesitate in clearing my doubts.
(b) The teacher ordered me not to hesitate in clearing my doubts.
(c) The teacher persuaded me not to hesitate in clearing my doubts.
(d) The teacher requested me not to hesitate in clearing my doubts.
Ans: (a) “Don’t hesitate to clear your doubts,”the teacher said. →(D.S.)H.V. Verb Inf. Verb Pro. Rep.V. (S.Pr.) (my) The teacher warnedme not to hesitate in cleaning my doubts. →(I.S.)Rep.V. Inf. Verb Verb Pro. (your)

Q14. He said, “I am glad to be here this evening.”
(a) He said that he was glad to be there that evening.
(b) He said he was glad to be here this evening.
(c) He says he was glad to be here this evening.
(d) He asked he is glad to be here this evening.
Ans: (a) He said, ”I amglad to be here this evening. →(D.S.)Rep.V. Pro. H.V. Inf. H.V. Ext. Wd. Ext. Wd. (he) He said that he was glad to be there that evening. →(I.S.)Rep.V. Conj. Pro. H.V. Inf. H.V. Ext. Wd. Ext. Wd. (I)

Q15. Mrs. Shankar said, “I know what it is to be depressed.”
(a) Mrs. Shankar said that she was knowing what it was to be depressed.
(b) Mrs. Shankar said that she knew what it was to be depressed.
(c) Mrs. Shankar knows what it is to be depressed.
(d) Mrs. Shankar is depressed she said.
Ans: (b) Mrs. Shanker said, “I knowwhat it is to be depressed.”→(D.S.)Rep.V. Pro. Verb H.V. Inf. H.V. (Adj.) (Mrs. (S. pr.) Shanker) Mrs. Shanker said that she knew what it was to be depressed. →(I.S.)Rep. V. Conj. Pro. Verb H.V. Inf. H.V. Adj. (I) (S. Past)

Q16. “Who now,” they had asked, “will listen to our troubles and protect us from the crocodiles ?”
(a) They wanted to know who will listen to their troubles and protect them from the crocodiles.
(b) They had wanted to know who would listen to their troubles and protect them from the crocodiles.
(c) They had wanted to know who then would listen to their troubles and protect them from the crocodiles.
(d) They had wanted to know who will now listen to their troubles and protect them from the crocodiles.
Ans: (b) “Who now, “they had asked, “will listen to our troubles and protectExt. Word. Rep.V. Verb Pro. (S. Fut.) (their) us from the crocodiles ?” →(D.S.)Pro. (them) They had wanted to know who would listen to their troubles andRep.V. Verb Pro. (our) protect them from the crocodiles. →(I.S.)Pro. (us)

Q17. Moti asked Gangu whether the latter was in his senses.
(a) “Are you senseless, Gangu?” asked Moti.
(b) “Hey Gangu, are you in your senses now ?” asked Moti
(c) “Gangu, have you lost your senses” asked Moti.
(d) “Gangu, are you in your senses?” asked Moti
Ans: (d) Moti asked Gangu whether the latter was in his senses. →(I.S.)Rep.V. Conj. (Gangu) H.V. “Gangu, are you in your senses ?” asked Moti. →(D.S.)H.V. Pro. H.V. Rep. V. (Gangu) (Gangu’s)

Q18. He said that we are all born to die.
(a) He said, “We have all been born to die.”
(b) He exclaimed, “We were all born to die.”
(c) He said, “We were all born to die.”
(d) He said, “We are all born to die.”
Ans: (d) He said that we are all born to die. →(I.S.)Rep.V. Conj. Pro. H.V. Inf. Verb (He +) (S.Pr.) He said,”We are all born to die.”→(D.S.)Rep.V. Pro. H.V. Inf. Verb (we) + (S.Pr.) The statement is a Universal Truth. Hence, there is no change in the Tense of the Verb.

Q19. He said to me, “I grew these carrots myself.”
(a) He told me that he grew those carrots himself.
(b) He told me I grew these carrots myself.
(c) He told me that he grew these carrots himself.
(d) He told me that he had grown those carrots himself.
Ans: (d) He said to me,” I grew these carrots myself.” →(D.S.)Rep.V. Pro. Verb Ext. Wd. Pro. (he) (S.Past) (himself) He told me that he had grown those carrots himself. →(I.S.)Rep.V. Conj. Pro. Verb Ext. Wd. Pro. (I) (P.Per.) (myself)

Q20. Israt said to Irfat, “Let’s go to Puri for a change.”
(a) Israt proposed to Irfat to go to Puri for a change.
(b) Israt suggested to Irfat to go to Puri for a change.
(c) Israt asked Irfat to go to Puri for a change.
(d) Israt proposed to Irfat that they should go to Puri for a change.
Ans: (d) Israt said to Irfat, “Let’s go to Puri for a change.” →(D.S.)Rep.V. Pro. Verb (us) Israt proposed to Irfat that they should goto Puri for a change. →(I.S.)Rep.V. Conj. Pro. Modal Verb (us)

Q21. The poor beggar said, “0 God, have mercy on my soul”.
(a) The poor beggar prayed to God to have mercy on his soul.
(b) The poor beggar, invoking God, implored him to have mercy on his soul.
(c) The poor beggar exclaimed that God, have mercy on his soul.
(d) The poor beggar told God to have mercy on his soul.
Ans: (a) The poor beggar said,”O God, havemercy on my soul.” →(D.S.)Rep.V. H.V. Pro. (beggar’s) The poor beggar prayed to God to have mercy on his soul. →(I.S.)Rep.V. Inf. H.V. Pro. (my)

Q22. He said to her, “Why didn’t you put on the brakes ?
(a) He asked her why she hadn’t put on the brakes.
(b) He asked her why she didn’t put on the brake.
(c) He asked her that why she hadn’t put on the brake.
(d) He told her that why she hadn’t put on the brake.
Ans: (a) He said to her,”Why didn’t you put on the brakes ?” →(D.S.)Rep.V. H.V. Pro. Verb (her) He asked her why she hadn’t put on the brakes.” →(I.S.)Rep.V. Pro. H.V. Verb (you) (P.Per)

Q23. She said to me, “I took breakfast in the morning.”
(a) She told me that she took breakfast in the morning.
(b) She told me that she had taken breakfast in the morning.
(c) She told me that she has taken breakfast in the morning.
(d) She said to me that she was taking breakfast in the morning.
Ans: (b) She said to me, “I took breakfast in the morning.” →(D.S.)Rep.V. Pro. Verb (she) (S.Past) She told me that she had taken breakfast in the morning. →(I.S.)Rep.V. Conj. Pro. Verb (I) (P. Per.)

Q24. John’s father reminded him to take his umbrella.
(a) John’s father said, “Remember your umbrella John ?”
(b) “Here, is your umbrella John,” said his father.
(c) “Are you going to take your umbrella or not ?” said John to his father.
(d) “Don’t forget to take your umbrella, John” said his father.
Ans: (d) John’s father reminded him to take his umbrella. →(D.S.)Rep.V. Inf. Verb Pro. (John’s) “Don’t forget to take your umbrella, John”, said his father. →(I.S.)H.V. Verb Inf. Verb Pro. Rep.V. (John’s)

Q25. He said, “He took tea in the morning”.
(a) He said that he did take in the morning.
(b) He said that he had taken tea in the morning.
(c) He said that he took in the morning.
(d) He said that he would take tea in the morning.
Ans: (b) He said,”He took tea in the morning.” →(D.S.)Rep.V. Pro. Verb (He) (S.Past) He said that he had taken tea in the morning. →(I.S.)Rep.V. Conj. Pro. Verb (P.Per)

Top
error: Content is protected !!