You are here
Home > QB Subjectwise > Part 127 – DIRECT/INDIRECT SPEECH Previous Year Questions

Part 127 – DIRECT/INDIRECT SPEECH Previous Year Questions

Q1. John asked, “How long will it take to travel from Germany to South Africa ?”
(a) John asked how long it will take to travel from Germany to South Africa.
(b) John asked how long would it take to travel from Germany to South Africa.
(c) John asked how long it would take to travel from Germany to South Africa.
(d) John was asking how long must it take to travel from Germany to South Africa.
Ans: (c) John asked,”How longwill it take to travel fromGermany toSouthAfrica ?” →(D.S.)Rep.V. H.V. Verb Inf. Verb Prep. Prep. John asked how long it would take to travel from Germany to SouthAfrica ?→(I.S.)Rep.V. Verb Inf. Verb

Q2. “What did you see at the South Pole ?” Ashok asked Anil.
(a) Ashok asked Anil if he saw anything at the South Pole
(b) Ashok asked Anil what he had seen at the South Pole
(c) Ashok asked Anil what did he see at the South Pole
(d) Ashok asked Anil that he saw anything at the South Pole
Ans:
(b) “What did you see at the South Pole ?” Ashok asked Anil. →(D.S.)H.V. Pro. Verb Rep.V. (Anil) Ashok asked Anil what he had seen at the South Pole. →(I.S.)Rep.V. Pro. Verb (you) (P.Per.)

Q3. The visitor said to them “Please give me a glass of water.”
(a) The visitor said please give him a glass of water.
(b) The visitor said to them to give him a glass of water.
(c) The visitor ordered them to give a glass of water.
(d) The visitor requested them to give him a glass of water.
Ans: (d) The visitor said to them, “Please give me a glass of water.”→(D.S.)Rep.V. Verb Pro. (Visitor) The visitor requested them to give him a glass of water. →(I.S.)Rep.V. Inf. Verb Pro. (me)

Q4. The policeman told the students, “Do not park your vehicles here.”
(a) The policeman asked the students not park your vehicles here.
(b) The policeman asked the students not to park their vehicles here.
(c) The policeman asked the students not to park their vehicles there.
(d) The policeman asked the students not to park. his vehicle here.
Ans: (c) The policeman told the students, “Do not park your vehicles here.”→(D.S.)Rep.V. H.V. Verb Pro. Ext. Wd. (Students’) The policeman asked the students not to park their vehicles there.→(I.S.)Rep.V. Inf. Verb Pro. Ext. Wd. (your)

Q5. The man said, “All the boys are playing in the street.”
(a) The man told us that all the boys had been playing in the street.
(b) The man told us that all the boys were playing in the street.
(c) The man told us that all the boys play in the street.
(d) The man told us that all the boys in the street are playing.
Ans: (b) The man said,”All the boys are playing in the street.” →(D.S.)Rep.V. Verb (Pr. Cont.) The man told us that all the boys were playing in the street. →(I.S.)Rep.V. Verb (P. Cont.)

Q6. She said, “I am sorry, I did not write”.
(a) She apologized for I did not write.
(b) She apologized she is sorry, she did not write.
(c) She apologized she is sorry, she has not written.
(d) She apologized that she had not written.
Ans: (d) She said, “I am sorry, I did not write.” →(D.S.)Rep.V. Pro. H.V. Pro. H.V. Verb (she) (she) She apologized that she had not written.” →(I.S.)Rep.V. Conj. Pro. Verb (I) (P.Per.) apologized: said sorry for doing something wrong

Q7. “Alright, yes, I was wrong and you were right”, he said.
(a) He admitted that he has been wrong and I have been right.
(b) He admitted that I was wrong and you were right.
(c) He admitted that I was wrong and he was right.
(d) He admitted that he had been wrong and I had been right.
Ans: (d) “All right, yes, I was wrong and you were right.” he said.→(D.S.)Pro. H.V. Conj. Pro. H.V. Rep.V. (he) (me) He admitted that he had been wrong and I had been right. →(I.S.)Rep.V. Conj. Pro. Verb Conj. Pro. Verb (I) (P. Per.) (you) (P. Per.)

Q8. Nirmal said to us, “My father gave me a purse yesterday.”
(a) Nirmal told us that my father given me a purse the previous day.
(b) Nirmal told us that his father had given him a purse the previous day.
(c) Nirmal told us that his father has given him a purse yesterday.
(d) Nirmal told us that his father had given him a purse yesterday.
Ans: (b) Nirmal said to us,”Myfather gave me a purse yesterday.” →(D.S.)Rep.V. Pro. Verb Pro. Ext. Wd. (Nirmal’s) (Nirmal) Nirmal told us that his father had given him a purse the previous day.→(I.S.)Rep.V. Conj. Pro. Verb Pro. Ext. W.d. (my) (P. Per) (me)

Q9. I asked my brother if he had returned the money to his friend.
(a) Had you returned the money to my friend.
(b) I said to my brother, “Have you return the money to his friend?”
(c) I said to my brother, “Have you returned the money to your friend?”
(d) Do you return the money to his friend.
Ans: (c) Iasked my brother if he had returned the money to his friend.→(I.S.)Rep.V. Conj. Pro. Verb Pro. (brother) (P. Per.) (brother’s) I said to my brother, “Have you returned the money to your friend?”→(D.S.)Rep.V. H.V Pro. Verb Pro. (he) (his)

Q10. Bala’s mother: “Will you lock the door, Bala ?”
(a) Bala’s mother told Bala that he need not lock the door.
(b) Bala’s mother asked Bala if he would lock the door.
(c) Bala’s mother asked Bala if he had locked the door.
(d) Balas mother said lock the door.
Ans: (b) Bala’s mother: “Will you lock the door, Bala ?”→(D.S.)H.V Pro. Verb (Bala) Bala’s mother asked Bala if he would lock the door. →(I.S.)Rep.V. Conj. Pro. Verb (you)

Q11. “Are you ready, Raju ?” Mother asked.
(a) Mother asked Raju if he would be ready.
(b) Mother told Raju if he was ready.
(c) Mother asked Raju if he was ready.
(d) Mother wanted to know from Raju if he was ready.
Ans: (c) “Are you ready, Raju ?” mother asked. →(D.S.)H.V. Pro. (Raju) Mother asked Raju if he was ready. →(I.S.)Rep.V. Conj. Pro. H.V. (you)

Q12. Ann told my brother, “I will meet you in your class”.
(a) Ann told my brother that he will meet her in her class.
(b) Ann told my brother that I would meet you in your class.
(c) Ann told my brother that she would meet him in his class.
(d) Ann told my brother that she would meet him in her class.
Ans: (c) Ann told my brother, “I will meet you in your class.” →(D.S.)Rep.V. Pro. Verb Pro. Pro. (Ann) (S. Fut.) (brother) (brother’s) Ann told my brother that she would meet him in his cleass. →(I.S.)Rep.V. Conj. Pro. Verb Pro. Pro. (I) (you) (your)

Q13. Naren said, “Why are you still waiting here, Binod?”
(a) Naren asked Binod why he was still waiting there.
(b) Naren asked Binod that why he was still waiting there.
(c) Naren asked Binod why he is still waiting there.
(d) Naren asked Binod that why you were still waiting there.
Ans: (a) Naren said, “Why are you still waiting here, Binod ?” →(D.S.)Rep.V. H.V. Pro. Verb Ext. Wd. (Binod) Naren asked Binod why he was still waiting there. →(I.S.)Rep.V. Pro. H.V. Verb Ext. Wd. (you)

Q14. “Jack fell as he’d have wished,” the mother said.
(a) The mother said that Jack had fallen as he would have wished.
(b) The mother said that Jack fell as he had wished.
(c) The mother said that Jack has fallen as he has wished.
(d) The mother said that Jack had been fallen as he would have been wished.
Ans: (a) “Jack fell as he’d have wished,” the mother said. →(D.S.)Verb Pro. H.V. H.V. Verb Rep. V. (S.Past) (Jack) (would) (S. Past)The mother said that Jack had fallen as he would have wished. →(I.S.)Rep.V. Conj. Verb Pro. H.V. Verb (P. Per.) (he) (S. Past)

Q15. “Can you see a woman seated on the bench in a park ?” Alice asked her.
(a) Alice asked her if she can see a woman seated on the bench in a park.
(b) Alice told her if she could see a woman seated on the bench in a park.
(c) Alice asked her if she could see a woman seated on the bench in a park.
(d) Alice asked her if she could have seen a woman seated on the bench in a park.
Ans: (c) “Can you see a woman seated on the bench in a park ?” Alice askedher. →(D.S.)H.V. Pro. Verb Rep. V. (her) Alice askedher if she could see a woman seated on the bench in a park.→(I.S.)Rep.V. Conj. Pro. H.V. Verb (you)

Q16. The king said, “My force will protect the kingdom.”
(a) The king said that his force would protect the kingdom.
(b) The king said that the king’s force wi ll protect the kingdom.
(c) The king ordered that our force should protect the kingdom.
(d) The king commanded that his force will be protected the kingdom.
Ans: (a) The king said,”My force will protect the kingdom.” →(D.S.)Rep.V. Pro. Verb (king’s) (S. Fut.) The king said that his force would protect the kingdom. →(I.S.)Rep.V. Conj. Pro. Verb (my)

Q17. The student said, “Let me come in.”
(a) The student told that let he be allowed to come in.
(b) The student said that if he is allowed to come in.
(c) The student requested to let him come in.
(d) The student requested that he might be allowed to come in.
Ans: (d) The student said, ”Let me come in.” →(D.S.)Rep.V. Pro. Verb (student) The student requested that he might be allowed to come in. →(I.S.)Rep.V. Conj. Pro. Inf. Verb (me)

Q18. He said, “Babies, drink milk.”
(a) He said that babies drink milk.
(b) He told that babies should drink milk.
(c) He advised the babies to drink milk.
(d) He said that babies drank milk.
Ans: (c) He said,”Babies, drink milk.” →(D.S.)Rep.V. Verb He advised the babies to drink milk. →(I.S.)Rep.V. Inf. Verb

Q19. I said, “I came here yesterday,”
(a) I said that I came here that day.
(b) I said that go here yesterday.
(c) I said that I had come there the previous day.
(d) I say that I went there the previous day.
Ans: (c) I said, ”I came here yesterday.” →(D.S.)Rep.V. Pro. Verb Ext. Wd. Ext. Wd. (I) (S.Past) I said that I had come there the previous day. →(I.S.)Rep.V. Conj. Pro. Verb Ext. Wd. Ext. Wd. (I) (P. Per.)

Q20. He said, “The government is writing letters,”
(a) He said that the government is writing letters.
(b) He said that the government was writing letters.
(c) He said that the government will write letters.
(d) He said that the government wrote letters.
Ans: (b) He said, “The government is writing letters.” →(D.S.)Rep.V. Verb (Pr. Cont.) He said that the government was writing letters. →(I.S.)Rep.V. Conj. Verb (P. Cont.)

Q21. He said, “I have passed the examination.”
(a) He said that he had passed the examination.
(b) He announced that he has passed the examination.
(c) He said that he had to pass the examination
(d) He said that he has passed the examination
Ans: (a) He said, ”I have passed the examination.” →(D.S.)Rep.V. Pro. Verb (he) (Pr. Per.) He said that he had passed the examination. →(I.S.)Rep.V. Conj. Pro. Verb (I) (P.Per.)

Q22. The doctor says, “It is better you undergo a surgery next week.”
(a) The doctor advised me to undergo a surgery the following week.
(b) The doctor says that it is better I undergo a surgery the following week.
(c) The doctor says that it was better I underwent a surgery the coming week.
(d) The doctor advises that it is better I underwent a surgery the following week.
Ans: (b) The doctor says,”It is better you undergo a surgery next week.→(D.S.)Rep.V. H.V. Pro. Verb Ext. Wd. (me)The doctor says that it isbetter I undergo a surgery the following week.→(I.S.)Rep.V. Conj. H.V. Pro. Verb Ext. Wd. (you)

Q23. The teacher asked the student when he would submit his assignment.
(a) The teacher said to the student, “When will you submit your assignment ?”
(b) The teacher asked the student, “When will you submit his assignment ?”
(c) The teacher asked the student, “When would you submit his assignment ?”
(d) The teacher asked the student, “When would he submit his assignment ?”
Ans: (a) The teacher asked the student when he would submit hisassignment. →(I.S.)Rep.V. Pro Verb Pro. (student) (student’s) The teacher said to the student, “When will you submit yourassignment ?” →(D.S.)Rep.V. H.V. Pro. Verb Pro. (he) (his)

Q24. The Principal asked me whether I had informed the Chief Guest the revised schedule the day before.
(a) The Principal said to me, “Did I inform the Chief Guest the revised schedule the day before ?”
(b) The Principal said to me, “Have I informed the Chief Guest the revised schedule the day before ?”
(c) The Principal said to me, “Have you informed the Chief Guest the revised schedule yesterday?”
(d) The Principal said to me, “Did you inform the Chief Guest the revised schedule yesterday ?”
Ans: (d) The Principal askedmewhether I had informed the Chief GuestRep.V. Conj. Pro. Verb (me) (P.Per) of the revised schedule the day before. →(I.S.)Ext. Wd. The Principal said to me,“Did you informthe Chief Guest of the revisedschedule yesterday.”→(D.S.) Rep.V. H.V. Pro. Verb Ext. Wd. (I)

Q25. “Don’t play on the grass, boys,” she said.
(a) She ordered the boys “Don’t play on the grass.”
(b) She said to the boys that they should not play on the grass.
(c) She told the boys that they should not be playing on the grass.
(d) She told the boys not to play on the grass.
Ans: (d) “Don’t play on the grass, boys,”she said. →(D.S.)H.V. Verb Rep. V. She told the boys not to play on the grass. →(I.S.)Rep.V. Verb

Top
error: Content is protected !!