You are here
Home > QB Subjectwise > Part 126 – DIRECT/INDIRECT SPEECH Previous Year Questions

Part 126 – DIRECT/INDIRECT SPEECH Previous Year Questions

Q1. He ordered his servant to do as he was told.
(a) He ordered his servant, “Do as you are told.”
(b) He said to his servant, “Do as you are told.”
(c) He said to his servant. “Do as I told you.”
(d) He said to his servant, “Do as you were told.”
Ans: (b) He ordered his servant to do as he was told. →(I.S.)Rep.V. Inf. H.V. Pro. Verb (servant) (P. cont.) He said to his servant, “Do as you are told.” →(D.S.)Rep.V. H.V. Pro. Verb (he) (Pr. Cont.)

Q2. She said to the girl, “Did you do this ?”
(a) She asked the girl that she did that.
(b) She asked the girl if she did that.
(c) She asked the girl if she had done that.
(d) She told the girl that she had done that.
Ans: (c) She said to the girl, “Did you do this ?” →(D.S.)Rep.V. H.V. Pro. H.V. Ext. Wd. (girl) She asked the girl if she had done that. →(I.S.)Rep.V. Conj. Pro. Verb Ext. Wd. (you) (P.Per.)

Q3. Kiran asked me, “Did you see the cricket match on television last night ?”
(a) Kiran asked me whether I saw the cricket match on television the earlier night.
(b) Kiran asked me whether I had seen the cricket match on television the earlier night.
(c) Kiran asked me did I see the cricket match on television last night.
(d) Kiran asked me whether I had seen the cricket match on television last night.
Ans: (b) Kiran askedme, “Did you see the cricket match on televisionRep.V. H.V. Pro. Verb (me) last night ?” →(D.S.)Ext. Wd. Kiran asked me whether I had seen the cricket match on televisionRep.V. Conj. Pro. Verb (you) (P. Per.) the earlier night. →(I.S.)Ext. Wd.

Q4. David said to Anna, “Mona will leave for her native place tomorrow.”
(a) David told Anna that Mona will leave for her native place tomorrow.
(b) David told Anna that Mona left for her native place the next day.
(c) David told to Anna that Mona would be leaving for her native place tomorrow.
(d) David told Anna that Mona would leave for her native place the next day.
Ans: (d) David said to Anna, “Mona will leave for her native place tomorrow.→(D.S.) Rep.V. Verb Pro. Ext. Wd. (S. Fut.) (Mona’s) David told Anna thatMonawould leavefor her native place the next day.→(I.S.) Rep.V. Conj. Verb Pro. (her) Ext. Wd.

Q5. I said to him, “Why are you working so hard ?”
(a) I asked him why he was working so hard.
(b) I asked him why was he working so hard.
(c) I asked him why he had been working so hard.
(d) I asked him why had he been working so hard.
Ans: (a) Isaid to him, “Why are you working so hard ?” →(D.S.)Rep.V. H.V. Pro. Verb (him) (P. Cont.) I asked him why he was working so hard. →(I.S.)Rep.V. Pro. H.V. Verb (you) (P.Per.)

Q6. He said to her, “What a cold day ”
(a) He told her that it was a cold day.
(b) He exclaimed that it was a cold day.
(c) He exclaimed sorrowfully that it was a cold day.
(d) He exclaimed that it was a very cold day.
Ans: (d) He said to her, “What a cold day ” →(D.S.)Rep.V. He exclaimed that it was a very cold day →(I.S.)Rep.V. Conj.

Q7. The tailor said to him, “Will you have the suit ready by tomorrow evening ?”
(a) The tailor asked him that he will have the suit ready by the next evening.
(b) The tailor asked him that he would had the suit ready by the next evening.
(c) The tailor asked him if he would have the suit ready by the next evening.
(d) The tailor asked him if he will like to have the suit ready by the next evening.
Ans: (c) The tailor said to him, “Will you have the suit ready by tomorrowRep.V. H.V. Pro. H.V. Ext. Wd. (him) evening ?” →(D.S.)The tailor askedhim if he would havethe suit ready by the next evening.→(I.S.)Rep.V. Conj. Pro. H.V. Ext. Wd. (you)

Q8. He said to the interviewer, “Could you please repeat the question?”
(a) He requested the interviewer if he could please repeat the question.
(b) He requested the interviewer to please repeat the question.
(c) He requested the interviewer to repeat the question.
(d) He requested the interviewer if he could repeat the question.
Ans: (c) Isaid to him, “Where have you lost the pen I brought for youRep. V. Verb Pro. Verb Pro. Verb Pro. (him) (I) (S. Past) (him) Yesterday ?” →(D. S.)Ext. Wd. I asked him where he had lost the pen I had brought himRep. V. Pro. Verb Verb Pro. (You) (P. Per.) (P. Per.) (You) the previous day. (I.S)Ext. wd.

Q9. He said, “Be quiet and listen to my words.”
(a) He urged them to be quiet and listen to his words.
(b) He urged them and said be quiet and listen to words.
(c) He said they should be quiet and listen to his words.
(d) He said you should be quiet and listen to my words.
Ans: (a) He said,”Be quiet and listen to my words.” →(D.S.)Rep.V. H.V. Conj. Verb Pro. (S. Pr.) (He) He urged him to be quiet and listen to his words. →(I.S.)Rep.V. Inf. H.V. Conj. Verb Pro. (S. Pr.) (my)

Q10. He said to me, “I have often told you not to play with fire.”
(a) He said that he has often been telling me not to play with fire.
(b) He told me that he had often told me not to play with fire.
(c) He reminded me that he often said to me not to play with fire.
(d) He said to me that he often told me not to play with fire.
Ans: (b) He said tome, ”I haveoftentold younot to playwithfire.” →(D.S.)Rep.V. Pro. H.V. Verb Pro. Inf. Verb Prep. (he) (Pr. Per.)(me) (S. Pr.) He told me that he had often told me not to play with fire. →(I.S.)___________Rep.V. Conj. Pro. H.V. Verb Pro. Inf. Verb Prep. (I) (P. Per.) (you) (S. Pr.)

Q11. The Captain said to his men, “Stand at ease.”
(a) The Captain urged his men to stand at ease.
(b) The Captain wanted his men to stand at ease.
(c) The Captain told his men that they should stand at ease.
(d) The Captain commanded his men to stand at ease.
Ans: (d) The Captain said to his men, “Stand at ease.” →(D.S.)Rep.V. Verb (S. Pr.) The Captain commanded his men to stand at ease. →(I.S.)Rep.V. Inf. Verb

Q12. Pawan said to me, “If I hear any news, I’ll phone you.”
(a) Pawan told me that if he heard any news, he will phone me.
(b) Pawan told me that if he will hear any news, he will phone me.
(c) Pawan told me if he had heard any news, he would phone me.
(d) Pawan told me that if he heard any news, he would phone me.
Ans: (d) Pawan said tome, “If I hear any news, I’ ll phone you.”→(D.S.)Rep.V. Pro. Verb Pro. H.V. Verb Pro. (Pawan) (S. Pr.) (Pawan) (will) (S. Pr.) (Pawan) Pawan toldmethat if he heardany news, hewould phone me. →(I.S.)Rep.V. Conj. Pro. Verb Pro. Verb Pro. (I) (S.Past) (I) (you) Simple Present used as a future form becomeswould +Verb, notSimple Past.

Q13. The teacher said to Mahesh, ”Congratulations Wish you success in life.”
(a) The teacher congratulated Mahesh and said wish you success in life.
(b) The teacher wished congratulations and success in life to Mahesh.
(c) The teacher said congratulations to Mahesh and wished him success in life.
(d) The teacher congratulated Mahesh and wished him success in life.
Ans: (d) The teacher said to Mahesh, “Congratulations Wish you success inlife.” →(D.S.)Rep.V. Pro. (Mahesh) The teacher congratulatedMaheshandwished him success in life. →(I.S.)Rep.V. Conj. Rep.V. Pro. (you)

Q14. The poor examinee said, “O God, take pity on me.”
(a) The poor examinee prayed God to take pity on him.
(b) The poor examinee, invoking God, implored him to take pity on him.
(c) The poor examinee exclaimed that God take pity on him.
(d) The poor examinee asked God to take pity on him.
Ans: (a) The poor examinee said, “O God, take pity on me.”→(D.S.)Rep.V. Verb Pro. (S.Pr.) (examinee) The poor examinee prayed to God to take pity on him. →(I.S.)Rep.V. Inf. Verb Pro. (me)

Q15. “Where will you be tomorrow,” I said, ‘‘in case I have to ring you?”
(a) I asked where you will be the next day in case I will ring him.
(b) I asked where he would be the next day in case I had to ring him.
(c) I said to him where he will be in case I have to ring him.
(d) I enquired about his whereabouts the next day in case I would have to ring up.
Ans: (b) “Where will you be tomorrow.” I said, in case I have to ring you ?→(D.S.)H.V. Pro. H.V. Ext. Wd. Rep. V. Pro. H.V. Inf. Verb Pro. (him) (I) (him) I asked where he would be the next day in case I had to ring him.→(I.S.)Rep.V. Pro. Verb Ext. Wd. Pro. H.V. Inf. Verb Pro. (you) (I) (you)

Q16. Seeta said to me, “Can you give me your pen ?”
(a) Seeta asked me can I give her my pen.
(b) Seeta asked me if I can give me your pen.
(c) Seeta asked me if I could give her my pen.
(d) Seeta asked me if I gave her my pen.
Ans: (c) Seeta said to me, “Can you give me your pen ?” →(D.S.)Rep.V. H.V. Pro. Verb Pro. Pro. (me) (S.Pr.) (Seeta)(me) Seeta asked me if I could give her my pen. →(I.S.)Rep.V. Conj. Pro. H.V. Verb Pro. Pro. (You) (me) (your)

Q17. The father warned his son that he should be beware of him.
(a) The father warned his son, “Beware of him ”
(b) The father warned his son, ‘‘Watch that chap ”
(c) The father warned his son, ‘‘Be careful about him.”
(d) The father warned his son, ‘‘Don’t fall into the trap.”
Ans: (a) The father warned his son that he should be beware of him.→(I.S.)Rep.V. Conj. Pro. H.V. H.V. Pro. (son) (him) The father warned his son, “Beware of him.” →(D.S.)Rep.V. Pro. (him)

Q18. Manna asked Rohan, “Have you sat in a trolley bus before?”
(a) Manna asked Rohan whether he had sat in a trolley bus earlier.
(b) Manna asked Rohan had he sat in a trolley bus before.
(c) Manna asked Rohan if he sat on a trolley bus before.
(d) Manna asked Rohan if he has ever sat in a trolley bus
Ans: (a) Manna asked Rohan, “Have you sat in a trolley bus before ?”→(D.S.)Rep.V. H.V. Pro. Verb Ext. Wd. (Rohan) Manna askedRohanwhether he had sat in a trolly bus earlier. →(I.S.)Rep.V. Conj. Pro. Verb Ext. Wd. (you) (P.Per.)

Q19. Farhan asked Geeta, “Could you lend me a hundred rupees until tomorrow ?”
(a) Farhan asked Geeta whether she could lend him a hundred rupees until tomorrow.
(b) Farhan asked Geeta whether she could lend him a hundred rupees until the next day.
(c) Farhan asked Geeta whether she could lend me a hundred rupees until the next day.
(d) Farhan asked whether Geeta could lend me a hundred rupees until the next day.
Ans: (b) Farhan asked Geeta, “Could you lend me a hundred rupees untiltomorrow.” →(D.S.) Rep.V. H.V. Pro. Verb Pro. Ext. Wd. (Geeta) (Farhan) Farhan asked Geeta whether she could lend him a hundred rupeesRep.V. Conj. Pro. H.V. Verb Pro. (You) (me) until the next day. →(I.S.)

Q20. “What about going for a swim,” he said, “It’s quite fine now.”
(a) He asked me what about going for a swim as it was quite fine then.
(b) He proposed going for a swim as it was quite fine.
(c) He suggested going for a swim as it was quite fine.
(d) He advised me to go for a swim as it was quite fine.
Ans: (a) “What about goingfor a swim, “he said“ It’squite fine now.”→(D.S.)Verb Rep.V. H.V. (is) Ext. Wd. He asked me what about going for a swim as it was quite fine then.→(I.S.)Rep.V. Verb Conj. H.V. Ext. Wd.

Q21. “You can’t bathe in this sea,” he said to me, “it’s very rough.”
(a) He said that I can’t bathe in this sea because it’s very rough.
(b) He said that you couldn’t bathe in that sea if it was very rough.
(c) He said that I couldn’t bathe in that sea as it was very rough.
(d) He said that you can’t bathe in this sea since it was very rough.
Ans: (c) “You can’t bathe in this sea,”he said to me, “It’svery rough.” →(D.S.)Pro. H.V. Verb Ext. Wd. Rep. V. H.V. (me) (is) He said that I couldn’t bathe in that sea asitwas very rough. →(I.S.)Rep.V.Conj. Pro. H.V. Verb Ext. Wd. Conj. H.V. (you) (is)

Q22. Jagdish said, “We passed by a beautiful lake when we went on a trip to Goa.”
(a) Jagdish said that they passed by a beautiful lake when they had gone on a trip to Goa.
(b) Jagdish said that they had passed by a beautiful lake when they went on a trip to Goa.
(c) Jagdish said that they had passed by a beautiful lake when they had gone on a trip to Goa.
(d) Jagdish said they passed by a beautiful lake when they went on a trip to Goa.
Ans: (c) Jagdish said,”We passed by a beautiful lake when we went onRep.V. Pro. Phra. V. Pro. Verb (Jagdish +) (Jagdish +) (S. Past) a trip to Goa. →(D.S.)Jagdish said that they had passed by a beautiful lake when theyRep.V. Conj. Pro. H.V. Verb Pro. (we) (we) had gone on a trip to Goa. →(I.S.)Verb (P. Per.)passed by,(Phr. V.) to went past

Q23. He said to me, “I expect you to attend the function.”
(a) He told me that he had expected me to attend the function.
(b) He told me that he expected me to attended the function.
(c) He told me that he expected me to have attended the function.
(d) He told me that he expected me to attend the function.
Ans: (d) He said to me, “I expect you to attend the function.” →(D.S.)Rep.V. Pro. Pro. Inf. Verb (he) (me) He told me that he expected me to attend the function. →(I.S.)Rep.V. Conj. Pro. Pro. Inf. Verb (I) (you)

Q24. He said, “Why didn’t you send your application to me ?”
(a) He enquired why I had not sent my application to him.
(b) He enquired why I did not send my application to him.
(c) He enquired why had I not sent my application to him.
(d) He enquired why did I not send my application to him.
Ans: (a) He said,”Why didn’t you send your application to me ?” →(D.S.)Rep.V. H.V. Pro. Pro. Pro. (me) (my) (he) He enquired why I hadn’t sent myapplication to him. →(I.S.)Rep.V. Pro. H.V. Verb Pro. Pro. (you) (your) (me)

Q25. Dinesh asked, “Are you going to the party tomorrow, Eliza ?”
(a) Dinesh asked whether Eliza was going to the party the next day.
(b) Dinesh asked Eliza whether you are going to the party the next day.
(c) Dinesh asked Eliza whether she was going to the party the next day.
(d) Dinesh asked Eliza are you going to the party tomorrow.
Ans: (c) Dinesh asked, “Are you going to the party tomorrow, Eliza ?”→(D.S.)Rep.V. H.V. Pro. Verb Ext. Wd. Dinesh asked Eliza whether she was going to the party the next day.→(I.S.)Rep.V. Conj. Pro. Verb Ext. Wd. (you) (P. Cont.)

Top
error: Content is protected !!